@ozgurarslan'dan balıkçılık hakkında genel bilgiler...

Durum
Konu tartışmaya kapatılmıştır.
Özgür abi çıkmıyormu yazılar suya girince

20161112_145739[1].jpg

çok sayıda marker kalem var gördüğün gibi. çoğu kırmızıdır, çapari kösteği boyamak içindir. ben beyaz, sarı, kırmızı kalemle 3 yerine ağırlığını yazıyorum, kullanıp hangisi az çıkıyor öğreneceğim.
ama sorunun yanıtı olarak öyle 5-10 avda filan çıkmıyor yazı, silikleşiyor biraz. beyazda denendi 10 avdan sonra bile görünüyor rakamlar, kırmızı biraz daha az.
ama şimdi 3 rengi avlara götürüp koparmadan hangisinin uzun dayandığını öğreneceğim, paylaşırım.

ayrı post olmadan rapala meslesine gelince;
benim rapala marka şu an 5 rapalam var. çoğu da en ucuz olan husky-jerk. ilk heves çok rapala yo-zu-ri taktım kopardım ben. çok derken 5-10 , sonra yıllardır 10 tl civarı sahteler kullanıyorum.
balık az iken rapala, prey 80 filan atıyorum, bir de az kişi varsa merada ki takılmasın. yazık günah paralar bu aletler...

dün balık azdı ve az kişidik, tam sırası idi, onu kullandım. aslında denizden çıkmadır. çıktıktan sonra kullanırken bir gün ben taktım, yarım saat sonra yeniden sahteme takıldı geldi. her kimin idi ise ilk, bana gelesi varmış sahtenin. dün 16 balıktan 13 tanesini filan bununla aldım ama özellikle de söyledim insanlar gidip almasın diye. dünkü mesele uzak atış meselesi idi, balık açıkta idi, belki kendo beyaz taksam da bu kadar balık alırdım, bilmiyoruz ki.

bazı şeyleri kesin olarak biliyorum yalnız; maria princess sırtı mavi eski kalıp, tekneden sırtı çekerken tüm arkadaşlarının arasından sıyrılır bana göre. orada gördüm defalarca, çıkartıp başka sahte takıyorum, olmuyor, onu takınca oluyordu. ben aslında bu renk desen marka kalıp yüzüş olaylarının çoğunu pazarlama olarak görüyorum, bunlar oyuncak ve biz de çocuğuz.
bir sahte iyi yüzüyorsa ve çok kötü değilse rengi ve çakarı balık varken balık alır, bir diğeri biraz daha çok alır, ama gidip de 35 tl vermeye gerek olduğunu düşünmüyorum.

bu sahte denizden geldiği için haydan gelen huya gider diye abanıp atıyorum, o da beni ödüllendirdi dünkü avda. ama aynı esnada bir arkadaş aynı mesafelere aynı sayıda bir kendo sallasa idi, acaba keramet rapala marka rapalada mı? yoksa bunlar şehir efsanesi mi tam olarak anlardık. benzer stilde çekmek ve indirme yapmak sureti ile...

Özgür abi saol birde merak ediyorum balık açıkta idi derken sen kaç metre atıyorsun okadar açık atan yokmu başka

Özgür abi saol birde merak ediyorum balık açıkta idi derken sen kaç metre atıyorsun okadar açık atan yokmu başka

şimdi en tehlikeli yerden sordun soruyu.
bu iş hem forumda hem sahilde, ergenlerin önündekini parmak hesabı ile ölçmesi gibi oldu. 🙂
benim kendi hesabım şu. kamışı aldığım zaman berkley whiplash crystal almıştım 110 mt. kamışa 5 cm sahte taktım ve abandım. kurşun suya değdiği anda da ipi gerdim. 110 mt boşalmıştı ve ardındaki ipi 20-25 mt kadar kabaca almıştı. bu bağlamda çok kaba bir tahmin ile 130-135 mt civarı attığımı tahmin ediyorum iyi bir atışta. o zamandan bu zamana daha da iyi atıyorum belki 5 mt daha iyi atıyor olabilirim. ya da şu an klavye ile atıyorumdur. 🙂
ancak rüzgar karşıdan eserse, ağırlık 175 ten az 215 ten fazla olursa bu değişir, rapala 9 cm olursa bu değişir. ip berkeley kalitesinde ve inceliğinde olmazsa bu değişir olumsuz yönde. yorgunsan da değişir.
olumlu olarak da surf bir makine ile atsam pozitif olarak değişir.
ancak vega potenza supercore ile 100 mt nin altında bir atış yapmak için özel çaba sarf etmem gerekir.

diyelim 120 atıyor olayım ortalama, bahsettiğim arkadaş 75-80 mt ancak atıyor, arasında dağlar kadar fark var.
dediğim ve videolarını koyduğum gibi Kemal Demir benim kamışımın yarı fiyatı olan Okuma Makaira ile beni 20 mt kadar geçiyor.
benim kamışımla da atınca o mesafeyi buluyor ve biraz alışsam senin kamışına o mesafeyi de geçerim diyor, teknikle ilgili bu. elbette fiziksel olarak benden uzun ve iri olmasının da faydası vardır. ama daha önemlisi atış tekniği.

İlker ile @İLKlüfER tanıştık geçende. hiç abanmadan, hatta yayalar geçiyor diye acele ile atıyordu yine 100 mt nin üzerine gidiyor Vega ile. Kamış o mesafeyi atıyor zaten. Daha iyi teknikler ile, daha kuvvetli ellerde, daha abanarak kamış çok iyi mesafelere 200 gr gönderebilir. ancak ben bu kadar atabiliyorum. kendimden uzağa atan da gördüm, tek Kemal değil, bir kaç kişi gördüm. 3-5 mt hesabı yapılmamalı, 10 mt baremi ile konuşmak gerekir, 10 mt ciddi bir fark balığın bulunduğu yeri bulmak açısından.

benim sözüm 100 mt altında atış yapabilen kamış ve kişilere idi. bu durumda 1 adet balık almak imkansız olabilir balık açıkta ise, nitekim öyle oldu, alamadı 1 adet bile.
ona bakarsan benim tahminimle 150 mt ve biraz üstü atanlar da var, bazen de balık oradaysa, ben alamam, onlar alır.

umarım iyi izah edebilmişimdir. amaç kendimi övmek değil idi, ben 173 boyunda, 42 yaşında bir adamım, kendime göre 3 ayrı atış tekniğim var. kafa üstü, sağ omuz üstü ve kurşunu kısa tutarak sağ yandan savurma adında. yani ne en iyi atan benim, ne de en uzağa atan kamış Vega. ama 100 mt yi geçtiğime de eminim her atışta.
aslında 10 mt de bir renk değiştiren ip var şu an makinada, tam olarak da bulabilirim ne kadar attığımı istersem...

Ozgur abinin de dedigi gibi 3 parca Vega ve benzeri kamislarin zaten tasari geregi kendi atariyla belli atis mesafeleri oluyor(tabi ki standart atiş yapmayi bilen birisine gore),
Bu mesafeler ,oncelikle kisiye,farkli tekniklere,kullanilan ekipmanlara(ip ve ya misinanin inceligi,saglamligina,kursunun agirligina ve yapisina),meranin atisa uygun olmasina...vb gibi etkenlerle arttirabilmektedir,
Haricinde sadece uzaga atis yapmakta yetmiyor bildiginiz gibi...
Ozgur abiyle tanistigim gun makinamda(cinden ip siparisi verdim gelmesini bekliyorum ama baliga da ara vermek istemiyorum) misina sariliydi 0,28-0,35 leader seklinde ama yine de bana ve baliga yetecek mesafeleri ulasabildi kursun,
Baligin acikta dipli oldugu durumlar tabiki oluyor ozellikle bu aralar o sekilde av veriyor,
Ozgur abi gibi benim de uzaga atis konusunda iddiam asla yok ama sunu diyebilirim ki bizim merada ilk 10 a girerim herhalde 🙂 (ilk sirayi Cengizdeki Şener alir)
Ama sunu biliyorum ki konu balik tutmaksa sayet uzaga erimin yaninda kursunu o mesafeye gonderip tam denize inecekken misinayi tutup sahteyi arkaya almak, kasigi ve ya sahteyi uygun formda yuzdurmek,balik yoksa kiyiya ve iliskenlere uzak yerde tekrar kalama verip 2. kalamada baligi aramak,baligi tasmalayip su üstü yaptirmamak,baligi daglara taslara atmadan sakince kiyiya cikartmak...vb gibi daha elzem durumlar vardir bildiginiz gibi,
Rastgelsin,
Saygilar

Çok alındım, 🙁 🙁 🙁
Yarın gidip bir Makaira, P.tesi günü de bir Vega alacağım. O da yetmezse orta halli 10-15 mt. tekneye kadar yolu var. Bu iş inada bindi. 🙂 🙂 🙂
İlla Vega Potenza alacaz o olacak.PNG 🙂 🙂 🙂

özgürün atım mesafesindeki yorumuna katılıyorum.benim açımdan iyi bi atış için sadece iyi ekipman gerekmiyor vücut yapısı meranın havanın uygunluğuda çok önemli(tabi o günkü moral motivasyonda ) rapalasız boş kurşunla atış yapmakta erimi arttırıyor bu yanıltıcı olabilri mesele rapala varken balık açıktayken açığa atmakta; özgürün avlandığı merada bende senelerce avlandım atım yeri iyi ama özgür belki aynı ekipmanla yeni yapılan emirgan boyacıköyde atım yaparken aynı erime ulaşamayabilir şahsen onu atarken görmedim..ama erol61 ve furkanı atış yaparken gördüm gayet başarılılar çok farklı bi atış teknikleri var onların ulaştığı mesafelere ben ulaşırmıyım pek sanmıyorum açıkçası..

atarına güvenen arkadaşlar imkanınız varsa gördüyseniz birde MAVER ELİTE SURF ile atış yapın derim🙂🙂🙂neticede VEGA POTENZA çok yumuşak esnek kamış..

mesele yumuşak kamışla uzağa atmakta değil mesele sert aksiyonlu kamışla aynı mesafeye atmakta..

çok sert kamışla atış yapmak kol liflerine zarar verilebilir, çünkü sert kamışlar belli bir güç uygulamadan mesafe almıyor almadığı içinde atmak için kola çok yükleniyor.

Durum
Konu tartışmaya kapatılmıştır.
Back