Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Atar aralığı limitlerinin üstüne çıkmalı mı?

barisgirgin

Daimi Üye
Adı
baris girgin
Kan Grubu
B Rh Negatif
100 gram atarlı shore jig kamışıyla abanmadan 160 gram jig attı arkadaşım yanımda... benımde 7-23 kamışla 32 gr jig attıgım oldu bir problem yaşamadım..atsa bile çokta yormamak lazım kamışları :)

süheyl

Daimi Üye
Adı
süheyl
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Künyesinde Jig ağırlığının ayrıca verildiği kamışlarda dikey yönde kullanım esastır. Yani atış değil sarkıtma sözkonusudur. Verdiğiniz örnekteki künye değerlerinden yola çıkarsak 7/28 gr arası yemlerle atçek yapabilir, 35 gr ağırlığındaki jiglerle dikey sürütme (vertical jigging) yapabilirsiniz.

Eğer elinizdeki kamış künyesinde yazılı tolerans değerlerinin üzerinde bir ağırlığı başarıyla atabiliyorsa, ciddiyetsiz bir markanın, özensiz bir üretimidir. Muhtemelen fiber katkısı yüksek bir kamıştır. Üstün kalite üreten bir marka böyle hassas bir konuyu şansa bırakabilir mi?
Katılıyorum bence doğru dikeyde limiti aşa biliriz..

murattp

Daimi Üye
Adı
Murat Topgül
Bence de kamisi gereksiz zorlama.drdigin gibi birseyi kullanma ihtimali olsa ureticiler boyle bir avantaji paraya cevirebilmek satisi arttirmak icin zaten kendileri yapabilecegimizi soylerlerdi.
Malzemelerde elastide modlu diye bir olay var yani esneme kabiliyeti.modul sinirlarinin ustunde esnemeye zorlamak malzemenin yorulmasina ve kalici deforme olup egik bir halde kalmasina yol acar.
Soyle bir ornek vereyim koltuklaradaki uzun sureli kilolu insanlarin oturmasi sebebiyle veya kalitesiz sunger kullanilmasi sebebiyle bir sure sonra ortalarinin gosmesi gibi dusun.
Kaliteli malzeme biraz daha fazla dayanir ama elbet o da deforme olur.
Yekta beyin 5000atis yaptigi kamis bence cok istisnai bir ornek ve masallah diyelim ;)
Sozun ozu kamis senin icin feda edilebilir ise deneme yap kirilana kadar ama degil ise tavsiye etmem.
Bir kaç yere de tavsiye almak amacı yazdım. Gelen tavsiyeler sizinki ile aynı doğrultuda idi.
Kamışı zor bela aldım, zarar verme riskini göze alamam.
55 gr'lık bir jig almıştım. Reyonda görünce aşık oldum aldım, yapacak bir şey yok arada çıkarıp biraz sevip kenara koyacağım artık.
Peki atar üst sınırı olan 45gr jig sıkıntı yaratır mı?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

murattp

Daimi Üye
Adı
Murat Topgül
Kamışlarda yazan aralıklar atar aralığı değil aksiyon aralığıdır. 55 gr sahteyi atabilirsiniz fakat kamışa balık binmiş hissiyatı uyandırır, vuruş sürtünme vb olayları algılayamazsınız jerk yapamazsınız yinede tavsiye edilen aralıklarda sahte kullanmak daha iyi olacaktır.
Rasgelsin
Böylesi bir bilgiyi sadece siz verdiniz.
55gr jig atmayı planlamıştım. Çoğunluk kamışın zarar görüp kırılma olasılığının yüksek olduğunu belirtmiş.
Ancak atar aralığı mı, aksiyon aralığı mı kafam karıştı. Yabancı dilim bu kafa karışıklığını giderecek kaynakları araştırmaya yetmiyor.
Bu kafa karışıklığını gidermek için konuyu detaylandırmanız mümkün mü acaba?
Bu konuda benim gibi kafası karışık forumdaşlarımıza da faydası olur.

B

BS Okuru

Misafir
Üsküdar radar önünde "anansör" diye tabir edilen sistemle yatirmali 100-200,250,270 atarli kamislarla 380-400gr atiyorlar(abanmadan tabiki kamisin atariyla) beklemeli bir avcilik ama belki 100lerce kez sezonda atiyorlar sürekli at-çek için ne olur bilemem ayrica spin olayini ve ekipmanlarini bilmiyorum ama sizin bir fikir verebilir diye paylastim,
Yine de ben olsam kamişi optimum araliginda kullanmaya gayret gosterirdim,
Rastgelsin

murattp

Daimi Üye
Adı
Murat Topgül
Üsküdar radar önünde "anansör" diye tabir edilen sistemle yatirmali 100-200,250,270 atarli kamislarla 380-400gr atiyorlar(abanmadan tabiki kamisin atariyla) beklemeli bir avcilik ama belki 100lerce kez sezonda atiyorlar sürekli at-çek için ne olur bilemem ayrica spin olayini ve ekipmanlarini bilmiyorum ama sizin bir fikir verebilir diye paylastim,
Yine de ben olsam kamişi optimum araliginda kullanmaya gayret gosterirdim,
Rastgelsin
Teşekkür ederim

YEKTA

Daimi Üye
Adı
YEKTA
Kan Grubu
B Rh Pozitif
Künyesinde Jig ağırlığının ayrıca verildiği kamışlarda dikey yönde kullanım esastır. Yani atış değil sarkıtma sözkonusudur. Verdiğiniz örnekteki künye değerlerinden yola çıkarsak 7/28 gr arası yemlerle atçek yapabilir, 35 gr ağırlığındaki jiglerle dikey sürütme (vertical jigging) yapabilirsiniz.

Eğer elinizdeki kamış künyesinde yazılı tolerans değerlerinin üzerinde bir ağırlığı başarıyla atabiliyorsa, ciddiyetsiz bir markanın, özensiz bir üretimidir. Muhtemelen fiber katkısı yüksek bir kamıştır. Üstün kalite üreten bir marka böyle hassas bir konuyu şansa bırakabilir mi?
SHİMANO game ar-c type vr

B

BS Okuru

Misafir
SHİMANO game ar-c type vr
Verdiğiniz örneği inceledim. 205 gr ağırlıkta 1.6 mm uç kalınlığına sahip. Bu bilgilerden yola çıkarak, ince ancak mukavemetli dolu karbon uca sahip olduğunu (Solid carbon tip), muhtemelen kamışın ucuna doğru sert daralan (fast taper) yapıda olduğunu, sert aksiyona sahip 3/4'lük kısmının 30 gr ağırlığı abanarak 35 gr ağırlığı ise yumuşak savurarak atmanıza yeter mukavemeti sağlayacağını düşünürüm.

Bu kamış örneğini verdiğim grup kamışlardan değil bunu kabul etmeliyim. Gelgelelim sektördeki tüm standartları kendi kafalarına göre değiştirip uygulayan, Japon firmalarına çatmalı! Birinin verdiği standart diğerininkini tutmuyor.

Huzur Alman Mühendisliğinde...
IMG_1156.JPG