Özgür Arslan – Silivri – 2013

teşekkürler. üniversite sürecinden beri (1990-1998) sınava girmemişim. gereksiz gerildim. nihayet olumlu sonuçla beraber sinirlerim gevşedi.
sınava katılmayacak arkadaşlara bile sınava hazırlık kitabını tavsiye ederim. okuyunca öğrenecek çok şey olduğunu göreceksiniz. elbette tüm okunan bilgilerin denizde tecrübe edilmesi lazım. ancak temel bilgi için okuyun kitabı.

İşte bu azmin zaferi asla pes etme Özgür KAPTAN.Hastalık,parasızlık,o bu hepsi boş sendeki azim ve hırs olduktan sonra gerisi boş tebrikler 👍 👍

Özgür hem çok çok geçmiş olsun hemde tebrikler. Sağlıklı sıhhatli olarak denizde uzun yıllar geçirmen dileğiyle hayırlı olsun.👍

kimsenin işine yaramayacak önemli bilgiler...
ya da bir GPS anısı...

bildiğiniz üzere 10 gün kadar önce yazlıkta teknemdeydim. tekbaşına mart ayında yaşanılan zorlukları sizlere anlatmıştım. yazlıkta geçirdiğim sürede Silivri'den almış olduğum karidesler ile yemli avı yapmak istedim. Geçen sene Atilla ağabey'in yardımları ile yapmış olduğum cihazdan bahsetmiştim. Bu tekneye takılabilir bir GPS/Balıkbulucu/Far aparatı. Fotoğrafı da burada...

Dosyalar

• 20120626_194016.jpg
    20120626_194016.jpg
    43.5 KB · Okunma: 669
araya fotoğraf koymayı bilmediğimden 2. mesaja geçiyorum 🙂

Bu fotoğrafını görmüş olduğunuz aleti taşımak istemedim. Motor, benzin, oltalar vb. envai gerekli şey taşıdığımdan dolayı. Akıllıca bir iş yapayım dedim. Evde cihazı aküye bağladım Garmin GPS'i açtım. geçen sene mercan yakaladığım yerin koordinatlarını buldum. Bu koordinatları bir kağıda yazdım. E telefonumun da (Samsung S2) GPS'i var, GPS Aplikastyonları da var. Aynı koordinata gider demir atarım diye düşündüm. Akıllıca değil mi?

Basit bir bilgisizlik ve hatanın öyküsü...

Denize çıktığımda telefonun GPS'ini açtım. Kağıtta yazılı koordinatı aramaya koyuldum. Elbette tekne aparatı ve GARMİN yanımda olsa yön gösteriyor ona göre dümen tutabiliyorsun, telefonda waypoint diye bir şey olmadığından sadece sayıların değişimi ile noktayı bulmam gerekiyordu. Ne kadar zor olabilir dedim, göz ile tarlaların karşısı burun kesişimi kerteriz ile aşağı yukarı yerini biliyorum, oralarda dolaşır tuttururum dedim. Öyle olmadı. 🙂 Evdeki hesap çarşıya uymadı. Sebebini çok yakın zamanda ve denizden uzakta öğrendim. Basit bir matematik hatası ya da bilgi eksikliği...

Şimdi anlatınca çok mantıklı ve kolay gelecek ve denizde neden koordinatı bulamadığımı anlayacaksınız, ancak bu bilgiyi bilmeden siz de pervane gibi dönerdiniz. Kağıtta yazılı yeri bulmak mümkün dahi olmuyor, zaten sayılar seni çok uzak bir yere çekiyor, kabaca yeri bildiğinizden "bu beni nereye götürüyor, ya da öyle bir yer gerçekten var mı" diye soruyorsunuz.

Konunun özeti şöyle: Her iki cihaz da aynı noktayı farklı tarifliyorlar. Bunları birbirine çevirmenin de basit bir matematik formülü var. Dikkatli bakılırsa zaten anlaşılabilecek bir şey ama denizde elinizde bir kağır, bir de cep telefonu varken buna uyanmak mümkün değil. Ben nerede hata yaptığımı nasıl mı öğrendim? Amatör denizcilik belgesi için kitaba çalışırken 166. sayfasında anlatıyor. Okurken ışık yandı...

Meranın koordinatları yanımda yok (olsaydı da yazmazdım 🙂 ) ama başka bir örnek olarak evimin koordinatlarını vereyim. Hırsızlığa gelmeyin takımlarım yazlıkta 🙂

Evimin koordinatı: (sadece north u vereyim) N 41 derece 05'14.278" bu aynı zamanda N 41 derece 05.237' ya tekabül ediyor. dikkat edilirse bir cihaz saniyeye kadar (dakikanın 60 ta biri) tanımlarken diğeri dakika küsüratı ile tanımlayıp saniyeyi hiç vermiyor. Bildiğiniz gibi küsüratlar da 60'ta bir değil 100 de bir olur.

birbirine çevirince aynı olduğu görülüyor. şöyle ki:

23.7 x 60 = 14.2 x 100

ilk tanım şu: derece kısmını ayrı tutuyorum o aynı zaten. diyor ki sana senin enlemin 41 derece kuzey ve 05.237 dakikadır. saniye belirtilmemiş. saniye belirtmek istenirse (ki eşleştirmek için lazım) binde 237 ise 60 ta kaçtır sorusunu sormak lazım. bildiğimiz oran orantı ile içler dışlar çarpımı ile...

237 x 60 / 1000 = (ben yukarıda 23.7 alıp 100 le çarptım, aynı şey kafalar karışmasın) 14.22 saniye çıkar...

ikinci tanım ise daha açık N41 derece 05' 14.278" olarak tanımlıyor ki yuh artık nokta atışı. saniyeden sonra bile üç basamak var.

burada hesap sonucu bulduğumuz 14.22 saniye ile 14.278 in neden tam tutmadığını düşünenler olursa tüm GPS'lerde 3-5 mt yanılma payı vardır ve o anda uydulardan aldığı bilgiye göre yanılma payını yazar. Mercan tutacaksınız 3 mt ile ıskalamazsınız. Teknenin boyundan az, kıçtan kalkıp başa gidin öyle bırakın oltayı 🙂

Bu kıyı balıkçılığı yapanların hiç işine yaramayacak, denizde ve yemli işine gönül verenlerin kafa karışıklığını sonlandıracak değersiz bilgileri paylaştıktan sonra, iyi günler diliyorum ben...🙂

Kitapta da konu aynen şöyle yazdı ki ben uyandım olaya...

Dosyalar

• 20130416_164350.jpg
    20130416_164350.jpg
    33.4 KB · Okunma: 697
  • 20130416_164402.jpg
    20130416_164402.jpg
    44.1 KB · Okunma: 741
  • 20130416_164410.jpg
    20130416_164410.jpg
    42.6 KB · Okunma: 678
Merhaba Özgür ben saim silivri sahilde tanışmıştık.Çalışman gerçekten çok güzel olmuş,biterebildinmi tamamını merak ettim silivriye geldiğimde görmek isterim eğer mümkünse.Nasip olursa bu sene beraber balığa da çıkarız inşallah

Merhaba Özgür ben saim silivri sahilde tanışmıştık.Çalışman gerçekten çok güzel olmuş,biterebildinmi tamamını merak ettim silivriye geldiğimde görmek isterim eğer mümkünse.Nasip olursa bu sene beraber balığa da çıkarız inşallah

Hatırladım Saim. Çalışmam derken atölyeyi kastediyorsan bitti sayılır. en üst rafın aayakları var suntalamı yok ama gidince koyup iki vida atacağım o kadar.
Yerleştim bile...

Haftaya gideceğim ben bu sefer öncekinden de uzun kalmayı planlıyorum yaz sezonu boyunca diyelim. elbet arada bazı işleri halletmek için şehre gelirim ama bir iki günlüğüne sadece...

Kaptanlığı aldım, teknenin liman kayıt işlerini halletmem lazım. Bir de motor bir kerede çalışmıyor, bir bakım gerekiyor. Benim de iyi anlamadığım bir husus ama anlamam lazım. Garantisi devam ediyor. Aldığım yere götürürsem hallederler hemen, ancak manualını ingilizcesinden okuyup sebebini bulmaya çalışacağım. Çok büyük ihtimalle buji-karbüratör temizliği ya da filtre değişimi gibi yapılabilir bir şey çıkacak. Ancak anlamayana da bir o kadar zor. Aracım yok o sebeple birilerinden rica edip motoru büyük çekmeceye götürüp adamlar açtığında, bujiyi söküp, üfleyip yerine taktığında bir kerede çalışırsa kendimi keriz gibi hissederim 🙂

Bu yaz balığa beraber çıkma niyetiyle iyi günler...

Back