Sizce Türkiye`nin En Lezzetli 2 Balığı Hangisi ?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan γavuz
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Nadir Bulunan, Az bulunan ve Derinde yaşayan balık her daim güzeldir. 🙂 😀
zevler ve renkler her nekadar tartışılmasada, kişiden kişiye farklılık göstersede, Çupra ve Levrek güzeldir fakat çok fazla balık çeşidi içerisinden sadece 2 sidir 🙂
Her bölgenin ( Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara) bence ayrı ayrı değerlendirilmelidir.
Karadeniz: Her nekadar tatma imkanım olmasada kulaktan dolma bilgilerle Kalkan ve Hakiki Karadeniz Palamutu
Marmara: Çinekop, İstarvit
Ege: Sinarit, Çupra ve Trança
Akdeniz: Akya, Lahos, Grida ve Mercan
Lakin bir arkadaşımdan duyduğuma göre (fırsat bulursam bende deniyeceğim) Derinlerde yaşayan Fener balığı da çok lezzetliymiş.

Birde tabii hernekadar bizlerde azçok bilsekte bu işi meslek haline getirmiş Şef arkadaşlar varsa onlarında Pişirme ve marine etme teknikleride önemlidir kanımca 🙂

abim.. balıgın marinesine kullanılıcak 3 ürünü söylim ben sana 😀 zeytinyağ,karabiber,sarımsak
vede bu marinede öyle saatlercene veya 1-2 gün bekletmicen yakşalık 2 saat yeterli vede sarımsak vede karabiberi azar azar koyucan yani 3 lü kombinasyonda zeytinyaga aroma katması için 😀 Limon sakına sıkmayın

1.)HAŞARAT-İ BAHRİYE
2.)kılıç balığı
3.)orkinos
4.))kalkan
4)uskumru (kalmadı)
5.)barbun (kalmadı)
6.)levrek
7.)Lüfer
8.)Dil balığı
9.)mercan
10.)palamut
11.)iskorpit
12.)hamsi
13.)karagöz
14.)kırlangıç
15.)istavrit
16.)gümüş
17.)zargana
18.)trakonya
19.)mezgit

Bu benim sıralamam değil ama az bir değişiklikle damak tadına uygun olanda bu.
Bizans ve Osmanlı kaynaklarında az çok Marmara ve İstanbulun lezzet sıralaması aynı.
Haşarati bahriyede zaten bütün dünyada bir numara.
Eşref abi 1 numara tamamda 2 ve hele 3 te büyük şüphelerim var orkinoz kıpkırmızı kanlı eti olan hele tombik ki aynı familyadan kimilerine göre yavrusu açıkçası biz yemiyoruz biz şilede balığı marine etmiyoruz kafayı kopar doğru ızgaraya hatta çoğu zaman boklu kebap hiç ayıklamadan orkinozda böyle şansın yok şiş miş yapıp çeşitli marine olaylarından sonra yenildiğini biliyorum abi benim etide o kadar marine edersen ben bile yenirim

Kıymetli biraderim benim verdiğim liste Bizans ve Osmanlı kaynaklarındaki sıralama.
Kılıç ve orkinosa gelince dünyada ilk sıralardadırlar.
Ben orkinosu çiğde severim.
Kültür kavramı mutfak zenginliğinide kapsar...

Son düzenleme:
fiyat performans adamı olduğumuzdan 1. sırada çinekop-sarı kanat gelir. mangala koy gerisini düşünme.
2. sıra aralık aylarında kilosu 10-12 lira ya düşen tekiri affetmem. barbun da neymiş : )

Herkesin damak tadı farklı orkinos ve kilicbaligi yiyen Akya sinarit tatmamis biri olarak bana göre kalkan ve lüfer başı çekip alyanak levrek dilbaligi diye devam eder

Back