Latif bey, ben sigarayı bırakma kararını vermem bu başlık altındaki yazılar ve bırakma yöntemlerini inceleyip etkilenmemle oldu. Size çok teşekkür ederim vesile olduğunuz için.
Sizden haber çıkmadı Selçuk bey, ne durumdasınız bırakma işi nasıl gidiyor.
İnşAllah sonuçlar iyidir.
Ömür boyu tekrar içmemeniz temennisiyle Latif Bey.
Bir ay önce Champix denen yokluk hissini yok eden bir ilaç kullandım.
İlaç 28 günlük bir ilaçtı.28 gün boyunca ilacı kullandığım süre zarfında sigara ile olan tüm bağım kesildi.Daha doğrusu ilaç,sigaranın yokluğunu hissetmemi engelliyordu.İlaç bitti.İki hafta sonra kaldığım yerden devam.
Şimdi eskiden bir paket içtiğim sigarayı yarım peket içiyorum.
Örnek abim.O,benden kötü bir içiciydi.İki paket içerdi.Üç sene oldu.Hiçbir tıbbi yardım almadan iradesi ile bırakıverdi.Zihnen halletmeden bırakma teşebbüsleri
başarısız oluyor.Örnek ben.Bilinçaltım bana ileç bitsin,başlarsın mesajını veriyormuş.İlacı sigara yerine içmiş,kendimi kandırmışım.
Gözünüz aydın Latif Bey.
Emre bey, teşekkür ederim dediğiniz gibi inşallah bir daha içmem. Ben bahsettiğiniz ilaç ve belli periyodlarda doktor kontrolü ile bıraktım. Kararlılık ve bu işi kafa da bitirmek çok önemli. İşin maneviyatı doktorumdu tiryakiye tevavi edilmeyi bekleyen bağımlı ve hasta gözüyle bakıyor olması, işi benim ciddiye almam için yeterli motivasyonu sağladı. Bahsedilen bu ilaç bazı bünyelerde bulantı yapabiliyor, bunu açıklarken
'' bu ilaç bulantı yapabilir, fakat yapmış olduğu bulantı sigara içmeye devam ederseniz Akciğer SA (kanser) olduğunuzda, alacağınız kemoterapi bulantısının yanında hiç kalır'' demişti.
Bu laf o ana kadar bana söylenen/anlatılan bütün laflardan daha gerçekçi geldi ve gidilen sona doğru hiç bu kadar kendimi yakın hissetmemiştim.
Bağımlılıktan kurtulmak için 6 hafta yetiyor yani elinizi bağlasak ve 6 hafta (bağıra bağıra) sigara içemeseniz beyin arınmış oluyor bu tıbben böyle. Sonrası el alışkanlığı. Hepimiz hatırlarız askerden geldiğimizde oturduğumuz bir yerden kalktığımız zaman civarımızda kep ve palaska aramadık mı? İlaç tedavisi bu yüzden 12 hafta sürüyor.
İlaç bize ne yapıyor:
Tedaviye başladıktan sonra ikinci haftaya kadar Beyinde nikotin reseptörlerini inhibe ederek kapatıyor. Burası çok önemli Nikotin bantları veya sakızı gibi size nikotin vermiyor, direk kaynağını kapatıyor. Sizede bu zaman içinde içmeyi bırakın diyorlar. Nikotine ihtiyaç duymayan ama alışmış olan beyin altı hafta süresince devamı gelmeyince bağımlılıktan kurtulmuş oluyor. Bu süre içerisinde Beyin salgıları içerisinde olan
Dopamin salgısının artırılması işine de yarayan bu ilaç Nikotin yokluğunda ki sinirlilik ve agresiflik halini yok ediyor.
Toplam 12 hafta olan bu süreçte kararlı olanlar kesin bırakıyor.
Unutmayın; ilk nefes 20 sn, evet sadece 20 saniye içerisinde nikotini beyine ulaştırıyor, eğer sigarayı bırakmışsanız, sigara içme isteği 20 saniye bir şeylerle meşgul olursanız geçiyor. Ben hiç tesbih çekmezken arabamın vites koluna bir tane koymuşmum. Sizde her zaman yapmadığınız rutin olmayan bir şeyle meşgul olursanız daha rahat olur.
ve inAlah kısa sürede tekrar karar alır ve bu bağımlılıkdan kurtulursunuz.
Sevgili Emre,
Öncelikle denemen için tebrik ederim. Ama bırakmamış olmana da üzüldüm.
Latif Bey'in bahsetmiş olduğu, Sağlık Bakanlığı sigarayı bırakma hattından faydalanarak bahsetmiş olduğun Champix adlı ilaç ile bırakmayı deniyorum. Sanırım 1,5 ay oldu, içmiyorum. Bu ilacın kullanım süresi 3 ay.(Veya 3 kutu-kutular 28 gün üzerinden) Bu konuda yalnış bir bilgilenmen olmuş olabilir mi?
"Zihnen halletme" konusunda sana kısmen katılmasam da, bırakma niyeti gerekli.
Kaçıncı denemem bilmiyorum. Öyle ki; arkadaşlar "gene mi?" diyerek bu sefer ciddiye bile almıyorlar beni. İddaya girmek isteyen o kadar çok ki 😀
Deneme denemedir, sanırım bu sefer "şaka maka 6 ay olmuş" yazabilirim.
Bence denemelerine devam et sevgili Emre. Herkesin doğru zamanı ve doğru bir yöntemi vardır. 😉
Aklıma gelmesi istiyorum manasına gelmez! Sevdim bunu.
Tüm deneyen ve bırakan arkadaşlara kolay gelsin. Hepsine tebrikler.
Sevgi ve selamlarımla...
Bahdır bey, en zor olan zamaları atlatmışsınız, Başarılar dilerim. İnşAllah hep beraber Kurtulacağız bu illetten.