Zoka, mavruka, seyirtme ve iskandil kalıpları

Burak Karadeniz

Daimi Üye
Kayıt
2 May 2010
Mesaj
571
Tepki
106
Ödül
53
Yaş
73
Sevgili arkadaşlar 30-35 sene önce balık malzemesi şimdiki kadar bol ve çeşitli değildi.O zamanlar hemen hemen her oltacının kendisinin bunlara benzer kalıpları vardı ve kendi döktüğü zoka,mavruka,seyirtme ve iskandillerle balık tutardı.Bende bu kalıpların şeklini kendim çizip o günlerde yaptırmıştım.
O tarihlerde Türkiye'ye pek gelmediği için görüp bilmediğimiz rapala(sahte balıklar) yerine biz de zoka kalıbında gördüğünüz hamsi,istavrit ve çinekop şeklindeki ve 250-350 gr ağırlığındaki seyirtmeleri cıva ile parlatıp,cam çubukla mazgalladıktan sonra,sandalla kanalda olta ucuna bağladığımız seyirtmeyi dibe doğru balığın gezdiği sulara indirip,yukarı doğru çok seri hareketlerle 5-6 kulaç çekip bırakarak balığın seyirtmeye atlamasını sağlayarak çok güzel lüfer.kofana.palamut ve torik tutardık.
Dikkat ederseniz hep geçmiş zaman kullanıyorum,artık Marmara Denizi'nde ve Boğaz'da böyle tutacak balık pek kalmadı.Onun için şarkıda söylendiği gibi" mazi kalbimde hep yaradır".
Rastgele.

İskandil,zoka,mavruka ve seyirtme kalıbı
(link)



Değişik ağırlıklardaki iskandil kalıbı
(link)
 
Şimdiki güzel av ve deneyimlerin nereden geldiğinin kanıtıdır bu kalıplar 🙂

Güzel şeyler hep emek ister. Eline sağlık Burak abi.
 
Burak abicim bir insanın kendi emeğinin karşılığını alması kadar güzel bir şey yok.sizde bu fazlasıyla var,gerek cam sahtelerinizle bu güzel kalıplarınızla,takım düzenek vs..emeğinize ve yüreğinize sağlık canım ağabeyim.selamlar.
 
paylaşımınız için teşekkürler
 
Paylaşım için teşekkürler, teknik olarak nereden nereye, balık olarak nereden nereye geldiğimizin resmidir.
 
Kendi malzemelerinizi yapabilmek kadar güzeli yok aslında.
Bu kalıptakilerin bazıları kullanılamasa da zokalar hala kullanılabilir durumda.
E tabii onların da nasıl parlatıldığını ve neden parlatılması gerektiğini anlatmak zorunda kalacaksın Burak Abi.

(Biraz sipariş mi oldu ne? 🙂 )
 
Şimdiki güzel av ve deneyimlerin nereden geldiğinin kanıtıdır bu kalıplar 🙂

Güzel şeyler hep emek ister. Eline sağlık Burak abi.


Hamdi'cim arkadaşlar bir fikir sahibi olsınlar diye bu konuyu açtım.İnşallah yararlı olur.Sevgilerimle.
 
Burak abicim bir insanın kendi emeğinin karşılığını alması kadar güzel bir şey yok.sizde bu fazlasıyla var,gerek cam sahtelerinizle bu güzel kalıplarınızla,takım düzenek vs..emeğinize ve yüreğinize sağlık canım ağabeyim.selamlar.



Sevgili İrfan değerlendirmen ve yorumun için teşekkür ederim.Sağlıcakla kal.
 
Back