YENİ LATEO R (SADECE ADI AYNI)

Murat kamış 9 Ocakta 5680 gram kofanayla test edildi. Balık yaklaşık 70 metreden bindiği için kamışa iyi iş düştü , sonuçta metre üstü 6+ kg kofana bile kamış limitlerinin altında +11kg kuzu alan bir arkadaşımız daha varmış ama şahsen tanışıp yorum alma şansım olmadı. Bu arada kamışın hakkı bence de 4000 lik makina ve ben ağırlık yerine denge unsurunu göz önüne alıp çok güzel bir kombin yaptım. İmkan olsada vanford 4000 alabilseydim keşke.
R serisi 10-50 atarlı olanı ben de edindim dayanamayıp. Spin sahtelerim genel olarak duo 175 flyer serisi ve buna benzer ağırlıkta jerk sahteleri. Aksiyonu tam beklediğim gibi, aldığıma pişman olmadım asla fakat benim meralarım kayalık, taş altı balıkları için ya da 3 kg lık kuzular için risk. Artık o da biraz şansa kalacak ki ilk avımda kilo üstü bir kaya balığında( tahminim orfoz) taşa çok yakın hamle yaptığı için boğuşma fırsatı bulamadım , bu tarz dövüşmeler için kamış bana güven vermedi. Akif abinin tam not verdiği kamışı eleştirmek bana düşmez ama yumuşaklıkla beraber uçtaki halkalar hayli geniş gibi. Kullandıkça daha fazla ısınacağımı düşünüyorum.

R serisi 10-50 atarlı olanı ben de edindim dayanamayıp. Spin sahtelerim genel olarak duo 175 flyer serisi ve buna benzer ağırlıkta jerk sahteleri. Aksiyonu tam beklediğim gibi, aldığıma pişman olmadım asla fakat benim meralarım kayalık, taş altı balıkları için ya da 3 kg lık kuzular için risk. Artık o da biraz şansa kalacak ki ilk avımda kilo üstü bir kaya balığında( tahminim orfoz) taşa çok yakın hamle yaptığı için boğuşma fırsatı bulamadım , bu tarz dövüşmeler için kamış bana güven vermedi. Akif abinin tam not verdiği kamışı eleştirmek bana düşmez ama yumuşaklıkla beraber uçtaki halkalar hayli geniş gibi. Kullandıkça daha fazla ısınacağımı düşünüyorum.
Ömer görüşüne katıldığım ve katılmadığım noktalar var. Ancak kesinlikle sana katılmadığım ve üzerinde tartışma dahi kabul edemeyeceğim bir husus var ki oda "Akif abinin tam not verdiği kamışı eleştirmek bana düşmez." kısmı. Eleştiri olmazsa iletişim-paylaşım olmaz. İletişimsiz kimse, kimsenin beynini okuyamadığına göre, diyalog ve çözüm de olmaz. Sen bu güzel eleştiriyi yapmamış olsaydın ben senin düşüncelerini , beklentilerini , nerede ortak, nerede teğet, nerede ayrı olduğumuzu göremeseydim ,yararlı olacağını umduğum bu güzel paylaşım da olmazdı !
Onun için öncelikle sana yürekten ve kocaman bir teşekkür.
En başta şu konuda mutabık kalalım , inceleme yazımda yaptığım (tablonun altında 15-16. satırlar) açıklama aynen şöyle "Hafif , dengeli ve ince yapılarının aksine verdikleri güven hissi ve mücadele yetenekleri onları Levrek kamışından öteye Allrounder sınıfı birer spine dönüştürmüş"
Yani söz konusu olan Levrek tabanlı bir spin kamış ve kesinlikle bir hardrocker değil. Uluslar arası tabirle HRF (LRF nin Abisi uydurulmuş HRF ile karıştırmayın) senin tabirinle taş altı balığı avı için yapılmış bir kamış değil yani. Eğer hedef balık Orfoz veya Lagos sa zaten 300 dolara Lateo almakta hiç akıl karı değil. Zira HRF nin yaratıcısı ve bu terimi 11 yıl önce( yanlış hatırlıyorsam düzeltin) literatüre sokan Daiwa nın Hard rock x HRF kamışı sadece 100 dolar (400 dolarlık Air serisi hariç) ? 100 dolara bu iş için yapılmış spesifik bir kamış varken insan 300 dolarlık bir kamışla aykırı bir disiplinde niye av yapmaya çalışsın ki ? Benim kişisel rekorum 1994 te Kıbrıs Magosada tuttuğum 27 veya 28 kiloluk bir lagos ( istersen özelden seninle resmini paylaşabilirim) ama ne kullandığım kamış nede makina spin değil !
Fakat işin tezat ve ilginç tarafı HRF kamışlar nispeten daha düşük atar seviyesinde H serisinde bile 7-45 aralığını geçmeyen, gayet yavaş aksiyonlu ve oldukça yumuşak kamışlardır . Mücadele sırasında tabiri caizse "U" olurlar !!! Yani Eğer lateo 93M sana yumuşak geldiyse, aslında mücadele açısından güvenmen gerekirken " bu tarz dövüşmeler için kamış bana güven vermedi " açıklamandan : Kamışı gereğinden sert bulduğun yorumunu yapmak isterdim ama, devamında yumuşaklıktan bahsederek aslında "sert kamış güvenilir kamıştır " yanılgısına düştüğünü sanıyorum. Burada benim anladığım , sen "balığın kaçma hareketine müsaade etmeyecek derecede sert ve pompalamaya müsaade edecek seviyede yüksek Dry Drag kapasitesine haiz" bir kamıştan bahsediyorsun sanırım. Eğer yorumunu yanlış anladıysam lütfen düzelt ! Yok doğru anladıysam (link) yazımdaki (Fragility Coefficient) paragrafını tekrar oku..
3 kg lik bir kuzu bu kamış için sana riskli görünüyorsa ya hemen hiç riske girmeden kamışı değiştir. Yada avlanma sitilinde tasmalama - kıyılatma sürecini ve özellikle kamışa yüklediğin misyonu komple gözden geçir . Halkaların geniş olması özellikle dişli katagorisi balıklara karşı FC önü tel kullanımında veya uzun FC kullanımında düğümün yüzüklere takılmadan atışa izin vermesini sağlamak açısından büyük bir artı. Sırf bu hendikap yüzünden Trofe kofanalara veya uç porselenine elveda diyen çoktur. Hatta bazıları şu anda bu satırları okuyor bile olabilir 🤣 ?
Ben bu kamışla 38gr Savage 43 gram Yozuri popper ve 46 gram cam sahteleri kullandım. Ama hayalim erim odaklı 50 gram Duo larla kıyıdan 6200 gr lık dişli rekorumu kırmak. Ben sanırım kullandığım takımdan çok tecrübeme güveniyorum. Birde 69 km esen rüzgara karşı 7-35 kamışla 43 gram sahte sallayacak kadar deli dostlarıma. Hepsine şapka çıkarıyorum. Bir yapmadığım uçurtma tekniği vardı , onu bile yaptırttılar sonunda 😤. Sağlıcakla..

Akif abi öncelikle açıklayıcı cevabın için teşekkür ederim, bilgilendirici paylaşımlarını ilgiyle takip ediyor ve bir çok şey öğreniyorum. Kamışı asla satmak istemem. Kamıştan esas beklentim benim belirttiğim handikaptan daha üstün ayrıca ben kıyı balıkçılığını bu tarz sürprizlere daha açık olduğu için seviyorum. Balığı kıyılatma ve kayalık yapıların zor olduğu meralarda balıkla boğuşma benim için avı daha heyecanlı hale getiriyor özellikle meralarımı böyle noktalarda seçmemin asıl nedeni de bu. Kumluk bir merada 10kg bir kuzu ile mücadeledense zor bir merada 3 kg lık bir kuzu ile mücadeleyi tercih ederim. Pompalamaya müsaade edecek dry drag kapasitesi yüksek bir kamış derken derdimi daha iyi anlatmışsın. Bu işi görecek kamışım var ama işin asıl güzel yanı oltaya vuracak balığın kamış seçmemesi ve avın her daim sürprizlere açık olması.

aklıma şey geldi,
üniversitedeyim, o zamanlar sinemacı “da” bir manitam var. kızla kaçıncı takılmamız bilmiyorum beni arkadaşlarıyla tanışmak için sinemaya götürmeyi teklif etti. severim öyle şeyleri. sonuç olarak konunun yabancısıyım. gittik sohbet muhabbet, ne okuyorsun, nasıl birisin falan. kimi senarist, kimi ışıkçı.. girdik filme. çıktık. oturduk bir cafe’ye ama amacını bilmediğim bir biçimde filmi yorumluyorlar;

-senarist çok skolastik bir düşünceyi çok minimalist bir biçimde anlatmaya çalıştığı için aslında transparan bir imgeleme oluşturduğunu düşündüğü halde oluşturduğu şey aslında sadece kendi ekseninde kendini aynadan gören ve kendisine hayran olan narsisus’dan farksızdı; bizlerse onu aynadan izlemeyle yetindik.
-evet katılıyorum; ışık bu denli karanlık bir dönemde sürekli olarak güneş gibi kullanılmıştı; atmosferi yansıtması gereken en önemli unsur seyirci açısından fener gibi kullanılmıştı..
böyle böyle hatırlamadığım ve bir sürü anlamadığım terimle sohbetler edildi. sonra bir ara konuyu saptırmayı başarıp orada benim de olduğumu fark edip bana döndüler;
+abi sen hiç konuşmuyorsun, sence nasıl filmdi?
-iyi ya ben beğendim, izlenir film bence.

öyle işte.
hiç denemedim ama kamış güzel bence, kullanılır yani. 😂

Öncelikle herkese selamlar,
At-Çek disiplini ile tanışalı 2 ayı ancak doldurmuş acemi ve öğrenmeye aç birisi olarak bazı terimleri ve farklarını anlamaya çalışıyorum.Bu konuda kısaca sizlerin bilgi ve tecrüblerinden yararlanmak adına yorum yapmak istedim.İmkanlarım doğrultusunda elimden geldiğince (tatlı ve tuzlu su) setler toplamaya çalışıyorum.Aşağıdaki tabloyu terimleri araştırdığım kadarı ile teorik olarak yazmaya çalıştım eksik ve ya hatalı olan kısım varsa düzeltin lütfen.Lateo R 86ML ve Team Daiwa, power ve aksiyon değerlerine göre, üst sınırı 28gr olan daiwa team atar üst sınırı 35gr olan Lateo dan daha mı tok oluyor ? Halkalar ve makine yuvaları dışında ikisinin de gövde yapısı HVF Nano Plus X45 yüksek kaliteli karbon olarak görünüyor.Lateo R 86ML almayı düşündüğüm bir ürün, aralarında fiyatları dışında ne gibi farklar mevcut bunları anlamaya çalışıyorum.Bu konuda (varsayımlar dışında) yardımlarınızı rica ederim.

ModelKamış Uzunluğu (cm)Parça SayısıKapalı Uzunluk (cm)Ağırlık(gr)Aksiyon (gr)Spinning PowerAction
LATEO86MLR
259​
2​
134​
117​
7-35 grMedium-LightRegular Fast
TD802MHFSBF
244​
2​
126​
107​
7-28 grMedium-HeavyFast

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Ben kamisin karakterini cok begendim.. boy olarak genellikle 2.74 kamis kullanmis biri olarak cekiniyordum ancak cokta fark olmadigini gordum.. wtd aksiyonu cok rahat bir sekilde yapiliyor.. sap kismi beni biraz rahatsiz etti acikcasi, azicik kisa geldi.. erim olarak ise 2.74 kamisla karsilastirmak gerekirse fark yok diyebilirim.. hafifligi elimde lrf kamis varmis gibi rahatsiz eder diye dusunmustum ancak oyle olmadi, vanquish ile kullandim, dengeli oldu.. cok kisa iki avda denemek icin kullandim, balik bindigi zaman ki etkisini umarim kisa zamanda tecrube ederim.. 🙂 kamis benden gecer not aldi, tavsiye edilir..

Konunun her mesajını okudum okuyorum. Başlangıçta 10-30 catanalardan solparalara geçmiştim. Catanayı saymıyorum ,aynı atar değerine sahip olmasına rağmen solpara cok daha diri bir kamıştı fakat talihsizlik ilk avda ucunu kırdım ve temin edemedim öylece duruyor. Akabinde 15-42 crostage aldım ve ilk izlenimim benim açımdan çok olumluydu tabiki aradaki segment ve fiyat farkınıda dikkate almak gerekiyor. Bir süre sonra bu kamış beni atışlarda yormaya başladı, çünkü alt değerleri atabilmek için gereğinden fazla abanıyordum. Mağazada 7-35 eski seriyi denedim açıkçası biraz esnek geldi, arkadaşımın daha alt atarlı lunamisini merada denedikten sonra. Ama bir şeyi belirtmeden geçemeyeceğim, lateoyu deneme fırsatı hiç bulamadım, yalnızca bu forumdaki değerli üstadların dediğinden be youtuber bir kaç kişiden edindiğim bilgilere dayanarak ne dialunası ne başka birşeyi diyorlar. Bu arkadaş emrebalıkta diye birisi. Üşenmedim kendisine ulaştım zira 3 kg üstü kofanaları 7-35 ile çok rahat alıyor. Akif abi olsun kendisi olsun aklımda pek soru işareti bırakmadılar sağolsunlar. Yeni aldığım 3000 lik vanford ile( vanquish alma arifesindeyken akif abinin tavsiyesiyle) kısa zamanda kombinlemeyi düşünüyorum. Eminimki çok keyif alacağım.

Back