Yeni Başlayana "hedef Balığın Ne" Diye Sormak

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Outdoor
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Amaç burda tartişma yaratmak değilde sorulan sorunun sorulma amacını öğrenmek. Bir çok ustamizda açıklayıcı olarak anlatmiş, aydinlatmiş sorulma amacını. Kısacası uzatmaya gerek yok konu kapanabilir 🙂 🙂 🙂

Ne tutucagini bilmeden bir yere gidiyorsun. Sonra bana bunu sorma diyorsun. Acikcasi yasiniz ilerlemis bir insansiniz bunca insan anlatmis ve siz hala bi adim ileri varmamissiniz. Sorun ne saticida ne de burdaki yardim icin yazan arkadaslarda. Biraz sucu kendinizde arayin. Sahil de yasayip hic kim be tutar diye merak edip yanlarinaselam verip oturmamis ve neyin nasil yapildini merak etmemissiniz. Acikcasi hic merak olmamis. Bu saatten sonra vay efendim bana niye bunu sordu. @Hamdi abi istanbulda yasiyor( abi seni ornek vericem kusura bakma) ama kendisi orkinos avina gidiyor. Simdi bu insan malzeme saticisina bana takim ver dedin de bilmeden istavrit takimi alirsa. Orkinosu bu takimla mi tutucak. Adam hedefini biliyor ona gore takim istiyor kullaniyor.
Bence konu kapansin. Bosuna uzayip gidiyor

sen de haklısın diğerleri de haklı yalnız üslup ve bakış açıları farklı sanırım..

bu ekonomik koşulda zaten her bir balık için olta veya takım yapmak kolay değil, meşaketli zaten anladığım kadarıyla ama bu nedenle de en azında bir iki balığı göz kestirip başlangıç bahanesi olarak yakalama amacı güdebilirsiniz. her mevsim için ayrı ayrı artış gösteren balık tipleri vardır illa ki.. mesela istavrit, izmarit, çinekop, kefal.. bunlar ilk akla gelebelecek balıklar olabiliyor. dolasıyla tabi bulunduğunuz ve avlanacağınız şartlara göre de bu balıkların oltaya geldiği sahte yemler vardır illa ki ya da lrf / spin olta ile canlı yemle avlanma yolları da mevcut..

aslında belli bir balık hedeflerseniz zaten o balıkların avlanma yöntemleri tabi akabinde sahte yem çeşit ve modelleri de sunmaları kolay olabilir.

dediğiniz gibi yeni başlayanlar tabi ki balıklardan anlamayabilir, hatta verdiğim balık tiplerini ben saydığımda dahi tecrübeli insanlara absürt kaçabilir..

hedef balık olsun olmasın, yeni başlayanlar için özellikle bu sporu sevmek ve deneyim kazanmak açısından, deneyimli balıkçılar tarafından o şehrin, konumun ve o zamanki mevsimlik şartlarına göre balık örnekleri ve yakalama yöntemlerinden örnek sunulmalı ki başlamak isteyen bireyler için hedef balık kavramı için fikir kaynağı oluşabilsin..

mesela bunu illa ki internetten de belirleyebilirsiniz kendiniz ama tabi bir shop'a girdiğinizde de tezgahtaki kişinin deneyimi ve bu konudaki bilgisi illa ki olmalıdır ve yeni bireye başlangıç olarak dediğiniz gibi "şu mevsimde şu şu kıyılarda bu ve bu balıklar olabiliyor ve her birine göre ayrı ayrı tavsiye edebileceğim başlıca yöntemler ve yemler de budur" tarzı tavsiye yapabilmeli (verebileceği örnekler nedir bir tanedir iki tanedir hadi üç tanedir). kullanılan oltanın ve makinanın özelliklerine göre tabi.

yani başlıca tutulabilecek bir iki tane balık ismi söyleyip, bunların hangi aylar içinde ne koşullarda hangi yemlere gelebileceğiyle ilgili fikri beyanında bulunması gayet yerinde olur tabi. ki ilk etapta bir iki balığa odaklanıp o amaca hedeflenebilinsin. hedef balık belirlemek günümüz teknolojisinde zor değil diğer yorumcuların belirttiği şey bu lakin sizin de dediğiniz tezgahtaki avcı satıcının da bu konuda hiçbir şey bilmeyen bir birey için aydınlatıcı bilgiler paylaşması ve fikir kaynağı oluşturması da gerekli bence. zaten ondan sonra tutmak istediğiniz 1-2 balık tipi ona göre yöntem ve takım,yem çeşidi araştırmasına girmek zor olmaz kanımca.

özetle siz de haklısınız size cevap verenler de haklı yalnız hepiniz farklı bakış açısıyla bakmış olaya. hedef balık kavramı önemli. lakin bu spora başlamak isteyenler için de "hedef balık" kavramına bir fikir kaynağı oluşması için de dediğiniz gibi deneyimli insanların yardımcı olması gerekir.

Son düzenleme:
Senin sonun cevabi su aslinda iki parcali 7-28 kamis 2500 lük makina 014 yada 016 iplik
10 cmlik 5 sahte 1 i limon 2 poper 3i gümüs siyah 4gümüs mavimsi sahte 5 de 1ü cm lik 20 gramlik metal jig yeterde artar bile tabi kalitelinden duo daiwa gibi ülkemiz kosullari hatra kiyida tüm avrupa icin gecerli kisisel fikrimdir unutmaki oltaya gelecek baluk tezgaydaki baligin bir benzeri hatta biraz kücügüdür günün birinde 600 gramlik levrek tutarsan profil resmi yaparsin ☺

Son düzenleme:
Bu konu hala devam ediyor.İlginç!
O zaman bu konuya eski bir yaklaşım sergileyeyim.Yıl 80 ler. Aldığımız ürünler,kaz tüylü çapari takımı,kurşun,zoka,misina ve çeşitli ebatlarda iğne.Tekneyle açılıp (balık bulucu falan daha icat edilmemişti) tüm yaz boyunca gayet iyi boylarda istavrit,mezgit(Avlamasını sevmediğim nadir balık türlerinden.Yakalandıktan sonra ölü gibi hareket etmez bir de midesine kadar iğneyi yutar) tekneyi kasım sonuna kadar denizde tutarsak da lüfer,palamut hatta torik azda olsa kırlangıç tutardık.Ne sahte vardı,ne jig vardı,ne tekne kamışı ne de makinesi.Hepsi bildiğin el oltasıyla tutuldu.Eli kesmesin diye kalın kauçuktan, hala saklarım,parmaklık diktirip,(o işi de Allah rahmet eylesin sevgili Annem yapardı) gerek sırtı ile gerek yemli ile(tuttuğumuz küçük balıklar yemimiz olurdu) şu anda tartışılan yakalama hayalleri kurulan balıkları çayımızı yudumlarken yakalardık.Ayrıca her avdan sonra mutlaka komşularıma dağıtacak kadar da balığımız olurdu.
Şimdi sadece bir kaç alet edevata sahipken bu kadar balık tuttuk,şimdi niye bu kadar çeşit varken tutulamıyor?
1-O dönemki balık gerek bilinçsiz avcılık gerek deniz habitatının bozulması,gerek kirlilik nedeniyle o balık popülasyonu ve sayısı kalmadı.
2-Hiçbir yardımcı aksesuar veya alet size balık tutma garantisi veremez.Sadece tutma ihtimalinizi yükseltir.
3-Balık tutmak her zaman sabır ve nasip işidir.Milletin balık yok diye toparlandığı saatlerde devam edip, kovamı doldurduğum çok olmuştur.
Hele büyük balık peşindeyseniz sabır sizin Mottonuz olmalıdır.
4-Balık hareketleriniz bilmek büyük bir artıdır.İstavrit ürkek balıktır.Çapari takımının ucuna kadar gelir,ama siz devamlı hareket ettirirseniz anında kaçarlar.Sadece beslenme çılgınlığında hareketli hedeflere saldırırlar.Yani balığın suyunu bulduğunda çapari takımı o su derinliğine inerken atlarlar.Yada çekerken saldırırlar.Palamut hızı sever,genelde arkasına eskiden Torik takılırdı.Lüfer hem kokuya hem parlak harekete duyarlıdır.Teknede hırsızlı zoka ile bir kaç saatte 17 adet gayet iyi boyda Lüfer almışlığımız var.Yem ise bildiğimiz istavrit veya sardalya fileto.Önemli not.kurşun ve zokalarımızı zımparalayıp parlak kalmasını sağlıyorduk.Bu önemli bir detaydır.
5-Bu madde bence en önemlisi.Amatör balıkçı ruhuna sahip değilsiniz.Balıktan çok balık avlama keyfini bilmiyorsunuzdur.Hırs yapıp keyif yapanların alanlarına giriyor,denizin güzelliğini görmüyor,sanki balık tutmadan dönerseniz sizi eve almayacaklar ya da dalga geçeceklermiş gibi davranıyorsunuzdur.
Olayın sonunu bağlarsak;"Hedef Balığın ne" sorusu yerine "Bu günkü keyif Alanım Ne"sorusunu kendinize sorarsanız zaten problem kalmaz diye düşünüyorum.
Bir ünlü balık düşünürü ne demiş?
"Ben Balık tutmayı değil balık tutabilme ihtimalini seviyorum."🙂
Anlayana...
Herkese rastgelsin.

Burada da yeni başlamak isteyen biri ve o da başlangıç için sorular sormuş.

(link)

Back