aslında ters şeyler söylememişiz gibi geldi bana; x marka ürünün fiyatına zam yapıyor, ama bu zamı ekonomik şartlar üzerinden yapıyor. az önce kayhan hocam paylaştı, neredeyse %100 zam gelmiş ürüne. ve bu ürünün gerçek değeri muhtemelen. çünkü aşağı yukarı enflasyon o seviyelerde. aynı şekilde üretimi burada yapılan ürünün de kar marjı bu biçimde artmalı çünkü kar dediğimiz şey giderden ayrı düşünülen bir şey değil. belki siz maaşlı çalışıyorsunuz ama ekmek üreten kişi bir ekmekten 5 kuruş kar ediyorsa artık 10 kuruş kar etmek zorunda ki aynı yaşam standartlarında yaşayabilsin. sizin alım gücünüz düşerken onun kendi alım gücü düşmesin diye yaptığı zam yanlış da değil etik de değil. eşine dostuna düşük fiyattan yahut üretim maliyetinden vermesi yanlış ama ülkenin iliklerine işlemiş olduğundan yanlış görülmüyor artık.. bunu ben haklı gerekçelerle eleştiremiyorum.
maaşlı çalışanım bu arada, esnaf değilim.
öte yandan size harfiyen katılıyorum; ama herkesin bu biçimde dene/yanıl yolu ile kendi doğrularını bulması mümkün değil. örneğin ben, edirne’de yaşıyorum, fırsat buldukça denize gidiyorum ancak henüz saros’ta spincileri bulabilmiş değilim. 25-30 km rüzgarda çıkıp gidiyorum mera olarak belirlediğim yere ama spinciler genellikle olmuyorlar. muhtemelen doğru anda doğru yerde olmadığımdan kaynaklanıyor.. yahut doğru yerdeyim ama doğru sahteyi seçemiyorum. seçemememin de tek sebebi insanların bunu kara borsaya düşürmesi. insanlar sahtelerinden bahsetmek istemiyor. çünkü devamını alamayacak o sahtenin. yahut reklam olacak. mesela size sorsam siz de söylemeyecekainiz çünkü sahtenin fiyatının artmasını istemezsiniz. ama ben de aynı zamanda sahteye sizin kadar ulaşabilecek imkana sahip değilim çünkü 40.000 nüfuslu bir ilçedeyim ve sürekli denize gidemiyorum; deneyemiyorum. birinin bana doğru yol göstermesi lazım. çünkü hangisinin sudaki aksiyonu daha iyi bilmiyorum..
yurt dışı konusuna ben de eğileceğim en kısa zamanda. buradan satın alacağıma yurt dışından alırım mantığındayım ben de. çünkü en azından daha ucuza ve daha güvenilir bir alış-veriş yapmış olacağım. hatta yol göstermek isterseniz de bu konuda hangi siteleri kullandığınızı ve nasıl gerçekleştiğini dm yolundan iletirseniz bilmek isterim.