Yeni başlayanlar için yardım (tatlısu)

İshak S.

Yeni Üye
Tepki
15
Ödül
5
Tekrardan herkese merhaba. Bazı bilgileri karışıklığından dolayı tam kavrayamadığımdan ve bazılarını forum içersinde tam bulamadığımdan YENİ BAŞLAYANLAR için de yararlı olacağını düşündüğüm birkaç soru soracağım. Öncelikle bahsi geçen konu; kıyıdan yapılacak olan başlangıç için ideal olduğunu düşündüğüm tatlı su; göl, gölet, baraj vs gibi hedef avlakları sudak,tatlı su levreği, sazan, aynalı sazan, yayın ve kadife olan bir av. Bu tür bir mecrada ihtiyacımız olan olta elemanları nelerdir? Yani kamış ve makine dışında.. Kurşun ağırlığımız nasıl olmalı, şamandıra kullanmamız şart mıdır, kullanılmaması durumunda ne gibi sıkıntılar olur, kurşun ağırlığı derinliğe göre mi balığın cinsine göre midir? (sanıyorum ki dip balıklarında bunun kullanımı şarttır), ve en önemlilerinden birisi yanlış bilmiyorsam fırdöndü; fırdöndü balığın dönme hareketine ve misinaya uyguladığı momente karşı koyan ve misinalar arasında bu kuvveti bölen ve neredeyse ortadan kaldıran araçtır (yine kullanılmaması durumunda neler olur?). Her parçayı kullanmam şart mı? Bir de son olarak mantar var. Mantar dediğimiz eleman ise yemlerin batmadan sonra dipten biraz daha yukarıda yüzmesini sağlıyor sanırım. Bu saydığım balık türleri hedef avlaklarım, asıl hedefim sazan ve yayın olarak söyleyecek olursam bana kurabileceğim sağlıklı olta takımı tavsiyeniz nedir, bir de son olarak kamış ve makinede bütçe toplam 200-250₺ arası öneriniz var mıdır? Bu kadar soruyu mazur görün lütfen, hak verirsiniz ki bu iş en başta bilinçli olmanın ve sabrın işi mesele balığı günyüzüne çıkarıp canından etmek değil öyle olsa tırıvırı başta, bir sürü tuzak var ancak benim amacım da forum üyelerimiz gibi bilgili olup, ne kendime ne de hayvana eziyet etmeden bu işi anlayıp kavrayabilmek.

Son düzenleme:
İshak kardeşim öncelikle aramıza hoş geldiniz. Sorular gerçekten hepsi birden çok olmuş, keşke parça parça cevap aldıkça sırasıyla sorsaydın sanıyorum daha çok cevap alırdın. Neyse ben bilgim dahilinde bazılarını cevaplandırayım. sudak kadife tatlı su levreği ve turna tarzı balıklar için canlı yem ve diğer yem çeşitlerini kullanabileceğin gibi spin kamış ve makina tarzı takımlarla kaşık, slikon ve rapala gibi sahte yemlerle de av yapabilirsin. Ancak yemliye attığın takımlarla sahte yemlerle at çek yapmak çok zordur. Bu nedenle avlanacağın bölgede diğer av yapan insanları izleyerek bir karar vermelisin. Sazan ve yayına gelince Kesinlikle yemli dip oltası kullanmalısın. Ben meraların durumuna göre boili, sazan hamuru, mısır, solucan, dana burnu ve küspe kullanıyorum. Küspe takımlarla ilgili yakın zamanda yasaklamalar geldi, sanıyorum şu an tek iğneli takım yaparak küspe kullanabiliyorsun, boili takım zaten tek iğne bunun dışında kalan sazan teli ve diğer dip takımlarında dikkat etmen gereken en fazla 3 iğne olmasıdır. takım olarakta kişi başı 4 takım kullanabilirsin. şimdilik bu kadar sana güzel, bol trofeli avlar dilerken avlanma yasakları takvimine, ölçülerine ve limitlerine de uymanı rica ediyorum.( örneğin Turna 15 aralık-31 mart Sazan ve yayın 15 mart-15 haziran gibi)

Evet Yavuz abi heyecanımı mazur görün gerçekten çok sıralamış bulunduk. Tabii ki en başta uyulması gereken yasal çerçeveler. Anladığım kadarıyla da kuracağın takıma göre kullanman gereken parçaların belli oluyor. Peki spin kamış ile dip oltası kurmam doğru olur mu yani spin ile at çek yapacağız hocam sazanda ise beklemeli bir av olacak ?

İshak kardeşim öncelikle aramıza hoş geldiniz. Sorular gerçekten hepsi birden çok olmuş, keşke parça parça cevap aldıkça sırasıyla sorsaydın sanıyorum daha çok cevap alırdın. Neyse ben bilgim dahilinde bazılarını cevaplandırayım. sudak kadife tatlı su levreği ve turna tarzı balıklar için canlı yem ve diğer yem çeşitlerini kullanabileceğin gibi spin kamış ve makina tarzı takımlarla kaşık, slikon ve rapala gibi sahte yemlerle de av yapabilirsin. Ancak yemliye attığın takımlarla sahte yemlerle at çek yapmak çok zordur. Bu nedenle avlanacağın bölgede diğer av yapan insanları izleyerek bir karar vermelisin. Sazan ve yayına gelince Kesinlikle yemli dip oltası kullanmalısın. Ben meraların durumuna göre boili, sazan hamuru, mısır, solucan, dana burnu ve küspe kullanıyorum. Küspe takımlarla ilgili yakın zamanda yasaklamalar geldi, sanıyorum şu an tek iğneli takım yaparak küspe kullanabiliyorsun, boili takım zaten tek iğne bunun dışında kalan sazan teli ve diğer dip takımlarında dikkat etmen gereken en fazla 3 iğne olmasıdır. takım olarakta kişi başı 4 takım kullanabilirsin. şimdilik bu kadar sana güzel, bol trofeli avlar dilerken avlanma yasakları takvimine, ölçülerine ve limitlerine de uymanı rica ediyorum.( örneğin Turna 15 aralık-31 mart Sazan ve yayın 15 mart-15 haziran gibi)
Kadife için emin misin abi? Spin ile olur mu?

Evet Yavuz abi heyecanımı mazur görün gerçekten çok sıralamış bulunduk. Tabii ki en başta uyulması gereken yasal çerçeveler. Anladığım kadarıyla da kuracağın takıma göre kullanman gereken parçaların belli oluyor. Peki spin kamış ile dip oltası kurmam doğru olur mu yani spin ile at çek yapacağız hocam sazanda ise beklemeli bir av olacak ?
Kardeşim avcılığın sonu yok güzel bir hobi ama biraz pahalı ekonomik gelirinle doğru orantılı. O yüzden fazla açılmadan hangi avlaklarda hangi tür avların peşine düşeceksin, ona karar ver ona göre takım yap kendine. Av yapacağın merada balık çoksa kol kuvvetin iyi ise ya da oltaları bırakacağın bir küçük botun varsa kasnaktan takım yapıp, birde zil taktım mı yak semaveri bak keyfine. Ama spin kamışla yemli avı yapamassın, çünkü atarı yetmez. spinler 7-23, 10-30, 14-42 v.s gibi atarlara sahip yani bunlarla ancak sahte yemleri ve kaşıkları atabilirsin, yani 100-150 gr kurşunu bağlayıp atamassın. Bu yüzden yemli bekleme avına uygun kamış ve makina seçimi yapman gerekir. bunlarla 150-200 gr kurşunları atabilirsin. Sana tavsiyem ucuz ucuz basit makina ve kamışlara para vereceğine bir tane al sağlam iyi bir şey al. yoksa bir süre sonra evdeki çöpleri koyacak yer bulamazsın...😉😉 Ras gele

Kardeşim avcılığın sonu yok güzel bir hobi ama biraz pahalı ekonomik gelirinle doğru orantılı. O yüzden fazla açılmadan hangi avlaklarda hangi tür avların peşine düşeceksin, ona karar ver ona göre takım yap kendine. Av yapacağın merada balık çoksa kol kuvvetin iyi ise ya da oltaları bırakacağın bir küçük botun varsa kasnaktan takım yapıp, birde zil taktım mı yak semaveri bak keyfine. Ama spin kamışla yemli avı yapamassın, çünkü atarı yetmez. spinler 7-23, 10-30, 14-42 v.s gibi atarlara sahip yani bunlarla ancak sahte yemleri ve kaşıkları atabilirsin, yani 100-150 gr kurşunu bağlayıp atamassın. Bu yüzden yemli bekleme avına uygun kamış ve makina seçimi yapman gerekir. bunlarla 150-200 gr kurşunları atabilirsin. Sana tavsiyem ucuz ucuz basit makina ve kamışlara para vereceğine bir tane al sağlam iyi bir şey al. yoksa bir süre sonra evdeki çöpleri koyacak yer bulamazsın...😉😉 Ras gele
Yok yanlış anlaşılma oldu abi.. Şimdi netleşti ben yukarıda spinden bahsettiğiniz konuda, sazan ve yayın avlağı için de geçerli olduğunu düşündüm hatta çok şaşırdım. Küçük bir yanlış anlaşılma oldu. Spin ile dip kurmak istediğimden değil yani. Tabi ki haklısınız kaliteli olsun ağzımızın tadı kaçmasın hele ki yeni başlarken. 😀 Bilgiler için teşekkürler. İyi forumlar.

Levrek ve turna için hem silikon hem sert maket balık kullanabilirsin. Lrf ile çok keyifli olur.

Suüstü sahtelerle turna avı da çok keyiflidir. Turna söz konusu iken suüstü sahtenin ağırlığını 50 grama kadar çıkartabilirsin. Gürültücü ve çarpıcı renkleri olan sahteler verimlidir; turna çok seçici değil. Ben sezon açılınca 17 cm'lik ve 70 Gr sahteyle deneyeceğim.

Tatlısu takılmaya çok müsait olduğu için suüstü ya da çok sığ dalarlı sahteleri tercih et. Ama dediğim gibi lrf ile de tutabilirsin. Yüksek atarlı kamışın varsa ağır suüstü sahtelerle turna, spirolino yardımıyla levrek tutabilirsin. Düşük atarlı kamışın varsa her ikisini yine tutman mümkün.

Diğer balıklarla ve yemliyle ben hiç uğraşmadım.

Açıkçası daha çok acemi olduğumdan dip avlakları daha ideal olur diye düşünüyordum kendim için. Ama Lrf denilince de insanın canı istemiyor değil. Pekala Lrf denilince aklıma spinning geliyor. Spirolino kullandığımızda sahtemiz daha mı yukarıda kalıyor yani su yüzeyine ne kadarlık bi yakınlıktan bahsedebiliriz. Bildiğimiz spinning ile biraz daha dibe yakın kaldığını varsayarsak spirolino ile daha yukarı almamızın avantajı nedir?

Spirolino yüksek atarlı bir kamışla hafif bir sahteyi uzağa atmak için işinize yarayacak. Yoksa derinlik değişir, spirolinoyu ona göre seçersiniz. İlişkenlere karşı siz yüzen tipte spirolino alın.

Back