Shimano Alivio 6000 FA vs Aerlex 10000 XSB

kdbruynee

Üye
Tepki
9
Ödül
13
Merhabalar kurşun arkası için elimde alivio 6000 FA makine var ama Aerlex 10000 XSB'ye geçmeyi düşünüyorum.Fark yaratır mı geçmeli miyim?Yorumlarınızı bekliyorum.

Shimano Socorro 8000 modeline bakmanızı tavsiye ederim kurşun arkası için Aerlex 10000 XSB tuzlu su avlarına çok müsait değil gibi duruyor

Hocam kurşun arkası avından bahsediyorsunuz bu gün önüme bir video düştü facebook da twinpower 8000 neredeyse kitleniyor kuleli de akıntıdan 🙂 daha önce av yaparken de makineyi kenara koyup el ile ipi çekmeye çalışan birçok insan gördüm yani bahsettiğiniz av boğazın en zor avlarından biri ve zorluğu avın yapılış şeklinden değil akıntının şiddetinden kaynaklı evet herkes tp vb. makinelerle av yapmıyor meralarda birçok farklı modelde makine ile av yapan arkadaşlar var bizim de bu forumda daha önce tartıştığımız bir konu var kurşun arkası avından surf makine mi jig makine mi diye genel kanı jig makine yönünde yine aynı konu başlığında belirttiğim gibi benim av yaptığım meralarda surf makine ile av yapan birine denk gelmedim genelde avlarımı anadolu yakasında yapıyorum fakat videolardan gördüğüm avrupa yakası surf makine tercih ediyor bu su akıntısı ile alakalı bir durum mu yoksa çevreden etkilenme mi işin açıkçası bilmiyorum..
Size socorro önerdim çünkü bu makine ile av yapan tanıdığım insanlar var fiyat olarak 2 3 kattı olan makineler ile aynı işi görecektir fakat ömrü onlar kadar uzun olmayacaktır av yoğunluğunuza göre bu makine de içten ses yapmaya başlayacak ve bir süre sonra elinizde kalacaktır benim şahsi görüşüm bu süre Aerlex de daha kısa olacaktır.

Bu sebeplerden kaynaklı size Socorro önerdim. o fiyat aralığında Daiwa , okuma vb. makinelere de bakabilirsiniz veya merada tanıdığınız kişilerden atış sonrası rica ederek sarım yapıp farklı makineler deneyebilirsiniz.

Geçen de yazdım ama tartışma uzayacak diye devam etmedim. Şöyle yazayım aşağıdaki söylediklerim kendi gözlemlerim ve kimseye şu olur bu olur demem.

Kardeşim Boğaz da Avrupa Yakası özelinde Sarayburnu, Karaköy, Aşiyan, Hisar bu sene en az 100 gün kurşun arkası av yaptım.

Baştan başlarsak Sarayburnu için örneğin atılan kurşun ağırlığı 175-185 ağırlıklı ve tercihen surf makina oluyor.

Karaköy özelinde yine 175-185 gram arası kurşun ve burada yavaş sarım makina olsun ne olursa olsun kafası var. 5000 lik veya 6000 lik makinalar tercih ediliyor. ben 8000 likle gittiğimde bu makina palamut makinası yaw dediler ve dedikleri gibi ben 1 tane alırken adamlar 5000 likle 10 15 tane aldılar 🙂

Aşiyan ise ikiye ayrılıyor Platform üstü dediğimiz teknelerin arasında 200 gr yeterli oluyor ve surf jig karışık atıyorlar, ispark önünde ise 225 gr minimum atman lazım ve jig makinası istiyor. akıntı cok fazla ve yavaş sarım yaparsan dibe takman %100

Hisar ise akıntıya göre değişiyor ama orada 250 hatta cok akıntıda 300 dahi atman gereken anlar olabiliyor ama 200 gr altına düşmemen gerek coğu zaman ve balık çoğunlukla açıkta olduğundan surf makina ağırlıklı avlananlar bence daha şanslı ancak surf makina kullanıyorsan ultegra altında bir makina zorlayacaktır. yani her surf makina o akıntıya karşı koyamaz.

Haaa bu avlarda kullanılan kamışlara gelelim, en cok kullanılan tabii ki salina savant, daiwa powermeshi symbios, oscar meito kamışlar ancak tracharus battle veya adı sanı bilinmeyen kamışlarla da balık alanlar oluyor sabah ve akşam suyunda

balık açıkta olduğunda kamış farkeder ama elinde en iyi kamış olsa uzağa atabilmek teknik ve omuz gücü isiyor onu da başarabilen yüz kişiden anca 5 kişi...

bence en güzeli meraya gideceksin ve gözünle göreceksin bazı şeyleri

sonuç olarak, evet ekipman önemli ama bence daha önemli olan aksiyon ve dip yapısını bilmek... yoksa en iyi makina ve kamışı olanın en fazla balığı alması lazım ama o işler öyle olmuyor.

özellikle bu kamışla şu makinayla olmaz diyen arkadaşların, bir gün karaköy'de galataport yanında avlanan insanları seyretmeye davet ediyorum. gördüklerinize hayret edeceksiniz çünkü 🙂

Geçen de yazdım ama tartışma uzayacak diye devam etmedim. Şöyle yazayım aşağıdaki söylediklerim kendi gözlemlerim ve kimseye şu olur bu olur demem.

Kardeşim Boğaz da Avrupa Yakası özelinde Sarayburnu, Karaköy, Aşiyan, Hisar bu sene en az 100 gün kurşun arkası av yaptım.

Baştan başlarsak Sarayburnu için örneğin atılan kurşun ağırlığı 175-185 ağırlıklı ve tercihen surf makina oluyor.

Karaköy özelinde yine 175-185 gram arası kurşun ve burada yavaş sarım makina olsun ne olursa olsun kafası var. 5000 lik veya 6000 lik makinalar tercih ediliyor. ben 8000 likle gittiğimde bu makina palamut makinası yaw dediler ve dedikleri gibi ben 1 tane alırken adamlar 5000 likle 10 15 tane aldılar 🙂

Aşiyan ise ikiye ayrılıyor Platform üstü dediğimiz teknelerin arasında 200 gr yeterli oluyor ve surf jig karışık atıyorlar, ispark önünde ise 225 gr minimum atman lazım ve jig makinası istiyor. akıntı cok fazla ve yavaş sarım yaparsan dibe takman %100

Hisar ise akıntıya göre değişiyor ama orada 250 hatta cok akıntıda 300 dahi atman gereken anlar olabiliyor ama 200 gr altına düşmemen gerek coğu zaman ve balık çoğunlukla açıkta olduğundan surf makina ağırlıklı avlananlar bence daha şanslı ancak surf makina kullanıyorsan ultegra altında bir makina zorlayacaktır. yani her surf makina o akıntıya karşı koyamaz.

Haaa bu avlarda kullanılan kamışlara gelelim, en cok kullanılan tabii ki salina savant, daiwa powermeshi symbios, oscar meito kamışlar ancak tracharus battle veya adı sanı bilinmeyen kamışlarla da balık alanlar oluyor sabah ve akşam suyunda

balık açıkta olduğunda kamış farkeder ama elinde en iyi kamış olsa uzağa atabilmek teknik ve omuz gücü isiyor onu da başarabilen yüz kişiden anca 5 kişi...

sonuç olarak, evet ekipman önemli ama bence daha önemli olan aksiyon ve dip yapısını bilmek... yoksa en iyi makina ve kamışı olanın en fazla balığı alması lazım ama o işler öyle olmuyor.

özellikle bu kamışla şu makinayla olmaz diyen arkadaşların, bir gün karaköy'de galataport yanında avlanan insanları seyretmeye davet ediyorum. gördüklerinize hayret edeceksiniz çünkü 🙂
Forum bir tartışma platformudur hangi konuyu tartışma uzamasın diye kapattınız ve neyi tartışıyorduk merak ettim açıkçası ?
Dip yapısını bilmek kadar ekipman da önemli özellikle bu hobiye yeni başlayan veya bu hobinin bir kenarında olup farklı bir disiplin için ekipman bakan arkadaşlar için çok daha önemli.
Her türlü kamış makine ile kurşun arkası yapılır tracharus battle ile de yapılır 6000 lik kolu dönen ipi toplayan makine ile de yapılır ama bu avın kol kası ile zorluklarına katlanırım dersiniz makineniz dayanmaz arkadaşın alınır mı dediği makine 3000 tl civarında benim önerdiğim makineler de 6000 TL civarında pazarlık vs. işlerini hesaba katmadan direk internetten sipariş ettiğini varsayıyorum hatta boğazın traktörü bir çok kişinin ilk göz ağrılarından tt power da 7000 tl civarında benim direk tavsiyem bu makineleri alması olur çünkü bu makilerin yukarıda adı geçen makineden çok daha dayanıklı ve bu işe daha yatkın olacağı kanısındayım. kimse çöp olacak bir şeye para vermek istemez..

Forum bir tartışma platformudur hangi konuyu tartışma uzamasın diye kapattınız ve neyi tartışıyorduk merak ettim açıkçası ?
Dip yapısını bilmek kadar ekipman da önemli özellikle bu hobiye yeni başlayan veya bu hobinin bir kenarında olup farklı bir disiplin için ekipman bakan arkadaşlar için çok daha önemli.
Her türlü kamış makine ile kurşun arkası yapılır tracharus battle ile de yapılır 6000 lik kolu dönen ipi toplayan makine ile de yapılır ama bu avın kol kası ile zorluklarına katlanırım dersiniz makineniz dayanmaz arkadaşın alınır mı dediği makine 3000 tl civarında benim önerdiğim makineler de 6000 TL civarında pazarlık vs. işlerini hesaba katmadan direk internetten sipariş ettiğini varsayıyorum hatta boğazın traktörü bir çok kişinin ilk göz ağrılarından tt power da 7000 tl civarında benim direk tavsiyem bu makineleri alması olur çünkü bu makilerin yukarıda adı geçen makineden çok daha dayanıklı ve bu işe daha yatkın olacağı kanısındayım. kimse çöp olacak bir şeye para vermek istemez..

Yav hocam lafım sana veya başkasına değil. O olmaz bu olmaz denildiği zaman garip oluyor diyorum. Selamlar

Yav hocam lafım sana veya başkasına değil. O olmaz bu olmaz denildiği zaman garip oluyor diyorum. Selamlar
Genelde yuvarlak yorumlar yapmaya çalışıyorum fikir soran arkadaşlar kırılmasın ama akıllarının bir tarafında da soru işareti kalsın diye kendimden düşünüyorum hobiye başladığımda keşke birileri bende bu soru işaretlerini bıraksaydı diyorum bana satılan ilk spin kamışı aslında LSJ kamış olacak kıvamda bir kamıştı makine sadece 1 sezon dayanabildi sonrasında shorjig e yöneldim als-55 aldım kamış la güzel durdu 15 günlük balık tatilinde 4. gün 3. yazılı da elimde kaldı makine Cengizde ki ali abi tamir etmeye ben içini parçalamaya doyamadım en son patladığında kenara attım hala depoda river 70 , bauer bilmem ne ile yan yana duruyor..
Kendi dayım bana bir spin seti yap dedi dedim dayı boşver sana göre değil bu orta üst ekipmanlar çok para al benim set ile git desemde gitmiş kısık balıktan bütcesine göre bir set 2 3 tane de sahte verip göndermişler makine phoenix 4000 kamış bilmem ne benim stradic i düşürdüğüm yerde suya düşürmüş makineyi bir daha dikiş tutmadı çöp oldu zaten çok daha uzun süre suyun içinde kalan stradic 1 sezon daha kullandıktan sonra ses çıkardı da bakıma gönderdim şimdi sorunsuz..

Bunları neden anlattım bunlar tecrübe merada farklı bir makine görürsem mutlaka sahibine rica eder denemek isterim bu güne kadar birçok makineyi de en az 3 5 atış deneme imkanım oldu ayrıca bu yaşadıklarımdan çıkardığım en temel ders te şu eğer kurşun arkası avından genel kanı olan makine ve kamışların toplam ederi ortalama 10k ise ve senin cebinde 6k 7k varsa o para ile başlama bekle 10k yı tamamla ve o şekilde başla hem elindeki malzeme çöp olmamış olur hemde setini güncelleyeceğin zaman yarı parasına yada daha üstüne elindeki makineyi satıp bir üste geçme imkanın hep var olsun..

şimdi her tavsiye isteyenin altına bak bunu al yarın bu işi seversen satarsın şunu alırsın şöyle yaparsın böyle yaparsın yazmaya kalksak vaktimiz olmaz..

Konuyu açan arkadaşın sorusuna da daha net bir cevap vermek gerekirse almayı düşündüğün makine elindekinden çok daha fazla bir konfor katmayacak sana katma değerli 2.el piyasası olan bir makine al ve paranı sokağa atma derim.

Ben meralar ve kullanılan ekipmanlar'a katılıyorum ama soruyu soran arkadaşın şunu göz ardı etmemesi lazım. Karaköy için yapılan takım ile sadece karaköyde av yaparsın yada çok olsun 2,3 mera da daha istanbulda akıntısız meralar belli ama hisar için yaptığın takımla her yerde av yaparsın. He şundan eminim herkes 10-15 balık çekerken siz 1 tane almışsanız o merada 2. veya 3. gidişinizde levrek avı kadar olmasada sakin sakin çekerseniz eminim sizde etrafınızdakiler kadar başarılı bir av yaparsınız.

Bu işler hepimizin bildiği gibi cepteki paraya bakıyor. Gönül ister akıntılı merada Twinpower kullan, akıntısız merada bullseye kullan ama arkadaş zaten sineği yağını çıkarmaya çalışıyoken benim de tavsiyem sw makine olur.

@omer42 @OmerAydın @Oguzhan_T Hepinize yorumlarınız için teşekkür ederim. Ben yoğunluktan dolayı haftada 1 max. 2 kere av yapan birisiyim. Öğrenciyim dolayısıyla bütçem de kısıtlı,elimdeki alivio 6000 bana yetiyor açıkçası ama gerek metal gövdesi gerekse surf kafa olması sebebiyle Aerlex 10000 XSB’yi düşünmüştüm. Gönül ister ki twinpower,saragosa vb makineler alayım ama şu an en fazla 3500-4000 TL ayırabilirim.Ondan dolayı Aerlex’e yönelmek istedim.

Back