Spin ve malzemeler hakkında birkaç soru

iliqueur

Yeni Üye
Tepki
8
Ödül
5
Merhaba arkadaşlar. Forumu uzun zamandır takip ediyorum, bir çok şey öğrendim, herkese teşekkürler.

Muğla bölgesinde kıyıdan spin yapmak istiyorum, hedef balıklarım levrek, lüfer, barracuda vs. Çocukluğumdan beri balığa giderim ama spin benim için yeni.

Frumdan ve youtube'dan öğrendiklerim doğrultusunda alışveriş yaptım, aldığım malzemeler:

- makine = Daiwa Legalis 3000D-C, 80 cm sarım (Amerika'dan geldi)
-kamış = Daiwa legalis Seabass 2.70 10-30 veya 7-28 alacağım
-ip 300 metre Barkley x9, 0.14 (14 kg çekerli)
-lider = Daiwa tournament 0.26
-silikon sahte olarak:
Molix real thing Shad blueback herring 11.5 cm
Molix real thing Shad metallic back orange 9 cm
Daiwa duckfin Shad 9 cm uv pearl
Lucky john basara 9 cm tr002
Osaka 7 cm karides
Savage gear cannibal serisi 2 tane 10 cm
-jig = lucky john basara 20 gr pink glow zebra
-klips = savage gear eggsnaps s boy (24 kg çekerli)

Maketleri sıfır almak yerine ikinci el almayı düşünüyorum, çok güzel marketler var. Ortalama 20 gr'lık marketler almayı düşünüyorum.

Umarım doğru tercihler yapmışımdır, önerilerinize açığım.

Sorularım :

1- 7-28 mi yoksa 10-35 mi daha mantıklı olur? Aslında 7-28 almayı düşünüyordum ama burada dükkana gittiğimde 10-35 al yoksa lüfer falan gelirse kırabilirsin dediler ama atar değeri ile kamışın dayanıklılığının ne alakası var diyemedim, belki vardır bir bildiği dedim 🙂

2- 9cm'e kadar silikonlar için 0/2, 10-12 cm için 0/3 uygun olur diye okudum birçok yerde. Silikonların kendi sitesinde de öyle yazıyor fakat bunların ağırlıklarını nasıl seçmeliyim? Kaç gr jighead ortalama bir silikon balığı ne kadar dibe indirir? Ne kadar dipte çalışmak mantıklıdır? Nasıl bir çeşitlendirme yapmalıyım? 7 ve 10 gr jigheadler uygun olur mu? Marka tavsiyeniz var mı?

3- mafsallı jighead bana pek sıcak gelmedi açıkçası, offset iğne de aynı şekilde. Klasik düz jighead kullanmayı düşünüyorum, sizce?

Çok teşekkür ederim şimdiden.

Son düzenleme:
1-) 10-30 luk kamış öneririm. 20g lık maket kullanacaksan en optimum erimi sağlamış olursun. Kofana, lüfer ve barakuda avlarında biraz daha mukavemetli olur kamış.
2-) Silikon ile av yapacaksan hedefin levrek ise 0/2 uygun olacaktır. Derinliğe ve akıntı durumuna göre 10g jighead işini rahatlıkla görür.
3-) Dip yapısı kayalık ise kesinlikle ofset iğne, eğer kayalık değilse mafsallı jighead kullanmalısın. Silikona verdiği aksiyon çok daha gerçekçi ve daha avcı olur. Ayrıca kurşun arkası karolina yöntemi de uygulayabilirsin yine derinliğe göre 10-25g kurşun kullanıp.

İp konusu sıkıntılı
Berkley kalın bir iptir.
Ölçü japon ölçüsü gibi yazılmasına rağmen alakası yoktur.
Bilginiz olsun

Klipste büyük gelecektir bilginize

1-) 10-30 luk kamış öneririm. 20g lık maket kullanacaksan en optimum erimi sağlamış olursun. Kofana, lüfer ve barakuda avlarında biraz daha mukavemetli olur kamış.
2-) Silikon ile av yapacaksan hedefin levrek ise 0/2 uygun olacaktır. Derinliğe ve akıntı durumuna göre 10g jighead işini rahatlıkla görür.
3-) Dip yapısı kayalık ise kesinlikle ofset iğne, eğer kayalık değilse mafsallı jighead kullanmalısın. Silikona verdiği aksiyon çok daha gerçekçi ve daha avcı olur. Ayrıca kurşun arkası karolina yöntemi de uygulayabilirsin yine derinliğe göre 10-25g kurşun kullanıp.
teşekkür ederim.

İp konusu sıkıntılı
Berkley kalın bir iptir.
Bilginiz olsun

teşekkür ederim.
0.14 mm yazıyordu kendi sitesinde, ona güvenerek aldım 🙁 pahalı da malzeme. klips small aldım ama xs alırım, pahalı değil Allah'tan.

İp konusu sıkıntılı
Berkley kalın bir iptir.
Bilginiz olsun

incelemelere baktığımda aynı kalınlıktaki sufix .258mm, berkley .306mm olarak ölçülmüş gerçek değeri. Bu ipi kullanmamın bana ne gibi bir dezavantajı olur? paketini açmamak daha mı mantıklı?

Şahsen spinde ve surft 1 PE yada 1,2 PE ip kullanırım,
mm bazında ölçüsü 0,16 civarıdır.

Kalın sağlamdır ok,
ama ip misina kullanmadın amacı erim, hissiyat ve sağlamlık bir arada.

diyorsanız ki 10 kg balık peşindeyim birşey diyemem.

Şahsi düşüncem iade edebiliyorsanız edin
Yada deneyin
sizin tercihiniz olacak.

10 kg balık hayal bile edemiyorum şu an. İade şansım olduğunu sanmıyorum Amerika'dan geldi, iade süresi dolmuştur. Olmazsa aldığım fiyata satmayı denerim ya da kullanıp denerim. Teşekkürler.

teşekkür ederim.
0.14 mm yazıyordu kendi sitesinde, ona güvenerek aldım 🙁 pahalı da malzeme. klips small aldım ama xs alırım, pahalı değil Allah'tan.
mm yazıyor, inç çıkıyor.
Berkley nedense değiştirmedi şu etiketleri.
Berkleyde gördüğünüz her şeyi 2,54 ile çarpmakta fayda var.
Spin takımlarda en kalın ip 0,20 mm olabilir ki buna da fazla kalın diyen ciddi bir kitle var.
0,15-0,18 mm olanlar daha ideal ama bulunduğunuz bölgede bizim kofana dediklerimize lüfer dedikleri için 0,20 de kalın sayılmaz.

0,15 iple bile 10 kg balık yakalayabilir, kıyılatabilirsiniz.
Balığı kamışla havaya kaldırmadıktan sonra ne kamış kırılır, ne kolayına ip kopar.

FC misinaların dayanımları daha düşük olduğu için 0,30-0,40 mm olanlardan kullanmanızı önerebilirim.
Düğüm işlerini incelemeli ve iyi çalışmalısınız. Düğümden sıyrılan sahte, lider kopandan fazladır.

Her ne kadar 20-21 gr sahte atarım diye düşünseniz de kofana zamanları dışında en fazla 14-15 gr sahteler kullanacağınızı şimdiden söyleyebilirim. Jig Headli silikon kullanmayı da planladığınıza göre 7-28 atarlı kamış daha verimli olacaktır. Yakın zamanda göreceksiniz ki bir kamış yetmeyecek ve alternatif avlar ve avlaklar için daha hafif ya da daha ağır atarlı, daha kısa ya da daha uzun kamışlar peşine düşeceksiniz.
Bulunduğunuz bölge itibarıyla 60 grama kadar jigler kullanarak taş balıkları yakalayabilirsiniz. Bu durumda shore jig kamışlar ilgi alanınıza girecek. Elinizdeki misinayı belki o zaman 5 binlik bir makineyle kullanabilirsiniz.

mm yazıyor, inç çıkıyor.
Berkley nedense değiştirmedi şu etiketleri.
Berkleyde gördüğünüz her şeyi 2,54 ile çarpmakta fayda var.
Spin takımlarda en kalın ip 0,20 mm olabilir ki buna da fazla kalın diyen ciddi bir kitle var.
0,15-0,18 mm olanlar daha ideal ama bulunduğunuz bölgede bizim kofana dediklerimize lüfer dedikleri için 0,20 de kalın sayılmaz.

0,15 iple bile 10 kg balık yakalayabilir, kıyılatabilirsiniz.
Balığı kamışla havaya kaldırmadıktan sonra ne kamış kırılır, ne kolayına ip kopar.

FC misinaların dayanımları daha düşük olduğu için 0,30-0,40 mm olanlardan kullanmanızı önerebilirim.
Düğüm işlerini incelemeli ve iyi çalışmalısınız. Düğümden sıyrılan sahte, lider kopandan fazladır.

Her ne kadar 20-21 gr sahte atarım diye düşünseniz de kofana zamanları dışında en fazla 14-15 gr sahteler kullanacağınızı şimdiden söyleyebilirim. Jig Headli silikon kullanmayı da planladığınıza göre 7-28 atarlı kamış daha verimli olacaktır. Yakın zamanda göreceksiniz ki bir kamış yetmeyecek ve alternatif avlar ve avlaklar için daha hafif ya da daha ağır atarlı, daha kısa ya da daha uzun kamışlar peşine düşeceksiniz.
Bulunduğunuz bölge itibarıyla 60 grama kadar jigler kullanarak taş balıkları yakalayabilirsiniz. Bu durumda shore jig kamışlar ilgi alanınıza girecek. Elinizdeki misinayı belki o zaman 5 binlik bir makineyle kullanabilirsiniz.
Teşekkürler cevap verdiğiniz için.

Inch değeri 0.006 yazıyor, mm değerini doğru yazmışlar ama her markanın yazan değeri ile gerçek değeri farklıymış (anladığım kadarıyla gergin halini baz alıyorlar) ve onu da çeker değerini göz önüne alınca aslında tahmin etmem gerekiyordu, biraz daha kalın. Aldığım fiyattan sahibinden'e ilana koydum, belki biri faydalanır, yoksa geri gönderme şansım varmış, iade edeceğim.

Lider misinayı berkley'i 14 hesapladığım için 26 mm almıştım, yeni ip alırken lidere göre 14-15 mm almayı düşünüyordum, lideri de 30 mm'e çıkarmam gerekir mi?

Silikon sahte için biraz fazla yatırım yaptım gibi 🙂 haklı olabilirsiniz, ortalama 15 gr silikon ağırlıklı atış yapacak gibi duruyorum. Gerekirse farklı kamışlar alırım.

Back