Yeni Başlayan İçin Genel Bilgilendirme

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan gabbeh34
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

gabbeh34

Yeni Üye
Tepki
1
Ödül
5
Arkadaşlar forumda yeniyim, yanlış yere konu açtıysam kusura bakmayın.

Ben balıkçılık hobisine hayli merak saldım ve kesin başlayacağım ancak beklentilerimin yanlış olmaması adına bilen deneyimli arkadaşlardan bilgi almak istiyorum.

Haftasonları iş yoğunluğundan uzaklaşmak amaçlı bu hobiyi yapmak istiyorum ancak kafamdaki en büyük sorun istanbulda olmam. İstanbulda bu hobiyi yapabilir miyim bilmiyorum özellikle avrupa yakasında, ancak anadolu yakasına geçebilirim ama avrupa yakasında yapabilirsem daha çok sevinirim.

Küçük 5 metrelik fiber bir tekne alıp denize açılıp balık tutmak vs. istiyorum ancak.

Lisans gereklimi ehliyet gibi. Gerekli ise bunu istanbuldan alabilir miyim?

Teknemi marinada tutmak istemiyorum. 5 metre olduğu içinde sağa sola taşımak çok zor olmaması gerek diye düşünüyorum ama araba park eder gibi park eder gibi evimin önüne teknemi koyabilir miyim? yasal olarak bir sıkıntı teşkil ediyor mu.

Bu gemiyi marina da tutmayacağımdan dolayı denize bırakabileceğim yani denize açılabileceğim yerler var mıdır? bu yerler ücretli midir?

Gemiyi park edebildik araçla denize at-çek rampasından bıraktık (burada güçlü bir araç lazım bunu biliyorum) diyelim. Teknemin gidebildiği her yere gidebilir miyim.

Örneğin boğazda serbest bir şekilde tekne sürülmez diye düşünüyorum, veya diyelim ki silivriye gittim orda bi rampa veya sahil den teknemi denize bıraktım diyelim, istediğim gibi denize açılabiliyor muyum?

Kısacası ben tekne ile denize açılıp hobi amaçlı balık tutmak, tuttuğum balıkları gemide yapıp bir gece geçirmek vs. istiyorum bu sorularım dışında önemli bir husus var ise ve beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Birde ne kadar doğru olur bilmiyorum ama sıfır olarak küçük de olsa yarım veya tam kamaralı 5 metre fiber tekne ile birlikte ortalama bu hobiyi yapabilmek için ne kadar sermaye gereklidir? Bot ile başla diyecek arkadaşlar vardır ancak ben teknede konaklamak da istiyorum.

Çok Teşekkürler...

Eğer kullanacağınız motor 10 beygir üzeri ise amatör denizci belgesi almanız gerekiyor. İstanbul boğazında 5 metre tekne ve 10 beygirlik motor ile balık avlamak çok riskli. Motor güçsüz olduğundan akıntıya ve olumsuz hava koşullarıyla baş etmek çok tehlikeli olacaktır. Hava patladığında bu tekne ile kıyıya en hızlı şekilde dönmek çok zor olacaktır. Kullanacağınız motor 30beygir ve teknenizin de denizci bir tekne olması lazım dalgalarda yaprak gibi savrulmamanız açısından. Yarı deplasmanlı bir tekne olmalı. Amatör denizci belgesini internetten sınava girip alabilirsniz. Sorular çok zor değil. Harc yatırıp sertfikanız edevletinize tanımlanıyo.

tekneye karavan muaelesi yaprimi unutun birkere park icin sigortali bir liman bulmalisiniz yoksa motorunuzu 2 hafta göremezsiniz ya sehir disinda yeride , kendide musait birirni bulucaksiniz yada kiralik teknelerle guruplara katilacaksiniz diger ihtimal kiyidan av av icin uygun otel vs arkadasli sekilde arabayla seyahat

Cevaplarınız için çok teşekkürler.

Peki istediği yere açılabiliyoruyum. Yani gittim kumköy`e veya ağaçlıya gitti veya avcılar mesela avcılardan açılabilsem çok iyi olur, gemimi bırakabilecek bir yer buldum diyelim. İstediğim gibi açılabiliyormuyum yoksa sınırlarmı var örneğin kıyıdan 10km uzağa gidemezsin gibi vs. Veya heryerde avlanabiliyor muyum.

At-çek rampası veya sahilden vs. denize çıkabilirmiyim istanbulda varsa böyle yerler nereler.

Ben marinaya bağlamak istemiyorum dediğim gibi, romörk ile evimin önüne tekneyi bırakabilirmiyim bu konuda da sıkıntı var mıdır?

Peki istediği yere açılabiliyoruyum. Yani gittim kumköy`e veya ağaçlıya gitti veya avcılar mesela avcılardan açılabilsem çok iyi olur, gemimi bırakabilecek bir yer buldum diyelim. İstediğim gibi açılabiliyormuyum yoksa sınırlarmı var örneğin kıyıdan 10km uzağa gidemezsin gibi vs. Veya heryerde avlanabiliyor muyum.

At-çek rampası veya sahilden vs. denize çıkabilirmiyim istanbulda varsa böyle yerler nereler.

Ben marinaya bağlamak istemiyorum dediğim gibi, romörk ile evimin önüne tekneyi bırakabilirmiyim bu konuda da sıkıntı var mıdır?
5 metrelik fiber sıradan bir tekneyle denizle aranızdaki tek sınır güvenliğiniz.
Basit teknelerle minareyi kaybetmeden denize açılmak gerek

Sınır yok 10hp bir motor kullanacaksanız kesinlikle çok fazla açılmamak gerekir. Bi anda hava patladığı zamanı tekneyle kıyıya dönemezsiniz. 10km uzağa falan gitmeyi planlayacaksanız Rota Fisher gibi teknenizin olması lazım. O tekneye de 50-60hp motor ideal oluyor zaten. O zaman biraz daha güvenli ve denizci bir tekneye sahip olursunuz.

Sınır yok 10hp bir motor kullanacaksanız kesinlikle çok fazla açılmamak gerekir. Bi anda hava patladığı zamanı tekneyle kıyıya dönemezsiniz. 10km uzağa falan gitmeyi planlayacaksanız Rota Fisher gibi teknenizin olması lazım. O tekneye de 50-60hp motor ideal oluyor zaten. O zaman biraz daha güvenli ve denizci bir tekneye sahip olursunuz.

10km örnek verdim açılacağımdan değil, en azından şimdilik 😀

Marin Boat samba deluxe modeline 60hp mercury motor, ve birde römork almayı planlıyorum.

Bakım olaylarına baktığım zamanda motor bakımı haricinde tekne bakımı için karada tutacağımdan denizlik dışında bakım olmadığını anladım ettim zehirli boya gibi.

Sanırım geriye denize açılacak yerler keşfetmek kaldı.

Herkese çok teşekkürler yardımlarınız için.

Avrupa yakasında durum nedir bilmiyorum fakat Anadolu Yakası'nda bağlama yeri , at-çek yeri gerçekten problem , benim şuan önümdeki tek engel zaman inşallah sizin zaman probleminiz yoktur. Genelde teknem olsun açılmasam da arkasında çay kahve içerim düşüncesi ile tekne bakan çok ki siz denizden çıkartacağım diyorsunuz , ayda 1 2 açılırım düşüncesinde iseniz kiralık tekne sizin için bence çok daha fiyat performans bir seçenek olur

Avrupa yakasında durum nedir bilmiyorum fakat Anadolu Yakası'nda bağlama yeri , at-çek yeri gerçekten problem , benim şuan önümdeki tek engel zaman inşallah sizin zaman probleminiz yoktur. Genelde teknem olsun açılmasam da arkasında çay kahve içerim düşüncesi ile tekne bakan çok ki siz denizden çıkartacağım diyorsunuz , ayda 1 2 açılırım düşüncesinde iseniz kiralık tekne sizin için bence çok daha fiyat performans bir seçenek olur
Tekne alırsam illaki açılırım 😀
En az haftada 1 açılır ve balık tutarım, hiç zamanım olmasa cuma akşam iş çıkışı gider açılırım geceyi denizde geçirir cumartesi akşam geri karaya çıkartırım. Sahil vs. gibi yerlerde varmıdır denize açılacak yerler araştırmak dolaşmak lazım. Varsada riva sahilköy gibi yerlerde varmıdır yoksa siz şemt bölgelerindenmi bahsediyorsunuz?

Birde yeri burası olmasada basit 2 soru sormak istiyorum, 5 mt fiber tekne motoru ile, O1 sınıfı romörk almak yeterli olacak mıdır? ve güçlü 600-800cc lik 4x4 bir atv at-çek için yeterli güce sahip midir?

Merhabalar. Ben de kendimce bir şeyler yazayım.

Zamanında bizim 3 arkadaş ortak bir sandal/teknemiz vardı. 4.5 metre Safter marka, çift cidarlı, römorklu bir teknemizdi. Üzerinde 15 Hp 84 model bir Evinrude motor vardı. Gerek Boğazda olsun, gerekse Marmara'nın muhtelif yerlerinde olsun bir gün yarı yolda bırakmadı. Bakımlarını bizzat zamanında yapıyorduk tabi. Bence motor işinde bu önemli.

Bu işlem için kesinlikle uzun yol römorku diye tabir edilen bir römorkunuz olsun. Yoksa bayağı sorun olabilir. Bir defalık kullanmayacaksınız sonuçta. Benim hatırladığım römork ve üzerinde olan teknenin toplam ağırlığının 750 kg altında olması yeterli. Başka birşey sorulmuyordu. Ancak güncel durumu siz yine bir araştırın.

Yasal olarak zorunlu olanlar benim hatırladığım;
-Kürekleriniz (Sonradan baktım zorunlu değil galiba ancak sürekli bulunsun ne olur ne olmaz. Teknenin yanlarına kürekleri kalın cırt kelepçeler ile sabit bağlamıştık.)
-Can yelekleri 4-5 adet bulundurun Teknenin künyesinde kapasitesi kadar olacak.
-Birkaç malzeme daha vardı (düdük, pusula vs... gibi)güncel duruma netten bakabilirsiniz.

-!!Güncel durum değişmiş olabilir!!
Motor gücü 10 Hp altında olan teknelerden bağlama kütüğü istenmiyordu en son.
Bağlama kütüğü eğer teknenizi sıfır alacaksanız kayıt ettirin bence. İlerde Sahil güvenlik vs sorun yaşamazsınız. Her Sahil Güvenlik geçişinde ''Lan yoksa bize mi geliyor'' diye tribe giriyorduk. Sonradan kayıt ettirmek de sorun bildiğim kadarıyla. İkinci el ruhsatsız alacaksanız iyi düşünün derim. Ben şimdi alacak olsam kesinlikle kayıtlı ruhsatlı bir tekne sahibi olurum. Bizim bir arkadaşın ufak teknesi barınaktan çalındı. Barınak görevlisi ipi çözülmüştür vs dedi ama biraz hikaye...

Amatör Denizci belgesi: Ulaştırma baknlığı dağıtıyor. Forumda daha önceden bir konu bile vardı. 48 saatte alabilirsiniz. Bulunması zorunlu bildiğim kadarıyla.

Gelelim tekneyi nerede muhafaza ettiğimize;
Bizim tekneyi kapalı garajımız vardı uygun, orada tutuyorduk. Kullanacağımız zaman araç ile indireceğimiz yere götürüp denize indiriyorduk. İşimiz bitince geri yükleyip sabitleyip geri garaja getiriyorduk .

Avantajları;
-Liman ücretimiz yoktu.
-Boyası zehirlisi vs gerekmiyordu.
-Benzinliğe tekne ile yanaşınca benzin almak sorun olmuyordu.
- Bakımları Garajda kapalı ortamda rahat rahat yapıyorduk.

Dezavantajları:
- Minimum 2 kişi gerekiyor bu işlemler için.
- Zaman alıyor
-Tekneyi iyi sabitlemek gerekiyor. Yoksa Kabuk alttan zarar görüyor.
- Motoru üzerinde götür getir yapmak iyi fikir değil. Ya tekneye veya motorun boyun kısmına zarar oluşturuyor. (İkisini de yaşadık.)
-Aracınıza çeki demiri taktırmanız gerekiyor. Ekstra masraf ruhsata işleme, proje, tadilat muayenesi gerekiyor.
- At çek basit işlem gibi ancak dikkatli olmak gerekiyor. Ufak tefek yaralanmalar oluyor.
- Git gel bir yakıt masrafınız oluyor tabi.
- Deniz yoruyor tabi. Ondan sonra tekneyi yükle, temizle, geri götür biraz meşakatli haberiniz olsun.

Gelelim en önemli bilgiye :

Nereden atılıp çekilir bu tekne?

-Avrupa yakasında;

Sarıyer'de eski bir balıkçı barınağı vardı. Gayrıresmi bütün tekneler orayı kullanıyordu. Şimdiye duruyorsa orda bir rampa vardı oradan indirip garipçe limana kadar gidiyorduk. Palamut zamanı ve dişli zamanı iş görüyordu.

Yeşilköy'de güvenlik tekne ile geçişe izin veriyordu o zaman. Yeşilköy marina girişinden girip ilk koydan indiriyorduk. Araç yanaşabiliyor oraya.

Gürpınar da sahilin başında bir rampa vardı o zamanlar açıktı birkaç kez indirdik ancak geçen geçerken gördüm belediye veya biri zincirlemiş orayı. Neden bilmiyorum. Orayı soruşturabilirsiniz.

Genellikle Kınalı tarafına giderdik o zamanlar. Ortak arkadaşlardan birinin yazlığı vardı. Orada gerek sahilden veya sitelerin rampalarından indirip çıkarırdık. En keyif alınan yer bizim açımızdan orasıydı.

Yaşadığımız sorunlar.
- Römorkun ön tekerleğinin mili kırılınca arkadaşın ayak parmağı yaralandı.
- Tekneyi iyi sabitleyemediğimiz için alt kabuk zarar gördü. Atıp çekerken birinin kesinlikle alttaki rulmanları veya tekerlekleri takip etmesi gerekiyor. Misal bir tanesi dik kalmış o da zarar verdi.
- İlerleyen dönemde motoru değiştirdik. Ağır motor kasisten vs geçince teknenin aynalık kısmına zarar verdi. Orayı güçlendirdik motorun dik durma mili büküldü.Orayı düzelttik boyun kırıldı vs. Tavsiyem çok büyük motorla bu işi sürekli yapacaksanız ya profeyonel bir destek alın (Trim taşır mı bilmiyorum. Hareket halinde iken sürekli çekiç gibi vuran bir motorunuz olacak) veya motorunuzu çok abartmayın. 15 Hp (50-55 Kg) iken tek kişi taşımak sorun olmuyordu. 40 Hp yi (100 üzerinde galiba) 2 kişi anca taşıyabiliyor. Bana kalsa ben o zaman motorumu değiştirmezdim. Ondan sonra da diğer arkadaşlara devrettim çıktım.

Aklıma gelenler bunlar. Son tavsiyem yazlık vs varsa sahile yakın bence limala vs uğraşmadan düşünülebilir bu sistem. İlerde bir de tonoz atarsınız. Sezon başı atar sezon sonu çıkarırsınız. Ancak şehir içinde götür getir biraz uğraştırıyor.

Son düzenleme:
Back