Sarı kağıt ( AV TESKERESİ )

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Anonim
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
İşin ticaretini yapacak olsam yada sirkü (genelge) dışı av yapacak olsam sarı kağıda ihtiyacım yok. Sarı kağıdım var diyede amatör avcılığımdan uzaklaşacakta değilim.
Türkiyede amatör balıkçıların %95inin ABBsi yokken benim cebimde vardı,üstelik bunun bir mecburiyeti yokken ve almak için 150 km mesafe kaydetmişken sahip oldum ABBye.
Sözün özü evraklar insanın vicdani sirkülerini etkilemez,ama kanunlara uymayı ve 7 mtlik tahta sandaldaki olta balıkçısına ahbaplık etmeye (kanuni açıdan) sağlar.
Bunun tutulan balıkla ilgisi yoktur...

NOT: Bu ahbabımla belki 10 senedir balığa çıkarım,ne ben ne kendisinin ağ serme yada toplama, parakete serme yada toplama aktivitesi olmuştur.
Tamamen olta balıkçısıdır ve bu yönde av yapmıştır/yapmışızdır...

Hamdi bey Çok samimi ve içten yazın için teşekkür ediyorum.

Benim tek meramım amatör oltacılık ile BALIKÇILIĞIN kesin ayrıştığı hatları belli olan düzendir ve kendimce bazı yanlış gördüklerimi paylaşıp dikkat çekmek.

Sen daha iyi bilirsin ( forum geçmişi olarak) şimdiye kadar bir çok forumda profesyonel yontemlerle yakalanan balıklar yada ticari belge sahibi olarak yakalanan balıklar sırf reklam olsun diye adı sanı yürüsün diye raporlar düzenlediler. Çok şükür son zamanlarda forumlardaki bilinç yükseldikçe bu raporlara rağbet düşmüştür.

İşte bu ve buna benzer sebeplerden ötürü sarı kağıt denen belgeyi vicdanlara bırakmak ne derece doğrudur sorgulanmalı.

Hala emekli olunca galataya yada başka noktalarda balık yakalayıp satmayı kendilerine hak görenler, Boğazda yakaladığı balığı satmaya kalkanlar ve daha pek çoğu söze geldiğinde amatörlükten dem vurmaları çok abes gelmekte.

Ben sadece BEYAZ KAĞIT ( ABB) sahibiyim ve öylede kalacağım.
Varsın balık açıkta olsun, varsın tüm günüm balıksız geçsin yinede SARI KAĞIT edinmiyeceğimi belirteyim.

Son olarakta 5 yıla çıkartılan teskerenin ilk ediniminden sonraki yenilenmesinde kooperatif yada benzer kurumlardan evrak istenecektir. Tahminim o zaman da pek çok SARI KAĞIT sahibi kooperatiflerin kapısını çalacak yine kanunsuz işlem yaptıracaklardır. Yani yine amatörlük dışı uygulama olacaktır.

Bu konuda sizinle hem fikir değilim.

Ticari bir olan araçtan kazanç sağlayıp sağlamamak elimizde olan bir şeydir. Benim için önemli olan, o avcının yaptığı av ve vicdanen düşündüğü olay önemlidir.

Aslında bizler o teknelerle çıktığımızda onlara Amatör ruhu ve sürdürülebilir avcılığı aşılıyoruz.

Çok zaman olmuştur, kiraladığım teknede tuttuğum balığı saldığımda bana "neden salıyorsun, salma at livara" dediğinde neden saldığımı anlatıyorum. Bunlar onlar için örnek olacak şeylerdir.

Olaylara hep bir taraftan bakmamak lazım, nasıl bakarsanız öyle görürsünüz.

Ben ticari balıkçı teknesinde balık avlıyorum diye, hiç bir zaman Amatör ruhdan uzaklaşmadım, uzaklaşmam da.

Ama bu ruhdan bir an uzaklaşacak arkadaşlarımız varsa, ne o belgeyi alsınlar nede olta atsınlar.

Unutmamak lazım ki, insanların kişilikleri ve karekterleri ellerindeki kimlik ve varlıkla değişmemekte.

Eğer bir insanın içinde Amatörlük yok ise, nerede ve hangi belgeyle avlandığı önemli değil. Zaten sınır tanımadan av yapacak ve bohçacılığa devam edecektir.

Evet bizler yolcuyuz, kaptan olmadığımız için Dümende değiliz. Ama her teknenin yolcu taşıma rusatı vardır. Ticari teknelerinde sınırlı olmak kaydıyla yolcu taşıma ruhsatı vardır. Sadece bizler o teknede yolculuk esnasında olta atmak istediğimizde bu belgeyi istiyorlar.

Ben belgemi alırken de aynı durumu izah ettim." Neden alıyorsun dediler". Ben de; "Amatör balıkçıyım, ticari teknelerde olta atamıyorum onun için istiyorum" dedim. Su ürünleri müdürüde buyrun oturun bir çayımı için dedi. Uzun süre sohbet ettik, bu durumları konuştuk, o sırada da belgem hazırlandı bana verildi.

Bu belgeyi verince zaten illaki balık tutup satacaksın demiyorlar. Belgem var ama ben kendi kurallarımız çerçevesin de av yapıyorum.

Birol bey burada kimse, kimsenin amatörlüğünü sorgulamıyor.

Sadece "amatör oltacılık forumu" ana başlığı altında profesyonel çalışma belgesi alındığı deklare edilmesin.

( özendirilmemeli)

Öz bu..

İşin ticaretini yapacak olsam yada sirkü (genelge) dışı av yapacak olsam sarı kağıda ihtiyacım yok. Sarı kağıdım var diyede amatör avcılığımdan uzaklaşacakta değilim.
Türkiyede amatör balıkçıların %95inin ABBsi yokken benim cebimde vardı,üstelik bunun bir mecburiyeti yokken ve almak için 150 km mesafe kaydetmişken sahip oldum ABBye.
Sözün özü evraklar insanın vicdani sirkülerini etkilemez,ama kanunlara uymayı ve 7 mtlik tahta sandaldaki olta balıkçısına ahbaplık etmeye (kanuni açıdan) sağlar.
Bunun tutulan balıkla ilgisi yoktur...

NOT: Bu ahbabımla belki 10 senedir balığa çıkarım,ne ben ne kendisinin ağ serme yada toplama, parakete serme yada toplama aktivitesi olmuştur.
Tamamen olta balıkçısıdır ve bu yönde av yapmıştır/yapmışızdır...

Hamdi bey Çok samimi ve içten yazın için teşekkür ediyorum.

Benim tek meramım amatör oltacılık ile BALIKÇILIĞIN kesin ayrıştığı hatları belli olan düzendir ve kendimce bazı yanlış gördüklerimi paylaşıp dikkat çekmek.

Sen daha iyi bilirsin ( forum geçmişi olarak) şimdiye kadar bir çok forumda profesyonel yontemlerle yakalanan balıklar yada ticari belge sahibi olarak yakalanan balıklar sırf reklam olsun diye adı sanı yürüsün diye raporlar düzenlediler. Çok şükür son zamanlarda forumlardaki bilinç yükseldikçe bu raporlara rağbet düşmüştür.

İşte bu ve buna benzer sebeplerden ötürü sarı kağıt denen belgeyi vicdanlara bırakmak ne derece doğrudur sorgulanmalı.

Hala emekli olunca galataya yada başka noktalarda balık yakalayıp satmayı kendilerine hak görenler, Boğazda yakaladığı balığı satmaya kalkanlar ve daha pek çoğu söze geldiğinde amatörlükten dem vurmaları çok abes gelmekte.

Ben sadece BEYAZ KAĞIT ( ABB) sahibiyim ve öylede kalacağım.
Varsın balık açıkta olsun, varsın tüm günüm balıksız geçsin yinede SARI KAĞIT edinmiyeceğimi belirteyim.

Son olarakta 5 yıla çıkartılan teskerenin ilk ediniminden sonraki yenilenmesinde kooperatif yada benzer kurumlardan evrak istenecektir. Tahminim o zaman da pek çok SARI KAĞIT sahibi kooperatiflerin kapısını çalacak yine kanunsuz işlem yaptıracaklardır. Yani yine amatörlük dışı uygulama olacaktır.
Amatörce avlanmayan avları eski olanlarımız biliyoruz. Ama onu yapan insan belgesi olsun yada olmasın yine yapardı. Artık insanlarımız bilinçlendi ve teknik bilgileri sorarak avın ne kadar amatörce olduğunu anlamakta.

Küçük bir örnek daha vermek isterim.

Biliyorsunuz ki Panelvan araçlar ( Doblo, Partner, Cady ) tarzı araçlar hususi olarak kullanılmakta. Ama ruhsatta ticari olarak geçmektedir. Bu arabaları ailemizi pikniğe götürebilmek için bile SRC belgesi olmadan kullanmak yasak. Onun için bu araçlara sahip olan arkadaşlarımız, ticari olarak kullanmadıkları halde bu belgeyi mecburen alıyor.

O zaman da, bu araçlardan almayın bunlar ticari geçiyor mu demeliyiz?

İşin özü, ne belgesine sahip olduğun önemli değil. Ne amaçla kullandığın önemli.

Onun için burada bir forum yöneticisi olarak, üyeleri ticari balıkçılığa yönlendiriyor gibi göründürülmek istenmem yanlış bir fikir olur.

Bence tam tersi , bunu yok saymak ,uzak tutmak çözüm değil, olsaydı şimdiye kadar herşey güllük gülistanlık olurdu.
Yıllar önce forumlar ilk kurulurken İşin bir yanında olan biz amatör balıkçılar ve bizim ayrılmaz parçamız olan ticarethaneler(satıcılar,ithalatçılar, bayiiler vs..) de forumda olmalı demiştim.Zira eğer amatör balıkçılık gelişmesi yolunda ekipman tedarikçilerininde bilgi ve deneyimleri gerekli ise ki öyledir, onlarda forumda yer almalıdırlar dedim ve yönetim onlar için özel bölümler açmştı balıksevdasinda.
ufak tefek suistimaller haricinde faydalı bir hareketti bu.İlk elden ürünlerin özelliğinden fiyatına, kampanyalardan satış sonrası hizmetlere kadar işbirliği sağlandı.
Sözün özü balıkçılığın ticari boyutunu öcü görmek yerine işbirliği içerisinde olmanın amatör balıkçılığa sağlayacağı avantajları görmeliyiz.

Sözün özü amatör ruhu besleyecek olan ABB,köreltecek olan sarı kağıt değildir.
KAnun bana o teknede bulunmam için sarı kağıt mecburiyeti getirirse ben o kağıdı alırım.Ama o teknedeki mevcudiyetim amatör ruhuma engel değildir tam tersi eski istanbul balıkçılarından çok şey öğrenmişimdir,bunlarıda paylaşırım arkadaşlarımla..

Not : Şu ana kadar bahsigeçen ticari tekne 6-7 metrelik tahta sandal olup,olta balıkçılığı yapan kişiye aittir.Koca koca ağ seren ticari tekneler değildir ...

Not : Şu ana kadar bahsigeçen ticari tekne 6-7 metrelik tahta sandal olup,olta balıkçılığı yapan kişiye aittir.Koca koca ağ seren ticari tekneler değildir ...
Evet bu konuyu aydınlatman güzel olmuş, konuştuğumuz ticari tekneler küçük olta balıçılığı yapan teknelerdir.

Gır gır felan değil yani 😛

😛😛😛
Yarı amatörlüğe devam .

Diğer açıdan Profesyonel rehberin eşliğinde balık bulunacak, Amatörce yakalanacak. Afiyetle yenilecek🙄

Evet bu konuyu aydınlatman güzel olmuş, konuştuğumuz ticari tekneler küçük olta balıçılığı yapan teknelerdir.

Gır gır felan değil yani 😛

Katılım için arkadaşlara teşekkür ettim.
Konu anlaşılmıştır.
Avrupa gibi alınan belgelere 300-500 eura lar verilmediği sürece alınan belgeler saçma sapan rakamlara ulaşılabildiği sürece VİCDANİ AVCILIĞA DEVAM edileceği aşikar.

Konu kilitlenebilir.

Katılım için arkadaşlara teşekkür ettim.
Konu anlaşılmıştır.
Avrupa gibi alınan belgelere 300-500 eura lar verilmediği sürece alınan belgeler saçma sapan rakamlara ulaşılabildiği sürece VİCDANİ AVCILIĞA DEVAM edileceği aşikar.

Konu kilitlenebilir.
Güzel istişare için ben de teşekkür ederim 🙂

Amatörce avlanmayan avları eski olanlarımız biliyoruz. Ama onu yapan insan belgesi olsun yada olmasın yine yapardı. Artık insanlarımız bilinçlendi ve teknik bilgileri sorarak avın ne kadar amatörce olduğunu anlamakta.

Küçük bir örnek daha vermek isterim.

Biliyorsunuz ki Panelvan araçlar ( Doblo, Partner, Cady ) tarzı araçlar hususi olarak kullanılmakta. Ama ruhsatta ticari olarak geçmektedir. Bu arabaları ailemizi pikniğe götürebilmek için bile SRC belgesi olmadan kullanmak yasak. Onun için bu araçlara sahip olan arkadaşlarımız, ticari olarak kullanmadıkları halde bu belgeyi mecburen alıyor.

O zaman da, bu araçlardan almayın bunlar ticari geçiyor mu demeliyiz?

İşin özü, ne belgesine sahip olduğun önemli değil. Ne amaçla kullandığın önemli.

Onun için burada bir forum yöneticisi olarak, üyeleri ticari balıkçılığa yönlendiriyor gibi göründürülmek istenmem yanlış bir fikir olur.

Bu arada küçük bir hatırlatma,

SRC belge mecburiyeti araç sadece şirket üzerine ise mecburiyeti vardır.
Yani şahıs aracı ise bu mecburiyet yok. 🙂

Not:Sevgili Hamdi güzel bir örnek vermiş,ancak küçük detay gözünden kaçmış. 🙂 bilmeyenler için dip not düşmek istedim.

Back