Aklıma gelenleri size katkısı olur diye yazıyorum. Eksik varsa da arkadaşlar tamamlar.
Bodrum’da koylarda gezmek, arada balık tutmak amacıyla ADB ile kullanılabilecek, konsollu bir tekne arıyordum. ( konsol, teknede çok yer kaplar. Ayrıca, motorun bağlantıları uzmanlık gerektirir. Benzinli ve dıştan takma motor alacağınızı varsayıyorum )
1. Nasıl bir tekne almalıyım? Motoryat gibi mi yoksa zodyak gibi mi? Ve önerebileceğiniz bir model varsa çok memnun olurum.(Elma ile armut'u karşılaştırmak gibi olmuş. İkisi de çok farklı tekneler. Amacınıza ve bütçenize göre tekneyi önce siz belirleyeceksiniz)
2. Kışın İstanbul’da olacağım için tekneyi ne yapmam gerekir. Bodrum’da römorkta üstüne branda çeksem evin önüne koysam olur mu? ( Güvenli bir yer ise Römork üzerinde bırakabilirsiniz. Yok ben daha emin bir yerde teknemi kışlatmak istiyorum derseniz bedeli karşılığında bodrummarinegroup hangarlarına bırakabilirsiniz )
3. Teknelerin bakımı var mıdır? Hangi türlerin bakımı daha kolaydır? ( İyi korunmuş teknenin bakımı kolaydır. Denizde kalacağı süre göz önüne alınarak teknenin suyla temas eden bölümünü zehirli boya ile boyamak gerekir. En kolay bakım polyester teknelerdedir. Motorların bakımını da unutmamak gerekir. Sıfır motorda İlk 20 saatte sonra her 100 saatte standart yağ değişimleri yapılır. 2. El motor için satın almadan serviste detaylı bir kontrol yapılır)
4. Römork için önerebileceğiniz bir yer var mıdır? ( Römork bir kez alınır. Teknenin boyuna ve teknenin ağırlığına göre genelde tek dingilli veya çift dingilli özel olarak yapılır. Çok basit üretenler olduğu gibi Ateş Römork İstanbul veya Zeki Başoğlu Gemlik gibi çok kaliteli römork yapan kurumsal üreticiler vardır )
5. Teknenin içinde olması gereken cihazlar (Balık bulucu, GPS vb.) nelerdir ve nereden alınabilir? ( Sahil Güvenliğin aradığı teknede bulunması gerekenler dışında bu alımlar tamamen keyfinize kalmıştır. Amacınıza göre seçeceksiniz. Buzdolabı, ocak, ısıtıcı V.s bu işin sonu yok )
6. Kaç HP bir motor almalıyım? Hangi marka? Ve nereden? ( Tekne büyüklüğü, ağırlığı , genişliği ve tipine bağlı olarak genelde üreticinin önerisi ile seçilir. Dört zamanlı, bence akülü, bilinen marka ( Amazon ormanlarından, kutuplara kadar her suda kullanılan ) , deniz suyunun tuzluluk oranına ve teknenin bağlanacağı yere en yakın servislere göre motor markasını seçmek gerekir. Motor büyük ise ve siz servise götüremiyorsanız servis , servis ücreti dışında Km başına ek para ister.)
7. 2. el tekne aldıktan sonra yapılması gereken işlemler nelerdir? Diyelim 2. El bir tekne aldım ve bağlanma yeri Çeşme. Benim bunu Bodrum’a aldırmam gerekiyor mu? (2.El tekne alırken Liman Bağlama Kütüğü olmayan tekne alınmaz. Sıfır tekne ise zaten işlemleri siz yapacağınız için üreticiden alınan fatura, CE belgesi ve mevzuata göre diğer belge resim, isim yazma v.s işlerini tamamlayıp Liman Başkanlığı'na başvuru yapıyorsunuz. Çeşme Liman Başkanlığı'na bağlı tekne bodrum da kullanılabilir, kışlayabilir. Bağlama kütüğünü Bodrum Liman Başkanlığı'na aldırmanız gerekmez.