Merhaba Seydi Bey;
Bende de Rotanın benzer modeli vardı. Tekne deplasman tabir edilen, dalgayı yararak ilerleyen ve bu amaç için en az güç kullanmak üzere tasarlanan gövde tipine sahiptir. Yavaş hızlarıyla sınırlıdırlar. Dalgada fırtınada torklu bir motorunuz varsa hiçbir sıkıntı yaşatmazlar. Bendeki Rota'ya takılı eski model Seagull motor vardı, şiddetli lodosta bile dalgaya karşı yol alır, hızı düşük olsa bile torku sayesinde bizi istenen yere götürürdü. Tekne gövde tipi sayesinde de denge konusunda hiç sıkıntı yaşamadım. Motoru yenileyip 20 Hp Mercury takınca takım bozuldu. Tekne deplasman tipi olduğu için yüksek hızı kabul etmedi. Eski motoruma göre daha yüksek benzin sarfiyatından başka bir şey vermedi.
Bu sefer tekneyi değiştirerek, Safter kalıbına yakın Yerliyurt marka 4.60 teknemde 20 Hp Mercury'i kullanmaya başladım. Rotadan sonra Yerliyurt'ta bu motor tahminimden çok fazla randıman verdi. Bu tarz teknelerin gövde tipi planyadır ve tekneler hızlandıkça su yüzeyinde kaymayı hedeflerler. Bunu yapabilmek için güçlü bir motora ihtiyaçları vardır. İki kişi ile 20 Hp yeterli gelirken, 4 veya 5 kişi olduğumuzda tekne kaymıyor, aheste aheste gidiyor. Şimdiki aklım olsa 50 Hp bir makine almış olurdum. Kayak ve ringo gibi aktiviteleri yapabilmek için açıkçası imkanları zorluyorum.
Eğer her türlü havada balık avı ve sırtı için kullanacaksanız Rota'dan vaz geçmeyin. Ama adranalin, gezi ve spor amaçlı kullanacaksanız planya tipi tekne almanızda fayda var.
İyi forumlar dilerim.