Zodiac compact ve honda 15 beygir motor

Beyefendi

Daimi Üye
Tepki
177
Ödül
53
Çok kıymetli dostlarım,

Sizlere nacizhane bir sorum olacak beni kıymetli bilgileriniz ile aydınlatabilirseniz çok memnun olacağım.

Saroz körfezinde korukoy açıklarında sinarit vb avlarda sırtı çekmek suretiyle kullanmak istediğim bir bot ve motor almak istiyorum. Bu botu ve motoru her zaman en fazla 2 kişi olarak kullanacak istedğimiz zaman açıp şişirip kullanıp akabinde katlayıp doblo araca atıp istanbula dönme niyetindeyim. kıyıdan max 2-4 km açıklarda ve sakin havalarda kullanılacak

Gönül isterdi ki fiber tabanlı 4-50-480 bir bot alıp tam teçhizatlı balıkçı barınağında güvenle tutmak ve istediğimiz zaman kullanmak lakin hırsızlığın bol olduğu memlekette 20 bin euroluk zodiac ve motoru bırakabileceğimi sanmıyorum.

bende katlayıp kullanabileceğim bir zodiac ve honda motor ikilisinden yana karar kıldım. zodiacta 2 model var 1. şişme omurga 2. fiber omurga

fiber omurgayı incelediğimde linki aşağıda max boyu 3 metre

1.sorum 3 metre bir hypalon bot 2 kişi için idealmidir denizde bu fiver tabanın güvenliği nasıldır
2 sorum honda kısa şaft 15 beygir yada 20 beygir bu bota çok mu ağır gelir

bu arada botun videosu bu

kapalı boyu 2 metre olması hypalon olması ve tabanın fiber olması bunu cazip kıldı tek dez avantajı 3 metre bota 2 kişi binip ıvır zıvır yakıt tankı balık malzeme kutusu vs koyunca bize çok sınırlı alan kalacaktır diğer şişme omurgalılara yani cadet modellerine baktığımda 3.40 ve yukarı olanlar var lakin bu compact modelinin fiber taban olması cazip kılıyor denizdede daha dengeli olacağı kanaatindeyim.

motor kısmına gelince kısa şaft alacaksınız diyorlar hondanın sağlamlık açısında daha iyi ve uzun ömürlü olacağını düşünüyorum lakin 9,9 mu 15 mi 20 mi hangisi daha uygun olur bilemiyorum.

Kıymetli dostlar bu konuda bana değerli fikirlerinizi sunabilirmisiniz

Bu arada önce emniyet.

değerli dostlar yokmu hiç yorumu olan balıksevdam dostları

Merhabalar.
Öncelikle taban tercihinizin fiberden yana olmasını öneririm. Katlandığı zaman biraz daha fazla yer kaplayabilir ama sürtünme kat sayısı şişme omurgaya göre daha düşük olacağından daha az beygir gücüyle, daha az yakıtla, daha kısa sürede plane durumuna geçebilirsiniz. Sakin havalarda kıyıya yakın meralarda sırtı yapacağınızı belirtmişsiniz. Ben daha önce 2 kişi 2.5 m lik botla açılırdım. Biraz dar olurdu ama eşyaları birkaç büyük boya kutusuna istifleyince ayağımın altı bayağı toparlanıp rahatlamıştı. Şuan 3.5 m fiber tekne kullanıyorum. Malzemeleri düzenli ve planlı yerleştirmezsem 5 metre de olsa küçük gelebilir.
1)3 metrelik fiber taban bot ile 2 kişi sakin havalarda, yakın meralarda sırtı çekecekseniz, taşıma kısmı da eziyete dönmesin derseniz (9.9 hp 40 kg) 9.9 hp honda-yamaha-mercury-evinrude markalarının dışına çıkmayın derim.
2) Yüksek hp motor her zaman avantajlıdır. Balık tutmak bir an sıkıcı gelebilir 20 hp ile basar keyif yaparsınız. Zor durumdan daha çabuk kurtulursunuz. İşin taşıma boyutunda römork olursa, motoru çok nadir kaldırır indirirsiniz. Ama her seferinde şişirip indirme durumu olursa, sizde sürekli motoru el de taşımak zorunda kalırsınız. Ki 4 zamanlı motorların taşınması gerçekten çok çileli olabiliyor. Yanlış tarafa yatırdığın an yağı akar ve motor büyük sıkıntıya girer. İndirip kaldırma esnasında oluşabilecek kazalar vs. düşünmek gerek...Ava giderken hevesle, dinç ve heyecanla gideriz o yüzden indir kaldır gözünüze pek gelmez ama İnanın av dönüşü yorgunlukla çok fena eziyete dönüşebiliyor🙂
Kendi karar kriterlerimi elimden geldiğince izah etmeye çalıştım, umarım faydası olur. Net bir yönlendirme yapmamı isterseniz, sizin bahsettiğiniz tarzda kullanacak olsam 3 m. fiber taban bot ve 9.9 kısa şaft honda ile kombin yapardım. Bütçe durumuna göre 9.9 mercury ye yönelim de olabilir.
umarım gönlünüze göre bir takım kurarsınız. Rastgele 🙂

Merhabalar,
Şahsi fikrimi beyan etmem gerekirse; bot-motor tercih etmemin sebebi taşıma kolaylığıdır. Denize pikniğe gittiğimde, tatile çıktığımda, balığa gittiğimde tahta, alüminyum veya şişme taban (air floor) botları tercih ediyorum. Sebebi ise arabanın bagajına rahatlıkla sığdırıp, istediğim yere gidebilmem. Fakat fiber taban botu araba bagajına sığdıramazsınız. Zaten bot almaktaki mantık taşıma kabiliyeti. Fiber tabanlı bot alacaksam şişme değil tekne alırdım. Teknenin kıyılama maliyeti ve külfeti çok olduğundan fiber taban bot değil alüminyum veya şişme taban bot tavsiye edeceğim. 2 kişi için ideal bot uzunluğu tecrübelerime göre 3 mt' dir. 3,60-3,30-280 ve 2,40 botları kullandım. En ideali (bagaja sığma, taşıma ve şişirme) 3 mt. olduğuna karar verdim. 3 mt alüminyum tabanlı bot ve iki kişi için motor - hava koşullarını da hesaba katarsak- 8 Hp idealdir diye düşünüyorum. 8 Hp ile 9,9 Hp arasında ağırlık ve taşıma kolaylığı açısından gerçekten fark var.

Kiymetli dostlar tercimi zodiac cadet 310 aluminyum yaban katlanir ve 6 hp tanki icinde honda 4 zamanlidan yana kullanacagim

Lakin 6 hp honda ben benzini ustten doldurdum ne kadar benzin alir ?

Benzin bitti ilave yapari. Bir sisee diyorum

Lakin kalan benzini kiyiya vardigimda nasil tahliye edebilirim hic fikrim yok

6 hp honda fazlasiyla yetecektir sizce sirti avi rolantide bana 6 hp nin icindeki benzin kac saat sirti yapmama musade eder ?

Kiymetli dostlar tercimi zodiac cadet 310 aluminyum yaban katlanir ve 6 hp tanki icinde honda 4 zamanlidan yana kullanacagim

Lakin 6 hp honda ben benzini ustten doldurdum ne kadar benzin alir ?

Benzin bitti ilave yapari. Bir sisee diyorum

Lakin kalan benzini kiyiya vardigimda nasil tahliye edebilirim hic fikrim yok

6 hp honda fazlasiyla yetecektir sizce sirti avi rolantide bana 6 hp nin icindeki benzin kac saat sirti yapmama musade eder ?

Hayırlı olsun. Güzel bir tercih yapmışsınız. Üstten depoların kapasiteleri 1-1,8 Lt. civarıdır. 6 Hp 4 zamanlı Honda 2,00 Lt/saat kadar bir yakıt tüketimi olur. Sırtı hızında, depodaki benzin bir saat yetecektir. Ben her zaman 1 lt pet şişede benzin yanıma alırdım. Artan benzini de saklardım. Tahliye etmeyi düşünmedim. Sırtı yapmayıp balığa çıktığınızda en az 3-4 balık avında bir depo yeterli olacaktır. Çok zorlanırsanız 12Lt. harici depolar var.

Hayırlı olsun. Güzel bir tercih yapmışsınız. Üstten depoların kapasiteleri 1-1,8 Lt. civarıdır. 6 Hp 4 zamanlı Honda 2,00 Lt/saat kadar bir yakıt tüketimi olur. Sırtı hızında, depodaki benzin bir saat yetecektir. Ben her zaman 1 lt pet şişede benzin yanıma alırdım. Artan benzini de saklardım. Tahliye etmeyi düşünmedim. Sırtı yapmayıp balığa çıktığınızda en az 3-4 balık avında bir depo yeterli olacaktır. Çok zorlanırsanız 12Lt. harici depolar var.

Kiymetli dostum deposu eger 2 litre civari alsa misal demek beni 1 saat sirti yaptirtir sunu sorayim ben denizin ortasinda surekli ustten benzin doldurmak yerine normal bir depo alsam bunu kullanabilirmiyim diger motorlar gibi ?

Ayrica motor gucu 310 zodiac ve sirti icin ideal degilmi dostum ? Bazi saticilar illede 15 beygir al vs diyor ama 15 cok 9.9 bile cok diye dusundum surekli 1 kisi ndiren 2 kisi binecek

Kiymetli dostum deposu eger 2 litre civari alsa misal demek beni 1 saat sirti yaptirtir sunu sorayim ben denizin ortasinda surekli ustten benzin doldurmak yerine normal bir depo alsam bunu kullanabilirmiyim diger motorlar gibi ?

Ayrica motor gucu 310 zodiac ve sirti icin ideal degilmi dostum ? Bazi saticilar illede 15 beygir al vs diyor ama 15 cok 9.9 bile cok diye dusundum surekli 1 kisi ndiren 2 kisi binecek

Diğer motorlar gibi harici depo alabilirsin. Motorun üzerinde benzin giriş konnektörlerini görebilirsin. (Motorun resmini atarsan daha iyi olur) Bazı modellerde harici depo girişi var bazılarında yok.
3.10 Alüminyum taban için 6-8 Hp ideal. 15 Hp çok fazla ve gereksiz. 9,9 Hp ve 4 zamanlı makina da ağır olur. Bottaki amaç taşıma kabiliyetidir.

6 Hp motor anca tekneden kıyıya yanaşmak için kullanılabilir bence.

Back