TAİ RUBBER

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan muhittin
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

muhittin

Yeni Üye
Tepki
1
Ödül
5
Son zamanlarda ülkemizde yaygınlaşmaya başlayan bu sistem hakkında bilgisi olan arkadaşlardan bilgi almak isterim.Disiplini nedir? Hangi kamış-makina uygun olur. Sahteleri nasıl seçilmeli,canlı yem ile de kullanılır mı?.
Saygılarım ile.

2018'de bununla ilgili açılan bir konu var ama incelemedim bir siz inceleyin belki işinize yarar

(link)

4-5 aydır yakından takip etmeye çalışıyorum bu av disiplinini, takip ettiğim kadarı ile bu av disiplinini ülkemizde yıllardır uygulayan kişiler mevcut
lakin pek paylaşım yapılmadığı için genelimiz bu disiplinin yeni yeni duymaya başladık, bu disiplinle avlanan bir hobidaşın bir çok kişinin takip ettiği Vedat beyin teknesinde bu avı deneyip güzel sonuç alması akabinde Vedat beyin yeni bir şey keşfettim çokta güzel balıklar alıyorum diyerek ten sık sık videolar atması akabinde genelimiz duymuş oldu. Vedat bey her ne kadar süper bir sistem diye lanse etse de bu disiplini, tam tersi görüşlerde mevcut, meranın önemi, balık bulucunun önemi sabrın çok önemli olduğu pahalı bir stil olduğu ayrıca sihirli bir stil olmadığı söylenmekte takip ettiğimi kadarı ile, genelde kamış olarak Crazee Tai Rubber,Tailwalk Taigame, Shimano Technium,Shimano Engetsu BB tai rubber için özel üretilmiş kamışlar kullanılmakta, bu kamışlar tetikli ve halkaları üst tarafta, çıkrık tipi makinalar için dizayn edilmiş kamışlar,
genelde çıkrık makineler ağır olduğu için baitcasting tipi hafif güçlü makineler kullanılmakta, uygun kamış makine alındığında çok hafif güçlü bir takımla zevkli bir av stili olarak gözükmekte. Ne kadar başarılıdır, ödenecek yüksek meblağların karşılığını tam olarak veriyormudur muamma.

Son düzenleme:
Tai rubberi bende biraz tecrübe ettim. Feci şekilde balık aldığı doğrudur. Envai çeşit balık yakaladım. 50 metreden tai rubberle levrek çeken arkadaşım oldu. Gözümüze inanamadık.

Lakin gel gelelim tam bir para tuzağı. Şimdi bazı malzeme satıcıları haklı olarak kızabilirler ama... Gerçek şu ki, basit bir 150gr kurşun arkasında bulaşık eldiveni kıvamında bir malzemeden ince kesme püskülden oluşan bir takıma dünya paralar isteniyor. Akdenizde üşenmedim denedim 150gr kurşunun arkasına 3tl lik orak kuyruklu silikonu takıp indirdiğimde aynı performansı hatta daha iyisini avladığını da tecrübe ettim. Zira Akdenizde böyle benzer yöntemle avlanan çok tekne var. Hayatın acı gerçeği 100 küsür TL ler verip alacağınız bi tai rubber bir balon ısırığında hop denizin dibini boyayı veriyor malesef.

Tai rubberi bende biraz tecrübe ettim. Feci şekilde balık aldığı doğrudur. Envai çeşit balık yakaladım. 50 metreden tai rubberle levrek çeken arkadaşım oldu. Gözümüze inanamadık.

Lakin gel gelelim tam bir para tuzağı. Şimdi bazı malzeme satıcıları haklı olarak kızabilirler ama... Gerçek şu ki, basit bir 150gr kurşun arkasında bulaşık eldiveni kıvamında bir malzemeden ince kesme püskülden oluşan bir takıma dünya paralar isteniyor. Akdenizde üşenmedim denedim 150gr kurşunun arkasına 3tl lik orak kuyruklu silikonu takıp indirdiğimde aynı performansı hatta daha iyisini avladığını da tecrübe ettim. Zira Akdenizde böyle benzer yöntemle avlanan çok tekne var. Hayatın acı gerçeği 100 küsür TL ler verip alacağınız bi tai rubber bir balon ısırığında hop denizin dibini boyayı veriyor malesef.
Kamış ne kullandınız, illa bu iş için yapılmış kamış kullanılmalı, yoksa aksiyonu bozar vs muhabbetleri dönüyor devamlı.

İyi kamış iyi makine kullanmak illaki zevkli birşey.

Ancak ben en güzel aksiyonları elimle veriyorum. Serde egelilik olunca kasnakla öğrendik bu işi, gerek aksiyon gerekse tasmalamakta el mahareti başka bir zevktir.

Güzel takımlar kullanan arkadaşlarım var biraz onlardan tecrübe ettim. Biraz da kendi jig kamışlarımla denemeler yaptım. Avcılık açısından iyi takımların daha avcı olduğu hafif çıkrık makinelerin daha başarılı olduğu söylense de ve hatta böyle bir algı oluşturulmaya da çalışsa da gerçekte bu da bir para tuzağı kanımca.

Avlanacağın derinliğe göre hedef balığa göre malzeme seçimi yapmalı insan. 100m lerde trança antenli Mercan kovalayacaksan farklı takım 30 50 m lerde çupra sinarit lagos arayacaksın farklı takım lazım.

Bu çeşit avın rağbet görmesinin bir sebebi de jig avına göre çok daha az yorucu olması. İki çeşit av yapılıyor. Biri dikey jig diğeri yatay sürüme. Dikey jigde tekne daha çok sabit yada az akıntıda indir yavaş düz veya arada kısa jerklerle çekmek. Diğeri rölantide veya akıntı ın hızlı olduğu zamanlarda dibin 2-3 m üstünde sabit tutup dipten sürütme yöntemiyle balığı aramak. Hele biraz da dalga varsa takım tekneyle birlikte ine kalka giderken çok daha avcı oluyor. Bu ikinci yöntem genelde sinarit lagos için etkili. Diğeri dikey jig dediğim 100 150m lerde antenli Mercan orfoz gibi avlarda daha çok tercih ediliyor.

150 metreden 15 kiloluk antenli Mercan 10 kiloluk lagoslar çekeceksin kullanacağın misina ve kamıs makina takımıma baya bi para harcaman gerekebilir. Öyle böyle bir enerji değil harcayacağın enerji. Balığı çekince ben şuraya kıvrılıp biraz uyuyayım diyorsun.

İp misina kamış ve makina dan daha önemli. Mutlaka kaliteli bir jig misinası olmalı ki dibe kolay insin. 30 metrede 2 3 kiloluk sinaritleri arıyorum dersen hafif bir takım tabiki daha iyidir.

Bence yine tai rubberde dediğim gibi çok pahalı takımlara ihtiyaç yok. Yerine göre birden fazla takım kullanacağın için tek takıma yatırım yapma derim. Avlanacağın derinliğe göre iki üc takım gerekebilir.

Kayınpederim 1970lerde Almanyadan bi kamış makina getirmiş. Büyük balık yakalamak istiyorum demiş satıcı da bu takımı satmış. Yav diyordum başlarda kendime 1. 80 boyunda bu kamış yanında GS 9 ayarında tank gibi bir makine. Ne işe yarar bu takım kurşun atamazsın hiç bişey yapamazsın diye düşünüyordum... Ki anladım sonradan.. adamlar bu çeşit tekne avlarını bizden 40 50 sene önce keşfetmişler.

Kamış marka modeline çok takılma nasılsa aldığın takımı spin takımlar gibi kısa sürede değişeceksin. Ucuz takım kurarak başla sonradan iyisini alırsın.

Back