doktor sag birakmayan
Daimi Üye
estağfirullah hocam, ben usta falan değilim. az biraz bilgim var sadece. o da kendime yetiyor mu yetmiyor mu emin değilim 😀Doktor bey Yeni bir Lrf kamışı aldım biraz daha sık kovalamayı düşünüyorum ama istanbul'da da lrf hayli zor. Engin bilgilerinizden yararlanmamız mümkün müdür? FC leader kullanmak şart mı mesela?
şöyle; lider kullanmanın birden çok sebebi var;
1) görünmezlik, fc misinaların ışık kırımı su ile hemen hemen aynı olduğu için su içinde görünürlükleri daha az, bu sebeple sahte yahut silikon kendi başına hareket ediyormuş/yüzüyormuş olarak görünüyor ve avcılık artıyor.
2) esneklik, balık oltaya bindiğinde ip misinalar esnek yapıda olmadığı için 50-70 cm’lik bir lider takıma esneklik katıyor ve balığın kafa darbeleri absorbe edilmiş oluyor.
3) dayanıklılık, ip misinala, mf misinalara göre daha ince ve daha yüksek çekerlere sahip olsalar da keskin şeyler karşısındaki mukavemetleri daha az. gergin bir ip misina taşa sürttüğünde çok çabuk kopabiliyor, bu sebeple 50-70 cm’lik bir lider çoğu zaman çok ciddi koruyucu oluyor.
4) kayıp, ip misina ucundaki jighead takıldığında kopardığınızda ip misina sünmüş ve çekeri azalmış, aynı zamanda da ip misinanız kopup gitmiş oluyor. malup ip misinaların da fiyatı aldı başını gitti. lider ile avlandığınızda (ben lideri özellikle ince ve çekeri 1-2 tık düşük tercih ediyorum) takılma durumunda lider ile jighead gidiyor ama ip misina geri geliyor. yani kaybı azaltmış oluyorsunuz.
istanbul’da olsam sanırım sadece lrf ve kurşun arkası yapardım. bu sıralar balık azmış ama istavrit ve eşkina gibi kaya balıkları çok fazla istanbul’da. ve meraya ulaşım da kolay. o sebeple birazcık kovalama ve öğrenme ile çok iyi avlar yapabilirsiniz sezonda. ancak istanbul’da asıl balık lüferdir ve lüferi lrf ile avlamak pek mümkün değil. onu da bilmek gerek.