Tekneden büyük balık avında kullanılacak malzemeler hakkında

Poseidon Mehmet

Aktif Üye
Tepki
603
Ödül
103
Merhaba arkadaşlar , tekneden balık avcılığı hakkında çok bilgim yok . Bundan dolayı videolarda izlediğim kadarıyla biraz birşeyler biliyorum. Tekneden orkinos , kuzu ve denk gelirse kılıç balığı için takım hazırlamak istiyorum . Kamış makine alacak durumum yok. Eski usul avlanacağım . 1-1,5 mm misina tavsiyesi ve geriye kalan siyah ipin cinsi hakkında fikir danışmak istiyorum . Ayrıca iğne ne olmalı ve usturmaça mı yoksa su bidonu mu kullanmalıyım ? Ayrıca kaç mt ip gerekir ? Araştırdım ama bu tarz avcılık yapan pek kalmadı sanırım. Lider seaguar big game çok pahalı uygun fiyatlı misina istiyorum . Yardımcı ılursanız sevinirim.

Mehmet bey öncelikle sizin tabirinizle eski usul orkinos avı yapmış biri olarak şunu belirtmeliyim ki, bu tür avlarda misinanın ( ilk avımda el incesi vardı) yanlış roda edilmesi ciddi ve hatta ölümcül kazalara neden olabilir ! Avcılık kesinlikle en az iki kişi ile yapılmalı ve her iki kişide de acil durum da kullanıma hazır birer bıçak, eldiven ve standart güvenlik ekipmanları hazır bulundurulmalıdır.
İlk edinmeniz gereken ekipman misinayı salarken veya toplarken düzenli ve kontrol altında tutabileceğiniz basit bir çıkrık sistemi ve bu sistemin tekneye uygun şekilde montajı olacaktır. Kuzu -orkinos ve kılıç için kullanacağınız takım ve ekipmanlar arasında bariz fark vardır. Mera ve potansiyel avınızın cinsi ile boyutu bunu belirler. Çıktım şansıma ne gelirse diye düşünürseniz ekipmanınızın yetersiz kaldığı , ben en kötüsüne hazırlıklı olayım dediğinizde ise bütçenizin yetersiz kaldığını görürsünüz. En kötüsü de herşeyiniz tamken beceri ve tecrübeniz yetersiz kalabilir. Ancak en önemlisi avı güvenle sonlandırmaktır.
Kesin bir cins ve potansiyel belirtmediğiniz için kabaca kullanabileceğiniz takımlar :
AKYA(KUZU): 160cm boy ve 70 kilodan daha büyük bireyine rastlamadığım orta hızlı bir balık olduğu için. 300 mt 90-100 lbs misina - 5 mt 130-150 lbs misina - 2 adet 130-150 lbs fırdöndü- 2 adet 100 gr gezer kurşun ve 2 adet 8/0 circle iğne yeterlidir. 300 metre misina üzerine 1 adet gezer kurşun geçirildikten sonra ucuna 1 fırdöndü takılır. 5 mt ip fırdöndüye bağlanıp üzerine 2. kurşun takıdıktan sonra 3.8 metresinden kesilerek araya ikinci fırdöndü bağlanır. ipin ucuna iğnelerden biri onun 20 cm üzerinede diğeri bağlanır. Uygun yem üst iğneye damaktan dışarıya ikinci iğnede sırt yüzgecinin arkasından yandan yana takılarak orta suda düşük hız 2-3 mil seyirde veya durağan avcılık yapılır. Mera derinlğine göre orta su seviye seçilir. Kalama elle verilerek ve gerekirse tekne hareketiyle balık kontrol edilir şamandra kullanılmaz. Akya genelde 30-40 metreden daha uzun ataklar yapmadığı için yol verip boş almak suretiyle ve aceleci olunmadan çatlatılır. Misinayı ele bileğe dolamak gibi hareketler asla yapılmaz !
Devamı gelecek....

@reelmaster[/USER] Çok değerli bilgileriniz için teşekkür ederim . Devamını merakla bekliyorum. Çıkrık sistemi nasıl birşey ? Ben misina ve usturmaçaları , meyve sandığı gibi bir platforma (bir tarafı açık olacak şekilde) takılmadan kontrollü şekilde denize gitmesi için birşey yapmayı planlıyordum.

Son düzenleme:
@reelmaster M.Akif Bey ayrıca merak ettiğim birşey var , büyük balıkta el ile nasıl kaloma vereceğim ? Deri takviyeli iş güvenliği eldivenleri var onlardan kullanacağım . Misinayı dolamadan avucumla sıkmam mı gerekiyor ?

@reelmaster[/USER] Çok değerli bilgileriniz için teşekkür ederim . Devamını merakla bekliyorum. Çıkrık sistemi nasıl birşey ? Ben misina ve usturmaçaları , meyve sandığı gibi bir platforma (bir tarafı açık olacak şekilde) takılmadan kontrollü şekilde denize gitmesi için birşey yapmayı planlıyordum.

Mehmet bey üşenmeden ,elimden geldiğince çizmeye çalıştım.
ÇIKRIK MAKARA.png
Kesin ölçü marka veya model belirtmedim çünkü bütçenize uygun ,temin edebildiğiniz malzemelerden yapabilirsiniz. Eğer 4-5mm kalınlık ve 50-60mm enli L profil ve özel yapım rulmanlı derlin makara kullanırsanız, 1 nolu (en soldaki) pulun altına basit bir keçeli drag sistemi ilave edilerek profesyonel bir sistem yapılabilir. Sisteme güç binmesin sadece toplama ve salım için kullanayım diyorsanız basit kablo makaraları ve 2.5mm profil fazlasıyla yeter. 20-25 cm çapında - 8-10 cm eninde makara yeterlidir. Sistem- Makara et kalınlığı, göbek çapı ve kullanılan misina kalınlığı ile orantılı olarak 600 ila 1200 mt arası misina alabilir. Kullanılan mil veya boru ile makina göbek çapı arasında çok fark varsa mil üzerine veya boru içine pvc boru geçirilerek veya mile uygun çapta rulman çakılarak uygun çapa getirilir.

Son düzenleme:
@reelmaster M.Akif Bey ayrıca merak ettiğim birşey var , büyük balıkta el ile nasıl kaloma vereceğim ? Deri takviyeli iş güvenliği eldivenleri var onlardan kullanacağım . Misinayı dolamadan avucumla sıkmam mı gerekiyor ?
Çift el ve ardışık yumruk pozisyonunda her iki elinizinde avuç içi size bakacak şekilde yaklaşık 40 cm aralıkla ipi tutarak teoride 30 kg a kadar drag gücü uygulayabilirsiniz. Kullanılan ip kalınlaştıkça elle fren yapmak kolaylaşır *** ! Bu güç ton balığı avında kullanılan 80 lbs draglık profesyonel bir çıkrık makinasının durdurma gücüne eşit ve ani bir atakta sizi denize düşürecek kadar da risklidir .! Ancak sürekliliği yoktur ..

Çıkrık mantıklı fakat ipi çıkrığa bağlamamak gerekiyor sanırım . İpin sonuna gelindiğinde o darbe ile çıkrığı kopartıp tekneye zarar verebilir . Ardışık usturmaça sistemi sanki gerekli kalomayı verip balığı kısa zamanda yorar gibi geliyor.

Çıkrık mantıklı fakat ipi çıkrığa bağlamamak gerekiyor sanırım . İpin sonuna gelindiğinde o darbe ile çıkrığı kopartıp tekneye zarar verebilir . Ardışık usturmaça sistemi sanki gerekli kalomayı verip balığı kısa zamanda yorar gibi geliyor.
Öncelike Akya için 300 metre fazlasıyla yeterli kalama sağlar, ip biter kaygınız olmasın. ikincisi usturmaça değil küre şamandıra kullanmanız gerekir . Konik veya armut şamandra hidro dinamik olduğu için sadece kaldırma kuvveti kadar veya biraz üzerinde direnç gösterirken küre şamandra atağın hızına göre kaldırma kuvvetinin 2-3 katına kadar direnç gösterebilir. Son olarak asla ardışık şamandra kullanmayın sadece dolaşıklığa sebep verir 50-60 liralık 30 çap(maximum 38 çap) bir küre şamandra minimum 33 atakta 60-70 lbs frenleme yapabilir. Bu değerlere birde elle verilen direnç eklendiğinde 100-120 lbs değerlere ulaşılır ki, bu değer 400-500 librelik orkinosu bile durdurmaya yeter.

Son düzenleme:
Öncelike Akya için 300 metre fazlasıyla yeterli kalama sağlar, ip biter kaygınız olmasın. ikincisi usturmaça değil küre şamandıra kullanmanız gerekir . Konik veya armut şamandra hidro dinamik olduğu için sadece kaldırma kuvveti kadar veya biraz üzerinde direnç gösterirken küre şamandra atağın hızına göre kaldırma kuvvetinin 2-3 katına kadar direnç gösterebilir. Son olarak asla ardışık şamandra kullanmayın sadece dolaşıklığa sebep verir 50-60 liralık 30 çap(maximum 38 çap) bir küre şamandra minimum 33 atakta 60-70 lbs frenleme yapabilir. Bu değerlere birde elle verilen direnç eklendiğinde 100-120 lbs değerlere ulaşılır ki, bu değer 400-500 librelik orkinosu bile durdurmaya yeter.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim M.Akif Bey .

Back