3 senedir kullanıyorum. 2 sene eagle, geçtiğimiz sene de humminbird kullandım.
ben epey faydalanıyorum.
öncelikle kılavuzunu baştan sona hatmetmek gerekiyor. hatmetmek derken önce okuyup, sonra yanınıza alıp sadece bu iş için dolaşıp menudeki hangi tuşlar ne işe yarıyor, görüntü nasıl değişiyor, hangi modda kullanmak sizin hedef balığınız için verimli onu bulmak gerekiyor.
dip cinsini çizgi kalınlığı ile gösteriyor ya da çizginin ardındaki (yerin altına doğru olan tonlama ile) bu pek kullanışlı ya da gerçekçi mi bilemiyorum. zira bizim orada kayalık-midyelik yerler zaten hateketli 1-2 mt inip kalkıyor dip, kumda ya da eriştelikte böyle olmaz. zaten anlıyorsunuz altınızın kaya olduğunu.
balık ID üç tipe ayrılmış, büyük orta küçük diye, ancak faydalı değil. en faydalı tarafı 2 ayrı frekansı aynı anda yayıyor. buradan anlatması uzun ve çok teknik olacak, o yüzden özetleyeyim. bir frekans tam altınızdaki bir koniyi taraken diğer daha geniş bir koniyi tarıyor. tam altınızdakileri siyah, diğerlerini içi boş balık olarak gösteriyor.
özellikle sürü halinde istavritte, inanılmaz avantajlar elde ettim. tabiri caiz ise ki caizdir; balığın üzerine bindim. altımda ya da çevremde balık geçti ise hızla hareket edip o sürüyü ya da başkasını bulup vakit yitirmedim.
sürüyü buluyor ama cinsini anlayamıyorsunuz. anlamak için avcı olta sallandırmalı. bir kere çok kalabalık bir sürü yakaladım derken kolyoz imiş o sıkışıklık. birden çok kere sürü buldum ama çaça mıydu her ne idi ise çapari balığı değil idi mesela. ama istavriti bulmakta avantajlı mı? dev avantajlı. hem de derinliği bildiğiniz için direk belirtilen derinliğe oltayı indirip oyalanmadan alma şansınız var. aynı derinlikte 3 dk sonra balık dipliyor ya da yüzeye yaklaşıyor geçen sürü parçaları. hepsini ıskalamadan isabet ettiriyorsunuz. takılmazsa mucize.
mercanı karagözü pek zor. ihtimaller şöyle: eğer bir yerde seyrederken arada tek balık ya da iki dip balığı sinyali alırsanız çıpa atmadan yemliyi akışta sallandırın dibe. isabet ederse hemen gps ile işaretleyip aynı noktaya geri dönüp çıpa atın. işte yeni meranız. ancak 5 kereden birinde ya yanlış alarm oluyor. ya da oltanıza vurmadığından yanlış alarm zannedip akıp gidiyorsunuz.
balık bulucu yararlıdır, ufak teknelere mekanizma yapımı açtığım konularda mevcuttur. bu hususta bilgi veren herkese de ayrı ayrı teşekkürler...
rastgele...