Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Arkadaş tekne almadan önce lütfen bana bizzat danışın

havatemiz

Aktif Üye
Adı
İhsan Ö.
Kan Grubu
A Rh Pozitif
teknenin fotoğrafını görseydik farklı yorum yapabilirdik. Deplasman tipi tekne ise zaten olmaz. Değil ise, bu konu teknenin kıçının genişliği ve teknenin ağırlığı ile ilgili. 6-7 metrelik tekne ortalama 1,5 veya 2 ton ağırlığında olur. Şayet yer uygun ise yan yana iki motor takılabilir. Bir motorun yaklaşık 250 kg olduğu düşünülür ise iki motor bir hayli kıça yük getirir. bu durumda kıç beklenti dışında suya batar. Benzin sarfiyatını düşünemiyorum bile. En iyisi tekne üreticisinden motorların takılması halinde denge durumunu öğrenmektir.

Cüneyt Hoca

Daimi Üye
Adı
Cüneyt YILMAZ
benim bir 6.80 boyunda bir teknem var 2 adet 150 hp outboard makinem var bu makınelerı takarken aralarında ne kadar mesafe bırakmam gerekir şimdiden teşekkürler
Motorların montajını ve RC tellerini siz takacaksanız; dümeni tam alabanda yaptığınızda motorların birbirine veya kıç bodoslamaya değip değmeyeceğini ölçmeniz gerekir. Servise montaj yaptıracaksanız servis gerekli ayarlamayı zaten yapar.
Ancak bunların dışında çift motor kullanacaksanız motorların birisinin pervanesinin ters dönüşlü olması gerekir. Zira 150 hb ciddi bir güç ve pervanenin her ikisi de aynı yöne dönerse pervanenin tekneyi döndürme etkisi artar ve dümen tutmanızı engelleyebilir. Süratli dönüşlerde tehlike arz edebilir.

doğa

Yeni Üye
Adı
özgür akçelik
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
marinboat 4,95 salsa modeli bir tekne almayı düşünüyorum 60hp mercury motor taktırmayı düşünüyorum tekne boyu 4,95 eni 2,15 dış yüksekliği 1mt iç yüksekliği 70cm boş ağırlığı 450kg sizce 60 hp motor çok fazlamı , aslında 50hp düşünüyordum ama arasın da 2bin tl fiyat farkı olduğundan 60hp daha avantajlı olur diye düşündüm görüşlerinizi rica ediyorum saygılar

erdtur

Yeni Üye
Adı
Erdogan Türkmen
Yerliyurt 460 balikçi, Suziki 30Hp aldim. Bir hafta önce suya indirdim. Memnunum tavsiye derim. Ürünler ile ilgili sorunuz olursa cevaplayabilirim.

Bledax

Daimi Üye
Adı
Hakan F
Kan Grubu
A Rh Pozitif
erliyurt 460 balikçi, Suziki 30Hp aldim. Bir hafta önce suya indirdim. Memnunum tavsiye derim. Ürünler ile ilgili sorunuz olursa cevaplayabilirim
güle güle kullanın.hayırlı olsun.:harika:

Son düzenleme:

ktheb

Yeni Üye
Adı
Kemal
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Hepinize Merhaba,

Foruma yeni katıldım.

2006'dan beri Yerliyurt 4.50 Sandy balıkçı ve 2 zamanlı 25 beygir yekeli Yamaha kullanıcısıyım.
Bu kombinasyonla Yalova Armutlu'da yazın olta avı ve kıyı gezileri yaptım. Sorun yaşamadım.

Ancak biraz daha büyük bir tekne edinmeyi düşünüyorum. Bir süredir araştırmaya başladım. Forumunuzla da bu konuya rastlayınca tanıştım.

Düşündüğüm özellikler:
- 5 metreye yakın
- geniş (1.80+)
- drenajlı
- merkezi konsollu
- 100 cm'ye yakın yükseklikli
- açık tekne

Sorularım:
Hangi modeli hangi özelliklerinden dolayı önerirdiniz?

Şu tekneleri ve markaları karşılaştırmanız mümkün olur mu?
- Enma 4.90 Nordic
- Yerliyurt 4.80 Sport
- Koç tekne 500
- Safter 500 sport

Birtakım başka sorularım da var.
Ama soruyu daha kalabalık hale getirmeyeyim.
Şimdiden yanıtlarınıza teşekkür ederim.

Selamlar,
Kemal

Son düzenleme:

Mert858

Yeni Üye
Adı
Mert A.
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Merhaba. Bodrum’da koylarda gezmek, arada balık tutmak amacıyla ADB ile kullanılabilecek, konsollu bir tekne arıyordum.

1. Nasıl bir tekne almalıyım? Motoryat gibi mi yoksa zodyak gibi mi? Ve önerebileceğiniz bir model varsa çok memnun olurum.

2. Kışın İstanbul’da olacağım için tekneyi ne yapmam gerekir. Bodrum’da römorkta üstüne branda çeksem evin önüne koysam olur mu?

3. Teknelerin bakımı var mıdır? Hangi türlerin bakımı daha kolaydır?

4. Römork için önerebileceğiniz bir yer var mıdır?

5. Teknenin içinde olması gereken cihazlar (Balık bulucu, GPS vb.) nelerdir ve nereden alınabilir?

6. Kaç HP bir motor almalıyım? Hangi marka? Ve nereden?

7. 2. el tekne aldıktan sonra yapılması gereken işlemler nelerdir? Diyelim 2. El bir tekne aldım ve bağlanma yeri Çeşme. Benim bunu Bodrum’a aldırmam gerekiyor mu?

Cevaplarsanız gerçekten çok mutlu olurum. :)

havatemiz

Aktif Üye
Adı
İhsan Ö.
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Aklıma gelenleri size katkısı olur diye yazıyorum. Eksik varsa da arkadaşlar tamamlar.

Bodrum’da koylarda gezmek, arada balık tutmak amacıyla ADB ile kullanılabilecek, konsollu bir tekne arıyordum. ( konsol, teknede çok yer kaplar. Ayrıca, motorun bağlantıları uzmanlık gerektirir. Benzinli ve dıştan takma motor alacağınızı varsayıyorum )

1. Nasıl bir tekne almalıyım? Motoryat gibi mi yoksa zodyak gibi mi? Ve önerebileceğiniz bir model varsa çok memnun olurum.(Elma ile armut'u karşılaştırmak gibi olmuş. İkisi de çok farklı tekneler. Amacınıza ve bütçenize göre tekneyi önce siz belirleyeceksiniz)

2. Kışın İstanbul’da olacağım için tekneyi ne yapmam gerekir. Bodrum’da römorkta üstüne branda çeksem evin önüne koysam olur mu? ( Güvenli bir yer ise Römork üzerinde bırakabilirsiniz. Yok ben daha emin bir yerde teknemi kışlatmak istiyorum derseniz bedeli karşılığında bodrummarinegroup hangarlarına bırakabilirsiniz )

3. Teknelerin bakımı var mıdır? Hangi türlerin bakımı daha kolaydır? ( İyi korunmuş teknenin bakımı kolaydır. Denizde kalacağı süre göz önüne alınarak teknenin suyla temas eden bölümünü zehirli boya ile boyamak gerekir. En kolay bakım polyester teknelerdedir. Motorların bakımını da unutmamak gerekir. Sıfır motorda İlk 20 saatte sonra her 100 saatte standart yağ değişimleri yapılır. 2. El motor için satın almadan serviste detaylı bir kontrol yapılır)

4. Römork için önerebileceğiniz bir yer var mıdır? ( Römork bir kez alınır. Teknenin boyuna ve teknenin ağırlığına göre genelde tek dingilli veya çift dingilli özel olarak yapılır. Çok basit üretenler olduğu gibi Ateş Römork İstanbul veya Zeki Başoğlu Gemlik gibi çok kaliteli römork yapan kurumsal üreticiler vardır )

5. Teknenin içinde olması gereken cihazlar (Balık bulucu, GPS vb.) nelerdir ve nereden alınabilir? ( Sahil Güvenliğin aradığı teknede bulunması gerekenler dışında bu alımlar tamamen keyfinize kalmıştır. Amacınıza göre seçeceksiniz. Buzdolabı, ocak, ısıtıcı V.s bu işin sonu yok )

6. Kaç HP bir motor almalıyım? Hangi marka? Ve nereden? ( Tekne büyüklüğü, ağırlığı , genişliği ve tipine bağlı olarak genelde üreticinin önerisi ile seçilir. Dört zamanlı, bence akülü, bilinen marka ( Amazon ormanlarından, kutuplara kadar her suda kullanılan ) , deniz suyunun tuzluluk oranına ve teknenin bağlanacağı yere en yakın servislere göre motor markasını seçmek gerekir. Motor büyük ise ve siz servise götüremiyorsanız servis , servis ücreti dışında Km başına ek para ister.)

7. 2. el tekne aldıktan sonra yapılması gereken işlemler nelerdir? Diyelim 2. El bir tekne aldım ve bağlanma yeri Çeşme. Benim bunu Bodrum’a aldırmam gerekiyor mu? (2.El tekne alırken Liman Bağlama Kütüğü olmayan tekne alınmaz. Sıfır tekne ise zaten işlemleri siz yapacağınız için üreticiden alınan fatura, CE belgesi ve mevzuata göre diğer belge resim, isim yazma v.s işlerini tamamlayıp Liman Başkanlığı'na başvuru yapıyorsunuz. Çeşme Liman Başkanlığı'na bağlı tekne bodrum da kullanılabilir, kışlayabilir. Bağlama kütüğünü Bodrum Liman Başkanlığı'na aldırmanız gerekmez.