Tuzla - Pendik - Kartal - Maltepe - Kadıköy Hattı Bilgi Paylaşımı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan hunter
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Rica ederim bunu bir eleştiri olarak almayın, sadece fikrimi beyan etmek istedim. Hepinize rastgelsin.

Eleştiri kadar değerli bir şey çok azdır. Bizler forum kültürü altında hem fikirlerimizi çarpıştırmaktayız hem de yeri geldiği zaman eleştiri yapmakta yahut eleştiriye maruz kalmaktayız. Lakin bizzat bu forumda yahut sahada yani pratikte o kadar fazla insan var ki, amacı laf sokmak, amacı bağcıyı dövmek olan. Kendisi minnacık balıkları kovaya atarken bize buralarda yahut kıyıda ahkam kesen!
3-5 santime laf sokarken kendisinin avlarına dair bir şey görmek nasip olmayan vesaire vesaire..

Her neyse, bu konuda siz değerli forum üyesine ve keza @Lafalisokalemabuno Samet arkadaşımıza yarın gün içerisinde kapsamlıca yazmak isterim. Ama yinelemekte fayda var ki, samimi ve yapıcı eleştiri kadar güzel bir şey az bulunur. Selam ve saygılarımla, iyi geceler. 🙂

Levreğin alt boy limiti gerçekten küçük ve üst avlanma limitinin kg cinsinden olması çok garip, nesli de tehlikede olmasa da doğada sayısı azalmaya devam etmekte. Lüfer içinse durum daha da vahim, sayısı çok azalmış ve iucn kırmızı listesine göre nesli "Hassas" durumda (yasal limiti 18 cm). Kaçınılmaz olarak sayısı azalmaya devam edince ileride neslinin tehlikede olduğunu söylemeye başlayacağız.

1755459962959.png

Levrek veya lüfer hedeflemeye henüz fırsatım olmadı ama Yavuz hocamın dediği şekilde avlanmak bence de doğru olan. Büyük boylarından da bol alabiliyorsak bile buzluk doldurma veya yemediğini satma gibi bir amacımız olmamalı. Tabii burda yine ekonomik durum devreye giriyor, ailesine istediği kadar balık yediremeyen birine bu balıkları salmalısın demek zor.

Son düzenleme:
bugun sabah lrf ile bezmialem karşısına gittim uzun demeler sonunda toparlanmayı düşündüğüm sırada 1 adet balık aldım ama ne balıgı oldugunu bilmiyorum sonra alıkoydum sonra belki daha büyüyen bir alıktır diyip geri saldım foto ekte 30 cm boyu vardı
Aldığınız balık minekop evet çok daha büyük boylara ulaşıyor ve bu sene söylediğiniz merada bolca var bir gecede 8 9 tane o boylarda saldığımız da oldu salımını yaparak da bence doğru olanını yapmışsınız.

Limit ve vicdani limit konusunda hazır konu buraya gelmişken bende bir şeyler karalayayım..
Uzun süredir deniz ve balık ile iç içeyiz birçok tarzda insan ile av yapma şansı bulduk yapım gereği de gittiğim merada kim ne yapıyor ne alıyor hakim olmaya çalışırım ama uyarma işini bırakalı çok oldu çünkü insanların artık neye ne tepki vereceğini kestiremiyorum..
Kurşun alamayıp çivi ile av yapana da şahit oldum , güncel rakam ile 75k üstü set ile av yapana da çivi ile av yapan amca 15 - 20 cm arasında boya sahip lagos ve orfozları heybesine attı 5 6 tane olduktan sonra da tavalığım çıktı dedi ve takımlarını topladı gitti bahsettiğim sularda bu balıklar benim için harami balık ve lrf ile abartısız bir günde kova kova tutabileceğim yoğunlukta emin olun o amca orfozun ne olduğunu bile bilmiyor bu amcaya limit vs. demek bu balığın kıymetli bir balık olduğunu söylemek onu bu avdan uzaklaştırmaz aksine dolap doldurmak için avı yarıda kesmeden daha hırsla av yapmasını sağlar..
Peki 75k üstü setler ile kurşun arkası yapan sözde bilinçli kıyı balıkçısı arkadaşlar ? genelde boğazda kurşun arkası yaptığım mera dar bir alan ve toplam 15 kişi av yapabiliyor daha üstü yer olmadığı için av yapamıyor bu merada günde çıkan balık sezonun hızlı döneminde abartısız 60 - 70 kilo peki ne oluyor bu balıklar eve götürülüp dolaba ordan da sofraya mı geliyor tabi ki istisnalar hariç satılıyor amatör balıkçının balık satması yasak olmasına rağmen x , y, z balık restoranının adamları bu taze sudan yeni çıkmış balıkları geçen sezon başında 600 TL den sonrasında bollaştıkça 350 - 400 tl civarından satın alıyorlar evet kıyı balıkçısı tek başına bu balığı bitiremez fakat zaten üstünde gırgır yükü olan balığın azalmasına bir baltada kıyı balıkçısı vuruyor ve bence toplam rakamlar çıktığında bu sayı %10 a da denk gelse %20 de denk gelse sonuç itibari ile zarar veriyor.

2012 senesinden bu yana düzenli av yapmaktayım. Yazları bazen haftada 6-7 gün, kışları ise haftanın en az 3-4 günü avda olurum. Hayatım boyunca balık satmadım. Ha keza balık da yemeyen birisiyimdir. Ayda yılda bir balık tüketirim. Tercihim deniz mahsülleri mezeleridir. Balıkta olmadığım her gün ama istisnasız her gün rakı içer ve yanında ahtapot, kalamar, karides vesaire tüketirim. Bu ayrıntılara girme sebebim yani ne yiyen ne de satan bir avcıyımdır. Bunu vurgulamak adına idi. 🙂
Marmara özelinde konuşacak olursak en sık tuttuğum balıklar öncelikle eşkina akabinde ise istavrittir. Eşkinada yasal limit 35 santim imiş. Şahsen 30-32 santimleri de kovama koymaktayım. Kışları bazı geceler 5-6 adet aldığım oluyor. Limit 3 adet imiş. Hava 4-5 derece ve merayı iyi
tanıdığın için herkesten önce 3 adeti almışsın. Tüm arkadaşların sağına soluna dizilmiş şekilde avda ve sen "Ben 3 tane aldım, eve dönüyorum." diyebiliyorsan sana saygım sonsuz sayın forum üyesi arkadaş. Lakin ben ava devam ediyor ve tutamayan ancak emek sarf eden arkadaş yahut arkadaşlarıma hediye ediyorum şahsen.
Ayrıca kışları her hafta 1 akşamı sadece kedilere ayırmaktayım. Bu geleneğimi aynı sıklıkla olmasa bile Ege'de de sürdürmekteyim. O gün gelen tüm balıkları hiçbir limiti umursamadan sudan çıktığı gibi kedilere veririm. Sonuncusu Santos adlı kedim olmak üzere bu şekilde çok fazla jenerasyonu özellikle kışları insanlardan sahilden çekildiği dönemler bizzat taze balıkla karnını doyurmuşumdur.

Kendi dünya görüşüm ve en önemlisi araştırmalarıma göre kıyı balıkçısının alacağı 35 santim değil de 30-32 santimlik eşkina yahut 5 değil de 6 kilo tutacağı istavrit ile balık popülasyonuna zarar verebilmesi olanaksızdır. Bu şekilde duyar kasmak yerine denizlerimizin kirlenmesine dair çok daha önemli ve gerçek anlamda risk taşıyan gelişmelere, uygulamalara tepki göstermek gerekir kanısındayım.

Aksi tüm görüş ve yorumlara dair saygım sonsuzdur. Burası bir forumdur ve forum kültürünün doğası gereği birbiriyle farklı nice görüş ortaya atılacaktır.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Eğer Almanya, İngiltere ve benzeri bir ülkede yaşasaydık bu tartışmalar yapılmazdı. İskoçya da da avlandım. vicdani limit felan yok oralarda orada olan tek şey kanun. Kanun ama herkese uygulanan ve çok sıkı takibi olan. Eğer av kurallarına aykırı, limit aşımı, yasak av vs yaparsanız ananızdan emdiğiniz burnunuzdan gelir ömrü billah da av yapamayabilirsiniz. Bu ülkede hiçbir şeyin ucu başı belli değil. Kanunlar yeteri kadar ağır ve kaçınılamaz olmadığı sürece düzen kurulamaz hiçbir şey korunamaz.

Eğer Almanya, İngiltere ve benzeri bir ülkede yaşasaydık bu tartışmalar yapılmazdı. İskoçya da da avlandım. vicdani limit felan yok oralarda orada olan tek şey kanun. Kanun ama herkese uygulanan ve çok sıkı takibi olan. Eğer av kurallarına aykırı, limit aşımı, yasak av vs yaparsanız ananızdan emdiğiniz burnunuzdan gelir ömrü billah da av yapamayabilirsiniz. Bu ülkede hiçbir şeyin ucu başı belli değil. Kanunlar yeteri kadar ağır ve kaçınılamaz olmadığı sürece düzen kurulamaz hiçbir şey korunamaz.
Pandemi de millet sokağa çıkamazken yolda gördüklerine saçma sapan cezalar yazılırken gözden uzak aralarda derelerde millet balık tutup satmaya çalıştı bu ülkede 🙂

O kanunlar geçerli olsa kıyı balıkçılarına gelene dek önüne geçilmesi, engellenmesi gereken ve ceza yazılacak olan bireyleri yan yana dizsek buradan Sivas'a duble yol olur.
Konunun dönüp dolaşıp balık popülasyonuna zarar verme hususunda devede kulak olmayacak kıyı balıkçıları üzerine yoğunlaşmasını yanlış bulmaktayım.

Back