Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yeni başlayan yardımı

alyak

Yeni Üye
Adı
Ali
Kan Grubu
B Rh Pozitif
1774388221126.png
İyi forumlar, bu işten hiç anlamam ama başlamak istiyorum. Şöyle bir şey aldım. Kıyıdan baraj/göl/deniz at/çek yapmak istiyorum. Bunlar yeterli midir? Ayrıca ne yapmam gerek yardımcı olabilecek var mı? İstanbul'da nereleri önerirsiniz? Son olarak da iç sularda avın yasak olduğuna dair haberler gördüm. Bu yasak denizleri de kapsıyor mu?

BALIKDENiZDE

Aktif Üye
Adı
Rifat Karababa
Kan Grubu
AB Rh Pozitif
Merhaba. Bu yasak, belirli türleri, belirli tarihlerde ve belirli bölgelerde avlama durumuna göre değişkenlik gösteriyor. Araştırınız, ayrıca bana göre yukarıda paylaştığınız ürünler yerine yerel bir esnaf arkadaş ile yüz yüze ve nasıl avlanmak istediğinizi anlatarak iletişime geçerseniz size doğru ürünleri önerecektir. İlk zamanlar alınan gelişigüzel ürünlerin hiç biri pek bir işe yaramıyor ve sonradan tekrar tekrar masraf yapılıyor. Bu forumda hem at çek ustaları var hem de size bulunduğunuz bölgenin güzel esnaflarından birilerini önerenler olacaktır diye düşünüyorum. İzmir'de olsaydınız kolayca çözebilirdik işlerinizi.

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Adı
Samet
Merhabalar, hoş geldiniz.

En güncel amatör balıkçılık düzenlemesini şuradan bulabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240811-4.htm

İç sularda koruma altında olan bölgeler var, onlardan kaçındığınız sürece yalnızca dönem, miktar ve boy sınırlamaları var diye biliyorum. Balığın türlerine göre bu sınırlamalar linkini verdiğim düzenlemede belirtiliyor. Deniz için de aynı şekilde sınırlamalar mevcut.

Attığınız ürünler hakkında pek bilgim yok ama o kamış+makineye ben de sıcak bakmıyorum. Alırsanız yine boşa gitmez, yeni bir kamış aldığınızda çantaya veya bagaja atabileğiniz kompakt bir takımınız olur ama hobiye başlangıç için daha iyi ürünler var. Ne tür av yapmak istediğinizi ve maksimum bütçenizi belirlerseniz daha güzel öneriler geleceğini düşünüyorum.

İstanbulda amatör balıkçıların en çok avladığı balık istavrit. Olabildiğince bol istavrit tutmak isterseniz bunun için de en iyi yöntem uygun bir surf tipi kamışla çapari kullanarak at-çek yapmak olur. Pek çok kişi bu kamışlarla at-çek zargana avı da yapıyor. Bu kamışla aynı zamanda atıp beklemeli yemli avlar da deneyebilir ve eşkina, kefal, ispari, iskorpit, mezgit gibi balıklar hedefleyebilirsiniz. Tatlı su hakkında bilgim yok ama herhalde yemli avlar yapılabiliyordur bu tür kamışlarla. Çok yönlülüğü, tutabileceği balık çeşitliliği ve miktarı ve de kolaylığı nedeniyle benim size önerim, bu saydıklarıma uygun başlangıç seviyesi bir surf tarzı bir kamış+makine olur.

Surf disiplini dışındaki ana yöntemler de LRF ve Spin disiplinleri oluyor. Bunlara youtube'tan ve forumdan biraz göz atıp size uygun mu diye bakabilirsiniz. Yine istanbulun fasulyesi olan istavrit için LRF çok güzel yöntem. Tutacağınız balık miktarı çapari yöntemine kıyasla daha az olsa da her tuttuğunuz balıktan maksimum hazzı almak için çok iyi bir disiplin. Eşkina, iskorpit, ispari gibi daha büyük balıkları da bu yöntemle avlayabilirsiniz. Amacına pek uygun değil ama ben dandik LRF kamışıyla şamandıra altına tek iğneyle yemli kefal avı da yapıyorum ve aşırı keyifli olduğunu söyleyebilirim.

Disiplininize karar verip bütçenizi belirtirseniz güzel olta seti önerilerinde bulunabiliriz.

Son düzenleme:

alyak

Yeni Üye
Adı
Ali
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Merhabalar, hoş bulduk.

Bunları almış bulundum da bütçem 2 bin lira civarıydı. Ürünlerin açıklamalarına bakarak aldım sadece, yanında sahte yemler vb. vardı o yüzden tercih ettim. Eğer 2 bin lira civarına dediğiniz gibi daha iyi bir set varsa ona da bakmak isterim. Dediğiniz disiplin de kulağa hoş geliyor, o da uygundur. Ben sadece balık tutmak istiyorum çok da fark etmez:)

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Adı
Samet
Pardon, ben zaten aldığınız kısmı atlamışım :) O zaman hayırlı olsun diyelim. Bence yeni bir sete girişmeden önce elinizdeki kamışı iyice denemeniz daha mantıklı olur. Hobiyi beğenip kamışınız yetersiz gelmeye başlarsa o zaman yeni setler/disiplinler değerlendirirsiniz.

Öneride bulunacak forumdaşlar için setin özelliklerini şöyle yapıştırayım:

KAMIŞ:
Uzunluk: 2,40 m
Kapalı boy: 55 cm
Atarı: 10 g - 30 g
Makine:
Bauxit 3000 boy
Ön fren

MİSİNA: Naylon 25/100

Spin kamışı olduğu için işin at-çek kısmıyla ilgili pek bilgim yok. Sezonu geldiğinde zargana toplarıyla at-çek zargana avı yapabilirsiniz. Belki kamışın tasarım amacına uygun değil ama birkaç tane 20-25 gramlık kurşun ve yine birkaç tane üçlü dip takımı alıp yemli denemesi de yapmanızı öneririm. Denizler biraz ısınınca, çok akıntı veya dalga olmadığında bu dip takımlarıyla ispari, karagöz, kefal, iskorpit gibi kıyıya çok yaklaşan balıkları avlayabilirsiniz. Herhalde tatlı suda da benzer yöntemler başarılıdır diye düşünüyorum. Son olarak haziran ayından sonra kıbrıs ekmek sarması yöntemiyle veya şamandıra altı tek iğnede ekmek ile yüzeyden kefal avlayabilirsiniz.

alyak

Yeni Üye
Adı
Ali
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Hocam çok teşekkür ederim değerli tavsiyeleriniz için. Bir süre bununla deneyip duruma göre daha kaliteli ekipmanlar bakacağım dediğiniz gibi. Herkese iyi forumlar dilerim, yardımlarınız için teşekkürler.