Öncelikle herkese merhaba.
Başlığı bugün gördüm ve üye olarak naçizane tecrübelerimi ilgili arkadaşlara aktarmak isterim.
50 Yaşındayım ve yaklaşık yedi yaşımdan itibaren her fırsatta gerek olta, gerekse zıpkınla balık avlamakla ilgili biraz tecrübe edindim.
Ayrıca yazacaklarım ve tecrübe ettiğim hususlar kullandığım disipline, takıma, meraya, yer ve zamana göre farklılıklar arz edebileceği gibi balık konusunda çok daha usta ve duayen isimlerin kendi tecrübeleri de, benim bildiklerime ışık tutacaktır.
Amatör balıkçı olarak hepimizin önceliği bu işin keyfini yaşamak ve her fırsatta oltamızı suya atmaktan geçiyor. Tabi bunu yaparken de nihai hedef olarak trofe balık yakalamak işin Nirvana’sı. Bu da doyumsuz bir av keyfi yaşamamızı beraberinde getiriyor.
Aslında olta balıkçılığı, maddi olarak bakıldığında ciddi bir külfet üzerine kurulu ve herkesin de kendince bu işe ayırdığı bir bütçe var.
Sizler gibi benim de her türlü malzeme ile balık yakalamışlığım var ancak TAI RUBBER disiplinini ayrı bir yere koymam gerekiyor. Derinlerden dikey jiglerlede balık aradım. Aksiyon vermek için kollarınız ağrır, akşam dayak yemiş gibi olursunuz. Dip sırtısıda çektim. Derinliği kestirmek, ağırlığı ayarlamak, canlı yem bulmak, sürekli dolaşmak vs. zor iş. Dip silikonları, ağır jighead kullanmak buda bir yere kadar.
Tai rubber disiplini ile av yapacaksanız;
Kullanacağınız kamışınız ,meranızın derinlik ve akıntı durumuna göre indireceğiniz kabura jig ağırlık limitleri içerisinde ve hedef balıklarınızı çekebilecek ip misinenin PE cinsinden kalınlık değerlerine uygun bir TAİ RUBBER KAMIŞI olmalı.
Sıklıkla sorulan soru:
Kabura jigi başka bir kamışla indirsem ne fark eder?
Tai rubber kamışlar yapıları gereği aksiyonu kendisi veren, tasma atmayı gerektirmeyen ,helezonik halkalar ile donatılmış, fast aksiyonlu ve titanyum ağırlıklı imal edilmiş oldukça hassas kamışlardır. Öyleki balığı çekerken bakışın boyutuna bakmaksızın size LRF avı tadı verir. Tabi makinelerde bunlara uygun ve hedef balığınızı çıkarabilecek drag gücüne sahip makinelerin arasından seçilmelidir.
Bir başka konuda tai rubber jiglerin eteklerinde asist iplere bağlanmış iki adet kısa pala düz ve nispeten küçük kancanın balığı çekip çekemeyeceğidir. Bu kancalar karbon malzemeden mamül olduklarından oldukça güçlü ve çok ağır trofeleri dahi çıkartabilecek mukavemetlere sahiptirler.( Bizzat tarafımca tecrübe edilmiştir.)
Her şeye rağmen başka bir kamış ve makine tai rubber jig ile balık alır ama balığı çıkartabilir mi ona bakmakta fayda var. Eğer bir noktadan takımınız patlarsa en çok üzüldüğünüz balığı kaybetmek mi, jigi kaybetmek mi, motorun sıyırması mı, yoksa kopan misinaya bağlı hat kaybı mı olur.
Bu konuda ,şansın her zaman hazırlıklı insanlardan yana olduğunu söyleyebilirim.
Hepinize saygılarımı sunuyorum.
Bol trofeli avlar.