Kalamar zokası, kalamarlar renk körü?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan gurusti
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

gurusti

Üye
Tepki
13
Ödül
13
Yabancı kaynaklarda kalamarların, sübyelerin ve ahtapotların renk körü olduğunu ve sadece beyazı ve grinin tonlarını algılayabildiğini okudum
Eğer böyle ise kalamar zokkasının renginin ne önemi var?
savage gear squid beat egi3.5,
dtd red shrimp 3.0 red glow,
Lineaeffe Thunder Squıd jıg 3.0
Modelleri var bunlar nasıl sahteler?

Renk körü denmesinin sebebi gözlerinde renkleri tespit edecek sensör hücrelerin bulunmamasıymış. Ancak bu hayvanlar kendi renklerini bulundukları ortama uygun şekilde değiştirebiliyor, hatta renk değişimini iletişim amacıyla kullanıyorlarmış. Yani renkleri görüyorlar ama mekanizması tartışma konusuymuş. (link), birisi derileri ile renk algılamaları diğeri de chromatic aberration denilen bir fenomen.

Renk körü olsa bulunduğu ortamın rengini alamaz. Ayrıca av yaparken uv renklerden tahrik olamazdı.

Yani derileri otomatik olarak sadece kamuflaj amaçlı etraftaki renkleri algılıyor
Ama gözleri sadece beyaz ve tonlarını görüyor?
O zaman nasıl bir sahte rengi tercih edilmeli?
Full siyah full beyaz beyaz siyah?

Yani derileri otomatik olarak sadece kamuflaj amaçlı etraftaki renkleri algılıyor
Ama gözleri sadece beyaz ve tonlarını görüyor?
O zaman nasıl bir sahte rengi tercih edilmeli?
Full siyah full beyaz beyaz siyah?
Ben kalamar avlamadım hiç. Bilmediğim işlerde de yanıt vermemeyi tercih ediyorum. Fakat videolarda falan hiç renksiz kalamar zokası görmedim. Hep cart pembeler yeşiller kırmızılar sarılar havada uçuşuyor.

Siyahla beyaz arasında gri de dahil olmak üzere sonsuz renk tonu var. Dolayısı ile mutlaka siyah ya da beyaz arasında görüyorlarsa bile kontrast olarak farklı bir ton görüyorlardır diye tahmin ediyorum.

Merak edip konu ile alakalı araştırma yaparken şöyle bir bilgiye denk geldim. 125195 dosyayı görüntüle

Kalamarların nasıl gördüğü ile ilgili fotoğraf. Üstteki insan gözünün gördüğü alttaki foto kalamarın gördüğü. Ahtapotta da aynı sistem var. Paylaştığın bilgi sadece bir hipotez. Kesin olarak kanıtlanıp literatüre geçmemiş 🙂

1729178303722.png

Son düzenleme:
Yabancı kaynaklarda kalamarların, sübyelerin ve ahtapotların renk körü olduğunu ve sadece beyazı ve grinin tonlarını algılayabildiğini okudum
Eğer böyle ise kalamar zokkasının renginin ne önemi var?
savage gear squid beat egi3.5,
dtd red shrimp 3.0 red glow,
Lineaeffe Thunder Squıd jıg 3.0
Modelleri var bunlar nasıl sahteler?
Sadece bir hipotezden ibaret. Gerçekliği kanıtlanmamış teoriye dönüşmemiş. Bir hipotezin teoriye dönüşmesi için aşağıdaki adımlar gerekir. Sadece bir kaç bilim adamının ortaya attığı kesin olmayan bir görüş.
  1. Gözlem ve Veri Toplama: Bilim insanları, belirli bir fenomeni dikkatlice gözlemleyerek ve ölçümler yaparak veriler toplarlar. Bu gözlemler, hipotez oluşturmanın temelini oluşturur
  2. Hipotez Oluşturma: Toplanan veriler ve gözlemler ışığında, test edilebilir bir hipotez oluşturulur. Hipotez, belirli koşullar altında meydana gelen olayların nedenlerini veya sonuçlarını açıklamaya çalışır
  3. Deney ve Gözlem: Hipotez, deneyler ve daha fazla gözlem yoluyla test edilir. Bu aşamada hipotezin doğruluğu veya yanlışlığı belirlenir
  4. Tekrar ve Doğrulama: Hipotez, farklı koşullar altında ve farklı araştırmacılar tarafından tekrar tekrar test edilir. Tutarlı sonuçlar elde edilirse, hipotez daha güçlü bir açıklama haline gelir
  5. Bilimsel Topluluk Tarafından Kabul: Hipotez, geniş bir bilimsel topluluk tarafından kabul edilirse ve sürekli olarak doğrulanırsa, teori haline gelir. Bu süreçte bilim insanları teoriyi eleştirir, test eder ve alternatif açıklamalarla karşılaştırır
  6. Teori Oluşumu: Hipotezler bir araya getirilerek daha geniş bir açıklama çerçevesi olan teoriye dönüşür. Teoriler, geniş bir gözlem ve deneyim setini açıklayan, kapsamlı ve tutarlı açıklamalardır

ben 10lu paketle satılan zokalardan aldım, cumartesi günü öylesine bi deneyeyim dedim ilk kalamar avımdı, 3 tane aldım 1 tanesi de zokadan sıyrıldı. birisi turuncu beyaz diğeri tamamen koyu mor renkliydi. genelde beyaz turuncu pembe filan öneriliyor daha çok sanırım.

Kalamarlar tam anlamıyla renk körü olmasalar da, insanların gördüğü şekilde renkleri algılamazlar. Yapılan araştırmalar, kalamarların renkleri ayırt edebilecek reseptörlere sahip olmadığını, ancak ışığın parlaklığı, kontrast ve yansımaları çok iyi algıladıklarını göstermiştir. Yani kalamarlar renkleri değil, ışığın nesneler üzerindeki yansımasını ve parlaklığı daha fazla dikkate alırlar.

Kalamar zokalarının farklı renklerde olmasının önemi, özellikle derin sularda ya da zayıf ışık koşullarında, bu renklerin ve parlaklıkların kalamarın dikkatini çekmesidir. Farklı renkler, su altındaki farklı ışık koşullarında değişik yansımalar ve parlaklıklar oluşturabilir. Böylece zokalar daha görünür hale gelir ve kalamarların dikkatini çekme şansı artar. Renklerin yanı sıra, zokaların üzerindeki fosforlu ya da parıldayan yüzeyler de bu yüzden önemlidir.

Back