Demir Almanın Kolay Yolu (Vira)

AKIN KAPTAN

Editör Moderatör
Kayıt
30 Nisan 2010
Mesaj
1,911
Tepki
108
Ödül
68
Şehir
Marmaris
DEMİR ALMANIN KOLAY YOLU (Alderney Ring)

Kısıtlı bütçemizle tekne, motor , makine kamış derken, pek çok tekne sahibi için elektirikli ırgat (demiri almaya yarayan vinç) almak bir hayal olmanın ötesine geçemez. Denizcilik ve balıkçılık hobisinde neredeyse attığınız her adım için para ödersiniz. Konu ırgat olunca fiyatlar inanılır gibi değil. “Demir atıp toplamaktan bıktım” , “belimde fıtık var” , “Ahmet burada balık yok galiba hadi topla demiri de çok iyi balık yapan bir kerteriz var. Oraya gidelim” demekten bıktıysanız ya kesenin ağzını açacaksınız ya da aşağıdaki basit yöntemi öğreneceksiniz.

Yöntemin adı ALDERNEY. İsminin yabancı olduğuna bakmayın. Türk balıkçılarının yıllardır kullandığı etkili ve basit bir yöntem. Yöntem kolay olmakla birlikte kendine has sakınca ve tehlikeleri de var. Bu nedenle, yöntemi uygulayacak arkadaşların teknesinin, halatının, motor ve şanzumanının sınırlarını iyi bilmesi gerekir. Biraz alıştırma ve dikkat ile çok iyi sonuçlar alınabileğine eminim. (yazının bundan sonraki bölümü “ANGLING BOATS” tançeviridir)

Başka bir noktaya gitmeye veya eve dönmeye karar verdiğinizde demiri vira etmeniz gerekecek. Ama önce tüm takımları toplamalı, ağırlıkları yerlerine kaldırmalı ve iğneleri emniyete almalısınız. İyi havalarda bile önce bunları yapmanızı öneririm. Demiri toplarken tekne dalgalara yanlayacak ve yalpaya düşüecektir. Demirde iken sakin duran teknenizdeki bu ani değişim siz ve misafirleriniz için tehlike yaratabilir. Motru çalıştırın ve biraz ısınmasını bekleyin.

Eğer rüzgar ve akıntı sakin, demir hafif ise bu işlem kolay ve hızlı olacaktır. Fakat akıntı ve rüzgar güçlü olduğunda demiri elle toplamak hayatınız mücadelesi olabilir. Böyle zamanlarda bir kişi motorla demire doğru ilerlerken diğer kişi önce demir zincirinin(halatının) boşunu alır. Demir üzerince bir noktaya gelindiğinde artık halat tam dik bir hal alır. Bu noktadan sonra tam güçle asılıp demir çamurdan dikey olarak kurtarılıp toplanabilir. Eğer tam dik olmaz iseniz, özellikle pulluk tipi demirler, ne kadar güçlü olursanız olun, kolay kolay pes etmezler.

Eğer cüzdanının paslanmaz çelik ırgat alabilecek kadar kalın ise şüphesizki en iyi yöntem budur. Ama eğer öyle değilse ALDERNEY HALKASI yöntemini öğrenmelisiniz. Bu yöntem için ihtiyacınız demirinizi yüzdürebilecek kadar büyük bir şamandıra, ve paslanmaz çelik halka. Demiri toplamak istediğinizde demir ipine şamandrayı halka ile irtibatlayın. Daha sonra sancağa veya iskele dopru 30 derece açı yapacak şekilde ileri yol verin.

(link)
Şekil 1:Gözlerinizi şamandradan ayırmayın. Şamandra ve halatın pervanenize doğru gitmediğinden emin olun.


(link)
Şekil 2:Demirin deniz yatağında olduğu hatta geldiğinizde yavaşça demirde iken durduğunuz eski rotaya doğru dönün.


(link)
Şekil 3:İlerlemeye devam edin. Demir birazdan şamandra tarafından kaldırılmaya başlayacaktır.


(link)
Şekil 4:Eğer şamadra batıyorsa sizin demir için küçük geliyor demektir. Daha büyüğü ile değiştirin. Çelik halkanın halatı geçip demire yakın bulunan zincire vardığını düşündüğünüzde kısa bir süre tam yol uygulayın. Böylece halka engebeli zincir yüzeyini de aşacak ve demirin hemen önündeki bölüme oturacaktır. Motoru boşa alıp halatı kolaylıkla toplayın.

Bu yöntemde demir halatında ve teknenizin başında asılma müddetince yüksek güçler oluşacaktır. Bu güçler size ve malzemelerinize zarar verebilir. ÖNCE EMNİYET.
 
Teşekkürler Akın,
Bu çok başarılı bir yöntem.
Epeydir uygularız.
 
(link)


(link)

Sevgili Akın kardeşim, yukarıdaki sitem çok güzel bir sistem.Bizlerde aynen bu sistemi kullanıyoruz.

Şöyle ki;

1- Eğer kısa bir mesafe içinde yer değiştirecek isek, basıyoruz gideceğimiz yöne doğru ağır ağır ilerlemeye...Biz ilerlerken kafaya bağlı olan ip haliyle sol yada sağ tarafdan teknenin bordosuna geliyor.O tarafda oturan arkadaş ipi eline alıyor ve onu bir nevi sabitliyor.Eli ile ipi tuttuğu için çapanın zinciri halkadan çıt çıt diye geçmeye başlayınca tekneyi süren kişiye tamam diye sesleniyor...Ve başlıyoruz daha hızlı seyir etmeye...Yani çapa apikoda kalıyor...Vardığımızda ise ipi salıyor ve istediğimiz yere oturuyoruz...

2- Eğer uzun mesafe gideceksek veya limana döneceksek yine aynı işlemi yapıyoruz..Ve çapanın zinciri çıt çıt diye halkadan biraz girdikten sonra hemen bir kavis çizip bu defa topa/şamandraya doğru başlıyoruz gitmeye...Eh haliyle de boş olan çapa tipini tekneye almak işin en kolay tarafı oluyor...🙂

Velhasıl bu sistem çapa çekmek derdini komple sona erdiren harika bir sistem...


Not: Gerek bu şekilde davranırken gerek ise başka bir usul ile hareket ederken tekne çalışır vaziyette asla ipi tekne altına kaçırmamak lazım...Eğer tekne altına kaçar ve pervaneyi sarar ise vay halinize..
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Geçtiğimiz hafta sonu balığı bulma amaçlı bayağı bir yer değiştirmek zorunda kaldık.🙁

Yani uzak mesafeler gideceğimizden Çapayı apikoya alıp gitme imkanımız olmadı.Mutlaka çapayı sağ salimen tekne üstüne almamız gerekiordu, hem de her defasında.😱

Bununla ilgili bir video paylaşımı yaptım.Çapa toplama hususunda sıkıntı çeken,muzdarip olan arkadaşlara faydalı olması dileği ile...🙂

[DM]xws4om_capayi-kolayca-cekmek_sport#.UPZx2h2N6Hg[/DM]
 
Bu yöntem çok güzel, zaman zaman bizde avlarımızda bu yöntemi kullandık. Sık mera değişimlerinde kolay oluyor 🙂
 
süper teknik vallahi...sırf bu yüzden yanımıza miço alıyorduk..👍
 
harika, öneri ile okudum. nefis yöntem. tek bir sorum olacak. bende farklı işler ve derinlikler için bir hafif bir ağır çapa takımı var. ağırı için konuşursak; çapa 6'5kg ve beş metre çok.iri baklalı paslanmaz zinciri var. tartmadım ama on kilo kesin vardır. zira ondan bir küçük bsklalı beş metre zincir aldım tonoz için o bile yedi kilo üçyüz gram geldi. yaklaşık onyedi kilonun batırmaması için nasıl bir şamandıra gerekir. ciddi bir çapı olması lazım. bildiğimiz tonoz başı adi dubaları bu ağırlık altında batar bence, tahminen. buna 40–50 cm çapında küre getekir sanki. malzemecide gördüm, seksen tl fiyatı vardı. öyle bşr şey mi lazım benim çapaya?
 
Yukarı kadar çıkan çapa , ipi çekmeyi bırakınca nasıl oluyorda tekrar dibe gitmiyor anlamadım doğrusu :S
 
Yukarı kadar çıkan çapa , ipi çekmeyi bırakınca nasıl oluyorda tekrar dibe gitmiyor anlamadım doğrusu :S

Umut merhaba,

Bu işlemi canlı olarak görmeden kafada canlandırmak zor oluyor.

Akın Kaptan'ın paylaştığı bu iki resim olayı çok güzel anlatıyor aslında 😉

(link)


(link)

Alttaki resimde de görüldüğü gibi halka var. Demir ipini tekne ile çekmeye başladığında ip o halkadan geçerek zinciri halkaya kadar getiriyor. Sonra zincir halkadan geçerek demirin halkaya kadar gelmesini sağlıyor ve demir halkadan geçemeyeceği için orada asılı kalıyor. Bu durumda zaten şamandıranın tekneye doğru yüzmeye başladığı görülür, işte bu durum oluştuğunda tekneyi şamandıraya doğru yönlendirip boşta kalan ip zahmetsizce tekneye toplanmaya başlanır.

Bir de İshak ağabeyin paylaştığı videonun sonunda bahsettiğim olayı görebilirsin.

Umarım izah edebilmişimdir. Her zaman rast gelsin...
 
Back