Ufak Tekne Ile Yolculuk Mümkünmüdür

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Mertrdu
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Mertrdu

Yeni Üye
Tepki
1
Ödül
5
Merhabalar burasının balıkçı sitesi olduğunu biliyorum fakat tekne teknecilik ile ilgili pek bi sayfa bulamadım mazur görün soruma gelirsek 4 4.5 arası 9.9 motorlu ufak bi tekne ile bursa güzelyalıdan edremit akçaya karayı çok kaybetmeden ulaşmak mümkünmüdür ?

Merhabalar burasının balıkçı sitesi olduğunu biliyorum fakat tekne teknecilik ile ilgili pek bi sayfa bulamadım mazur görün soruma gelirsek 4 4.5 arası 9.9 motorlu ufak bi tekne ile bursa güzelyalıdan edremit akçaya karayı çok kaybetmeden ulaşmak mümkünmüdür ?
Karayoluyla mümkündür.

Denizin durumu belli olmaz, risk almayın. Hatta o özelliklerde bir tekne ile limandan dahi açığa çok çıkmayın. Can yelekleriniz de yanınızda olsun.

bence aşırı yakıt tüketimi yüzünden pahalıya mal olur. tahminim 4-5 bin tl sırf yakıt tutar (işkembeden sallıyorum). bir de yüksek devirli alet bunlar. edremit'e kadar çatlar alet.

Şahsen 6 mt ahşap 25 bg lik motorlu tekne ile Fenerbahçe den Kınalıada ya gittiğimde ve hava biraz bozduğunda dönüş yolumuz bayağı maceralı oluyor ve bazen Pendiğe doğru gidip kıyıya yakın dönmemiz gerekiyordu.Sizin dediğiniz tekne ve motorla ancak sakin bir gölde gidilebilir.Aman sakın denemeyin bile.Denizin şakası yoktur.Hele birde tekne fiberse hiç şakası olmaz.Bir deniz otobüsünün dalgası bile o boyda bir tekne için ciddi tehlike yaratabilir.

Bir çekici vinç kiralarsınız, rahat edersiniz. 9,9 hp nin benzin maliyetini bilmem ama aradaki fark çok çıkmasa gerek, denerseniz gereksiz bir macera olur.

teorik olarak mümkün tabi de amaç nedir, o amaca göre mantıklı mıdır, ona bakmak lazım...

9,9'un 25lt deposu var ve biz küçükken Kurşunlu'da o 25 litre depoyla eğer karaya çıkmamızı gerektiren bir dalga olmazsa günü zor bitiriyorduk... Kumla'ya gidip orada 1-2 saat gezinip geri gelmiyordu mesela 25lt depo; illa karşıda 5-6 litre ikmal yapıyorduk geri dönmezden evvel... Yani yuvarlak hesapla yaptığımız 30 mil yok desek 1lt/nm tüketim demek... Tabi bu eski 2 zamanlı Yamaha motorla yaptığımız tüketim değeri... Bunu modern 4 zamanlı motorlara uyarlarken 0,75 ile çarpmak lazım... Teknelerin formu da hızı bir o kadar arttırsa yeni kayık ve motorlar 1,5 kat daha verimlidir diyebiliriz... Bu anlamda bakınca zaten karayı kaybetmeden yapamazsınız o yolu, çünkü aşağı yukarı her 2-2,5 saatte bir yakıt almanız gerekecek... Yanıma alayım deseniz 100lt benzin 74kg ağırlığında; yani bu defa yakıtın kendisi tüketimi artıracak - ki böyle bir yola zaten tek başınıza çıkmayacağınıza göre tekne ağırlaşacak, tüketim tavan yapacak demektir...

Römork bulamam, bulsam römork aparatlı aracım yok; yani illa denizden gitmem gerekiyor diyorsanız; bence mantıklı çözüm 4,50 kayığı bir çift kabinin kasasına ters çevirip sıkıca bağlamak ve git-gel 450 liralık mazotla işi bitirmek... 250-300 de aracın kirasına ödersiniz; 700-750 liraya iş biter...

Sizin bahsettiğiniz kayık yeni motor da 4 zamanlı ise benim rakamları 1,5 kat verimlileştirmek lazım... Bu durumda 3/4 devirde saatte 12nm hız yapıp mil başına 0,8 litre harcayacaksınız... Tek gidiş yapacağınızı düşünüyorum; bu durumda Güzelyalı marina>>>Akçay barınak arası ikmal giriş-çıkışları hariç 220nm... Bir dolu depo yedekle çıksanız her 75 milde bir, yani toplamda 2 defa ikmal için duracaksınız... Liman giriş çıkışlarını kısaltmak için yol üzerindekilerde durmak lazım; yaklaşım hesapla biri Avşa diğeri Güzelyalı(Çanakkale) barınakları olmalı (her ikisinde de limanda istasyon var)... Zaman olarak da sabah 05:00'te Burgaz'dan çıksanız sürekli 12nm hıs yapmayacağınızı düşünerek saat 12:00 gibi Avşa'ya varacaksınız. Oradan 13:00'de çıksanız en geç 19:00'da Seddülbahir'e selam çakıp 20:15 gibi Güzelyalı'ya bağlanırsınız... o kayıkta gece yolculuğu sağlıksız olacaktır, o nedenle yeniden sabah 04:30 gibi oradan ayrılırsanız 10:30 gibi Akçay'a gelmiş olursunuz... Toplamda 225nm kadar yol yapacak, bunu fiilen 3 parçada ve 20 saat tekne kullanarak gerçekleştireceksiniz... Daha mantıklısı 3 değil 4 parçada ve Çanakkale merkezde gecelemeli olarak ertesi günün akşamüzeri Akçay'a varacak şekilde yapmak tabi...

Ben diğer yorumlara katılmıyorum; maliyet açısından uygun olan bu değil tabiki, tek yöne 125lt benzin harcayacaksınız, molalar dahil 30 veya 36 saati 7m2 bir yerde geçireceksiniz vs. vs. Ama can yelekleriniz sürekli üzerinizde, motorun emniyet mandalı hep kolunuzda takılı olacak şekilde, sürekli iç denizlerde ve kıyı seyrinde olacağınızdan %100 emniyetli bir rota...fiziken biraz sıkıntılı ama çok eğlenceli bir yol olur yapılırsa... Hele 2 kişi değişerek kullanır, kullanan motoru düzenli olarak sağ-sol değiştirerek kumanda eder, yeterli içecek barındırılırsa ve kayıktaki her edevat yol boyunca neta tutulursa; bu yolun hikayesi sonrasında yıllarca anlat anlat bitmez...

merhabalar . 14 yaşından beri 3.60 zodiac ve 15 hp mercury motorla kalamış marinadan çıkıp çınarcığa giderim. her yaz 5 veya 6 defa 35-40 dakika sürmektedir (tabi el altında çeyrek gaz bırakarak) 20 küsür senedir bir sıkıntı olmadı olmazda çünkü marmarayı dikey geçiyorum. fakat sizin dediğiniz rotada sıkıntılı iki bölge olacaktır. güzelyalıdan çıktığınızda kapıdağ yarımadasına geldiğinizde sizi yüksek ihtimalle satlar veya saslar karşılayacaktır (malumunuz imralı sahanlığı bölgesini 6-7 mil açıktan geçmek zorundasınız) hadi bu bölgeyi bayabi açıktan alarak geçmek çocuk oyuncağı (tabi 1 veya 2 havada) 2. sıkıntılı bölge kilitbahir akıntı yuvası olacaktır ve tabi boğazın geçiş trafiği. tekne 6.50-6.90 motorda 50 veya 60 beygirlik ufak sürat motoru tadında olsa hiç sorun olmaz karadeniz hariç tüm kıyıları güle oynaya geçersiniz. ama 4.5 metreye 9.9 motor maksimum 20 mil sürate çıkartacaktır sizi.. GİDİLMEZ GİDİLEMEZ DİYE BİRŞEY YOK TABİKİDE GİDİLİR fakat
1.hava tahmin raporunu iyi analiz etmek gerekir.
2.deniz tahim raporunu iyi analiz etmek gerek
3. dediğim bölgelere iyi hazırlanmak gerek
4. nerden baksanız 24 litrelik turuncu bidonunuzu 20 defa doldurmanız gerek.
5. 24 litre x20x 7 tl den 3400 tl benzine vermektense 600 tlye bi kamyonete yüklemek daha iyi olacaktır zaman kaybı açısından

Back