Baitcasting Set ( Ana Tavsiye Başlığı )

Melih Peker

Daimi Üye
Tepki
4,346
Ödül
113
Türkiye'de pek popüler olmayan hem zahmetli hem de pahalı olan bu avlanma sistemine daha yakın bir açıdan bakmak ve ilgi duyan arkadaşlara kamış ve olta makinesi önerilerinde bulunmak üzere bu başlığı açtım.

Ben baitcasting konusunda tecrübeli değilim ama aramızda tecrübeli olan ancak foruma çok sık girmeyen balıkçı dostlarımız olduğunu biliyorum.

Şu konuyu okumanızı tavsiye ederim: (link)

Konunun ilerleyişine göre bir nevi rehber haline de getirebiliriz.

Ben kendi tecrübelerimi anlatarak başlayayım.

Henüz sadece bir makine kullanma fırsatım oldu , çok pahalı bir makine sayılmaz ama teknik özellikleri oldukça iyi olan kimisi tarafından çok övülen kimisi tarafından ise çöp ilan edilen bir makine.

(link)

HTB14HL0RpXXXXbYaXXXq6xXFXXXc.jpg

HTB1pcPORpXXXXaIaFXXq6xXFXXXt.jpg

bu makine bu fiyata alabileceğiniz en hafif ama dayanıklı baitcasting makinesidir diyebilirim.

Yeni başlayanlar için pek önermem , zira ayarlarını ne kadar iyi yapsanız da bird nest yapabiliyor , biraz tecrübe gerekiyor, zaten kötü yorumların tecrübesiz balıkçılar tarafından yapıldığını görüyorum amazon ve benzeri platformlarda.

Ben iki üç kez ava gidip bir powerpro ipi çöpe attım ama ilk kez kullanıyordum makineyi.Ayarları konusunda birçok video izlesem de ufak bir hata bird nest ile sonuçlanınca epey hevesim kırılmıştı ama kendo ip alıp tekrar çıkacağım ava.

Şimdi ilk başlayanlar için ne önerirsin diye soracak olursanız backlash yada birdnest dediğimiz ipin karışması olayına en az rastlanan fren sistemi kaliteli bir makine tavsiye ederdim.

Önce bu fren sistemini biraz açıklayalım.
Baitcasting makinelerde manyetik yada mekanik sentrifugal fren sistemi bazen her ikisi de bulunur ( örn. yukardaki stealt modelinde ikisi de var )
Sentrifugal fren sistemi makara üzerinde yada kapağı altında bulunan 4 yada daha fazla çentikten ibarettir ve bu spool dediğimiz makaranın çubuğuna sürtünme yoluyla fren sağlar. ( yukardaki resimde turuncu renkli çentikler )

Manyetik fren sistemi ise makara etrafında bulunan bilyelere mıknatıs etkisi ile fren uygular ve çoğunlukla makara kapağında 10-20 arası numaralarla ayarlama imkanı verir. (yukarda maksimum 10'a kadar numaralandırılmış düğme)

Bu fren sistemleri çok iyi çalışan bir makine ile başlamak şüphesiz mantıklı olacaktır.Piyasada bu işi iyi beceren firmalar daiwa ve shimano diyebiliriz.Shimano'nun bildiğim kadarıyla amiral gemisi antares ama fiyatları 500 doları bulduğundan el sürmek imkansız gibi görünüyor.

Daiwa ise daha fazla portföye sahip.Özellikle megaforce manyetik fren sistemi ve özel SV spool sistemleri çok başarılı bulunuyor.Ayrıca yeni ekledikleri ( 2016 ve sonrası ) T-Wing denilen makara sistemi de bence diğer firmlara göre önemli bir artı.Zira ipin üst üste hatta alt alta binmesine neden olan dar makara açıklığı yerine daha geniş T şeklinde açıklık bu karmaşayı azaltıyor.

tws_t3_hro.jpg

Bu açıdan ön plana çıkan daiwa modelleri Daiwa Tatula , Zilion ve Steez.
Bu üç modelin en son çıkan SV TWS sistemleri oldukça beğeni kazansa da en ucuz olan tatula modeli bile 100 dolardan başlıyor ve amiral gemisi steez ise 400 dolarlara kadar tırmanıyor.

Bu açıdan uygun fiyata bulabilirseniz Tatula SV TW ile başlanabilir diye düşünüyorum ( (link) )

Bu üç modelin incelemerinde backlash probleminin minimum olduğunu görüyoruz.Ancak satın alıp tecrübe etmediğimden hangisinin daha başarılı olduğunu söylemem zor.Her halükarda üç model de özellikle zilion ve steez turnuva düzeyinde sınıfa sahip.

Fiyat açısından 30 -60 dolar aralığında kastking'in modellerine bakabilirsiniz.Biraz pratikle backlash olmadan avlanabileceğinizi düşünüyorum.Diğer alternatif ise Abu Garcia modelleri ama ülkemizde bulmak biraz zor.

Diğer konu ise kamış seçimi.Türkiye'de bu kamışların sınıflandırılması pek yapılmıyor dolayısıyla casting rod diye aratmanız zor.Websitelerde daha çok spin kamışı şeklinde hatalı ifade edilmesine rağmen birçok modelin satıldığını görmek beni sevindirdi.

Casting kamışları tanımak çok kolay.Bazı kamışlarda makine yuvası yanında bir tetik göreceksiniz , iste bu kamışların birinci halkasının da oldukça küçük ve uzak konumlandırıldığına da dikkat ederseniz klasik bir casting kamış şablonu kafanızda oturacaktır.

1405188_A_IS

maxresdefault.jpg

Benim araştırmalarıma göre ülkemizde satışı bulunan en çok casting kamış modeline sahip firma major craft.

Hali hazırda 1.5-10 gr'dan 2-15 ve 7-23gr'a kadar modelleri bulunabiliyor.Ancak fiyatları 900 Tl'den başladığından el yakıyor.

Daha ucuz alternatifler için aliexpress'den kastking mağazasına bakabilirsiniz ama orda da fiyatlar 30 dolardan başlıyor.Diğer alternatif ise amazon üzerinde satılan kamışlar ancak 25 dolar civarında çok iyi yorumlar almadıklarını söyleyebilirim.

Benim bulduğum kaliteli kamışlara ait birkaç link vereceğim.

Türkiye için Major Craft :
(link)
major-craft-n-one-nsl-t762lbf__0804477556957098.jpg

(link)
Model Boy(cm) Atar(g) Misina/PE Ağırlık(g) Aksiyon
SKR-B842L 254 7-23 0.6-1.5 135 REGULAR

(link)

Model Boy(cm) Atar(g) PE.İp Aksiyon
NSL-T782ML/BF 233 2-15 0.4-1 REGULAR FAST

Kastking Teleskopik casting kamış :
(link)

HTB1UBPghOMnBKNjSZFoq6zOSFXaP.jpg

Diğer kastking modelleri : (link)

Eğer arabanızda rahat taşıyabileceğiniz kompakt bir casting rod istiyorsanız bu model ilginizi çekecektir : (link)

140 dolar fiyatıyla major craft'dan daha ucuza geldiğini söyleyebiliriz.
daiwa-ardt703mfb-tr-ardito-multi-piece-trigger-travel-rod.jpg

TR'de bulduğum ucuz casting kamışlar :
(link)
ugly-stik-gx2-casting.jpg

(link)
0021004-abu-garcia-venerate-662m-12-27g-cast-600.jpg

(link)
8992553861170.jpg

Şimdilik yazacaklarım bu kadar.Konuya daha tecrübeli ve halihazırda baitcasting avcılığı yapanları da bekliyoruz efenim.

Son düzenleme:
Şimdi gelelim benim danışmak istediğim hususlara.

Baitcasting kamış için ana hedef balık tatlı su ( istanbul ) , perch ve turna avında kullanılmak üzere sizce kamış boyu ve atarı ne olmalıdır.Elimde mesela 198 cm bir kamış var ama bana erim açısından kısa geliyor.230cm hatta 250 cm'e kadar çıkılabilir diye düşünüyorum , tekne avından ziyade kıyı avcılığı yapıyorum.

Örneğin elimizde en yaygın seçenek olarak bulunan major craft modellerinden sizce lrf'ye daha yakın 1-10 gr / 2-15 gr / 7-23 gr modellerinden hangisi daha mantıklı olur.
Kamış boyu olarak seçenekler ise 210 cm / 230 ve 254 cm şeklinde sıralanıyor.Ağrılıklı olarak 5-15 gr arası sahteler kullanacağımızı düşünüyorum.Ancak kamış konusunda biraz kararsızım , zira fiyatlar ek yakıyor ve pişman olmak istemem.

Genel bir bilgilendirme gibi nacizane deneyimlerimi bu konuda paylaşmak istedim; 228 cm lik yeterli tekne ve kıyı için tam ideal olmasada erim mesafesi gayet iyi ve 7-28 gr atar öneririm.(Boy ve kol uzunluğu, ince zayıf yapınız gibi etkenleri ortalama sayıyorum) Özellikle bir spin kamışında ortalama 30 cm lik fark ve kamışın sertlik değeri ve esnekliği baz aldığımızda erim mesafesinde önemli bir artış sağlayacaktır. Genelde 2 parçalı kamışların erim mesafesinde daha etkili olduğu söylensede bence erim mesafesi kamışın sertlik esneklik ve boyu ve kullanılan malzeme ile doğru orantılı olduğunu düşünüyorum ve denemelerimde de bu yönde olduğunu gözlemledim. 270 lik 2 parçalı kamış aracın bagajına dahi zar zor sığmakta kırılcak diye aklımda bagajda ama teleskopiklerde böyle bir sorunda ortadan kalkıyor. Baitcasting set için Kastking öneririm (fiyat performans ve kişisel tercih; isterimki herkezin 10.000 tl lik çok kaliteli ince işçilikle hazırlanmış hassas sağlam kamışlar makinalar kullanmasını ama malum alım gücü etkeni insanı etkiliyor.) Mh bir 228 cm lik Kastking kamış ile hem uzağa hemde nokta atışı yapabilirsiniz. WTD aksiyonu ve hassasiyeti oldukça iyi resmen sahteye suda dans ettirebiliyorsunuz. Baitcasting ilk başta zordur ama bir alışırsanız inanın bu güne kadar av yaptıgınız makaralara hikayeymiş diycekseniz spin yaptıkça atmak isteyeceksiniz. İlk etaplarda İp karışması gibi sorun yaşayabilirsiniz ama en fazla 5 av demez kullanırsanız bir daha asla karışıklık nedir bilmezsiniz.Özellikle fren ayarlarını bir kere alışmanız bir daha ip karışması yaşamamanızı sağlayacaktır. Normal bir makinayla aç-çek atış ortalama savurma, ip toplama, boşluk aldırma süren 7-8 sn ise Baitcasting makidada en fazla 2 sn ye sürmez at ve anında WTD ye başla. Zaten genelde hedef balık ya ilk atışta ya da kıyıya yakın yerde daha fazla oltaya vurmakta olduğu bilgilerini her yerde okumuşuzdur geçmektedir. Kastking Baitcasting makinaları CNC tezgahlarda yapılmakta kaliteli malzemeler kullanıldığını gözlemledim. özellikle pürüzsüz yapısıyla bende iyi izlenim bıraktı.Genelde 2 yada 3 lü fren sistemi kullanılan bu makinalar sağlamlık açısından ve hafifliği ilede bir adım öne taşıyor. Dediğim gibi bende 10 15 bin tl lik takımla avlanmak isterim ama ekonomi burda önemli faktör. Ben genelde 228 kamışla avlanıyorum 270 244 258 lik kamışlardan daha iyi verim alıyorum.

Bir kaç video ekledim daha detaylı ve görsel bilgilendirme için; videoları hazırlayanlarada aydınlatıcı bilgilerden dolayı teşekkür ederim

(link)

Yıllar önce turna avına beraber gittiğim bir abide vardı, zahmetli geldiği için pek ilgimi çekmedi. 2. videodaki misina karışma problemiyle ilgili video çeken arkadaşı da geçmişten tanırım iyi bir tatlı su avcıdır. bu konuda büyük emekler vermiştir. geçenlerde bulunduğum bir mağazada baitcasting malzemeleri vardı biraz inceledim. özellikle tatlı su avlarında ağaçlık ve kısıtlı alanlarda kullanılmaya müsait, farklı bir disiplin. paylaşım için teşekkürler.

Ben de dün kutusuna kaldırdığım kastking stealth makinemi tekrar çıkardım.

Bir kez daha şans vermeye karar verdim pro bir makine alana kadar.

Kamış konusunda çok kararsızım ama sanırım bunu alacağım :

(link)

Model Boy(cm) Atar(g) PE.İp Aksiyon
NSL-T782ML/BF 233 2-15 0.4-1 REGULAR FAST

Ama çok pahalı olduğundan pişman olmamak için ilk etapta 230 civarı medium fast bir kamış bakacağım kendime.

Son düzenleme:
Genel bir bilgilendirme gibi nacizane deneyimlerimi bu konuda paylaşmak istedim; 228 cm lik yeterli tekne ve kıyı için tam ideal olmasada erim mesafesi gayet iyi ve 7-28 gr atar öneririm.(Boy ve kol uzunluğu, ince zayıf yapınız gibi etkenleri ortalama sayıyorum) Özellikle bir spin kamışında ortalama 30 cm lik fark ve kamışın sertlik değeri ve esnekliği baz aldığımızda erim mesafesinde önemli bir artış sağlayacaktır. Genelde 2 parçalı kamışların erim mesafesinde daha etkili olduğu söylensede bence erim mesafesi kamışın sertlik esneklik ve boyu ve kullanılan malzeme ile doğru orantılı olduğunu düşünüyorum ve denemelerimde de bu yönde olduğunu gözlemledim. 270 lik 2 parçalı kamış aracın bagajına dahi zar zor sığmakta kırılcak diye aklımda bagajda ama teleskopiklerde böyle bir sorunda ortadan kalkıyor. Baitcasting set için Kastking öneririm (fiyat performans ve kişisel tercih; isterimki herkezin 10.000 tl lik çok kaliteli ince işçilikle hazırlanmış hassas sağlam kamışlar makinalar kullanmasını ama malum alım gücü etkeni insanı etkiliyor.) Mh bir 228 cm lik Kastking kamış ile hem uzağa hemde nokta atışı yapabilirsiniz. WTD aksiyonu ve hassasiyeti oldukça iyi resmen sahteye suda dans ettirebiliyorsunuz. Baitcasting ilk başta zordur ama bir alışırsanız inanın bu güne kadar av yaptıgınız makaralara hikayeymiş diycekseniz spin yaptıkça atmak isteyeceksiniz. İlk etaplarda İp karışması gibi sorun yaşayabilirsiniz ama en fazla 5 av demez kullanırsanız bir daha asla karışıklık nedir bilmezsiniz.Özellikle fren ayarlarını bir kere alışmanız bir daha ip karışması yaşamamanızı sağlayacaktır. Normal bir makinayla aç-çek atış ortalama savurma, ip toplama, boşluk aldırma süren 7-8 sn ise Baitcasting makidada en fazla 2 sn ye sürmez at ve anında WTD ye başla. Zaten genelde hedef balık ya ilk atışta ya da kıyıya yakın yerde daha fazla oltaya vurmakta olduğu bilgilerini her yerde okumuşuzdur geçmektedir. Kastking Baitcasting makinaları CNC tezgahlarda yapılmakta kaliteli malzemeler kullanıldığını gözlemledim. özellikle pürüzsüz yapısıyla bende iyi izlenim bıraktı.Genelde 2 yada 3 lü fren sistemi kullanılan bu makinalar sağlamlık açısından ve hafifliği ilede bir adım öne taşıyor. Dediğim gibi bende 10 15 bin tl lik takımla avlanmak isterim ama ekonomi burda önemli faktör. Ben genelde 228 kamışla avlanıyorum 270 244 258 lik kamışlardan daha iyi verim alıyorum.

Bir kaç video ekledim daha detaylı ve görsel bilgilendirme için; videoları hazırlayanlarada aydınlatıcı bilgilerden dolayı teşekkür ederim

(link)

deneyim ve fikirlerinizi paylaştığınız için teşekkürler.

misina konusunda da fikirlerinizi öğrenmek isterim.

yurtdışında daha çok flurocarbone tercih eden bir kesim var , invinsible olmasından dolayı değil , daha iyi erime sahip olduğunu ve backlash çözümünün daha kolay olduğunu söylüyorlar.Siz hangi tip misina tercih ediyorsunuz ? ( monoyu çok düşünmedim , çünkü esneme payı çok olduğu için avın keyfini ve hissiyatı biraz düşürüyor gibi geliyor bana , yoksa ucuz olması , sürtünmenin az olması onda da avantaj gibi )

Bu arada şu markanın modeli de oldukça uygun geldi gözüme üstelik 2 parçalı geliyor , kargo bedelinden ötürü 65 dolara çıkıyor ama fena değil yine de.

(link)

HTB1Oi9Jlv2H8KJjy1zkq6xr7pXaX.jpg

NAÇİZANE BİR KAÇ BİLGİM; Baitcasting Hakkında Bilinen yalnışlar;
1. En büyük yalnış daha az erime ulaştıgı yalnışıdır. Bu bir yanılgıdır. altta acemice çizgilerlede olsa açıklamaya çalıştım.
2. Erim mesafesi normal makaraya göre daha yüksektir diğer sebebi ise makaradaki sürtünmedir. baitcastinglerde misina sarılı makara ekseninden dönerek cıkar sürtünme burada dönen mil ekseninde olur, normal makarada ise direk makina yatagından cıkar bazı cıkışlar tam ortadan dik değildir kenar çeperlere sürtünür cünkü aşağıdaki açı farkından dolayı sürtünmesi çok daha fazla olmaktadır.
3. Baitcastingler normal makaralara göre kullanımı çok çok basittir. 1 kere manyetik,mekanik ve fren ayarlarını yapmanız yeterli hatta hepsini orta seviyede bile kullanmanız yeterli. 2 yılı geçti aynı ayarlar ile sorunsuz kullanıyorum.Yaklaşık 30 yılı aşkın süredir devamlı avlanırım başta alışkanlıktan çift el kullanıyordum 4 5 av sonunda tek el hiç yorulmadan kullanıyorum.

Bu şıklar daha çok sürecek bu kadar yeterli şimdilik bir ara arşivlik çalışma yaparım belki bir faydamız olur.

Misina konusuna gelirsek ben en iyi verimi saglamlık erim noktası yıpranma ve sürtünme katsayısı gibi varyasonları bir araya getirdiğimizde dayanıklık konusunda 4x ve 8x örgü ip misinanaların daha verimli olduğunu gördüm okudum deneyimledim. Erim mesafesi olarak bir baitcasting makina yapısı gereği dönen makaradan orta bir salınımın erimi etkilemediğini ama sert bir misinanın erimi etkilediğini gördüm. Şöyleki daireye sarılı sert bir ip misina dönen milde daha fazla basınç uygulamakta, yumuşak ip misina ise karışma ihtimali daha yüksek yumuşak sert bir misinanın makaradaki basıncı az ama salınımı çok olduğundan dolayı erimi etkiliyor. bizim için 1metre lik erim mesafesi artışı bile çok önemli. O 1 metrelik mesafe bazen dalga önünde kalıp elimizin boş dönmesine sebeb oluyor. Kısacası sert misinanın makara miline çıkış baskısı çok sert tak diye vurdugundan dolayı salınımda karışıklık ve düzensiz uçuşa sebeb olabiliyor. Yumuşak bir ip misina ise makinada eğer bir önceki sarmada sıkı sert bir dolama olmuşsa özellikle erim mesafesi azaltıyor. orta yumusak M seviye bir ip misina ile en iyi erimi aldığım misinalardır. Özellikle baitcasting makinada backlash, dolaşma gibi sorun olmamaktadır. Makina ayarlarını hepsini ortada dahi kullansanız böyle bir sorunla karşılaşmıyorsunuz ama çok sert yada çok boş ayarlarsanız sorunlarla karşılaşırsınız. Bu 180 ile giden arabada el freni çekmek gibi birşey. Ortaya alın her yerde kullanın gün geçtikçe Melih arkadaşımız fren sistemine değinmiş yukarıda bahsetmiş. Kullandıkça gün geçtikçe daha profesyonel erimlere ulaşmak, sahtenin ağırlığına havanın rüzgarına meranın durumuna göre bu fren sistemlerine alıştıktan sonra her meraya göre ayar yapma potansiyeline gelince oltayı attıgınızda 1 sn ye bile beklemeden wtd aksiyona başlayıp balığı almaya başlayınca işte bu ya diyeceksiniz 🙂 Bir meraya göre fren sistemlerini ayarlamak 10sn ye sürmüyor bunuda belirteyim. Siz bir avda yorulmadan güle oynaya ortalama 100 atış yaparken yanınızdaki 60-70 atışta kalacak. Siz tek elle atarken yanınızdaki 2 elle oltayı makinayı hangini tutacagını sapıtacak. Kötülemek gibi algılanmasın ama gerçekleride soylemeden edemeyeceğim malesef.

Birde değinmeden edemeyecegim; sert bir ip misina çıt sesi duyma ihtimalınız çok yüksek biraz agır sahtede ve sert bir savurmada,swimingde; m seviye bir ip misina çıt yerine vuran kuvveti salınımıyla esnekliğiyle artırarark erimi artırmaktadır.Makaradaki mile basıncı hızı örnek şöyle seviyededir 7-8-9-9-9-8-7-6 gibi gidecektir.sert bir misinada ise 9-9-8-7-6-5 diye gidecektirki erim burada önemlidir. sert bir vuruş kısa ama güçlü giderken tatlı sert bir vuruş her zaman salınımıyla uzağa gitmektedir.

Bu makinalara karşı malesef ülkemizde bir önyargıdır almış başını gidiyor. Bir kaç video gördüm ipi dolaştırmış frenleri salmış yok makina çöplük, bir diğeri yok bu makina kamışı kırdı felan gibi çekimler yapmış oysaki bunlar tamamen bilgisizlikten acemilikten kaynaklıdır. Bir silaha alışmadan alır almaz nokta atışı yapmayı beklerseniz yanılırsınız.

vPnZOO.png

Bu arada şu markanın modeli de oldukça uygun geldi gözüme üstelik 2 parçalı geliyor , kargo bedelinden ötürü 65 dolara çıkıyor ama fena değil yine de.

(link)

HTB1Oi9Jlv2H8KJjy1zkq6xr7pXaX.jpg

132 gram olam 7-20 grlik bu kamış iyi görünüyor ama;
bir baitcasting makine ortalama 200 gr civarında burada kamışın ve makinenin bütünlüğünün dengesi önemli. kısaca kamış hafif makine ağır olacaktır.swingde kamış ucu çok hafif kalacak merkez kuvvet noktası kamışta altta oluşacaktır. Bu dengesizlik kamış ucundaki çıkış erimini ektileyecektir düşüncesindeyim. altı ağır ucu hafif bir aksiyon erimi etkiler özellikle 3mt altındaki kamışlarda bu fark daha da bariz ortaya cıkacaktır. Yabancıların videolarında profesyonel çekimlerde dikkat ederseniz şayet makaralar mümkün olduğunca küçük oyuncak gibi hafif tercih ediliyor buda kamışın ağırlık merkezinin yukarıya kaymasına neden olup en iyi erime ulaşmayı hedefleniyor. ucu hafif bir çucuka bağlanan bir sahteyle ucu agır bir kamışa bağlanansahtenin atım erimleri her zaman farklıdır. 130 gramlık bir kamışa bence 150-180 gr geçmeyen bir makina olmalı.

Naçizane önerim 228 mh lik bütçe performans olarak ortalama 160gr lık matrix carbon yapısı ve teknolojisiyle;
(link)

132 gram olam 7-20 grlik bu kamış iyi görünüyor ama;
bir baitcasting makine ortalama 200 gr civarında burada kamışın ve makinenin bütünlüğünün dengesi önemli. kısaca kamış hafif makine ağır olacaktır.swingde kamış ucu çok hafif kalacak merkez kuvvet noktası kamışta altta oluşacaktır. Bu dengesizlik kamış ucundaki çıkış erimini ektileyecektir düşüncesindeyim. altı ağır ucu hafif bir aksiyon erimi etkiler özellikle 3mt altındaki kamışlarda bu fark daha da bariz ortaya cıkacaktır. Yabancıların videolarında profesyonel çekimlerde dikkat ederseniz şayet makaralar mümkün olduğunca küçük oyuncak gibi hafif tercih ediliyor buda kamışın ağırlık merkezinin yukarıya kaymasına neden olup en iyi erime ulaşmayı hedefleniyor. ucu hafif bir çucuka bağlanan bir sahteyle ucu agır bir kamışa bağlanansahtenin atım erimleri her zaman farklıdır. 130 gramlık bir kamışa bence 150-180 gr geçmeyen bir makina olmalı.

Naçizane önerim 228 mh lik bütçe performans olarak ortalama 160gr lık matrix carbon yapısı ve teknolojisiyle;
(link)
Hocam altın değerinde bilgiler, birçok şey öğrendik sayenizde.

Forumda baitcasting ile ilgili güzel bilgiler var , bir hevesle açılmış başlıklar ama bir süre sonra unutulmuş , ilgi azalmış umarım bu konu uzun soluklu olur.

Linkini verdiğiniz kamışı ben stealth makine ile almıştım ancak sipariş ederken casting yerine spinning seçmişim , tabii o zaman çok acemiyiz spin kamışla baitcasting çok başarısız olunca hevesim kaçmıştı.

Şimdi daha iyi anlıyorum klavuzların yerleşiminin ne kadar fark yarattığını.

Açıkçası kastkingten tekrar Siparis vermek istiyorum ama bazen 20 günü geçiyor teslimat , halihazırda ucuz casting kamış da pek Yok Türkiye’de.

o zaman 220-230 arası medium fast atar aralığı 5-20 , 7-21 civarı kamışlar en ideali gibi duruyor diyebilir miyiz ?

Amerikalılar daha çok medium hard tercih ediyorlar ama hedef balıkları trofi çat fish ve bize göre çok daha büyük balıklar için frog baitlerle avlanıyorlar.

Ruslar ise lrf diyebileceğimiz 1-10 , 2-15 gr atarlı esnek kamış tercih ediyorlar .en azından YouTube ‘dan öyle izlenim edindim.

Bizim hedef balıklar daha çok perch, turna , alabalık olduğuna göre 7-21 medium fast all rounder diyebilir miyiz?

Back