LRF malzeme önerisi istiyorum (Makine ve kamış var.)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan SLRF
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Doktor bey Yeni bir Lrf kamışı aldım biraz daha sık kovalamayı düşünüyorum ama istanbul'da da lrf hayli zor. Engin bilgilerinizden yararlanmamız mümkün müdür? FC leader kullanmak şart mı mesela?
estağfirullah hocam, ben usta falan değilim. az biraz bilgim var sadece. o da kendime yetiyor mu yetmiyor mu emin değilim 😀

şöyle; lider kullanmanın birden çok sebebi var;
1) görünmezlik, fc misinaların ışık kırımı su ile hemen hemen aynı olduğu için su içinde görünürlükleri daha az, bu sebeple sahte yahut silikon kendi başına hareket ediyormuş/yüzüyormuş olarak görünüyor ve avcılık artıyor.
2) esneklik, balık oltaya bindiğinde ip misinalar esnek yapıda olmadığı için 50-70 cm’lik bir lider takıma esneklik katıyor ve balığın kafa darbeleri absorbe edilmiş oluyor.
3) dayanıklılık, ip misinala, mf misinalara göre daha ince ve daha yüksek çekerlere sahip olsalar da keskin şeyler karşısındaki mukavemetleri daha az. gergin bir ip misina taşa sürttüğünde çok çabuk kopabiliyor, bu sebeple 50-70 cm’lik bir lider çoğu zaman çok ciddi koruyucu oluyor.
4) kayıp, ip misina ucundaki jighead takıldığında kopardığınızda ip misina sünmüş ve çekeri azalmış, aynı zamanda da ip misinanız kopup gitmiş oluyor. malup ip misinaların da fiyatı aldı başını gitti. lider ile avlandığınızda (ben lideri özellikle ince ve çekeri 1-2 tık düşük tercih ediyorum) takılma durumunda lider ile jighead gidiyor ama ip misina geri geliyor. yani kaybı azaltmış oluyorsunuz.

istanbul’da olsam sanırım sadece lrf ve kurşun arkası yapardım. bu sıralar balık azmış ama istavrit ve eşkina gibi kaya balıkları çok fazla istanbul’da. ve meraya ulaşım da kolay. o sebeple birazcık kovalama ve öğrenme ile çok iyi avlar yapabilirsiniz sezonda. ancak istanbul’da asıl balık lüferdir ve lüferi lrf ile avlamak pek mümkün değil. onu da bilmek gerek.

İp yerine misina lrf de daha mantıklı. Çok büyük balık gelme ihtimali oldukça düşük. Kaldı ki 0.12 daiwa misina beden ile yaptığım avlarda 1 kiloya kadar balıkları çok rahatlıkla çekebildim. Lrf ile bundan üstü istanbul şartlarında zor geliyor zaten. Ege vs olsa levrek gelebilir deriz ve ip + şok yapılabilir.

Kurtlar için ise isome, gulp güzel. Bir de isomenin emitasyonu çıkmış onu da denedik ve başarılı olduğunu gördük. Ama arkadaşım aldığı için nereden tedarik ettiğini bilmiyorum.

Jig head çok başarılı. Fakat akıntılı sularda 5-10gr arası delikli kuşrun ile yapılan kurşun arkası mantıklı takımla yani sıyırtmanın benzerinin lrf için olanıyla müthiş avlar yaptık.

Durgun yerlerde 0.5 gr ile 3gr arası jig headler çok etkili sonuç verdi.

estağfirullah hocam, ben usta falan değilim. az biraz bilgim var sadece. o da kendime yetiyor mu yetmiyor mu emin değilim 😀

şöyle; lider kullanmanın birden çok sebebi var;
1) görünmezlik, fc misinaların ışık kırımı su ile hemen hemen aynı olduğu için su içinde görünürlükleri daha az, bu sebeple sahte yahut silikon kendi başına hareket ediyormuş/yüzüyormuş olarak görünüyor ve avcılık artıyor.
2) esneklik, balık oltaya bindiğinde ip misinalar esnek yapıda olmadığı için 50-70 cm’lik bir lider takıma esneklik katıyor ve balığın kafa darbeleri absorbe edilmiş oluyor.
3) dayanıklılık, ip misinala, mf misinalara göre daha ince ve daha yüksek çekerlere sahip olsalar da keskin şeyler karşısındaki mukavemetleri daha az. gergin bir ip misina taşa sürttüğünde çok çabuk kopabiliyor, bu sebeple 50-70 cm’lik bir lider çoğu zaman çok ciddi koruyucu oluyor.
4) kayıp, ip misina ucundaki jighead takıldığında kopardığınızda ip misina sünmüş ve çekeri azalmış, aynı zamanda da ip misinanız kopup gitmiş oluyor. malup ip misinaların da fiyatı aldı başını gitti. lider ile avlandığınızda (ben lideri özellikle ince ve çekeri 1-2 tık düşük tercih ediyorum) takılma durumunda lider ile jighead gidiyor ama ip misina geri geliyor. yani kaybı azaltmış oluyorsunuz.

istanbul’da olsam sanırım sadece lrf ve kurşun arkası yapardım. bu sıralar balık azmış ama istavrit ve eşkina gibi kaya balıkları çok fazla istanbul’da. ve meraya ulaşım da kolay. o sebeple birazcık kovalama ve öğrenme ile çok iyi avlar yapabilirsiniz sezonda. ancak istanbul’da asıl balık lüferdir ve lüferi lrf ile avlamak pek mümkün değil. onu da bilmek gerek.
Teşekkürler yorumunuz için. Lüfer zamanı ya tekne turuna çıkıyorum ya da spin yapıyorum zaten ki bu sene balık bazı meralarda o kadar kıyıladı ki LRF takımı ile tam lüfer olmasa bile sarıkanat çinekop çeken çok gördüm. Boğazda kurşun arkası sahte atma işi ise hiç bana göre değil. Zaten surf oltalar makinalar ağır kurşun 150-200 gram arası at çek at çek hele bir de balık seyrekse ya da yok ise tam bir işkence geliyor bana. Nacizane görüşüm tabi ki bu. Seven arkadaşlar alınmasın onlara da saygım sonsuz ben beceremiyorum sadece.
🙂

Doktor bey Yeni bir Lrf kamışı aldım biraz daha sık kovalamayı düşünüyorum ama istanbul'da da lrf hayli zor. Engin bilgilerinizden yararlanmamız mümkün müdür? FC leader kullanmak şart mı mesela?
Hocam merhabalar. Fc lider iyidir zaten anlatıldı bir çok konuda. İstanbulda lrf işi kolay boğaz harici her yerde 1-2,5 gram arası jighead silikonlar ile avlanabilirsiniz. Eşkina, mirmir, ispari, istavrit, zargana, izmarit, lapin, kaya baligi, iskorpit vs baliklar çıkıyor sayıları ve boyları çok tatmin etmese de idare ediyoruz. Forumun arama kısmına ümit dülger yazıp ümit hocamın yazmıs oldugu bütün konuları ve cevapları araştirsaniz tek tek okursanız cok yol alırsınız teorik olarak sonrasında tecrübe kısmını tamamlarsınız.

Teşekkürler yorumunuz için. Lüfer zamanı ya tekne turuna çıkıyorum ya da spin yapıyorum zaten ki bu sene balık bazı meralarda o kadar kıyıladı ki LRF takımı ile tam lüfer olmasa bile sarıkanat çinekop çeken çok gördüm. Boğazda kurşun arkası sahte atma işi ise hiç bana göre değil. Zaten surf oltalar makinalar ağır kurşun 150-200 gram arası at çek at çek hele bir de balık seyrekse ya da yok ise tam bir işkence geliyor bana. Nacizane görüşüm tabi ki bu. Seven arkadaşlar alınmasın onlara da saygım sonsuz ben beceremiyorum sadece.
🙂
zaten tüm olay balığın kıyılamasında hocam; eğer balık çoksa ve balık kıyılıyorsa kasnak ile de tutuluyor. o zaman tüm bu kamışlara makinelere vs gerek kalmıyor. ama ne yazık ki türkiye’de balıkçılık yok etmek, kurutmak üzerine kurulu ve her geçen gün balık azalıyor. herkesin dilinde “balık bitmez” sözü var ama av avcı ilişkisi denen bir olay var; eğer av azsa, avcı da azalıyor bir ekosistemde. biyoloji derslerinde hepimiz gördük.

velhasılı, balık çoksa, rekabet varsa, balık açsa, ne lidere gerek var, ne öyle çeşit çeşit sahteye ihtiyaç var.. ama balık az ve seyrekse, kısaca nazlı ise, lider de sahte de çok önemli maalesef.

geçen sezon lüfer çokken keşke ben de tekne ile çıksaydım diyorum şimdi. çok güzel lüferler alındı. seneye inşallah diyoruz artık ama seneye bu kadar balık olmayacak, kaçırdık 🙂

Lider için 0,20 iyi midir? Misinayı 4x daiwa j braid örgü misina kullanıyorum. Lider içinde daiwa prorex almayı planlıyorum üstadların bilgilendirirseniz sevinirim ona göre sipariş edeceğim

Lider için 0,20 iyi midir? Misinayı 4x daiwa j braid örgü misina kullanıyorum. Lider içinde daiwa prorex almayı planlıyorum üstadların bilgilendirirseniz sevinirim ona göre sipariş edeceğim
Ben Spin için prorex 0,23 kullanıyorum( sadece büyük balık gelme ihtimali olan meralarda). 0,20 LRF için yeterli olur diye düşünüyorum.

Dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    107.6 KB · Okunma: 11
Liderin çekerinin elinizdeki ipin çekerinden düşük olması gerekiyor ki herhangi bir takılma kopma durumunda misina kopsun ipinizi korumuş olun.

özellikle lrf sözkonusu ise fazla masraftan kaçınmak bazen(hatta çoğu zaman) daha fazla masrafa sebep olur. ip misina/monoflament misina tercihi de bunlardan biri. evet, kağıt üstünde daha maliyetli gibi görünüyor, ancak hem erim, hem hissiyat, hem uçtaki jighead’e daha iyi aksiyon verebilme ve daha birçok yönden ip misina lrf’nin olmazsa olmazlarından. + olarak ip misina ucuna fc lider yapıyorsunuz, bu da görünürlüğü azaltıp av verimini de arttırmış oluyor.

görkem hocam iyi bilir söylediklerimi, bir dönem bayağı bilgi alış-verişi yapmıştık kendisi ile. birçok şeyi aldırmak ve birçoklarını aldırmamak için bayağı bir uğraşmıştım. sonra sanıyorum tek tek söylediklerimin doğruluğunu anlamış oldu, o sebeple tövbeliyim, ancak yine de iyi düşünüp doğru karar vermek gerek. 🙂
Hocam o halde bana Fiyat ve perfmans olarak İp ve leader önerir misin ? Çok pahalı olmasına gerek yok çünkü istanbul da zaten balık yok , arabam da yok amaç zaman geçirmek 🙂
Hiç ip kullanmadım ve leader nedir bilmiyorum 😂

Hocam o halde bana Fiyat ve perfmans olarak İp ve leader önerir misin ? Çok pahalı olmasına gerek yok çünkü istanbul da zaten balık yok , arabam da yok amaç zaman geçirmek 🙂
Hiç ip kullanmadım ve leader nedir bilmiyorum 😂
bütçe belirtirseniz benden daha tecrübeli üstadlar daha doğru bir öneride bulunurlar diye düşünüyorum. 🙂

Back