İzmir ve Çevresi Balık Durumu (Çeşme-Urla-Seferihisar-Kuşadası-Foça-Mordoğan-Aliağa)

Kıyıdan nasıldır Çeşme

izmirde bu aralar kıyıdan balık yakalamak imkansız gibi bir şey tekneciler iyice işin tadını kaçırdılar. Kıyıdan on metre açığa ağ geriliyor bu da yetmezmiş gibi gürültü yaparak balıkları ağa toplamaya çalışıyorlar bu arada kıyıda en az 10-15 oltacı var yazık gerçekten bölge sahilevleri

Dosyalar

• WhatsApp Video 2021-04-13 at 22.42.23.mp4
    8.2 MB
izmirde bu aralar kıyıdan balık yakalamak imkansız gibi bir şey tekneciler iyice işin tadını kaçırdılar. Kıyıdan on metre açığa ağ geriliyor bu da yetmezmiş gibi gürültü yaparak balıkları ağa toplamaya çalışıyorlar bu arada kıyıda en az 10-15 oltacı var yazık gerçekten bölge sahilevleri

Eline alacan makineliyi tarayacan bunları şerefsizim batsın gitsin teknesiyle

Eline alacan makineliyi tarayacan bunları şerefsizim batsın gitsin teknesiyle
Bizimki hobi, onlarınki ekmek parası. Böyle düşünürsek geri adım atması gereken bizleriz diye düşünüyorum.

Ufak ticari tekneler voli atmak açısından bir sınırlamaya tabi değil diye biliyorum.
Doğruluğu tartışılır kıyaya ağ atmak yanlış bana göre ama kanunen engel yoksa yapılacak şey, o balıkçıya tepki göstermek yerine kanun koyucuları uyarmak, doğru kanunlar çıkarılmasını sağlamak veya doğru kanun koyucuları başa getirmek olmalı.

Bugün kıyıya 10 metre mesafeye ağ atıp, balıklar takılsın diye sopalarla ses yapıp avuç kadar lidakileri avlayıp çupra diye satılmasına katkı sağlayanlar, yarın tutacak balık bulamayacak. Ben olta atıp balık tutamayacak olmamı önemsemem, sonuçta hobi ama çocuklarımıza balıksız bir deniz bırakmak ta istemem, buna sebep olanların da ''ekmek parası'' adı altında bunu yapmalarını haklı göremem.

Bugün kıyıya 10 metre mesafeye ağ atıp, balıklar takılsın diye sopalarla ses yapıp avuç kadar lidakileri avlayıp çupra diye satılmasına katkı sağlayanlar, yarın tutacak balık bulamayacak. Ben olta atıp balık tutamayacak olmamı önemsemem, sonuçta hobi ama çocuklarımıza balıksız bir deniz bırakmak ta istemem, buna sebep olanların da ''ekmek parası'' adı altında bunu yapmalarını haklı göremem.
Kıyıya ağ atılması başka bir konu. Kanunen yasak yoksa öncelik onların. Bu adamlara buraya ağ atamazsın diyemeyiz.

Küçük balıkların alıkonulması ise başka bir konu. O konu vicdana ve eğitime kalmış bir konu.

Mevcut av kanunlarına uyuyorsa, balıklar kanuni limitlerdeyse birebir bu kişilerle sorunu çözemezsiniz.

Mevcut kanunlar balık popülasyonunu korumuyor, balık boy limitleri çok küçük. Burada buna itirazı olan kimse yoktur ben dahil.
Ancak bunun çözüm adresi o balıkçı değil.
Kanun değiştirilir, limitler yükseltilir, denetim mekanizması kurulur ve o balıkçı da gider başka yerde avlanır veya başka bir iş yapar.

Yetkiyi veren halk. Kanunu çıkaran halkın yetkiyi verdiği siyasiler. Uygulayan bakanlık. Denetleyen kolluk güçleri.
Herkesin rolü belliyken çözümü yanlış adreste aramayalım.
Sen bugün ona sitem edersin, yarın bir başkası da burada olta atamazsın, benim otelimin önü burası der.

Umarım aynı tarafta olduğumuzu anlatabilmişimdir.

Haklısınız ama kanunlarda parmak kadar barbun yakalanması da yasak, daha yaprak denecek kadar çinekop (ki ben çinekop yakalanmasına da karşıyım) yakalanması da yasak ama balıkçı tezgahlarında maalesef hepsini görüyoruz. Hatta diğer türlerin birçoğunda da aynı durum söz konusu. Bu yasal sınırlara balıkçıların ne kadar uydukları ortada. İlla, küçük balığı yakalayanı cezalandıran bir denetim mekanizması olması gerekmiyor, balıkçı bunu yasak olduğu için değil geleceğini korumak için yapmamalı. İçlerindeki kanuna uymayan çürük elmalara da en ağır cezalar verilmeli. En azından benim düşüncem bu.

Bu arada hobici olarak aynı tarafta olduğumuza (sitedeki herkes ile) en ufak bir şüphem yok 👍👍

Son düzenleme:
Bugün Eski Foça'daydım. 4 saat kadar durdum fakat 14:00 de oradaydım ancak gidebildim. Suda balık var görüyorum fakat sıfır balık ile eve geldim =) Yüzenler teknelerin halatları derken sol tarafım yanıyor güneşten şuan 😀 sağ taraf beyaz

Dün sabah 2 saatlik karataş avım.Tek vuruş tek balık.Balığı kalamar ile aldım. Limitlere duyarlı tüm hobidaşlara rastgelsin daha iyileri sizlere nasip olsun.
IMG-20210528-WA0006.jpg

Back