Muhayyer
Daimi Üye
Merhaba.Merhaba. Şuana kadar yazan yazıları okudum. Ben de yeni bir tekne alma arifesindeyim. İzmir sahillerinde kullanacağım genellikler aileyle gezi amaçlı ve arasıra balık tutma amaçlı ufak bir tekne olsun diye 4.5-5 metre arası bir tekne almayı düşünüyorum. Tekneyi suda tutmayacağım, römorka alıp gezip geri römarka koyacağım ve motorumu söküp evde muhafaza etmeyi planlıyorum. Bu çalınma olaylarının çok fazla yaşanması yüzünden 20 hp en hafif tohatsu(43 kg) motor almayı düşünüyorum. Bazı markalaşmış modellere baktığımda bana uygun İsatek 450 ege modeli gibi. Ama diğer yalova menşeili tekneler de aklımı çeliyor. Özellikle Aypol, Usboat ve Gözde marin tekneleri daha az maliyetli çıkıyor. Hele aypol neredeyse sudan ucuz. Arada çok farklılıklar var. Tavsiyelerinize ihtiyacım var?
İki gün önceki pazar günü Fethiye'de yaşadığımız bir örnekle katkı yapayım.
Tekne Star 4.95 ve motor 20 hp Tohatsu ile öğlen 2 gibi açıldık. Hava yatık, dalga 15-20 cm gibiydi. Bir kaç mera gezip ve bir iki büyük balık vuruşunu ıskaladıktan sonra biraz daha açıldık. Su ayna gibi oldu dememize kalmadan 10 dk içinde rüzgarla birlikte su karıştı. Kaçmamız gerektiğine karar verip dönüşe geçtik ve yolda dalga boyu 70 cm lere ulaştı. Yüksek bordalı bir tekne olduğundan ciddi bir tehlike yaşamadık ancak 20 hp motor yeterli hıza ulaştıramadığı ve kayamadığımız için epey serpinti aldık. Yarım kamara olmalı en azından dedirtti bana.
Öte yandan yaklaşık 200 metre arkamızda 465 bir Yalova teknesi çok ciddi tehlike yaşıyordu. Dalga teknenin baş altına girdikçe tekne şaha kalkıyor ve neredeyse motoruna kadar görebiliyorduk. Aslında motorları güçlüydü ama kaptan hızı kesince tekne kaymayı bırakıp ceviz kabuğuna döndü.
Öncesinde Star marka tekneleri beğenmezdim, malzeme kalitesi bakımından. Fakat borda yüksekliği ve iç dizaynı hoşuma gitti. Kendime ders olarak iyi markalı 495 bir tekne ve serpinti nedeniyle illa ki yarım da olsa bi kamara.
Motora gelirsek, 20 hp Tohatsu, o hacimdeki bir tekneyi 3 kişi ile sadece götürüyor. Sert havada kaçmak gerektiğinde ise maalesef yetersiz kalıyor. Su sakinken yeterli gibi.
Zaten tekne firmalarının 495 için önerileri minimum 30 hp den başlıyor. Başka bir arkadaşın 495 koç marin 30 hp mercury teknesiyle de benzer deneyimleri yaşamıştık ama onda hep 4-5 kişiydik. O tekne de güven veren bir tekne idi hacim bakımından.
Rastgelsin