Siğ kafa spin makineleri

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Umut19
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Lufer ve bazen levrek, palamutta olabilir.. (karadeniz icin)
palamut tutmadım, gerçi tuttum ama çok ufaktı sayılmaz, ama diğer balıkların hiçbiri benim meralarımda uzakta binmedi valla kayhan hocam. hep 5-20 metre valla 😀

Tüm sorulara tek seferde cevap vermeye çalışayım.

Öncelikle derin/sığ kafa teriminde umutla yanlış ifade etmiş olabiliriz. Makarası geniş olan modelleri sığ kafa olarak adlandırdık biz.

Bana %30'a kadar erimin artar diyen beyefendi makina satmaya çalışmıyordu o esnada çünkü elinde sığ kafa nexave vardı sadece o da bizim baktığımız bir makina değildi zaten. Sonra bana kaç ip saracaksın sen sığ kafaya dedi bende 0.14- belki 0. 16 dedim. Kendisi de baştan kaybettin ne kadar ince o kadar erim 0.10 iyidir sığ kafaya (long spool) diye görüş belirtti. Hem ipin incelmesi hem de long spoon ile total de erimin %30 a kadar artar dedi. Tekrar belirtmek istiyorum elinde almayı düşündüğüm sığ kafa model yoktu.

50-65 metre mesafesine deyinecek olursak benim çubuklu da @OmerAydın kardeşimin kız kulesinde tecrübe ettiği üzere bazı günlerde erimi fazla olan insanlar ( bu erim kamış, makina, ip, sahte, yetenek, tecrübe herhangi biri yüzünden olabilir) patır patır balık toplarken daha yakına atabilenler boş çekiyor
O yüzden erimi mümkün olduğunca arttırmak isteği içindeyim. Yani İstanbul da çinekop - sarıkanat - lüfer peşinde koşarken 10 metre çok değerli bir mesafe bizim gözümüzde. Ama bu doğrudur kuraldır gibi bir iddiamız yok.

Tüm bu bilgiler çerçevesinde acaba çare long spool da olabilir mi diye konuyu açtık. Vakit ayırarak değerli görüşlerini ileten herkese teşekkür ediyorum.

Lüfer için uzun mesafe atışlar önemlidir. Levrek gibi sahile gelip kurt, yengeç, horozbina gibi atıştırmalıkları sevmediği için açıklardaki istavritleri kovalar.
Başka meraları bilmem ama bizim Tekirdağ sığ olduğu için kıyıda lüfer almak imkansız gibi bişey. Bir iskele bulduk mu en ucundan mümkün olan en uzağa ne giderse onu atıyoruz. Ben seeker’a sardım bu sezon. Mono misina kullanıyorum. Rüzgar da arkamdaysa 80 metre gidiyor. E iskele de 100 metre desek kıyıdan 180 metreye ulaşmış oluyoruz gibi. Tekne mesafesi sayılmasa da fena değil.
Tabi ince ip misina ile o jigleri atan biri bana epey fark atabilir mesafe konusunda.
Burada sahtenin gramajından çok aerodinamik özellikleri ve atış sistemi önemli. Ağırlık merkezi çok daha önemli.
Kafanın sığ olması falan biraz hikaye kalıyor mesafe konusunda.

Aslında konu başlığı açılırken hedef balık ve bunun ile ilgili mesefe artışı deseydik belki de konu başka yönlere kaymaz dı

Hedef balığımız lüfer Üsküdar - Kuleli - Çubuklu hattında bu balığı arıyorum aile olarak 3 kişi av yaptığımız içinde farklı atar aralıklarında kamışlar ve makineler kombinleyerek deneme şansım oluyor (long spool ) olayını görünce @Bedri35 ile bunun biraz kritiğini yaptık elimdeki makinalardan birini bu şekilde değiştirme fikri mantıklı geldi bu konuda da daha önce bu tarz bir makina kullanan varmı diye foruma umut kardeşim konu açmış aslında merak ettiğim konu bu neden long spool kafa var yukarda bazı arkadaşların belirttiği gibi ip bitirecek canavarların olduğu yerde mesela Akdeniz de 3000 kafa değil 4000 - 5000 - 8000 lik makinalar ve onlarla güreşmekte yardımcı olacak Shorejig kamışlar kullanıyorum soruyo toparlamak gerekirse sg4 3000 lik makina 0.16 kendo ip sgs6 7-35 kamış ile kombinlediğim spin setimde ipi 0.10 a makinayı da long spool özellikli vanquis c2000s yada Shimano herhangi bir long spool makina ile değiştiğinde bana kazandıracağı metre tahmini ne kadar olacak ?

Öncelikle long spool shimano tarafından geliştirilmiş bir teknoloji. Fakat bu teknolojinin makinenin sığ kafa olup olmamasıyla hiç bir alakası yok. Örnek olarak sizin verdiğiniz makineden gidersek sığ kafa olmayan vanquis c2000'de bu teknolojiye sahip, sığ kafa olan vanquis c2000s'de. Bu iki makinelerin ikisi de aynı erime sahip.

Aynı sahteyi kullanırken ipi 0.16'dan 0.10'da düşürüp long spool bir makineye geçmeniz size ciddi erim artışı sağlar. Fakat burada size erim artışını sağlayan en önemli faktör ipi inceltmeniz olur, long spool buna maksimum birkaç metre ekler. Halihazırda diğer setinizde kullandığınız stradic zaten long spool özelliğe sahip. Boğazda bazı durumlarda, özellikle akşam suyundan sonra balık açılıp erim istiyor. Bu noktada sizin ihtiyacınız olan sert yapılı bir kamış ve erim öncelikli tasarlanmış sahteler. Eğer kız kulesi gibi sığ bir meradaysanız shimano silent 139/129, daha derin bir meradaysanız zipbaits surfdriver 110s, daiwa sdr 125 zaten probleminizi çözecektir.

Erim isteyen arkadaşlar
1. Makinenizi 4000 lik seçin.
2. Japon malı örgü misina kullanın. (üzerinde yazan gerçek kalınlık değerini verir)
3. Sığ kafanın esprisi alta dolgu yapmadan 1 paket örgü misina ile (150-200m) sarım işini bitirmektir bana göre. Tabii derin kafalardaki gibi ekstra misina almadığından ötürü altta ezilen büzülen, boşa bekleyen misina da olmaz.

Konu dagilmasina gerek yok ,zaten erimi arttiran faktorler belli sadece spool un etkisi ne kadar olur diye sormustuk,yoksa ip kamis sahtenin etkisi bu konulari zaten bilmeyen yoktur sorulan bu degil zaten ,velhasil bazi arkadaslar asil meseleyi anlatmis tesekkurler cevabi aldik saolun.

Bilgi & görüş alışverişlerinden sonra ayırdığım bütçeye göre long spool merakımı da giderebilecek olan ve en azından orta segment makina dünyasına adım atmamı sağlayabilecek shimano ultegra da karar kılarak siparişimi verdim. Vakit ayıran görüş belirten herkese teşekkürler....

Back