Rota 5.20 ye uygun icten takma motor

Merhaba;

Oncelikle hayırlı uğurlu olsun şimdiden, kazasız belasız iyi gunlerde kullanın. Açıkçası hava sogutmalı motorları çok sıkıştırmaya gelmediği için surekli son gazda kullanmadım ancak testlerde 6 mil civarı gördüm. Bu arada pervanenin yapısının çok etken bir fonksiyon olduğunu atlamamak gerekli.

Iyi gunler.

Amin Allah cümlemize kazasız belasız avlar nasip etsin.

Bilgi için tekrar teşekkürler...

Merhaba;

Oncelikle hayırlı uğurlu olsun şimdiden, kazasız belasız iyi gunlerde kullanın. Açıkçası hava sogutmalı motorları çok sıkıştırmaya gelmediği için surekli son gazda kullanmadım ancak testlerde 6 mil civarı gördüm. Bu arada pervanenin yapısının çok etken bir fonksiyon olduğunu atlamamak gerekli.

Iyi gunler.

Merhaba,

Biraz gec oldu ancak faydası olur umidiyle paylasımda bulunmak istedim.

Su anda marinboot 4.70 teknemde icten takma katana 10 hp motor/koysan sanzuman takımını kullanıyorum. ( Resimdeki oglan benim ki 🙂 )
Bundan onceki teknem ise Kocmarin 405 serisi 20 hp 4 zamanlı dıstan takma motor idi.

Arada bir sohbet keyfi, gezinti ve balık aksiyonlarında kullanan ve 5mt altı ve civarı kucuk tekne kullanıcısı olan birisi olarak benim için durum şöyle;
Basit bir kıyaslama yapmak gerekirse;

Dıstan takma motorun artıları

Sessiz, konforlu, sezon sonlarında tekneden sokup tekneyi ters kapatabilme rahatlığı

Dıstan takma motorun eksileri

Kıymetli ve kolay çalınabilir bir sey oldugu icin uzerinde bırakamıyorsunuz. Motoru calmasalar kapak,beyin ya da baska bir aksamını çalabiliyorlar.
Her sefer oncesi sok tak ve taşıma maliyetleri (20 hp 4 zamanlı motor 55 kg)
Sok tak icin her defasında tekneyi karaya çekme
Yakıtı her defasında süzmek zorundasınız, en kucuk bir pislik dahi motoru servise goturmenize sebeb olabilir
Her sefer sonrası saglıklı bir motor icin tatlı suyla çalıştırma zorunluluğu olması ( tahliye kanallarının tozdan tıkanma riski )
Normal 80w90 sanzuman yagını litresi 15 tl iken adı marin geçen herşeyde olduğu gibi bu motorlar için 250 ml olanının 70 tl olarak pazarlanması
Kompleks makineler oldukları için servis bağımlılıkları yüksek
Her sezon servis maliyetleri

Icten takma katana 10 hp motorun artıları

Marşı şarjı uzerinde oldugu için kontak çevirerek çalışması
Yedek parça maliyetlerinin çok ucuz olması
Yakıt tuketiminin çok düşük olması ( mazotu ne zaman koyduğunuzu unutursunuz )
Dıştan takmalara göre daha gaddardır, kolay arıza vermez
Tamiri daha kolay, usta bulma ihtimali çok daha fazla
Pancar ve lombardhini ye oranla daha hafif

Icten takma katana 10 hp motorun eksileri

Çok sesli ve vuruntulu çalışma
Hava sogutmalı oldugu icin etrafını kapatıp, sesini azaltma ihtimali yok
(Bunlar her tek silindir hava sogutmali motorlarda olağan durum)

Montajının ustası tarafından yapılması gerekmekte, eger yapılmaz ise şaft kovan kısmından ara ara da olsa su yapma ihtimali var
Fazla sıkıstırmaya gelmiyor, şişme ihtimali yüksek
Pancar lombardini ye kıyasla daha zayıf malzemeden yapılma
Korozyon a karsı pancar lombardini den daha savunmasız

Benim açımdan keyif için haftasonları kullanıdıgımdan ve haftaiçi bıraktıgım zaman hem kafamın rahat olması, hem giderken depo v.s. angaryası istemedigim, ekonomi benim için öncelik olduğu için içten takma motor acayip lüks oldu. Şarjı ve marşı sayesinde hem aydınlatma hem de müzik tesisatımı da kurdum. Taksi gibi tekne olmuş oldu. Marka olarak ta katana parça maliyeti, yakıt ve işletme kolaylıgı açısından kesinlikle oneririm.

Umarım bir faydam dokunur, selamlar.

Bizim sandalda da aynı motor var hiç yakmıyor pancar gibi soğuk havalarda çalışmamazlık yapmıyor sulu eksoz yapılırsa egsoz sesi ortadan kalkar geriye vuruntu sesi kalır ki bu ses dizel motorların hepsinde var. Hız güzel , rölanti hızlı , bütün olarak satılıyor ayriyeten birşey takmanıza gerek yok.

Merhaba;

Iyi gunler.

Solax ve Katana motorlardaki gaz kolu tam gaza ayarlı yapılmamış yani koldan verdiğiniz tam gaz motorun son hızı değil. Biz gaz kolunun bağlı olduğu mandala alt taraftan baş parmakla bastırınca motorun tam gazını görüyoruz ve denizde 8 mile kadar çıkıyor tabi bu işlemin yapılması ne kadar doğrudur bilemem

benzınlı hava soğutmalı motorlarda performans ıstıyorsanız vanguard motordan sasmayın bende marslı bır vanguard var 455 tekneye ıcten taktım 9 hp 31 cm pırınc pervanemle ask yasıyorum bu ara cok memnunum tavsıye ederım bırtsh statıon vanguard japon malı cok sağlam bır motor

Back