Yengeç Nasıl Yakalanır.

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Zafkon
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Zafkon

Aktif Üye
Tepki
350
Ödül
73
Bilindiği üzere levrek avcılığında en önemli canlı yem türü yengeçtir. Av marketlerde canlı olarak leğenlerde görmekteyiz. Peki böyle bir imkanımız yoksa yengeci nasıl yakalayabiliriz.

Geçen sene bir elinde kısa çubuk ucundaki ipe istavrit takıp kayalar arasında yengecin kıskacıyla tutması için uğraşan birini görmüştüm. Epeyde yengeç toplamıştı kepçesinde.

Zahmetsiz nasıl yengeç toplanır, umarım bu işle uğraşan bir avcı cevaplar.

Valla açıkçası yıllar içinde her yakaladığım levreğin karnından yengeç çıkmasına karşın yengeçle yaptığım denemelerin tamamı başarısız oldu. Çupra kolay ama levrek görmedim duymadım. Siz yakalıyorsanız yönteminizi paylaşırsanız sevinirim.

Yengeç yakalamak kolay. Deniz kıyısında dize kadar bir noktaya bi balık parçası koyun bir kaç dakikaya etrafında yengeçler dolar. Kepçeyle toplarsınız. Hatta kumsal kıyısında denize birleştiği yerde harika yem olan kum yengeçleri çıkar kumun içinden bu şekişde.

Bende araştırma peşindeyim eğer yengeci kolay yakalarsam uğraşmayı düşünüyorum. Surf takımla dibe bırakma yapacağım. O sırada spin çalışıyor olacağımdan beleşe surfle balık tutma peşindeyim. Evet dediğiniz gibi karadenizde hangi levreğin midesini açsan 3-5 yengeç çıkıyor. Araştırdığım kadarıyla yassı kurşunun 10cm üzerinden 3bacak fırıdöndüye 40 cm köstek bağlanıyor 3/0,4/0 tek iğneye yengeç takılıyor. Yengecin iri kıskaçları koparılıyor, bir yanına ait 4 bacağı sökülüp iğne 1.bacaktan geçirilip 4. Bacaktan ucu çıkarılıyor. Bu şekilde dere önlerinde sığ suya atılıp, kalama açık şekilde balığın yengeci alıp kaçması bekleniyor. Yengeci yutan levrek orda yemez basar gider 10m. Ötede yer.

Eskiden şileye gider çadır kurardık. Ağlayan kaya kumsalda hem balık tutar hem dalardık. Gençlik. Okuyoruz. Para kısıtlı. Şilede fenerin arkada şato otel vardır. Dediler altındaki kayalıklarda dipte iri pavuryalar var. Toplayın lokantalara satın. Başladık orada dalmaya ama zor tabii. 6-7 metreye şnorkelle dalıp elle canlı yakalayıp yukarda elinde poşetle bekleyen arkadaşa veriyoruz. Günde zar zor 5-10 tane yakalayıp ağlayan kayada küçük lokantaya veriyoruz. Oda bize bazen kahvaltı bazen akşam yemeği verirdi.
Sonra şilenin bir yerlisi bize böyle zor gece kayalıklara çakıllı yerlere gidin defi. Elinizde fener olsun. Gece karaya çıkıyorlar feneri üstlerine tutarsanız kaçmazlar yakalarsınız dedi. Dedide gittik bulduklarımız bildiğiniz yengeç. 5-10 cm boyunda. Bizim aradıklarımız en küçük el kadar olmalı. Tabii 1-2 geceden sonra yine koyda dalmaya başladık.
Gece küçük küçük yengeçler kırma taş - ufak kayalarda kıyıya çıkıyorlar. Geldiğinizi hissettiklerinde hepsi kaya altına girer saklanır. Bu nedenle elde fener böyle yerleri gece karanlığında gezin. Hatta garantiye almak isterseniz gündüz belirlediğiniz bir yere dalgalar ulaşamasın balık kafası bağırsaklarını tavuk derilerini koyun. Hava kararınca gece yarısı 12-1 gibi gidin. Hepsi toplanmıştır orada. Ama dediğim gibi kırma kaya taşlık yer olacak. Her taşın her kayanın altında saklanırlar.

Trabzonlu Dayı kuş Mehmet isimli yaşayan bir efsane var, bu dedelerin sayısı parmakla saymayı geçmez adamın ilgili videolarına bakın birbir anlatıyor, işin özü gece, dere ağzı, el oltası, misina, iğne ve yengeç.
Adama soruyorlar hayatınızda yakaladığınız en büyük levrek kaç kiloydu ve nerede diye 8kilo diyor ve bahsettiği yer bizim evin yanı. 🙂

Aslında bir video buldum, kafes yapıp, tül içine sarılmış balık parçası asmak, iple bağlayıp denize bırakmak iş yaparmı, denemek lazım.

En kolay yöntem içine ölü balık, balık kafası vs. konmuş kafesler. 7-8 girişli bez kafesler satılıyor ucuza onunla deneyebilirsiniz. Zaten okyanuslarda büyük yengeçlerde bu sistemle tutuluyor. Ama kayalıklardaki minik yengeçler en basit nasıl tutulur ben de bilmiyorum keza karadenizde çok vardı oltanın ucuna yem bağlayınca tutuyorlar ama kaldırırken hemen bırakıyorlar, yaklaşıncada bir saniye içinde hepsi kaya altlarına giriyor yada hemen kaçarken aşağı düşüyor ben hiç yakalayamadım 🙂

Etraf kayalık olduğundan peşlerinden koşulmuyor hızlıca kayaların üzerinden denize atlıyorlar, karadenizde bir laf vardır yengeç karaya çıktıysa levrek geldi demektir.

Hani bir hikaye var kovada 1 yengeç olursa kaçar ama 2 yengeç olursa kaçamaz birbirlerini aşağı çekerler hemen hemen herkes bilir. Diyorumki bu kayaların arasına büyük boya kovasına biraz yem bıraksak akşam üstü gecede alsak olmaz mı? Yaptığımdan değilde yazıyı okuyunca aklıma geldi.

Son düzenleme:
Aslında mantıklıda fare, karga, kedi ve martı 4lüsünden rahat yok.

Back