Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Teknemizi / botumuzu suya nereden indiririz ?

Aldirmaz

Aktif Üye
Adı
Can Aldırmaz
Her deniz kıyısına gittiğimde neresi olursa olsun hep müsait tekne indirme yerlerine bakarım. Geçen ay Artvin - Trabzon arasında yolculuk ederken bütün balıkçı barınaklarında böyle bir rampa benzeri yapılar olduğunu gördüm. Ayrıca kuzey Sarozda da her limanda böyle rampalar var. Yani uzun lafın kısası aslında yapan bilinçli mimar mühendis kadrosu var. Peki neden yaygınlaşmaz İstanbul gibi bir yerde marinaların içerisine maddi kaygılardan yani vinç parası alamayacaklarından koymamaları bir yere kadar anlaşılabilir.
Tuzladan Kadıköy'kadar olan sahilde avuç içi kadar üç,beş barınak onlarda sadece taş dolgu olarak yapılmış. Komşu Yunanistan'ın Kıyılarında Her köyün kasabanın şehrin bir veya birkaç tane rampalı barınağı var.
Bizde öğreneceğiz umarım.

NiGHTMaRe07

Aktif Üye
Adı
AŞKIN ATEŞ
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Aynı sıkıntıyı antalya'da bende yaşamaktayım..tekneyi indirdiğimiz bir yer var kundu bölgesinde..belediyedeki meclis üyelerine söyledik ama ilgilenen çıkmadı..bence sahil kesiminde böyle sıkıntıların yaşanması büyük bir ayıp..benim bildiğim antalya gibi kocaman sahili olan bir şehirde ücretsiz indirebileceğin 2 yer var (birisini dalgalar aşındırmış onuda kullanamıyoruz)diğer 2 yerdenden tekne başına 20 tl ücret alıyorlar..

cicimon

Yeni Üye
Adı
M.ÇİFÇİ
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Bende römork üzerindeki botumu (toplam yaklaşık ~200 kg) mümkün olduğu kadar elle arabadan ayırıp, sonra denize itiyorum.Çıkarırken de araba ile römork arasına yaptırdığım 30 m lik halat ile uzaktan topuza bağlayıp çekiyorum.Römork arabanın yanaşacağı kadar geldiği zaman halatı toplayıp topuza takıyorum.

dusty35

Aktif Üye
Bende römork üzerindeki botumu (toplam yaklaşık ~200 kg) mümkün olduğu kadar elle arabadan ayırıp, sonra denize itiyorum.Çıkarırken de araba ile römork arasına yaptırdığım 30 m lik halat ile uzaktan topuza bağlayıp çekiyorum.Römork arabanın yanaşacağı kadar geldiği zaman halatı toplayıp topuza takıyorum.
Tabi bu iyi bir yöntem ama benim römork dahil toplam ağırlık yaklaşık 560 kg.
Biraz spor yapmam lazım :)
Kafa çalışmayınca yapacak bir şey yok.
Akılsız başın cezasını ayaklar çeker demişler ama bizim ayakların yanı sıra gün görmeyen yerlerimizde de hafiften bir nemlenme , hatta iyiden iyiye ıslaklık oluyor :)

NiGHTMaRe07

Aktif Üye
Adı
AŞKIN ATEŞ
Kan Grubu
B Rh Pozitif
hocam 200 kg ı 2-3 kişi her yere götürür neredeyse..bende sizin yöntemide uyguluyorum araç çekemez patinaj yaparsa sert yere çekip romorku asılıyorum..benim sadece boş tekne 260 kg..motor 58 kg ıvır zıvırla toplam yük 350 kg rahat buluyor..bunun indir bindiri zor oluyor işte..

Tabi bu iyi bir yöntem ama benim römork dahil toplam ağırlık yaklaşık 560 kg.
Biraz spor yapmam lazım :)
Kafa çalışmayınca yapacak bir şey yok.
Akılsız başın cezasını ayaklar çeker demişler ama bizim ayakların yanı sıra gün görmeyen yerlerimizde de hafiften bir nemlenme , hatta iyiden iyiye ıslaklık oluyor :)
aynen hocam bizim sıkıntıda bu şekilde..tekneye yön veren en genç ben varım bütün yük bende..acil topuz takılan yere bir kumda batmaz ve 12 voltla çalışan bir motor bulmam lazım..

csen

Yeni Üye
Adı
ceyhun şen
Kan Grubu
O Rh Pozitif
Tuncer kardeşim, aynı dert bende de var 19.04.2015 tarihinde mordoğan yeni limana keşfe gittim ve oranın çevresini tel çitle kapatmışlar ve kapı yapmışlar barınak başkanı ile görüştüm kapıda güvenlik olacakmış tabii ki bundan sonra rampa (çekek yeri) ücretli olacak diyor.

dusty35

Aktif Üye
Tuncer kardeşim, aynı dert bende de var 19.04.2015 tarihinde mordoğan yeni limana keşfe gittim ve oranın çevresini tel çitle kapatmışlar ve kapı yapmışlar barınak başkanı ile görüştüm kapıda güvenlik olacakmış tabii ki bundan sonra rampa (çekek yeri) ücretli olacak diyor.

Geç bile kaldılar. Hep söylerim ; bir yerde kooperatif , bilmem ne işletmesi , barınak , bilmem ne derneği gördüğün zaman oradan kaç ! Devlet benden aldığı vergiyle tesis ya da tesisvari bir şeyler yapar , sonra bunları birilerine işletmesi için peşkeş çeker ve asıl mal sahibi rezil olur.

Ya yazacak bir şey yok. Dediğim gibi hiç bir olumlu beklentim yok ne barınağından ne devletten ne de yerel yöneticilerden.
En azından bu tekne /römork imal eden firmalar uygun yerlere bir kaç metre küp beton döktürseler ya ... Batarlar mı ?
Nasıl olsa bizim belediyeler her sene kaldırım değiştirir. Çıkan taşların hiç bir şeyi yok ?! Bunları al döşet bir kaç yere ...

Hiç bir halt beceremiyorlarsa , ki bu ortada , en azından tabiatın izin verdiği yerleri koca koca kayalarla ve anlamsız duvar ve setlerle kapatma !
Sahil kesimlerinde belediye reisliği yapan bir şahısın bunları gözetmesi lazım.
Devlette biraz hak hukuk olsa yaşanan zorluk ve maddi hasarlar için bu muhteremlere dava bile açılır ama nerde ...

dusty35

Aktif Üye
hocam 200 kg ı 2-3 kişi her yere götürür neredeyse..bende sizin yöntemide uyguluyorum araç çekemez patinaj yaparsa sert yere çekip romorku asılıyorum..benim sadece boş tekne 260 kg..motor 58 kg ıvır zıvırla toplam yük 350 kg rahat buluyor..bunun indir bindiri zor oluyor işte..

aynen hocam bizim sıkıntıda bu şekilde..tekneye yön veren en genç ben varım bütün yük bende..acil topuz takılan yere bir kumda batmaz ve 12 voltla çalışan bir motor bulmam lazım..
Aşkın ,
Bu sorunu belki biraz kolaylaştırır ama çözmez.
Yumuşak zeminde römorku suya indirmek çe çekmek olayını incelersek :

- Römorku arabadan sökmeden suya kadar yanaştırabilme. (arabanın ve römorkun batma ihtimali var. römork sökülüp ittirilirse çok güç gerekir veya zeminin hem düz hem de uygun meyilli olması gerekir. römorku yeterince derine sokmak için güç yetmeyebilir.)
- Tekneyi serbest bırakma (pek problem olmaz)
- Römorku ve arabayı sudan çıkartma (tekneyi salma esnasında tekerler , zemine bağlı olarak kuma gömülecektir.araba boş römorkla dahi batabilir.römorku serbest bırakıp ,ilk aşamada sadece araba çıkartılabilir.gene batma ihtimali var. tekerleri gömülen römorku çıkartmak için kuvvet yetmeyebilir. arabaya veya başka bir yere boş römorku çekmek için çıkrık düzeneği gerekecek.)

- Tekneyi yanaştırma (pek sorun olmaz)
- Arabayı ve römorku tekrar suya yanaştırma (gene batma ihtimalin var)
- Tekneyi üzerine alma ( dalga sürekli olarak tekneye kıç attırır.bir şekilde makaraya denk getireceksin ve teknenin bütün yükü römorkun tekerlerini suya gömer.)
- Yüklü römorku sert zemine çıkartma. (en zoru burası. deniz seviyesi sıfır olduğu için mutlaka eğime bağlı olarak hem rampa hem yumuşak zemin hem de batmış römork çekmek üzere kalkacaksın.kalkamama ihtimalin çok yüksek. römorku serbest bırakıp arabayı emniyetli bir yere çakabilirsen çekersin. batan römorku arabanın arkasındaki halatla da çeksen çıkrıkla da çeksen ,römork burun kaldırıp kıçı yere vuracaktır. önden ya bir kişi basacak ya da ağırlık bağlayacaksın. çıkrık için en az 1,5 tonluk bir şey lazım.zor. araba ile çekersen debriyajın vay haline. )

adımlarından oluşur.

Bu duruma göre adım adım çözüm bulmak lazım. Çözüm minimum insan gücü gerektiren ve malımıza zarar vermeden işlemesi lazım.
İnternette gördüğüm hem karada hem suda giden tekneler çözümü hoşuma gitmedi.
Römork arabadan bağımsız olarak kumsalda gidebilmeli ve yarıya kadar kuma gömülü tekerleklerle de de sudan çıkabilmeli.
Bunu yapabilmenin aklıma iki tane yolu geliyor. Römorka ilave edilecek bir mekanizma ya da portatif römork yolu.
Bir üçüncü yol da tekneyi sat ve bırak başkası düşünsün.

Başka bir fikri olan ?

NiGHTMaRe07

Aktif Üye
Adı
AŞKIN ATEŞ
Kan Grubu
B Rh Pozitif
TUNCER abi tekneyi yeni aldık ne satması yaf :=))

abi söylediklerinin hiçbirisi olmaz antalya'da..kum hep yumuşak ve arabayla sahile yaklaşabilecek yer bilmiyorum..en yakın 50 mt yaklaşırsın..oradan sonra itmeye çalışsan tekerler gömülür..ben şöyle bir düşünceye girdim en son..gideceğim yere denizden gitmek..bulunduğum yerde tekneyi indirebileceğim bir yer var..fakat burada balık yok :=( balık olan yer ise en az denizden gidersem 8-10 km mesafe war..oda 2 saati geçer (denizden gidersem)..ya balığa daha erken çıkıp erken bitirecem yada daha az balık avlama zamanım olacak..

greenman

Üye
Adı
bozkurt kaytar
Kan Grubu
O Rh Pozitif
ilk mesaj 2010 .enson mesaj 22 nisan 2015 ve bir sene sonrada şimdi ben yazıyorum Antalya konyaaltı gibi 10 km sahili olan bir yerde tek bir tekne indirme yeri yok yazıklar olsun bu antalya yöneticilerine halkı hiçe saymak budur konyaaltı liman ve sarısu sahilerinde bir tekne indirme yeri yapmak bu kadarmı zor ya bir gün kafayı bozup 2 kamyon harfiyatı döküp kendim yapıcam ondan sonrada ugraş mahkemelerle bunca işletme bunca belediye koskoca bir devlet 2 kamyon harfiyat dökemiyorsa biz yapalım ya yazıklar olsun bu yöneticilere ve sivil toplum kuruluşlarına aidat almaktan başka hangi işe yarıyorlar koskoca antalya sahiline bir tekne indirme yeri yoksa bu dernekler neden var

Son düzenleme: