Hedef Av ; Light Shore Jig - Shore Jig

karacicek

Daimi Üye
Tepki
1,483
Ödül
113
Değerli üstadlar , arkadaşlar ;
Kullanmaktan çok sevdiğim , Stradic 5000FJ makinamı - Slow jig takımı almak uğruna sattım.
Sonrasında , gerek döviz kuru , gerekse de yüksek fiyatlar neticesinde , Slow jig takımı nı almaktan vaz geçtim.
Ama giden gitti bir kere... Şimdi de Nisan ayı öncesinde makinasız kaldım.

Mevcut kamışım : Shimano Speedmaster AX Powergame 300H 3.mt - 20-80.gr atar.
Bu kamış ile kombine edebileceğim , bir makine arıyorum. Bu konu da da siz değerli üstadlarımızın , hobidaşlarımızın önerilerine ihtiyacım var.

IMAG0449.jpg IMAG0450.jpg

Aklıma gelen ilk makine

Shimano Stradic SW 5000 XG (şu an Türkiye de yok ama getirtme olanağım var)
310.gr ağırlığında
6,2 Devirli
Bir turda : 103.cm sarıyor

2. olarak aklımdan geçen makina Biomaster SW
Bu makina ile ilgili bir arkadaşım ciddi bir biçimde aklımı karıştırdı. Ben 5000XG modelini düşünürken , o aklıma 5000 PG hatta ağırlığına takılma 4,6. devirli 6000 PG almam konusunda ciddi şekilde önerdi. Açıkçası kafam da karışmadı değil.

Aynı ayar bozucu arkadaşım ; Madem Hızlı devirli bir makina alacaksın ; Niye MGL rotora sahip daha fazla özellikle donatılmış , Yeni Sustain 5000XG düşünmüyorsun diye aklımı iyice bulandırdı.

Ana kullanım amacı Light Shore Jig - kısmen Shore Jig - ( Ara sıra da tekne avlarım oluyor - Derin su )

Shore Jig avında birinci önceliğim ne olmalıdır...?
Hızlı sarım mı ..?
Ağırlığa katlanıp , düşük devirli , torku daha yüksek , Güçlü ama biraz daha ağır bir makina mı?

Bu konu da yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Merhaba ben shimano stella 4000 liğini kullanıyorum bir sene önce arkadaşımdan rica etmiştim Amerika'dan getirmişti burdaki fiyatın yarısınında altında şimdi baya yüksek ama bence shore jig için efsane ve bir numara bir makinadır şiddetle tavsiye ederim size... kamış olarak da savage gear mpp2 120 gr olanını kullanıyorum
Shore jig için ben sarım olarak 85-105 cm arası sarım kapasiteleri olan makinaları tercih ederim attığınız jigler genelde ağır oluyorlar ve çekerken kolunuz da belli bir zaman sonra ağrı başlıyor sonra sırtınıza kadar gidiyor ve avı bırakmak zorunda kalıyorsunuz ayrıca attığınız rapalalar bile 45 - 60 gr arasında belki daha fazla olabiliyorlar kg çekeri ise minumum 11 kg civarlarında olanlarını
Hafif makina seçerseniz sizin için avantaj olur!

Bu arada belirtmeyi unuttum.
Kullanacağım Jigler ağırlı olarak 40. Gr. jigler. - 55. gr olanlar da var. - 35. gr olanlarda . Ama çoğunluk 40.gr 50.gr ve 55.gr.

merhaba fatih bey

shore jig ve light shore arasında ciddi sıklet farkı var kamışınız light shore için oldukça uygun eski seri speedmaster pg beğendiğim bir kamış, konuya dönersek,

Öncelik devir olmalı 5.7 devir 95-105 cm civarında tur sarımı shore jig için en uygun devir ve toplama miktarı denilebilir, fakat tr de bazı devir oranlarını bulmak pek mümkün değil, bahsi geçen makinalardan biomaster 5000sw xg aktif olarak light shore da kullanıyorum keza sattığınız fj 5k ilk light shore makinam, hemen hemen yakın çekiş güçlerine sahipler bio biraz daha güçlü.

biomaster sw 6000 k derseniz ki pg ye girmeyin derim tork tamam ama sarım miktarı o av hissiyatı vermiyor yavaş kalabiliyor, klape çapının genişliği nedeniyle kamış ilk halkasında fazlaca temas kurmakta sonuc; vibrasyon, ve av konforunu azaltmakta bunu göz ardı etmeyin keza saragosa, 5k 6k spheros 5k ve socorro 6k da aynı problemi yaşadık kamışlar xzoga lion force 100hf2 daiwa jc mx, shimano sıklet olarak twin sw ve stella sw yi compact tutmakta bizde twin ile bu sorunu hallettik.

biomaster sw 5000xg light shore için bana kalırsa hem yedek parça hemde konfor açısından size en uygun seçenek gibi geliyor, ama bütçe olarak bir twin sw 6000hg alırım derseniz konuyu hem tork hemde devir olarak kapatmış olursunuz.

Stradic 5000
Stella 5000
Twin Power 5000
Saltist Nero 4000(MagSaled)
Certate 3500
Shore jig de bu makinaları kullanma fırsatım oldu.
Hepsi çok güzel ve kullanışlı makinalar. Tabi ki bütçeniz en önemlisi.
Alırsanız gönül rahatlığı ile kullanın

@Balık Oyunları
Av raporlarınızı takip eden bir üye olarak , sizin tecrübeleriniz ve önerileriniz , inanın benim için çok değerli.
İlginiz için teşekkür ederim. Şimdiden tercihlerim berraklaştı.
Iyi dilekleriniz için teşekkür ederim fatih bey, aslında çok uzun zamandır paylaşım yapmıyorum, bir çok av oldu yardımcı olabildiysem ne mutlu.

Hocam selamlar,

Balik oyunlarinin shorejigteki tecrubesinin ustune soylenecek soz yok, ben de makina alirken kendisine danistim sagolsun uzun uzun anlatti. Ben de biomaster 5000 dusunuyordum ama fiilen gorup elime aldigimda cok kucuk geldi. Tabi bi yerde avantaj kucukluk ama benim stradic 3000 den ufak geldi gozume. Twinpowera da cikamayacagim icin bg 4000 aldim. Stradic sw cok guzel gorunuyor bu arada. Tr ye gelse de bi tur dondursek 🙂

Merhaba Fatih Bey;
Yaklaşık olarak 1,5 yıldır Shore Jig avlarımda Coltsniper S906M ile kombinlediğim Biomaster SW 6000 HG makinemi 40-60 gr arası jigler ile kullanmaktayım. Gerek devir, gerek sarım miktarı, gerekse drag gücü olarak beni zor durumda bırakmadı. Benim için tek handikapı uzun avlarda 450 gr ağırlığını hissettirmesi oldu.

Sizin durumunuzda; mevcut kamışınızın bir shore jig kamışı olmaması, daha ziyade heavy spin kamışı olmasından dolayı 6000'lik bir makinayla atış anında ve geri sarımda halkalarda normalden fazla sürtünme oluşabilir (malum 11 halkalı bir kamış). Ayrıca fazladan ağırlık kamışta dengesizlik yaratarak çabuk yorulmanıza sebep olabilir.
Bu sebepten dolayı ağırlığıyla kamışta denge sağlayacak 5000'lik bir makinenin daha uygun olacağı kanaatindeyim. Stradic 4000 XG kullanan biri olarak bu serinin jig için biraz narin kaldığını düşündüğümden, bunun yerine Biomaster 5000 XG ya da mümkünse Twinpower 5000 XG benim tercihim olurdu.

Benim merak ettiğim Penn makinaları shore jig te nasıl kullanan varmı? You tube videoları var ama ülkemizde pek tercih eedilmiyo galiba, penn slammer 3, penn battle 2, penn clash , penn conflict 3

Back