@ozgurarslan'dan balıkçılık hakkında genel bilgiler...

Durum
Konu tartışmaya kapatılmıştır.
Arkadaşlar mesajlarınızı okudum. Alıntı yapmadan alıntı yapmış gibi, kişi belirtmeden ben de üzerine bir kaç cümle söyleyeceğim...

Boncuklu takımın mesafelerini istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz, bana bu uygun geldi böyle yaptım, eskiden daha da uzun yapıyordum.

Kurşunun üzerinde yazı ile küsüratlı gramaj var ise ihtimalle benimdir, çok kişinin bu tip garip işler yapacağını sanmam. Palamut zamanı çubuklu'ya üç kez gittim, Tarabya'ya da dört. Ne yazık ki bu sezon 3 palamut aldım , hepsi de Çamlıbahçe'den 🙂

Sayfamı, sayfanın akış düzeninin o anda ilgilendiğim şey olmasını, sayfanın tek yönlü olmamasını, ben de beğeniyorum. İstediğim kadar çene çalabileceğim, hatta balık dışı konulardan da bahsedebileceğim, araya iki rapor, iki takım atabileceğim bir özgürlük tam da Özgür'e göre. 🙂 Bundan 3 yıl önce, 2013 te de böyle bir sayfam vardı, 64 sayfa sürdü. Yazlıktaki tekne avları ile ilgili...
(link)
Facebook'u kapattığımdan olsa gerek fotoğrafların çoğu görüntülenemiyor.

Benim alkol bağımlılığım var, bir ay kadar önce içmeyi bıraktım ama "bıraktım" yanlış bir ifade. Bu sürekli bir savaş, bir ömür boyu. Aynı esnada bana zarar verdiğini gördüğüm facebook'u kapattım. Onu belki bir gün yine açarım, aranızda günde 2 saat facebook kullanan varsa bir hafta kapatmayı denesin, ne kadar bağımlılık yaptığını anlayacak. Bu hususta Black Mirror adlı dizinin 3. sezonunun ilk bölümünü tavsiye ederim. s03e01.
Tamamen bundan bağımsız olarak s01e03 te çok iyiydi...

Kurşun arkası için bağlama yöntemleri ile ilgili bazı arkadaşlar, "ya ne büyütüyorsunuz, tak bir klipsli bir fırdöndü, ona da kurşunu ve bir fırdöndüyü tak, al sana iş bitti" diye düşünebilir. Tekne avlarımla ilgili konudan beri tanıştığım kimseler, her av için en doğru yöntemi ve yöntemleri bulmak , denemek, öğrenmek ve göstermek için göstermiş olduğum çabayı bilirler.
Zannediyorum sahte yüzdürmek için 6-7 ayrı yöntem biliyorum ve hepsini denedim hem de defalarca... Hala en iyisini bulduğuma inanmıyorum.

Zira bir gün 100 atışta (100 atış, 5 dakikadan 8 saat yapar bu arada) hiç dolanmaz, ama bazen aynı takım 3 atışta bir dolanır. Deniz bazen değişken akar, kurşunu stoplamazsan düşerken düştüğü anda sanırım dolanıyor, ya da rüzgar hiç yoktur, rüzgarın oluşu sahteyi havada açıyor, avantaj sağlıyor. Öyle bir takım yapmam lazım ki, tüm koşullar için en iyi olduğunu bileyim. Biri bana öğrettiği için değil, deneyip kani olduğum için.

47424 dosyayı görüntüle

Denemelerin sonunda vardığım süreç burada, bu forumda var, ama aratmayın bana. En son fikir olarak en sade takım en iyi takımdır gibi bir yere varmıştım.
En sade takımlar yukarıda. soldaki kurşunlu olan son zamanlarda kullandığım takım, iki gündür boncukluya döndüm. Ondan önce bunu kullanıyordum. Sağdaki takım da bugün Ahmet abi'den denemek için aldığım takım, önümüzdeki günlerde hakkında yazarım ama 3 av filan yapmam lazım yazmak için.

Boncuklu takım sade bir takım değil. Hiç değil... 3'lü fırdöndülü takım bile daha sade. Ama avantajları da var yadsınamayacak.

Kurşun bedeninin dolaşması dışında; bedenin dibinin kırışması mevzusunda ben de kafa yordum, ilk kafa yoran da ben değilim. 🙂 Bu hususta Ahmet Abi 50 cm kadar 0.40 kullanıp (@İLKlüfER in takımındaki ip gibi) ona blood knot (balıkçı düğümü) ile 0.28'i bağlıyor. Ben de bir müddet öyle yaptım. Sonra kırışma işi için bu çabadan vazgeçtim, şimdi direkt 0.28 ghost'u bağlıyorum. zira belli aralıklarla bedeni değiştirmen gereken bir şey illa oluyor, ya bedene dolanıp tamamı kırışıyor, hiç uğraşma düzeltmeye hemen değiştir, ya da düğüm oluyor tekli kördüğüm, hiç zorlama hemen değiştir, gibi gibi. Ancak @İLKlüfER in takımdaki ip, ayrıca ve belki, aynı zamanda bedeni açık tutmaya da yarıyor olabilir, onu da denemeden bilemem.

Yukarıdaki Çin'den getirttiğim, bende ne yazık ki 3 tane kalan garip fırdöndülü takımdan da memnunum. Mantık olarak vardığım yer yanlış değil idi araştırmalarım sonucu. En sade takım, en az düğümlü takım, en az dolaşmaya sebebiyet verebilecek takım fikri doğru fikir. Ancak boncuklu takımın hareket mantığı ile, düğümlerle kurşundan ve yukarıdaki fırdöndüden bedeni ayırması mantığı ile ve de serbest ipte dolaşan fırdöndünün hareket kabiliyetinin her türlü uygulamaya göre fazla olması sebebi ile avantajları yine de büyük, karmaşık olmasına rağmen.

Ayrıca @İLKlüfER , bugün Rastgele balıkçılığın paraşüt ipi koptu. Bir sahtem de (caaanım strike) denize uçtu, üstelik düğümden kopmadı, ortadan koptu. Dahası, dün videoda gösterdiğim yeni hazırladığım takımdı kopan. Ayını videoda eski takımım da var ya aşınmış olan, 10 saatin üzerinde av gördü, yine onu taktım, hiç kopmadı. Bu ip için kriter olmasın belki bir yere sürttüm ve incelttim ipi ve farketmedim, o noktadan koptu. İltimalle de deurum bundan ibaret olmalı, öbürü halen çalışıyor zira...

Birazdan atış mesafeleri konusu ile videolu olarak devam edeceğim, ama şunu söyleyebilirim. Bugün balık olmayınca kafayı bu işe yordum ve bu kombinasyon ile (kamış, makina, ip marka ve kalınlığı, şok) 120 mt atabiliyorum. 100 ün altına hiç düşmüyorum ama 120 yi geçemedim bugün. Geçmişte 135 attığımı söylerken de atmıyordum, tek fark kalıyor elimde, kendo-berkeley ip farkı. Ama bu girizgah olsun, detaylı anlatacağım.
Dedigin dogru abi tabiki gun icerisinde kursun degisikligi yapabiliyoruz o yuzden kursun ile beden arasina bir sey yapmak lazim,
Ozgur abi bu resimdeki kursuna baglanan yuvarlaklardan benim ipin altina sade bir furdondu ve onuda bununla kursuna ekleyebilirim,
Ben normalde rapalayla misina arasinda bile klips li furdondu kullanmiyorum sen de gordun tanistigimiz gun,
Parmaklarim artik alisti benim tirnakli olan furdondulere karsi bir antipatim var,
Olmasa bile psikolojik yonden dolanir tirnaga takilir diye dusunuyorum

Resımdekı 2 li fırdondude cok guzel aslında bu sekılde ekstra fırdondu eklememızede gerek kalmıyor bırı anabedene baglanıyor dıgerı rapala bedenıne gıdıyor rapala bedenıne gıden fırdondu haraketlı bu fırdondudende ben cok memnunum ..

g2zL5N.jpg

bu gun dayanamayıp sabah suyuna bır gıdıyım dedım 1 adet balıkla gunu tamamladım fazla kendımı yormak ıstemedım genelde ınsanları ızlemek ıle gunu gecırdım ayrıca bulundugum merada en fazla cıkan balık sayısı 30 dur kısı sayısı ıse en az 50'dir balıktan daha cok ınsan kalabalıgı vardı desem yerıdır 🙂 ayrıca cıkan balıklarda cok ınce ıdı bu gun sanırım avrupa yakası kursun arkadasında pek verımlı degıldı galıba hafta ıcı balıga gıtmek sanırım en mantıklısı zıra bu gunlerde oltasını alan solugu sahılde alıyor. ıkımızın musaıtlık durumuna gore haberlesırız bu arada kendımı ıyı hıssedıyorum fazla kendımı yormadan balıga gıderım sanırım 🙂
Sen yine 1 adet aldın. Öp başına koy

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ben bu sıstemı yaptım test ettım abı sıstem cok guzel fakat soyle bır sorun var aparatı paslanmaz kaynak telınden yaptıgımız ıcın ve telde esneme vs yapmadıgı ıcın balık vuruslarını hıc hıssedemedım..

şimdiden hevesimi kırdın... 🙁

Dedigin dogru abi tabiki gun icerisinde kursun degisikligi yapabiliyoruz o yuzden kursun ile beden arasina bir sey yapmak lazim,
Ozgur abi bu resimdeki kursuna baglanan yuvarlaklardan benim ipin altina sade bir furdondu ve onuda bununla kursuna ekleyebilirim,
Ben normalde rapalayla misina arasinda bile klips li furdondu kullanmiyorum sen de gordun tanistigimiz gun,
Parmaklarim artik alisti benim tirnakli olan furdondulere karsi bir antipatim var,
Olmasa bile psikolojik yonden dolanir tirnaga takilir diye dusunuyorum

kurşun sadece klips ile bağlanabilir de.klipsli fırdöndüye gerek yok dedim, ama sen hiç klips de olmasın, fırdöndü - halka kurşun olsun diyorsun, açıp kapamak zor değil ise neden olmasın. bana o halkayı açmak ölüm geliyor. bazı aletler var bunu açan, onlardan bile alabilirim. ben evde bodumda isem yardımcı olarak mengene kullanıyorum, o derece zor geliyor. araya bıçak ucu sokup döndürüyorum bıçağı, kargaburunla halkanın tekini yakalamaya çalışıyorum. ben o işin kolayını bulamadım, ama şimdi konu konuyu açıyor... 🙂
bu arada bizim yazlıkta bir Ali Abi vardı, klipsi parmağı ile ezip açabilecek bir parmak kuvveti vardı,yazarak anlatamam da araya bir şey sokmuyor, öyle kuvvetli ki, yuvarlağa bastırıyor, çelik 2 mm aralanıyor. yok böyle mengene el...
ben sahtenin üzerindeki gaga kalkası ve 000 boy klips kullanıyorum sahte ucunda. rapala düğümünü ezberden biliyorum ama bana böylesi sahte değiştirmek için kolay geliyor. aksiyonu bozması filan gibi şeylere inanmıyorum, öyle olsa ben balık alamam.

görsel olarak ta çok kaba yaaa...

benim yeni getirttiğim klipsler için diyorsan görsel olarak çok kaba diye İbrahim, beraber yatmayacağız, denize atacağız. klipslerin çoğunda dışa tırnak olur, olmayan basit modelleri var onlar da kolay açılıyor denizde. bu lips bu iki sorunu çözebilir. bir ay sonra gelir, 10 gün de denerim, eğer işe yararsa görsel olarak kaba imiş, değilmiş, inan umurumda olmaz...

Resımdekı 2 li fırdondude cok guzel aslında bu sekılde ekstra fırdondu eklememızede gerek kalmıyor bırı anabedene baglanıyor dıgerı rapala bedenıne gıdıyor rapala bedenıne gıden fırdondu haraketlı bu fırdondudende ben cok memnunum ..

g2zL5N.jpg

benim fotoğrafını koyduğum fırdöndünün aynısı bu. Bana çok önce, hani diyeyim 2 sene önce Eşref (kendisi üye ama nickini bilmiyorum @ashraf idi galiba. bir adet hediye etti, o zaman kullandım, memnun kaldım ve unuttum, geçen sene 12 adet aldım, 3 tane kaldı. bu nefis bir alet bence de...

Ozgur abi ve diger arkadaslar,
Simdi yasadigim bir olay ki ozgur abinin mekaninda bunu rahat rahat paylasabiliyorum,
Esimin rahatsizligindan dolayi bir haftadir kaynanamda kaliyoruz ve biraz once bir mevzu oldu(sehir efsanesine bir örnek aslinda)
Kaynanam dedi ki, "istavrit,uskumru,palamut ayni baliktir"
Dedim ki "anne yapma Allah askina hadi uskumru ve palamut tip olarak benzer ama istavritin alakasi yok,
Sonra tabi ki cok inatcidir "ben tat olarak aynidir oglum " dedi ki bence lezzet olarak ta cok farkli,
Dedim ki anne inannazsin ama palamut ile torik bile farkli cins baliklardir dedim sonra bin pisman oldum,
"Sacmalama ben biliyorum" dedim tamam Anne haklisin ben bilmiyorum dedim konuyu kapattim 🙂
Biz Türk halki her seyden anladigimiz gibi baliktan da anliyoruz,
Kime sorsak bilmedigimiz konu yoktur,
Bence biz her seyi " cok bilmekten" kaybediyoruz...
Saygilar

Özgür Kardeş'im topiği'ni baş'tan son'a okudum, devamı'nıda okumaya devam edeceğim,
Akıl yaş'ta değil baş'ta der büyük'lerimiz.

Bilgilendirme'lerin ve paylaşım'ların için emeğe saygı'da Selam dururum,
pay'laşım emek'lerin için eli'ne kolu'na sağlık,
Devam'ını dilerim.

Yanlız bu ara'da bir durum hasıl oldu?

bir ara çamlıbahçe buluşma-tanışma-kaynaşma-börek-çörek topiğ'i açarsan ?
memnuniyetle eşimin yaptığı ev yapımı börek'le katılacağımı beyan ederim.

Sevgi ve Saygılarımla.

banada yer varmı abii 🙂)

@İLKlüfERR , eşine büyük geçmiş olsun, ama sana daha da büyük geçmiş olsun. Kaynanam ile kalmak mı? Kapalıya yatırın beni daha iyi... 🙂 Öyle bir mecburiyet olsa yolda gördüğüm ilk polise yavaşça tokat atarım o gece beni içeri alsınlar diye... 🙂

Uzak atış meselesine geri dönelim. Önce videoları izleyelim... Kısa şeyler zaten...

Şimdi; maksimum performans için 171 gr kurşun ve 5 cm rapala denedim. Ben bugün sahilde bunu kontrol ettim 7 cm rapala ile 5 cm rapala atmak arasında 10 mt fark var. Aslında 8 ama ben kabaca 10 giyorum, hep 10 mt baremi ile konuşmak lazım, aramızda 1-2 metrenin lafı olmaz...

Atabildiğim mesafe 120 mt. Bu da eskiye göre kötü. Eskiden (135 mt attığımı iddia ettiğim zamandan) değişen tek şey Kendo 0.16 ip ile, Berkley 0.08 ip (evet yanlış yazmadım 0.08 ama daha kalın olduğu iddia ediliyor, ben çekerine bakıp aldım ve attım, berkley whiplash crystal gibi bir adı olan beyaz, ve bir de turuncusu vardı, şimdi arar bulurum tam adlarını amam üşeniyorum, zaten çok pahalı...

Aynı rapala marka firetiger modeli 5 cm atmıştım o zaman da , o zaman raw 55 idi makina şimdi ryobi tt power 8000, kafa farkı yok denecek kadar az 55 e 60 ... makinaların ikisi de benzer çıkış yavaşlığına sahip, ikisi de surf değil.

bu yazıyı hazırlarken 120 mt ye nasıl ulaştığımı anlatmak için bahsedilen sarı ipten geri sardım evde ve ölçtüm. bunları da videoları var ama hem uzun, hem yayınlamak sadece ispat etmeye yönelik olur. aramızda güven sorunu olmadığını düşünüyorum.

20161113_200512.jpg

neticede kendo örgü renkleri karışık değil imiş, fotoğrafta görüldüğü gibi bir sıra izliyormuş... ayrıca gerçekten 10 mt'de bir mi renk değiştiriyor diye onu da ölçtüm. ama ispat manasız dediğim gibi , ayrıca 120 mt'nin bence övünülecek bir yanı yok, 135 mt'nin vardı aslında...ya da daha üstünün...

Bu işleri yaparken;
ryobi'den misinayı çekebilmek için raw 65 teki ipi boşalttım boş makaraya sardım, sonra raw 65 ile videoda kullandığım ryobinin ipini çektim ve sarıyı buldum, her 10 mt de bir fotoğraftaki notları aldım, sahildeki hesabımın doğru olduğunu evde de gördüm. topukta kalan raw 65 'e yeni aldığım 1000 mt den 200 mt kadar 0.12 Hercules ip sardım, onu da deneyeceğim. Onda mesafe ölçemeyeceğim tek renk (turuncu) olduğu için, ama anlarım kabaca daha uzağa atıp atamadığımı.
Ahmet abi neden bunu aldın bunu patlatırsın 0.12 dayanmaz dedi. haklı olabilir zira çekeri 10 Lb kabaca 5 kg. ama şok basıncı alırsa tüy gibi dağılır havada belki. 5 kg da balık için yeterli, eğer bir şeye takarsam bu ip gerçekten de kopar yalnız...

Neyse aldık artık , deneyeceğiz, şok işini mahin , albright, şemsipaşa filan değil 4 e 5 blood knot (balıkçı düğümü) ile yaptım. asıl ip ince ya 5 sarım yetecek mi, şoktan korkum var ilk atışta... şok ipim kaçlık hatırlamıyorum ama kalın, 0.25 filan bile olabilir.

100 mt'nin altına hiç ama hiç düşmüyorum, ama 120 mt yi geçmek için ya stil değiştirmem, ya vücut salonuna gitmem, ya ipi inceltmem, ya makineyi sürtünme azalsın diye değiştirmem, ya kamışa daha da fazla abanabilmem, ya da her zaman hayal ettiğim gibi kurşunu havalı basınçlı tüfekle (bazı zıpkınlarda olduğu gibi) atmam gerekiyor... 🙂

durum şimdilik 120 mt. o da 5 cm'i atabildiğim. ancak 170 kurşun ile 190 kurşun arasında denemeler yapamadım. belki en iyi kurşun 170 değil, 190 olabilir, belki 170 hafif kalıyor Vega'ya...

aliexpress linkleri açılmıyormuş.
biri bu, arama kısmına kopyalayın
50 adet Paslanmaz Çelik Balıkçılık fırdöndüler Kancalı Enstantane 0 #-6 #12mm-34mm Test 11-57 kg Döner Rolling Yapış
ya da...
50pcs Stainless Steel Fishing swivels Hooked Snaps 0#-6# 12mm-34mm Tested 11-57kg Swivel Rolling Snap

diğeri de bu;
1 torba 3 yollu aydınlık T-şekil çapraz çizgi İnci boncuk balıkçılık fırdöndüler fishhooks balıkçılık ile rolling döner bağlayıcı
ya da...
1 bag 3 way luminous T-shape cross-line rolling swivel with pearl beads fishing swivels fishhooks fishing connector

evet, türkçeleri bire bir tercüme olduğu için çok komik... 🙂

@İLKlüfERR , eşine büyük geçmiş olsun, ama sana daha da büyük geçmiş olsun. Kaynanam ile kalmak mı? Kapalıya yatırın beni daha iyi... 🙂 Öyle bir mecburiyet olsa yolda gördüğüm ilk polise yavaşça tokat atarım o gece beni içeri alsınlar diye... 🙂

Uzak atış meselesine geri dönelim. Önce videoları izleyelim... Kısa şeyler zaten...

Şimdi; maksimum performans için 171 gr kurşun ve 5 cm rapala denedim. Ben bugün sahilde bunu kontrol ettim 7 cm rapala ile 5 cm rapala atmak arasında 10 mt fark var. Aslında 8 ama ben kabaca 10 giyorum, hep 10 mt baremi ile konuşmak lazım, aramızda 1-2 metrenin lafı olmaz...

Atabildiğim mesafe 120 mt. Bu da eskiye göre kötü. Eskiden (135 mt attığımı iddia ettiğim zamandan) değişen tek şey Kendo 0.16 ip ile, Berkley 0.08 ip (evet yanlış yazmadım 0.08 ama daha kalın olduğu iddia ediliyor, ben çekerine bakıp aldım ve attım, berkley whiplash crystal gibi bir adı olan beyaz, ve bir de turuncusu vardı, şimdi arar bulurum tam adlarını amam üşeniyorum, zaten çok pahalı...

Aynı rapala marka firetiger modeli 5 cm atmıştım o zaman da , o zaman raw 55 idi makina şimdi ryobi tt power 8000, kafa farkı yok denecek kadar az 55 e 60 ... makinaların ikisi de benzer çıkış yavaşlığına sahip, ikisi de surf değil.

bu yazıyı hazırlarken 120 mt ye nasıl ulaştığımı anlatmak için bahsedilen sarı ipten geri sardım evde ve ölçtüm. bunları da videoları var ama hem uzun, hem yayınlamak sadece ispat etmeye yönelik olur. aramızda güven sorunu olmadığını düşünüyorum.

47440 dosyayı görüntüle

neticede kendo örgü renkleri karışık değil imiş, fotoğrafta görüldüğü gibi bir sıra izliyormuş... ayrıca gerçekten 10 mt'de bir mi renk değiştiriyor diye onu da ölçtüm. ama ispat manasız dediğim gibi , ayrıca 120 mt'nin bence övünülecek bir yanı yok, 135 mt'nin vardı aslında...ya da daha üstünün...

Bu işleri yaparken;
ryobi'den misinayı çekebilmek için raw 65 teki ipi boşalttım boş makaraya sardım, sonra raw 65 ile videoda kullandığım ryobinin ipini çektim ve sarıyı buldum, her 10 mt de bir fotoğraftaki notları aldım, sahildeki hesabımın doğru olduğunu evde de gördüm. topukta kalan raw 65 'e yeni aldığım 1000 mt den 200 mt kadar 0.12 Hercules ip sardım, onu da deneyeceğim. Onda mesafe ölçemeyeceğim tek renk (turuncu) olduğu için, ama anlarım kabaca daha uzağa atıp atamadığımı.
Ahmet abi neden bunu aldın bunu patlatırsın 0.12 dayanmaz dedi. haklı olabilir zira çekeri 10 Lb kabaca 5 kg. ama şok basıncı alırsa tüy gibi dağılır havada belki. 5 kg da balık için yeterli, eğer bir şeye takarsam bu ip gerçekten de kopar yalnız...

Neyse aldık artık , deneyeceğiz, şok işini mahin , albright, şemsipaşa filan değil 4 e 5 blood knot (balıkçı düğümü) ile yaptım. asıl ip ince ya 5 sarım yetecek mi, şoktan korkum var ilk atışta... şok ipim kaçlık hatırlamıyorum ama kalın, 0.25 filan bile olabilir.

100 mt'nin altına hiç ama hiç düşmüyorum, ama 120 mt yi geçmek için ya stil değiştirmem, ya vücut salonuna gitmem, ya ipi inceltmem, ya makineyi sürtünme azalsın diye değiştirmem, ya kamışa daha da fazla abanabilmem, ya da her zaman hayal ettiğim gibi kurşunu havalı basınçlı tüfekle (bazı zıpkınlarda olduğu gibi) atmam gerekiyor... 🙂

durum şimdilik 120 mt. o da 5 cm'i atabildiğim. ancak 170 kurşun ile 190 kurşun arasında denemeler yapamadım. belki en iyi kurşun 170 değil, 190 olabilir, belki 170 hafif kalıyor Vega'ya...

Özgür abi, kullandığın ip kendo multi color mı?
Bende de mevcut ama renklerin metraj belirttiğini bilmiyordum

Durum
Konu tartışmaya kapatılmıştır.
Back