Istanbul boğazı ve çevresi balık avı raporları

Durum
Konu tartışmaya kapatılmıştır.
Ben sana söyleyeyim kardeşim, özellikle sen Üsküdarli bir balıkçı olarak bunu benden daha fazla yaşamışsındir, radar önü ya da kafelerin orası belli bir saatten sonra ana baba günü oluyor, arkadan geçen insanın haddi hesabı yok yok, üstüne üstlük atış için gerekli genişliğinde olmaması cabası, hal böyleyken kekonun biri BİM den aldığı 40 TL lik takım ile senin tuttuğun balığı tutmaya çalışıyor, 50 gr kurşun ile adamın kamışın nasıl savrulduğundan haberi bile yok, hem arkadan geçen onca insana potansiyel tehlike, hem de attığı kurşun gramaji ile sana zarar, ŞİMDİ GEL DE BU İŞTEN KEYİF AL, yok kardeşim yok ucuz takımlar piyasadan kalksın minimum 400 lira parayı zevki için veremeyen bu hobiyi yapmasın

ONEPLUS A3010 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Şimdi seni kımayacaklar bu msj için ama gerçek bu yürübe ufuk abi arkandayım 🙂

Bu mesajınıza istinaden yazıyorum, polemik yaratmıyorum sadece açıklama getiriyorum;
Hiç boğazda avlanmadıysanız, boğazın av meralarında görülen hiç bir şeyden haberiniz yok demek ki. Siz 180-220 gr arası kurşun ve akıntı yönünde ters çalışırken, kişinin 100 gr kurşun ile akıntı yönünde çalışması sizce doğru mu? hatta tersten attığınız kurşunun peşinden 100 mt yürüyorken, adam çapari atıp çekiyorsa bu kimin suçu ?
İstavritin şu bol olduğu zamanlarda 1 adet kraçe için 3-5 TL lik çaparileri çöp yapan, kendi takımlarınızı bozan, 100-125 gr kurşun çalışılan yerlerde 50 gr kurşun atıp takım toplayan etçil vatandaşlarımızla hiç karşılaştınız mı diye sormadan geçemiyorum ?

Bu tabiki de bir kaza, bunun ustalık veya acemilik ile bir alakası yok, bunun sadece dikkatsizlikle ilgisi var, bunun da istavritin bol olduğu zamana denk gelmesi aşikar..
O yüzden sizi boğaza özellikle balığın bol olduğu anlarda, üsküdar,kuleli,kandilli, aşiyan, bebek sahili kıyılarımıza sadece gözlem için bekliyoruz. İnanın bu yazdıklarımı oraya gidip ne tür avlanmalar yaşandığını gördüğünüzde ne demek isteyip de anlatamadığımız bir sürü şeyi göreceksiniz. Ben balığa giderken bir sürü balıkta kullanacağım techizat götürürken, adam elinde olta ve 1 poşet ve vazgeçilmez 5lt şaşal su şişesi geliyor boğaz kıyısına vesselam. Bunu buradan yazması o kadar zor, lafı nereye çekseniz oraya gider, o yüzden görün yaşayın lütfen...

Ben şahsen kendime usta demiyorum, bildiğim şeyler var kendi çapımda gördüğüm insanlardan biraz daha dikkatli ve meranın ortamına göre hareket etmeye çalışıyorum.
Ustalarımı da saygıyla selamlıyorum.

Boğazda avlanmanın kültürünün farklı olduğunu bu başlık altında okuduğum yüzlerce mesajdan açık ve net bir şekilde biliyorum. Her bölgenin avlanma kültürü doğal olarak farklıdır.

Benim anlatmaya çalıştığım, eğer kendinizi bir nebze bu işi biliyor addediyorsanız, çevrenizdeki acemilerden ve dikkati dağınık ustalardan da sorumlu olduğunuz.
Bi işte ustaysanız sizin tabirinizle "etçilik" yapmaz bir şekilde çevrenize faydalı olursunuz.
Ya da faydalı olmak için uğraşırsınız.
Böylece avlandığınız bölgenin kültürünü yükseltirsiniz.

Acemiler gitsin köşede oynasın "etçiliğin" en uç noktasıdır bence.

Ustalığından emin, "bilmeyen gelmesin kardeşim" ci fikire temelde sorulması gereken soru "boğazda hiç başkasına taktırmadın mı?" sorusudur. Yada ondan ustası gelip geç kenara derse o zaman aynı tavırda olacak mı aynı fikir sahipleri. Bir kaza olmuş, kazayı yapanın acemi olduğu sonucuna ulaşıldı hemen nasıl oldu ise. Kaza ustalığa acemiliğe bakmaz arkadaşlar. Kırk yıllık boğaz balıkçısı olabilir adam ama dikkatsiz bir tip olabilir çok rahat. Dikkatsizlik değil umursamazlık (ayılık) da olabilir sebep. O yüzden mesnetsiz eleştirel tavırdan ziyade öğretici tavır olmalı bence. Boğaz avının genel kaideleri konusunda meralarda tabela bile olabilir belki. İnsanlar bilerek aksi gitmez, bilmediğinden yanlış yapar genelde. Bilerek aksi giden de uslübunca uyarılsa sorunlar azalır.

Buradaki asıl konu, acemi balıkçı ile usta balıkçıyı ayırmak değil !! balık tutanlarla yayaları ayırmak bence .

Aslında çok haklısınız. En doğrusu bu.
Belediyemiz sağolsun ayırmış, ama nasıl.
Platformların kaplamasına rapala iğnesi sık sık takılıyor. O plastik kaplamayı yapmak hangi sivri zekanın fikriydi acaba, kendisinin kulaklarını çınlatalım buradan.
Vatandaşlar da bir alem.
Ötede bomboş banklar var, ailecek gelip platformun kenarına oturuyorlar. Sanki denizi seyretmek için onlara "loca" yapmışlar.
Ulan sen oraya oturursan ben nereden atacağım?
Geçende öyle bir aile geldi tam arkama tribün gibi dizildiler. Atmak için arkada santim boşluk kalmadı..
Bir şey desem yanlış anlayacaklar, takımı toplayıp öteye gittim.

Tabi balık tutanlar kabahatsiz demiyorum. Çok kazma var sahilde.
Tripodu milletin yürüdüğü yolun ortasına açıp bir de üstüne çaparisi takılı kamışı dayayarak yola "iğneli barikat" kuranlar mı dersin,
sudan iki tane istavriti karaya alırken sanki kofana kaldırıyormuş gibi hamle yapıp balığı insanların kafasına gözüne patlatanlar mı dersin, her türlüsü var.

Aynı amatör telsizcilik gibi amatör balıkçılığın da sınavı olmalı.
Dandik bir belge çıkarttılar, parayı verip alıyorsun.. Ne eğitim ne sınav ne bişey..
Ondan sonra böyle olaylar yaşanıyor..

Geçen pazar emirgana yürüyüşe giden ablamlara da elli defa tembihledim "aman oltalara dikkat edin, uzak durun, kendinizi koruyun"..
Çünkü çok iyi biliyorum o ortamı.. Risk çok fazla.. Allah korusun..

ALLAH şifa versin arkadaşa, kafa tasını kırıp beyne zarar vercek kadar hasar aldıysa bunu 40 tl lik takımla yapılcağını sanmıyorum Türkiye nin genel durumuna bakarsak vicdan kalmamış insanlarda değişik bir toplum olduk gitti akıllı telefonlar insanları kendi işletim sistemi gibi androide çevirdi geçen haberde izledim elinde telefon yolda duran otobüsle gitti çarptı yere düştü gülermisin ağlarmısın ne olta atan kişiler dikkat ediyor nede yolda yüreyen yayalar üsküdarda radarda balık tutanları izliyorum adam olta atacam diye bağırıyor yoldan geçen yayanın umrunda bile değil oltanın altından geçmeye çalışıyor hele bu rapala at çek olayı çok tehlikeli çok dikkat edilmesi gerekiyor telafisi olmayan sonuçlar doğurabilir

Son düzenleme:
Ben bu olayı duydum !

zannedersem geçtiğimiz bir pazar günü olmuş, anlatılanlar kulaktan duyma olduğu için oradaki arkadaşlar olayın tam nasıl olduğunu bilmiyorlar,
oradaki arkadaşlarım çoğunluğu ve ben cumartesi pazar balığa çıkmıyorlar, yürüyüş yapan ve koşanlar hafta sonları daha çok oluyor tabiki hafta arası çalışıp cumartesi pazarını vaktini değerlendirmek için balığa gelen çok oluyor kimkime-dumduma bir karışıklık oluyor, Kardeşimiz talihsiz bir duruma denk gelmiş Allahtan acil şifalar dilerim.
hafta arası oraya gittiğimde genelde koşanlar oluyor koşanların'da saati belli o saatler arasında balık olsa bile olta atmıyoruz, o saatlerde kahvaltı ve muhabbet ediyoruz.
Herkezin olta atarken çok dikkat etmesi lazım.

ALLAH şifa versin arkadaşa, kafa tasını kırıp beyne zarar vercek kadar hasar aldıysa bunu 40 tl lik takımla yapılcağını sanmıyorum Türkiye nin genel durumuna bakarsak vicdan kalmamış insanlarda değişik bir toplum olduk gitti akıllı telefonlar insanları kendi işletim sistemi gibi androide çevirdi geçen haberde izledim elinde telefon yolda duran otobüsle gitti çarptı yere düştü gülermisin ağlarmısın ne olta atan kişiler dikkat ediyor nede yolda yüreyen yayalar üsküdarda radarda balık tutanları izliyorum adam olta atacam diye bağırıyor yoldan geçen yayanın umrunda bile değil oltanın altından geçmeye çalışıyor hele bu rapala at çek olayı çok tehlikeli çok dikkat edilmesi gerekiyor telafisi olmayan sonuçlar doğurabilir
Aynen olta atacağız pozisyon almışız. Adam üzerine üzerine geliyor. Kamışı çekmesen üstünden geçecek. İki tarafta birbirine saygılı ve birazda dikkatli olsa bu tür şeyler yaşanmaz.

Ben sana söyleyeyim kardeşim, özellikle sen Üsküdarli bir balıkçı olarak bunu benden daha fazla yaşamışsındir, radar önü ya da kafelerin orası belli bir saatten sonra ana baba günü oluyor, arkadan geçen insanın haddi hesabı yok yok, üstüne üstlük atış için gerekli genişliğinde olmaması cabası, hal böyleyken kekonun biri BİM den aldığı 40 TL lik takım ile senin tuttuğun balığı tutmaya çalışıyor, 50 gr kurşun ile adamın kamışın nasıl savrulduğundan haberi bile yok, hem arkadan geçen onca insana potansiyel tehlike, hem de attığı kurşun gramaji ile sana zarar, ŞİMDİ GEL DE BU İŞTEN KEYİF AL, yok kardeşim yok ucuz takımlar piyasadan kalksın minimum 400 lira parayı zevki için veremeyen bu hobiyi yapmasın

ONEPLUS A3010 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Ufuk abi hislerime tercüman olmuşsun...
O kadar güzel anlatmışsın ki bana söyleyecek söz kalmamış 🙂
Sadece şunu ekleyebilirim,
Hiç bir zaman ustayim şu bu demedim diyenle de arkadaşlık dostluk kurmadim...
Kendi çapımızda bir şeyler yapmaya ve yaparken de etrafımızda gerçekten bu işi yapmaya çalışanlara yardımcı oluyoruz,
Bu gözler nelerini gördü malesef 🙁
Ben "Üsküdar boğazın en zor merasıdır" derken bunu kastederek yazdım,
Özelikle haftasonu balığa gitmememin de sebebi budur,
Mera paylaşma polemiği çıktığında paylaşmak istemememin de nedeni budur,
İnsanoğlu "o yapıyorsa ben de yaparım" diyor lakin bilgi,tecrübe,sabır,ekipman eksikliğini maalesef ki hırsıyla bastırıyor,
Sonra bir de üstüne üstük "dikkat et ,bırak yayalar geçsin,şuraya doğru yürü akıntı var...vb" gibi geribildidimde bulunduğumuzda da kötü biz oluyoruz...
Elindeki ekipmanın yanlış bir kullanımda bir silahtan farksız olabileceğini maalesef ki kavrayamıyorlar...
Öğrenmek için boş zamanı kollayan,laf dinleyen,yaptığımız işe saygı duyanları tenzih ederim,
Saygılar

Durum
Konu tartışmaya kapatılmıştır.
Back