Tulum çizmeler

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan babuna61
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Sevgili arkadaşlar.Soğuk havalarda en büyük düşmanınız su dur.Yağmur olur ter olur zemindeki sular olur bunların hiçbirinin teninizle soğuk havalarda temas etmemesi en önemli kuraldır.Çok sıcak tutuyor,en soğuk havada bile ayağım yada bedenim terliyor dediğiniz ürün aslen en kötü seçilmiş üründür.Hatta doğada hipoterminin başlıca sebebidir.
O nedenle kesinlikle su geçirmeyen,(mümkünse sağanak yağmur altında bile )içerde oluşan suyu çabucak dışarı atabilen özellikte ürünler her hava koşulunda sizleri koruyacaktır.Taban kısımlarından alınan soğuklar için ise alacağınız kaliteli bir termal tabanlık botunuzun verimini arttıracak daha uzun süreli av yapabileceksiniz.
Kayma sorunları için ise kesin çözümler olmasa bile arabalar için üretilen özel kauçuklardan yapılan tabanlara sahip botlar mevcut.Kar için etkili.Islak zeminde başarılı ancak buz veya kaygan yosunlu zeminler için ekstra ekipmanlar takılması gerekmekte.Ki bu ekipmanlar zorlu doğa koşulları için tasarlandığından şehir içinde kullanımı sağlıklı sonuç vermemekte.
yukarda bahsettiğim ürünler şahsen kullandığım genelde doğa kamplarında çevresel koşullarda başarılı sonuçlar alabildiğim ürünlerdir.Ancak şehir içinde bilhassa botlarda hem su da ,buzda ,yosunda kaymasın hem terletmesin hem sıcak tutsun hem doğada hem de şehir içinde rahatlıkla kullanayım derseniz işiniz çok zor.Satış elemanlarına göre çok kolay ancak aldıktan sonra öyle olmadığını görmek hem bütçenizi hem de sizi hayal kırıklığına uğratacaktır.
Aynı kamış almak gibi.
100-300 atsın,200 gr dan hafif olsun,balinayı kıyıya çekebilecek kadar güçlü ve dayanıklı olsun,yüzükleri titanyum olsun ve ucuz olsun.Bol şanslar.🙂
Kısacası zeminde kaymamak en önemli önceliğiniz mi?Kaliteli ve çok fonksiyonlu her türlü kaliteli ekipman av veriminizi hatta bütçenizi olumlu yönde etkileyecektirBir söz vardır.Kalitesiz mal alacak kadar zengin değilim diye.
Benim naçizane değerlendirmelerim ve tecrübelerim bu yöndedir.Sizlere alternatif fikir ve bilgi olması ümidiyle, herkese rastgele.

Terletmeyen tulum olmaz.
Diyelim, paraya kıydınız ve Gore-Tex özellikli tulum aldınız.
Tuzlu su avı yapıyorsanız çok kısa sürede tuz zerrecikleri hava almasını sağlayan gözenekleri tıkayacak ve diğer ucuz tulumlarla aynı olacaktır. Tatlı su avı yapanlar için Gore Tex ve/veya aynı özellikteki materyallardan yapılmış kıyafet ve tulumlar can kurtarıcıdır.

Tüm bu konuda yazılıp çizilenlere baktığımda çoğu avcının su dışında hiç bir yalıtımı olmayan malzemeler kullandığını görüyorum.
Kışın Nylon/Taslan/PVC vb malzemelerden yapılmış, ısı yalıtımı olmayan tulumları giymek ileride size güzel bir romatizma olarak döner.
Bu nedenle kışın neopren, suların ılıman ve sıcak olduğu dönemlerde de nylon/taslan/pvc vb tulumlar giyilmelidir.

Tulum ister neopren, ister diğer malzemelerden yapılmış olsun terletir.
Bunu önlemenin en kolay yönü kaliteli, teri dışarı atan içlikler ve ayaklara da yine termal özellikli çloraplar giymektir. Bu içlikleri ve tabii çorapları ister yaz, ister kış olsun her zaman giymelisiniz.
Böylece ter tulumun içinde kalsa bile teninizden dışarı atılarak sizi üşümekten koruyacaktır.
Ayrıca tulumların tabanına keçe tabanlıklar koymak hem tabandan kaybolacak ısıyı engeller, hem ayağınıza basma konforu sağlar.
Ben yıllardır bu şekilde kullanırım tulumlarımı ve ne üşüdüm, ne hasta oldum, ne de neopren kaynaklı o iğrenç kokuya maruz kaldım.

Kaynayı engelleyen en iyi taban keçe kaplı olanlardır.
2007 kışında aldığım keçe tabanlı tulumumun botu geçtiğimiz yıllarda su almaya başladı.
Aynı özelliklerde bir bot ile değişim yaptırabilmek için yerli üretim yapan firmaya yalvarsam bile başarılı olamadım.
İş başa düşünce botu tulumdan ayırıp makul fiyatlı bir avcı çizmesi satın alarak neopren yapıştırıcısı ile yapıştırdım. Tamirin başarılı olup olmadığını anlayabilmek için henüz deneme şansım olmadı. Bakalım çizmenin yalıtımı yeterli mi ve su girmeyecek kadar iyi yapıştırabil miyim?

36a2c370a039bb2d91debe64fb3a0bf0.jpg

Neopren kumaşla bir şerit çekersem daha garantili bir tamir olmuş olur gibi geliyor.

Hafta sonu pvc tulum çizme ile suya girdim kaptım şifayı. Neopren almaya karar verdim, sohbet geçmişini okudum, ördek avcısı bir kaç arkadaş remixon 5 mm olanını önerdiler. Buz üstünde otursalar dahi üşütmediğini söylediler. Sipariş etmeden önce sizlere de danışmak istedim. Tecrübesi olan bir büyüğüm yorum yapar ise sevinirim.

Polybot almıştım geçen sene. 1 kere suya girme imkanım olmuştu, ne olur ne olmaz diyerek botun dikiş (bitiş) yerine kadar girmiştim. 3 saat kadar suda kaldım herhangi bir sorun çıkmadı. Ne üşütmesi vardı ne de su sızdırması. Eve gidince yıkayıp yerine kaldırdım.

Bu sene yeni bir mera keşfettim. Güzel lüfer çıkıyordu fakat hayvan uzakta vuruyordu. Giydim tulumları belime kadar girdim suya. Bir süre sonra diz altlarımda bir üşüme hissettim, herhalde su çok soğuk diyerekten ava devam ettim. 2.5 saat sonunda bayağı bayağı üşümeye başladım. Sudan çıktım tulumu çıkardım ve 2 ayakta ta aynı bölgede (diz altı bölgesinde) kotumun ıslandığını gördüm. Eve gittiğimde direkt olarak su sızdıran bölümleri işaretleyerek polybot'a geri gönderdim. İnceleyip geri döneceklermiş. Pek umudum yok ama beklemedeyiz.

2007 kışında aldığım keçe tabanlı tulumumun botu geçtiğimiz yıllarda su almaya başladı.
Aynı özelliklerde bir bot ile değişim yaptırabilmek için yerli üretim yapan firmaya yalvarsam bile başarılı olamadım.
İş başa düşünce botu tulumdan ayırıp makul fiyatlı bir avcı çizmesi satın alarak neopren yapıştırıcısı ile yapıştırdım. Tamirin başarılı olup olmadığını anlayabilmek için henüz deneme şansım olmadı. Bakalım çizmenin yalıtımı yeterli mi ve su girmeyecek kadar iyi yapıştırabil miyim?
Abi onun markası Remigton mountain markaya benziyor, bende 2014 yılında Remington mountain çizme almıştım daha ikinci yada üçüncü avımda kenarlarından su sızdıırmaya başladı, aldığım mağaza izmitte turanlar av bayii izdoga.com'du mağaza sahibi ramazan abiyi aradım sağ olsun geri iade aldı bana onların yerine polly boat marka çizmeleri gönderdi onlar çok sağlam çıktı tabanıyla üstü tek parça kalıptan çıkmış o yüzden tabandan kenardan su sızdırma ihtimali yok, halan daha kullanıyorum

Abi onun markası Remigton mountain markaya benziyor, bende 2014 yılında Remington mountain çizme almıştım daha ikinci yada üçüncü avımda kenarlarından su sızdıırmaya başladı, aldığım mağaza izmitte turanlar av bayii izdoga.com'du mağaza sahibi ramazan abiyi aradım sağ olsun geri iade aldı bana onların yerine polly boat marka çizmeleri gönderdi onlar çok sağlam çıktı tabanıyla üstü tek parça kalıptan çıkmış o yüzden tabandan kenardan su sızdırma ihtimali yok, halan daha kullanıyorum

Öncelikle yapıştırma başarılı mı değil mi onu merak ediyorum. Suya girince basınç altında ne gibi bir sonuçla karşılaşacağımı çok merak ediyorum. Bu nedenle iyi kötü yalıtımı olan ucuz bir çizme aldım. Su yalıtımını sağlayamamışsam bu haliyle koyu avlarımda kullanırım ki sert soğuklarda bile sıcak kalmanın garantisi var bu tulumda.
Eğer yapıştırma başarılı olursa çok daha kaliteli ve sağlam bir çizme ile modifiye edebilirim tulumumu. Tabii bu çizme ıskartaya çıkınca.

Az önce markasını da bulmaya çalıştım ama ne tabanında ne içinde göremedim.
Çizmenin içi bir tür yapay kürk/miflon ile kaplı.

Şeref abi sadece baldırıma kadar suya girecem.. Ayağa palet takacam.. biraz da ısı yalıtımı için pantolon dedim.. dalış kıyafeti pek tercih edilmiyor belly botlarda..
Sana şundan (link) lazım ama buralarda bulman pek mümkün değil gibi sanki.. diye yazdıktan sonra Belly Boat ile biraz araştırma yapınca gördüm ki;
Çoğu kullanıcı bildiğin tulumlardan kullanıyor. Kimisi Nylon, kimisi Neopren. Ayrımı da sanırım su sıcaklığına göre yapıyorlar.
Ben tulum altındaki botlara palet uymaz diye düşünürken o botlara uygun paletleri de üretmişler meğer.

Yine de Türkiye'de işin zor. Buralarda bulunabilen ve nefes alan tek tulum olan Scierra markasında vardı. Fiyatı da şahin görünümlü doğan fiyatınaydı en son.. 🙂
Yurt dışı bağlantın varsa nispeten daha uygun fiyatlara bulman mümkün ama yine de ekonomik değil.

Back