Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Arkadaş tekne almadan önce lütfen bana bizzat danışın

FrknUzngluy

Yeni Üye
Adı
Furkan
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Merhaba öncelikte tamamen tatli suda kullaniyorum denize indirmiyorum. suan kolibri 330dl botum ve 54lbs haiba motorla kullaniyorum. Ancak bot eziyet olmaya basladi her seferinde indir kur yika yirtilacak mi vs seklinde Motor alayim hizli gitsin dedim bu seferde tasimasi eziyet olacak romork alsam sisme bot sonucta surekli disarda birakmak istemem yerim bahce ama gene kuracagiz. 20hp mercury motor ve yildiz marin 450 ya da storm 470( tatli suda 4.50mt uzeri yasakmis) dusunuyorum. Romork da alacagim. Sizce nasil bir kombinasyon sirf bu paralara deger mi? bazen sig yerlerden indirmek zorundayiz suyu dibi balcik olabiliyor buralardan indirebilir miyim sisme bota nazaran artilari ve eksileri nedir? Aracim navara 4x4.

erdamn

Yeni Üye
Adı
ERDEM AKAR
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Merhaba. Şuana kadar yazan yazıları okudum. Ben de yeni bir tekne alma arifesindeyim. İzmir sahillerinde kullanacağım genellikler aileyle gezi amaçlı ve arasıra balık tutma amaçlı ufak bir tekne olsun diye 4.5-5 metre arası bir tekne almayı düşünüyorum. Tekneyi suda tutmayacağım, römorka alıp gezip geri römarka koyacağım ve motorumu söküp evde muhafaza etmeyi planlıyorum. Bu çalınma olaylarının çok fazla yaşanması yüzünden 20 hp en hafif tohatsu(43 kg) motor almayı düşünüyorum. Bazı markalaşmış modellere baktığımda bana uygun İsatek 450 ege modeli gibi. Ama diğer yalova menşeili tekneler de aklımı çeliyor. Özellikle Aypol, Usboat ve Gözde marin tekneleri daha az maliyetli çıkıyor. Hele aypol neredeyse sudan ucuz. Arada çok farklılıklar var. Tavsiyelerinize ihtiyacım var?

Muhayyer

Daimi Üye
Adı
Adem
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Merhaba. Şuana kadar yazan yazıları okudum. Ben de yeni bir tekne alma arifesindeyim. İzmir sahillerinde kullanacağım genellikler aileyle gezi amaçlı ve arasıra balık tutma amaçlı ufak bir tekne olsun diye 4.5-5 metre arası bir tekne almayı düşünüyorum. Tekneyi suda tutmayacağım, römorka alıp gezip geri römarka koyacağım ve motorumu söküp evde muhafaza etmeyi planlıyorum. Bu çalınma olaylarının çok fazla yaşanması yüzünden 20 hp en hafif tohatsu(43 kg) motor almayı düşünüyorum. Bazı markalaşmış modellere baktığımda bana uygun İsatek 450 ege modeli gibi. Ama diğer yalova menşeili tekneler de aklımı çeliyor. Özellikle Aypol, Usboat ve Gözde marin tekneleri daha az maliyetli çıkıyor. Hele aypol neredeyse sudan ucuz. Arada çok farklılıklar var. Tavsiyelerinize ihtiyacım var?
Merhaba.
İki gün önceki pazar günü Fethiye'de yaşadığımız bir örnekle katkı yapayım.
Tekne Star 4.95 ve motor 20 hp Tohatsu ile öğlen 2 gibi açıldık. Hava yatık, dalga 15-20 cm gibiydi. Bir kaç mera gezip ve bir iki büyük balık vuruşunu ıskaladıktan sonra biraz daha açıldık. Su ayna gibi oldu dememize kalmadan 10 dk içinde rüzgarla birlikte su karıştı. Kaçmamız gerektiğine karar verip dönüşe geçtik ve yolda dalga boyu 70 cm lere ulaştı. Yüksek bordalı bir tekne olduğundan ciddi bir tehlike yaşamadık ancak 20 hp motor yeterli hıza ulaştıramadığı ve kayamadığımız için epey serpinti aldık. Yarım kamara olmalı en azından dedirtti bana.
Öte yandan yaklaşık 200 metre arkamızda 465 bir Yalova teknesi çok ciddi tehlike yaşıyordu. Dalga teknenin baş altına girdikçe tekne şaha kalkıyor ve neredeyse motoruna kadar görebiliyorduk. Aslında motorları güçlüydü ama kaptan hızı kesince tekne kaymayı bırakıp ceviz kabuğuna döndü.
Öncesinde Star marka tekneleri beğenmezdim, malzeme kalitesi bakımından. Fakat borda yüksekliği ve iç dizaynı hoşuma gitti. Kendime ders olarak iyi markalı 495 bir tekne ve serpinti nedeniyle illa ki yarım da olsa bi kamara.
Motora gelirsek, 20 hp Tohatsu, o hacimdeki bir tekneyi 3 kişi ile sadece götürüyor. Sert havada kaçmak gerektiğinde ise maalesef yetersiz kalıyor. Su sakinken yeterli gibi.
Zaten tekne firmalarının 495 için önerileri minimum 30 hp den başlıyor. Başka bir arkadaşın 495 koç marin 30 hp mercury teknesiyle de benzer deneyimleri yaşamıştık ama onda hep 4-5 kişiydik. O tekne de güven veren bir tekne idi hacim bakımından.
Rastgelsin

patchwork27

Yeni Üye
Adı
tolga
Kan Grubu
A Rh Pozitif
internette cevabını bulamadığım bir soru sormak istiyorum, yeşil ruhsatı olan bir tekneyi ruhsatsız olarak satmayı teklif eden bir tekne sahibi ile internetten tanıştım, fiyat uygun görünüyor ancak bu teknenin satışı nasıl yapılacak? liman başkanlığından devir işlemi için bağlama kütüğü ruhsatnamesi olması gerekir bunu biliyorum , sahiplik belgesi ile satış olayıda bir kaç sene evvel kalktı bunuda biliyorum, bu durumda sormak istediğim soru şu; yeşil ruhsatı olan tekne satışı ruhsatsız yapılırken otomatik olarak devreye bağlama kütüğü ruhsatnamesi mi giriyor, yoksa bir teknenenin yeşil ruhsatı olması bağlama kütüğü ruhsatından bağımsız bir konumu? satıcı bana teknenini tabiiki liman kaydı var diyor, ben bu işin içinden çıkamadım, fikri olup aydınlatacak kaptanlara şimdiden teşekkür ederim

Cüneyt Hoca

Daimi Üye
Adı
Cüneyt YILMAZ
Yeşil ruhsatlı teknelere maalesef, yeşil ruhsatı askıya alınıp sadece ruhsat sarıldığında tekneye baglama kütüğü çıkmıyor. Tekneye belge alamazsınız.
Ancak tekne daha önce baglama ruhsatlı olupta sonradan yeşil ruhsat almışsa baglama kütüğü kaydı olabilir. Liman başkanlığına sormadan kesinlikle işlem yapmayın.
Birde teknenin ceza borçları olup olmadığının teyidini mutlaka alın, sürprizlerle karşılaşmanın.
Son olarak yeşil ruhsatlı teknelerin ruhsat ile birlikte baglama kütüğü kaydı da vardır. Buna da ayrıca dikkat edin.
Bu arada şu anda sadece yeşil ruhsat 200 000 TL gibi rakamlardan başlıyor

patchwork27

Yeni Üye
Adı
tolga
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Yeşil ruhsatlı teknelere maalesef, yeşil ruhsatı askıya alınıp sadece ruhsat sarıldığında tekneye baglama kütüğü çıkmıyor. Tekneye belge alamazsınız.
Ancak tekne daha önce baglama ruhsatlı olupta sonradan yeşil ruhsat almışsa baglama kütüğü kaydı olabilir. Liman başkanlığına sormadan kesinlikle işlem yapmayın.
Birde teknenin ceza borçları olup olmadığının teyidini mutlaka alın, sürprizlerle karşılaşmanın.
Son olarak yeşil ruhsatlı teknelerin ruhsat ile birlikte baglama kütüğü kaydı da vardır. Buna da ayrıca dikkat edin.
Bu arada şu anda sadece yeşil ruhsat 200 000 TL gibi rakamlardan başlıyor
cüneyt bey aydınlatıcı cevabınız için teşekkür ederim, bağlama kütüğü kaydının olduğunu varsayarak size sorum şu olacak '' liman kaydı var ama teknenin boyunun gereğinden yarım metre uzun olmasından dolayı vize sıkıntısı yaşıyoruz'' denildi bana..
bu durumda yeşil ruhsat sende kalsın bana tekneyi bağlama kütüğü ile liman başkanlığından satışa hazır hale getirin bende alayım demek mi mantıklı yoksa bu vize problemi sıkıntılı bir süreç olduğundan dolayı bu alışverişten uzak durmam mı gerekiyor ?

Cüneyt Hoca

Daimi Üye
Adı
Cüneyt YILMAZ
Yeşil ruhsatlı teknelerinde ayrıca baglama kütüğü ruhsatı da vardır. Satışta her iki ruhsatına satış devri yapılır.
Yeşil ruhsatlar, hele de uzatması varsa oldukça pahalı. Bu sebepten sadece ruhsatı satıp, tekneyi kayıtsız hale getirebiliyorlar. Buna dikkat edelim. Zira; ziraat bankası su ürünleri için çok düşük faizle, ilk iki sene ödemesiz, 5 sene geri ödemeli toplamda 7 yıl için kredi vermektedir. Üstelik ödeme şeklinde de bir kaç tercih var. Bundan dolayı yeşil ruhsat fiyatları maalesef tekne fiyatlarının çok üstüne çıktı. Hele de ruhsatın uzatması varsa. Bunu fırsat bilen bazı kişiler tekneyi bir yakınına satış yaparak kredi çekiyorlar ve aynı tekne ile balıkçılığa devam ediyorlar. Yada çanta ruhsat denilen işlem ile ruhsatı aynı ebatlarda başka bir balıkçı teknesinde aktarabiliyorlar. Bu işin bir boyutu, sizi ilgilendiren kısmı ise, yeşil ruhsatlı tekneyi özel tekneye çevirme imkanı yok. Tek bir imkanı var onuda ilk mesajda anlattım. Teknenin ruhsatını satıcı özel tekne evrakına çevirse bile, bazı liman müdürlüklerinde satış için sörvey gönderip teknenin en, boy,derinlik, motor şase
numarasına bakılıyor. Baglama kütüğü limandaki tekne dosyasında teknenin fotoğraflarida bulunmaktadır. Ve 5 yılda bir yapılan vize işlemlerinde bu fotolar istenir. Ileriki zamanlarda da tekneyi satmak isterseniz, liman görevlileri tekrar ölçüm yapabilirler. Bu yüzden Özel teknelerlde tekne ölçüleri önemli.
Tekne alırken mutlaka liman müdürlüğü gemi sicil bölümünden tekne kayıtlarını DİKKATE alalım.

gokhan3491

Yeni Üye
Adı
Gökhan
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Merhabalar, tekne alma arefesindeyim hatta kesemize göre 2 arkadaş tekneyi de bulduk fakat biz çok amatör olduğumuz için değerli yardımlarınıza ihtiyacım var ,Malumunuz piyasa çok karışık ,farklı farklı fiyatlar... (2019-4.50 mtre kayiksan tekne +20 HP Suzuki (80 saat)manuel kısa şaft+ römork 120bin tl fiyat)avlari genelde 4 kişi izmirde yapmak istiyoruz, Öncelikle ,gerek piyasaya hakim olanlar ,gerek ise kayiksan tekne kullananlar yol gösterirlerse çok memnun olurum.Simdiden teşekkürler

havatemiz

Aktif Üye
Adı
İhsan Ö.
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Motor teknenin kıç yatırma yüksekliğine göre seçilir. Sizin almayı düşündüğünüz teknenin üreticisine 4.50 tekneye yeni motor alacağınızı kısa şaftmı yoksa uzun şaftmı motor önerdiğinizi sorun. Üretici zaten uzun şaft derse vaz geçersiniz. Kısa şaftlı motorları genelde botlara takıyorlar ama üretici tekneyi buna göre üretmiş de olabilir. Ayrıca 20 HP botlar için fazla. Teknenin Liman bağlama kütüğünü de soracaksınız satıcıdan, motor kütükte kayıtlı mı ? yoksa satıcı başka bir motoru bağlayıp satıyormu ? En iyisi Bağlama Kütüğü Ruhsatını isteyip önceden Bağlı olduğu Liman Başkanlığı ile görüşmek. Bağlama kütüğü yoksa yine vazgeçersiniz. Çalıntı olabilir. Bir de 80 saat motor çalışma saati neye göre verilmiş. Bildiğim kadarıyla bu motorda bir gösterge yok. Emin olmak için motorun bakım kartını sorabilirsiniz. Son servis ne zaman yapılmış, gibi gibi kafaya bir sürü soru işareti geliyor.