Ip Misina Buruşma Sorunu

Ben ip misinayı ilk makineye sararken ara ara bebe yağı dökerek tüm misinanın bebe yağına bulanmasını sağlıyorum. Avlardan sonrada arada tatlı su ile yıkayıp bebe yağı döküp bırakıyorum baya faydası oluyor.

Ne gibi bir faydası oluyor Mert bey?. Bebek yağı olmadan ipleriniz nasıldı, kullandıktan sonra nasıl, bilgi verirseniz çok memnun olurum.

Merhaba hobidaşlar, yeni almış olduğum makine için ip misina sarmak istedim tabi altında uzun bir dolgu yapmam gerekiyordu. Dün ip misina ve dolgu işleminin bir kısmını tamamladım. Önce ip misinayı sonra dolgu misinayı sarıp makineye uygun duruma gelinceye kadar sardım sonrasında makine üzerindeki misinayı başka bir makaraya aktarırken ip misinanın altta kalan kısımlarında ipin böyle tahriş olmuş gibi buruşmalar vardı. Sardığım misinayı tekrar aktarmak için beklemedim bile hemen makaraya aktarmaya geçtim. Gayet sıkı da sardım sonrasında ölçü problemi yaşamamak için ama neden böyle bir şey oldu hala anlamış değilim. Makarayı boşalttıktan sonra keşke fotoğrafta çekseydim diye düşündüm ama iş işten geçmişti. Şimdi, neden böyle bir şey olmuştur bilgisi olan arkadaşlar bana bu konuda yardımcı olabilirlerse çok sevinirim.

@Onur Ulusan , yaşadığın sorun tamamen dolguyu iple yapmandan kaynaklı ( doğru tahmin mi bilmiyorum ama benim başımada jig makinelerde geliyor ) Dolguyu mono misina ile yaparsan hiç bir problem kalmayacağını düşünüyorum. Hatta ince misina ile yaparsan daha iyi olur 😉 Asıl sebep üstteki iple alttakinin sarımda uyumsuz olması

Üstte kullandığın ip yapısı itibarı ile %90 altta kalandan incedir.
Altta kalan bölüm Kilim deseni gibi zik zak şeklinde olur ve ip oraya kadar açıldığında hafiften takılmalar hissedersin ve rahatsız eder.

Doğrumudur

Son düzenleme:
Ne gibi bir faydası oluyor Mert bey?. Bebek yağı olmadan ipleriniz nasıldı, kullandıktan sonra nasıl, bilgi verirseniz çok memnun olurum.

@Çırak Melih,
ip misina avda kullanımdan sonra yıkansa bile kururken ister istemez sarıldığı alt kısma yapışıyor gibi oluyor ( bu nemden tuzdan yada farklı birşeyden olabilir ) Av sonrasında yıkadıktan bir müddet sonra bende bazen spinde ve lrf makinelerine ( surf te de kullanılabilir zannımca ama ağır kurşun olduğu için açılması sıkıntı yaratmıyor kolay kolay ) biraz kuruduktan sonra kısa sürede av yapmayacaksam fısfıs halinde az birşey yağlıyorum. Bu sayede bekleyen makine üzerindeki ip ilk atışta sürtünme yapışma gibi sıkıntılar yaşatmadan pürüzsüz şekilde akabiliyor.

Uzun vadede ipi etkilermi bilmiyorum.

Ben ip misinayı ilk makineye sararken ara ara bebe yağı dökerek tüm misinanın bebe yağına bulanmasını sağlıyorum. Avlardan sonrada arada tatlı su ile yıkayıp bebe yağı döküp bırakıyorum baya faydası oluyor.
Aklın yolu bir demek ki. Aynı yöntemi kullanıyorum, hem erim hem ip ömrü için.

@Çırak Melih,
ip misina avda kullanımdan sonra yıkansa bile kururken ister istemez sarıldığı alt kısma yapışıyor gibi oluyor ( bu nemden tuzdan yada farklı birşeyden olabilir ) Av sonrasında yıkadıktan bir müddet sonra bende bazen spinde ve lrf makinelerine ( surf te de kullanılabilir zannımca ama ağır kurşun olduğu için açılması sıkıntı yaratmıyor kolay kolay ) biraz kuruduktan sonra kısa sürede av yapmayacaksam fısfıs halinde az birşey yağlıyorum. Bu sayede bekleyen makine üzerindeki ip ilk atışta sürtünme yapışma gibi sıkıntılar yaşatmadan pürüzsüz şekilde akabiliyor.

Uzun vadede ipi etkilermi bilmiyorum.

Uzun vade de olumsuz bir etkisi olmayacağını bilsem aslında bende uygulamak istiyorum, son zamanlarda çok konuşulan bir yöntem oldu çünkü. Sonuçta yağ sadece ip ile temas etmiyor, ip üzerinden kamış yüzüklerinede temas ediyor, o bölgelerde bir deformasyon oluşturma ihtimali var mı bilemiyorum.

Son düzenleme:
(link)

------------------------------------------------------------

.......Yağlı kremleri önermememin nedeni suda çok daha zor çözülmeleri nedeniyle misinayı birbirine yapıştırarak atışı olumsuz etkilemesidir. Faydadan çok zarar sağlayabilir. Hatta çok yapışkan yağlı kremler daha çok düğümlenme oluşturabilir.

Yağ olarak önerebileceğim bildiğimiz zeytinyağıdır. Zeytinyağı deniz suyuna son derece dayanıklıdır. Ama suyun düz olduğu, wtd aksiyonu kullanıldığı sabah suyunda kullanılmamalıdır. Nedeni her atışta suyun üstünde misinanın etrafında inceden dağılan bir iz bırakacaktır. Bu da suyu bozarak avı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca zeytin yağını misinadan temizlemekte kolay değildir.

Gerek krem gerekse yağ kullanımının ardından av bitip eve gelindiğinde sıvı sabun ya da şampuanla temizlenmesini öneririm...............
(link) linkinden alıntıdır...

---------------------------------------------------

(link)

Son düzenleme:
Uzun vade de olumsuz bir etkisi olmayacağını bilsem aslında bende uygulamak istiyorum, son zamanlarda çok konuşulan bir yöntem oldu çünkü. Sonuçta yağ sadece ip ile temas etmiyor, ip üzerinden kamış yüzüklerinede temas ediyor, o bölgelerde bir deformasyon oluşturma ihtimali var mı bilemiyorum.

Because of this reason we prefer baby oil
🙂 😉

Back