Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.
Konuyu dağıtmadan araya yalnızca 2 cümle sıkıştırmak istiyorum müsadenle.@Bedri35 @OmerAydın
Yok taze istavrit, yok zargana, yok izmarit. Balık varsa eti sıyrılmış kılçık ile balık aldığım gün oldu. Özelliklede pandemi sonrası. Ciddi bolluk vardı.
Vergiyi, trafik cezalarını takır takır toplayan, vatandaşın kuruşuna kadar göz diken devletimiz nedense iş ticari balıkçılığa geldiğinde çok toleranslı. Cezalar uygulanmadığı sürece, limit altı balık almak ekonomik olarak mantıklı olduğu sürece balıkların kökü kurumaya devam edecek. Maalesef ticari balıkçıya ahlak veya mantık öğretilerek çözülebilecek bir mesele değil. Bugün her balık teknesi artık çinekopa hayır dese bile o çinekopu avlayacak tipler yine türer. İşin gerçeği şu ki balıkların kuruyacağını bilseler bile bugün küçük balık kıyımı yapmak ekonomik olarak mantıklı.tezgahlar yaprak ile çinekop arası balık dolu,birde kilosu 600 lira,bugün bunları tutan trolcüler yarın kusura bakmasın balık yok açız diye ağlamasın,resmen kökünü kuruttunuz balığın
Mahallem olan Maltepe Dolgu'da bile şamandıra mesafemize kadar yakına ağ atan ve dönerken takımlarımızı hatta kimilerinin oltalarını toplayan, ıslık çalıp, seslendiğimizde ana avrat küfür eden bir meslek grubu ve o mesleği icra edenlere SIFIR SAYGI duyuyorum. Tükürmüşüm onların emek, ekmek kavgasına.Bugün her balık teknesi artık çinekopa hayır dese bile o çinekopu avlayacak tipler yine türer.
İnsan hakları savunucularının bile tutuklandığı bir ülkede fantastik bir beklenti Samet. Ervah-ı ezelden geleceğe bu ülke ve toplumun yapısı, genleri, genetiği her bir şeyi bellidir, nettir. En fazla iyileştirmeye meyillidir lakin değiştirip, dönüştürmek olanaksızdır.Bu işin tek gerçekçi çözümü devletin kanunu uygulayıp düzeni sağlaması. Normalde halk olarak devlete bunu bizim yaptırtmamız lazım ama biz daha temel insan haklarımızı bile savunamıyoruz. O yüzden devlet merhamete gelene kadar çinekopların sonu tava.
Aslında eleştiri alacağınız bir konu yok hocam pandeminin ekmeğini yedik ve sonu gelmeye başladı bundan sonrası benim tamamen kendi fikrimdir , şuan ana kadar boğazda yakalanan lüferler öncü balıklar dı bu balıkların arkasına sırası ile çinekop ve sarıkanat girecek dünyada birçok yerde av yapan üstadlar var ayrıca dünya da artık küçük birçok ülkede yapılan avları izliyoruz hiçbirinde bu şekilde göç yolu üzerinde hareket eden balık yok kıyıya olan av mesafesi kısıtlamasından kaynaklı olan balığı sıkıştıramıyorlar bizde ise balığın göç yolu üzerinde soluklandığı yüzyıllardır bu göçe ev sahipliği yaptığı koyları talan edercesine av yapılıyor , yaşça bizden büyük olan abilerimizin amcalarımızın anlattıkları ile büyüdük boğazda orkinosun lüferi kıstırdığı , toriklerin kol gezdiği bize masal gibi gelen anılar şimdi ise durum ortada kıyı balıkçısı bu balığın sonu olta ile gelmez diyor tekneci zaten 2 sene yapmaz 1 sene yapar yiğenim balık hiç biter mi kafasında nasıl ki kara hayvanlarında dengesiz av sonucu birçok tür bittiği gibi boğazda da yüzyıllardır hüküm süren lüfer de birgün biter hatta daha ötesi marmara biter bizde çocuklarımıza yada torunlarımıza buralar masmavi sulardı balık tutardık diye masal anlatırız ...@Bedri35 @OmerAydın
Şimdi çok eleştiri alacağım ama…
İşin aslı şuki boğazda gırgırlar olsun, kıyı balıkçılığı olsun “çinekop balığını” dahi almamamız lazım. Hal böyleyken yaprağı bile kovasına atan bohçacılar ki ben onlar için “haramiler” derim, var.
Bu işin ustaları bilirki balığın aslı LÜFER. Ama biz bu balığın yani çinekopun büyümesine, sarıkanat, lüfer olmasına müsade etmiyoruz.
YANİ BİR BALIĞIN ÜREMESİNE MÜSADE ETMEDEN KOVAMIZA ATIYORUZ.
Sonuçta bundan 3-5 sene evvel her gece en az 2-3 lüfer aldığımız “tokmak burnu” dahi bu sene çoğu zaman bizi boş döndürdü.
Yakaladığım balıklar ciddi küçük. Yaprak irisi.
Tabii salıyorum.
Yok taze istavrit, yok zargana, yok izmarit. Balık varsa eti sıyrılmış kılçık ile balık aldığım gün oldu. Özelliklede pandemi sonrası. Ciddi bolluk vardı.
Şimdilerde ise (her zaman konuştuğumuz konu) tezgahlarda yapraklar çinekop diye yerini aldı. Kraçeler ise istavrit diye satılıyor.
Bu gidişle 10 sene sonra önümüze gelecek tablo belli.
Artık balığa yanlızca muhabbet ve temiz hava için çıkarız gibi. HERKESE RASTGELSİN.
Evet gelmez. Belli paydalarda ortaklaştığın tekne sahibi camianın suçuna kıyı balıkçılarını da dahil edemezsin görüşündeyim.kıyı balıkçısı bu balığın sonu olta ile gelmez diyor
Eteğimizdeki taşları dökelim o zaman geçen sene ben ki haftada 1 bilemedin 2 sefer balığa giden biri olarak Kasım ve Aralık aylarında yaklaşık 60 kg a yakın çinekop ve sarıkanat yakaladım yakaladığım her balık benim 1 karışım dan büyük 23-24 cm civarında balıklar dı benim av yaptığım yerde her gün 8- 10 kilo civarı balık alan arkadaşlar vardı evet gırgır lar bizden çok fazla balık yakalıyor olabilir ama bizde en az bir gırgır kadar balık yakalıyoruz..Evet gelmez. Belli paydalarda ortaklaştığın tekne sahibi camianın suçuna kıyı balıkçılarını da dahil edemezsin görüşündeyim.
Her türlü iddialaşırım ki, kıyı balıkçılarının verebileceği zarar yok hükmündedir. Özellikle tekne baronlarına karşı! Bu kıyımı yapanlara kıyasla!