Doğayı korumak adına yapılan bir girişim olduğunu düşünüyorum, deniz veya göl kenarına giden ve bu hobi ile hiç bir bağlantısı olmadan olta atan, sonrasında etrafındaki pisliğini temizlemeyip giden insanlara biraz sorumluluk yüklemek için atılan bir adım, fena da olmamış hani.🙂 Bu zamana kadar çevremdeki tüm arkadaşlarımı uyardım nüfüs kağıdı ile tarım ve köy işleri bakanlığına başvurup 10-15 tl karşılığında amatör balıkçılık belgesini alması için, artık bu belgeyi almakta biraz zorlaşacak anladığım akadarı ile....
Amaç yeni bir gelir kaynağı yaratmak olabilir.
İzin belgesi almak için bir kursa gidilecek, bunun için özel paralı kurslar açılacak.
Sonra tarım il müdürlüklerinden bir fotoğraf ve para karşılığı belge alınacak.
Yıllardır balıkçılıkla geçinen 5-6metre sandalı olanlardan çeşitli belgeler isteniyor. Sonradan bu belgelere bir de kaptanlık belgesi eklendi.
Bu belgeyi alabilmek için başvuru sonrası önce hastaneye gidiliyor. 850-1000 TL arası sağlam raporu alınıyor. Sonra devam zorunluluğu olan özel kursa gidiliyor. FAkat bu kurslara katılan pek yok sadece parası ödeniyor.
Daha sonra sınav açan en yakın liman başkanlığında sözlü sınav var. Sınav harcı yatırılıyor. İlan edilen günde toplu sınava giriliyor.
Bu sınav tam bir şamata. Denizle ilgisi olmayanların bile yanıtlayabileceği birkaç basit soru. Bunlara yanıt doğru yanıt veremezsen bildiğin bir şey anlat diyorlar.
Adam yine hiçbir şey anlatmazsa ayakkabı numarasını soruyorlar. Kendi ayakkabı numarasını bilen sınavı geçiyor. Yani başvuranların tamamı bu belgeyi alıyor. Belgen yoksa sahil güvenlik botları geçen sene 500 TL ceza yazıyordu. Şimdi kaç lira bilmiyorum.
15 gün sonra başvurulan yere yine para yatırılıp ehliyet alınıp gemici olunuyor.
Anlattıklarım 3-4 ay önce Çanakkale'de bir feribot içinde yapılan sınavda gerçekleşti. 150 kişiden fazla balıkçı bu belgeyi aldı.
Bu iş de benzer bir şeydir.
Şimdi deniz veya göl kenarına balık tutmak için gidenler bu belge sonrası etrafı kirletmeyecek mi?
Anlattığım belgenin verildiği sınavdaki kaptanlar da herkesi sınavdan geçirmekte haklı. Adamlar güç bela borç harç 2000 TL yi toparlayıp her yakalanışta 500 tl ceza yememek için başvuruyor. Zaten 30 senedir ağ atan bu kişiler silyon fenerini bilmese de denizci, kendi işleri ile bilgi sahibi.
Sınavda sorulardan biri yanıt gelmeyince gemilerde ne renk ışıklar vara kadar indirgenmiş. Adam bunu da bilemeyince yahu balıkçılık yaptığını söylüyorsun yanından geçen gemileri görmedin mi deyince, adamcağız valla 30 yıldır balıkçıyım Edremit körfezinde ben hiç gemi görmedim demiş.
O da haklı kursa devam etmemiş, körfez de gemi yolu üzerinde değil.