Bunun iki yolu var. Birincisi iplerin mesafesini olcen cihaz. bu cihaz atimdan sonra kamisa takilip ip icinden geciriliyor ve sarim yapilirken kendisi olcuyor. Digeride her makinede makaranin yaninda genellikle olan bir ip sikistirma centigi. Atimdan sonra ipi oraya sikistirip normal topluyorsun. Musait bir ortamdada ipi acarak olcum yapabilirsin. Aslinda bir ucuncu yol var ama cok saglikli degil. Oda makaraini bir sarimda topladigi ipi olcersin. Ve atimdan sonra her turu sayip o rakama carparsin. Bir tane daha geldi aklima. Duz bir ortamda su olmayan bir yerde atar. Dusen mesafede olculebilir. Dahada aklima gelirse paylasirim
Aslında bunu okullarda matematik problemi yapsalar süper olur hadi imza kampanyası başlatım milli eğitime yollayalım sloganımızda geleceğin balıkçıları misinasını ölçsün!
Ben makinanın bir turdaki misina sarım kapasitesini kullanarak , tahmini bir rakam olarak degerlendiriyorum. Elbette derinlik de önemli bir faktör. Ama sahte atıp cekerken , aman aman bir fark olacagını zannetmiyorum.
Bazi ip ve misinalar her 25 metrede bir renk degistiriyor bu daha basit olur ama attigin mesafeyi olcmek icin hemen bosluktaki misinayi toplamak gerekirki tamda olmasa attiginiz mesafeyi olcebilirsiniz
Düz bir kumsalda atış yapıldıktan sonra bir kulaç boyunuzu ölçerek mesela benim hesabım ipi tuttuğum parmak ucundan son omuzuma kadar olan mesafe 125 cm biri ölçerken biri sarar.yada misinaya takılan ölçer var ama Baya pahalı sanırım bi ara araştırmıştım