Shimano Aero Technium XT10000 kullandım bende. Oda senin siparişini verdiğin 2012 model ile aynı özelliğe sahip ve Super Slow Accelearationa sahip. İp veya misina kullanımı kafadan ziyade kullanıcının avlağına, av yapısına, hava koşullarına,v.s. ve tercihine bağlı bana göre.
Video dan da anlaşıldığı gibi benim tercihim belli 🙂 İp kullanmaya da Ersan Ataşer abimizin tavsiyesi ile başladım. Daha sonrada nanofile geçtim. Şu anda hala nanofili atış ve balık tutmada test ettiğim için de emin olana kadar da iplerim duruyor.
Daiwa Saltiga Surf 15 LB si örneğin Power Pro nun 10 LB sine denk deniliyor.
Gerçi sen direk marka sormuşsun ama ben bir de markaya, hangi kalınlık olarakda ekleme yapayım müsadenle.
Bana göre ; eğer avlak yerin boğaz ve takılma riski fazla olan yer ise ince ip kullanma. (tabi bu bahsettiğim super slow acc. için geçerli) Zira ip kullandığında yakın sıralı sarmal (super slow acc) dan dolayı, ipler yanyana sarmalanacak, çaprazlama olmayacak ve altı daha az destekli olacağından, takılma anında çıkartmak için makinaya ve kamışa asıldığında, ince ip iç içe geçme ihtimali yüksek oluyor. Atış anındada sıkışma yaşayabiliyorsun.
Nanofil ise şöyle, normal ip misina 10 LB ve kalınlığıda 0,15 mm ise bu nano da 8 lb ye ve yine 0.15 mm ye tekabul ediyor. Düğümleride biraz daha özel.
Boğaz için ise benim terciğim 10 lb nano veya ip olurdu. Çünkü takım takıldığında çıkartmadığın takdirde bedenden kopmasını istiyorsan bu inceliği kullanki, daha ince olduğu zaman bu seferde komple makaraya sardığın ip ortasından bile gidebilir.
Surf için ise 6 lb kullanıyorum. Hele Ersan Abi 4 LB ye indi, ki bu ciddi manada tecrübe isteyen bir rakam. Özellikle patlak ve rüzgarlı havalar için daha ince.
Ayırca Berkley Wiplash veya fireline da önerebilirim. Power Pro 6-8-10 lb de kullandım ve ondan da memnun kaldım. Çin malı dynemee ve spectralarda kullandım memnun kaldıklarımda olmadı değil. Ancak bir çok kişininde dikkatini çeken Berkley Wiplash üzerinde yazandan daha kalın olduğudur. Buda doğrudur, çünkü Berkley USA malı olup inch olarak piyasaya çıkar ve Avrupa ülkelerine gönderilmek içinde mm ye çevrilir. Lakin burda sanki bir yanlışlık yapmışlar. Örneğin 0.06 mm 20 LB Berkley Wiplash aslında 0.06 inchdir. Bu da 0.15 mm ye tekabul eder ve buda doğrudur. Bir çok ip aslında inch dir. 1 inch de 2.54 cm.dir. Ayrıca ip kullanmak içinde ciddi manada misina klavuzlarının kaliteli olması gerekmektedir.
Daha önce de hatırlattığım gibi makinana küçük sihirli bir dokunuş yapmalıyız. İp in shafta geçmemesi için.
Belki biliyorsundur ama yine de yazayım. Senin siparişini verdiğin gibi üst düzey surf makinalarda kolu çevirdiğin zaman makina kapanmaz.Manueldir, yani el ile kapatırsın. Shimano Bulle Eye, Shimano Aero Kisu, Daiwa Z45 gibi, sanırım senikide öyledir.
Bunun sebeni de surf atışlardaki aşırı yüklenme sırasında makinanın kendi kendine kapanmasını engel olmaktır. Yani geldiğinde bu kapanmıyor deme diye yazdım. Çünkü ben ilk aldığım makinada tuhaflık var diye Japonya ya mail atmıştım. Hemde Shimano ya 🙂
Son olarak aldığın makineye, teflon makara da alabiliyorsun. Shimano Aero Kisu nun da sanırım makaraları oluyor. Bunu birlikte test edebiliriz sanırım. Yumeya makara almak istersende...fiyatı el yakıyor. Ben fazla derin makara sevmiyorum. İnce İp kullandığım için altını fazalaca besmek gerekiyor ve bu da makinanın o güzelim hafifiliğine ağırlık katıyor.