Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Lrf Ile Ip Misina Mı Mono Misina Mı?

FiSHFiNDeR

Aktif Üye
Adı
Osman Uluhan
Değerli Hobidaşlarım selamlar,
Yeni oluşturmakta olduğum LRF seti ile ilgili aklıma takılan son noktalardan biri de bu kadar ince bir takımda İp misina + Lider yapıp takımı daha zayıf hale getirmek mi yoksa direkt Fluorocarbon özellikli Mono misinalar mı kullanmak daha mantıklı ?...Spin için lider kullanıyordum fakat LRF için buna pek emin olamadım. Sadece erim mesafesini biraz arttırıyor diye ip+lider kulllanmak mantıklı mı? Yoksa direkt fluorocarbon özellikli bir seçenek mi daha mantıklı olur.Hepinize şimdiden teşekkür ediyorum.

Hedo

Aktif Üye
Adı
Bahadır
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Selamlar, bu konu ile ilgili bir çok başlık var forumda. @Mektupla abi ilgili başlıkları atacaktır :)

LRF ye ilk başladığımdan beri ip + leader kullanıyorum. Erim, ip kaybının azalması, görünmezlik vb. bir çok nedenden ötürü ip+leader yapmak çok daha mantıklı bir seçenek.

Karar yine sizin ancak sadece ip yada sadece FC misina kullanırsanız ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

KaNKuRT

Moderatör
Yönetici
Adı
Erkan
Sadece erim mesafesini biraz arttırıyor diye ip+lider kulllanmak mantıklı mı?
Bu zaten hatalı bir düşünce ;)
lider atış mesafesini artırmaz , hatta düşürebilir bile :kötü::kötü:
Asıl amaç kaya balıkları için sağlamlık, diğer türlü balıklar için ise görünmezlik sonucu avcılığın artması.
@Hedo Bahadır ın da belirttiği ip kaybının azaltılması, atış esnasındaki rahatlık ( misinada ki esneme payı ) gibi ekstra avantajları da inkar edilemez.

Spinde lider kullanmıyorum, lrf de ise hep lider var, surfte ise ince ip kullandığımızdan atış esnasında patlatmamak için daha kalın bir ip yada misina kullanıyorum

Rastgelsin

_Ramazan_

Daimi Üye
Adı
Ramazan DEMİR
Kan Grubu
B Rh Pozitif
@OsSy83 çok rüzgarlı bir meraysa avlanacagın yer ozamn ipi düşünme direk mono veya flurocarbon sar derim makinaya izmitte avlanan arkadaşım var çok rüzgar mera diye ip dolandıgı için mono kullanıyor başarılı avlar yapıyor yok aşırı rüzgar degil dersen ozaman tabi 0,06/0,07 ip misina + flurocarbon 70cm/100cm falan leader işini fazla fazla görür...bir abinin videosu vardı tüm kombinasyonları deneyip eirm mesafelerini ölçüyordu genelde birbirine yakın sonuçlar cıkıyor hele bu işi lrfde düşünürsek en fazla 2m degişir oda okdar etkilemez asıl sorun rüzgar ve kuşgözü

AArtan

Üye
Adı
Abdülkadir
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Selamlar,
Lrf de genellikle makineler küçük çaplı ve bu doğrultuda misine sarım hacmi de az olur. Kıyıdan atçek için zaten düşük gramajlarda sahtelerle av yapıldığından atış mesafesi sorunu doğmaktadır. Bu yüzden de sadece lrf değil aslında tüm avcılık yöntemlerinde ip daha avantajlı hale gelir. Misinede hafıza sorunu varken ipte yoktur. İpte de kuş gözü ve dolanma sorunları var fakat bunu kendinizi geliştirip olaya daha hakim olduğunuz zaman zaten aşacaksınız. Lider konusunu ben yazana kadar tecrübeli ustalar zaten anlatmış tekrar anlatmaya gerek yok :) Özetle takıma uygun İp+Lider en verimli kullanım tarzıdır.

FiSHFiNDeR

Aktif Üye
Adı
Osman Uluhan
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum....
Peli Lider yaptık diyelim ki.. bu lideri her av değiştirmek mi gerekiyor veya liderin ömrü ne kadardır? Her ne kadar sağlamlık görünmezlik diyorsak ta netice spin ile çok defa patlattım. Bu açıdan da dezavantajına dikkat çekmek gerekir diye düşünüyorum.

_Ramazan_

Daimi Üye
Adı
Ramazan DEMİR
Kan Grubu
B Rh Pozitif
@OsSy83 değiştirmen gerenli çogu zaman deforme oluyor tuzlu sudan istavritte belki fark etmez ama başka balıkta üzülürsün ben ava cıkmadan bir kaç kez vurdurarak çekiyorum kopmuyorsa değiştirmiyorum üşenirsem eğer ama çogunlukla değiştiriyorum mera süprizlere açık

Emrecan Kaya

Daimi Üye
Adı
Emrecan Kaya
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum....
Peli Lider yaptık diyelim ki.. bu lideri her av değiştirmek mi gerekiyor veya liderin ömrü ne kadardır? Her ne kadar sağlamlık görünmezlik diyorsak ta netice spin ile çok defa patlattım. Bu açıdan da dezavantajına dikkat çekmek gerekir diye düşünüyorum.
Balık ile mücadele anında ilk kuvvet lider misinaya uygulanacağı için esnekliği yeterli seviyede olan, kaliteli bir monofilament misina seçilebilir. Her av dönüşü lider misinanın klips ve ip misinaya bağlanan düğümünü yenileyebilirsiniz, her seferinde misina değiştirmenize gerek yok. Eve geldiğinizde nemli bir bezle üzerindeki tuzu atmanız yeterlidir.

KaNKuRT

Moderatör
Yönetici
Adı
Erkan
İp misina inceliği ve o inceliğe oranla sağlamlığı , dolayısı ile atışta erim bakımından her zaman avantajlıdır.
Sorduğunuz sadece mono kullanmak ise atış erimini düşürür.
Kesmelere karşı ise gergin haldeki ip misina kaya ya denk geldiğinde ( bu balığın götürdüğü yerde de olabilir ) direkt kopar ama lider misina o kadar kolay kopmaz , Surfte geçen gün geldi başıma ip misina takıldığında asılırken gergin halde iken ufak bir betona dokunuş ile koptu gitti. Aynısı olabilir, eşkina gibi kaya balıkları yakalandıkları anda direkt taş altı yaparlar yada yapmaya çalışırlar. Sağlamlık tan kastım kayalara olan sürtünmedeki mukavemet diyebilirz. Görünmezlik ise başka avantaj onda da fluorocarbon misina kullanıyoruz zaten direkt makineye fluoro carbon sarmak astarı yüzünden pahalı olabilir aynı zamanda da yapacağı gam falan ekstra sı

tamamen tercih meselesidir
;)

FiSHFiNDeR

Aktif Üye
Adı
Osman Uluhan
İp misina inceliği ve o inceliğe oranla sağlamlığı , dolayısı ile atışta erim bakımından her zaman avantajlıdır.
Sorduğunuz sadece mono kullanmak ise atış erimini düşürür.
Kesmelere karşı ise gergin haldeki ip misina kaya ya denk geldiğinde ( bu balığın götürdüğü yerde de olabilir ) direkt kopar ama lider misina o kadar kolay kopmaz , Surfte geçen gün geldi başıma ip misina takıldığında asılırken gergin halde iken ufak bir betona dokunuş ile koptu gitti. Aynısı olabilir, eşkina gibi kaya balıkları yakalandıkları anda direkt taş altı yaparlar yada yapmaya çalışırlar. Sağlamlık tan kastım kayalara olan sürtünmedeki mukavemet diyebilirz. Görünmezlik ise başka avantaj onda da fluorocarbon misina kullanıyoruz zaten direkt makineye fluoro carbon sarmak astarı yüzünden pahalı olabilir aynı zamanda da yapacağı gam falan ekstra sı

tamamen tercih meselesidir
;)
Yazdıklarınız çok mantıklı sonuçta sistem halinde düşünmek lazım. Yoksa komple fluorocarbon sarar geçersin. Ama ip misina da orda ayrı meziyetlere sahip olduğundan en mantıklı seçim ip+lider yapmaktan geçiyor. Ben de öyle düşünüyordum aslında ama her av uğraştıracağından ve acaba patlatır mı diye korku yaratacağından yapmasam mı acaba diye arada kaldım ve bu konuyu açtım. Çok aydınlatıcı oldu teşekkür ediyorum