oknzrlu
Üye
Bende sizin gibi düşünüyordum. Fakat ne zaman resmi bir kuruma gittim sadece en alt kıdemdekiler çalışıyor gerisi izinliydi.Dostum durumunu gayet iyi aktarmışsın, düşüncelerin ve yaşadıkların değerli şeyler... Elbette bu senin hayatın, ve bu hayatı ıstediğin veya düşündüğün şekilde yaşamak istiyorsun, bu herkez gibi seninde en doğal hakkın... Içinde olduğun durumu kendince yorumluyorsun, ve doğru gördüğün şekilde hareket etmek istiyorsun...
Ancak bizler toplum içerisinde sosyal olarak yaşayan insanlarız... ve içinde olduğumuz bu durum, kişisellik yanında toplumsal ve hatta global bir kriz... sadece bizim ülkemizde değil, birçok ülkede insanların fazlasıyla özgürlüklerine kısıtlamalar getiriliyor, ve bunlar halen zamanı belirsizlik içerisinde yaşanıyor... benim bildiğim birçok ülkede işe gitme gerekçe dahilinde sokağa çıkma yasağı uygulanıyor... Çünkü şayet insanlar işe gidemezse, ekonomi çöküşü ve bunun getirdiği negatif etkiler tüm o ülke halkına verilen hizmetlerin ve kaynakların azalması, kötüleşmesi veya bitmesi ile sonuçlanabilir... bu anlamda senin şuan ise gidiyor olabilmen hem kendin için hemde diğer insanlar için faydalı... peki ya işten çıkarılmış olsaydın daha mı iyi olurdu, ışsiz kalan veya işletmesi kapalı, maddi zorluk içinde yaşayan bir dünya insan var ülkemizde, bence sen kendini bu konuda şanslı görmelisin...
Bana soylebilirmisin ki hangi ülkede insanlar çalışmıyor, istediği alışveriş devlet tarafından evine getiriliyor, maddi sıkıntı çekilmiyor..? Hangi ülkede işe gitmek yasak..? Demek istediğim bu bir kriz ve toplumsal olarak etkilendiğimiz, ve devletlerin direk olarak kararlar alıp yürürlüğe soktuğu bir dönem... agartan'nın da dediği gibi aşırı veya eksik olabilir... sanki film gibi ama gerçek...
Hangimiz askerlik yapmadı..? Orada herşey çok daha katı kurallar ve hatta bazen keyfi yasaklar içerisinde değilmiydi... mıntıka temizliği denildiğinde sen ben yok biz gidip biraz yürüyüş yapalım mı diyebildik... Elbette gerçek hayat askerlik değil ama biz bunları yaşayıp tecrübe edinmedik mi, veya oruç tutmadın mi hiç..? Yani aslında içimizde bazı istenmeyen veya zorda olduğumuz dönemlerde kendimize hakim olabilme yetisi var... kimse parklarda gezemiyor, balık tutamıyor derken senin ormana gitmen, gezmen benim açımdan kalabalık otobanda acil durum şeridini kullanmayla, sırada insanlar beklerken gelip öne geçmeye çalışmakla bir farkı yok... özgürlük her kafana geleni yapmakla değil, istemediğin şeyi yapmamakla, makul olanı istemekle alakalı... özgürüm diye kimsenin hakkına gasp edilemez, başkasına zarar verilemez... ormanda kimsenin olmadı yer belkide birçok kişinin bu kurallara uymasindan kaynaklı olabilirmi... Bende deniz kenarına 10dk yürüme mesafesindeyim ama inan 3 haftadır denizi bile görmedim... kurallar uyulduğu sürece etkili ve beklenen sonucları getirir... bence alınan kararlar toplum sağlığı için yerinde olan kararlar...
Elbette bu virüs çoğumuza bulaşacak, şayet birgün bana bulaşırsa ve hastaneye gidersem, yatak olmadığı için eve gönderilmek istemem veya herhangi birisinin... yani nasıl olsa bulaşacak diye veryansın dışarı çıkmaya hiç lüzum yok...
Bu arada aşı önleyici ilaç tedavi edici... bu virüs için her ikiside mevcut değil... yok mutasyona uğrar aşı yetersiz kalır yok aşı bulunamaz gibi belirsiz bilgilere bel bağlayıp kurallara uymama gibi bir hareketin oncelikle kendimize ve içerisinde bulunduğumuz sosyal çevreye tehlike yaratacağını bilmemiz gerekir...
Elbette sıkılıyoruz, bahsettiğim gibi özgürlüklerin kısıtlanması, bu kadar evde kalmak vs alışık olunan bir durum değil... yukarıdaki postta arkadaşın dediği gibi kimler neler yapmak istiyor ama şuan için nafile... Öncelikle hayatımızın demirbaşlarının normale dönmesi gerek ki, bizlerde ardından hobimizin geri dönüşünü beklemeliyiz...
Bence sorulan soru -balık yasağı ne zaman biter- çok masumcaydı ama cevaplar bu şekile girdi... Ümit ederim ki bu virüse karşı insanlık olarak bir çözüm üretilebilir, fakat bence çok yakın gelecekte görünmüyor...
Polis itfaiyeci veya doktorlar dışında çoğu memur izinli ve haftaiçi bile işlerimizi halledemiyoruz. Ben köy yerinde oturuyorum ve inanın haftasonu bile polise yakalanmadan gelip mangal yakan veya cadır kurup kamp yapan 100 ü aşkın insan var. kimileri orman içerisinde gizlenmeye çalışmış hatta. Millet şehir içinde sıkıntı oluyor diyerek hafta içi izinli olan o tüm memur veya izinli vatandan kedisini köpeğini çocuğunu alıp köyümüze gelip sokaklarda geziyor merdivenlerimize oturuyor.
Ben hergün işe gidip kendimi eşimi ve daha 7aylık oğlumu tehlikeye atıyorum. Bende farkındayım çalışmamız ve evde kalmamız gerektiğini. Ben bu ülke için ekonomi için şuan ailemin hayatını tehlikeye atıp çalışıyorum ve evden dışarı da çıkmıyoruz iş dışında 1 aydır.
Fakat bu insanların virüsü evimin merdivenine ve sokağımıza kadar getirmesi uyarılara da küfür ve sataşmayla cevap verilmesi beni çileden çıkardı. Hele bunları keyfi yapmaları bambaşka bir durum. Kusura bakmayın sizlerde. Bende sizler gibi düşünüyorum fakat sorumsuz vatandaşlarımız artık sabrımı sınıyor. Arkalarından pompalıyla saçma manyağı yapmama az kaldı bile diyebiliriz 😀