Balık Kaçıyor, yardımcı olur musunuz?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan BasakKuru
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Son olarak ben de bir şeyler eklemek isterim o vakit.

Şayet Ege'de avlanıyorsanız aşağıda yazdıklarıma bir göz atınız derim.

Ege'de yaz kış ama tutulan balık sayısını baz alacak olursak olarak özellikle kışları hatırı sayılı miktarda çipura, sargoz, karagöz avları yapmaktayım. Çok çok uzun senelerdir kullandığım iğne Owner markasıdır. Bahsettiğiniz hedef balık olan çipurada Owner 50173 Seigo iğnenin 2 numarasını kullanmaktayım. Sırtında çentik yani tırnak olan Circle - Çapraz özelliği olan bir iğnedir. Ve anlatılan hikayelerin tam aksine tasmalamadan çipura alınmasının çok zor olduğunu iddia ediyorum.
Evet gündüz avlarında Çanakkale'nin şiddetli rüzgarından ötürü zilleri kaçırdığım ve çipuranın yakalanıp yattığı nice ava şahit oldum. Yani çekerken fark ettim oltada balık olduğunu lakin bu misal 10 kez yaşandıysa, 110 kez de tasmalamada geç kaldığımdan balığın kaçtığına şahit olmuşumdur.
Circle - Çapraz iğne ile eşkina ve çipura gibi balıklarda uzun pala iğnelere göre nispeten tasmalamada birkaç saniye avantajımız ve balığı çekerken hani en kötü ihtimalle kusmaya çalışsa bile yanağından, dudağından son anda yakalanarak gelme gibi avantajlar fazlasıyla mevcuttur ancak tasmalamaya gerek yok tezi bana pek bir iddialı gelmekte. Hatta bizzat sahadaki deneyimlemelerime bakınca şehir efsanesi gibi düşündüğümü itiraf etmeliyim.

Levrek konusunda çok cılız bilgilere ve seyrek avlara sahip olduğumdan o balığa dair bilmediğim, bizzat deneyimlemediğim bir şeyi yazmak istemedim.
Teşekkürler yanıtınız için. Saros bölgesinde Erikli, Yayla taraflarında av yapmaktayım. Belki de küçük bir tasmalama yapmak gereklidir, tecrübe ede ede göreceğiz bakalım... 🙂

Merhaba. Ryobi 1025 çipura avlarında çok tercih edilen iğnelerdendir. Yine aynı şekilde hayabusa iğneler de keskinlikleri, ince ama sağlam oluşları nedeniyle oldukça popüler iğnelerdir. Ben şunu merak ettim, neden özelikle circle iğneye geçmeye karar verdiniz? Şöyle anlatayım; circle iğne aslında yakala bırak sportif avcılık için yaratılmış bir iğnedir. Uç kısmı içe dönük olduğundan balığın genellikle dudak kısmına yerleşir. Siz balığı çekerken dudağı yırtılıyor da olabilir. Seçtiğiniz iğne boyuna uygun balık yakalanmamış da olabilir. Bir çok seçenek söz konusu. Circle iğne çantamda bulunmasına rağmen uzun zamandır hiç kullanmadım ben, yem şişi ile yemi iğneye yerleştirmek de eziyetli olabiliyor. Ben size bazı iğneler önereyim, bunlar ile şansınızı tekrar deneyin. Başarılı olursanız mutluluğunuzu bizlerle de paylaşırısınız.

Decoy KR24 2 ve 3 numaraları
Maruto 9944
Hayabusa hfks130 1.0
Bir de decathlonda satılan caperlan marka bir iğne var. Görselini paylaşıyorum, sarı paket, üzerinde sargoz resmi olan iğne.

İğnelerinizi çok büyük seçmeyin.

Bu iğnelerden ilk olarak decoy kr24 deneyin. Belki diğerlerini almanıza gerek bile kalmayabilir. 🙂

Rastgele şimdiden, selamlar.
Açıkçası Circle iğneyi tasmalamak gerekmemesi için kullanmayı düşündüm. Tasmalamayı mı beceremiyordum, hayır... 😊 sadece rüzgarlı havalarda oltanın sallanması sebebiyle gereksiz öten zillerde gözüm olta fosforundan kaçmışken gereksiz yere gidip tasma yapmaktan kaçınmak veya kışın soğuk havada çadır içinde ısınırken çadır içinde vuruşları gözden kaçırma ihtimalime karşı Circle iğneye geçiş yaptım. Ama olay sonrasında inada bindi, ben mi bwceremiyorum acaba diye 😊

Bu tasmalama yapılmaması noktasında hangi iğneyi kullanırsam kullanayım oltanın ucunda balığı hissettikten sonra mutlaka bir tasma atarım hatta eğer beklentimin üstünde iri bir balık ise yarı yolda bir tasma daha atarım sert vuruşlar değil ama yumuşak bir tasma tasma atmadan o balığın oltada olduğuna ikna olamıyorum 🙂

Bu tasmalama yapılmaması noktasında hangi iğneyi kullanırsam kullanayım oltanın ucunda balığı hissettikten sonra mutlaka bir tasma atarım hatta eğer beklentimin üstünde iri bir balık ise yarı yolda bir tasma daha atarım sert vuruşlar değil ama yumuşak bir tasma tasma atmadan o balığın oltada olduğuna ikna olamıyorum 🙂

Sahadan tecrübelerini yazanları çok seviyorum. Bakınız bizzat siz Ömer Bey. 🙂
Balıkçılık camiasına en fazla zarar veren unsurlardan birisi bence sahada bizzat deneyimleyenleri internetten okuduğu ya da bir yerlerden duyduğu sözde bilgilerle boşa çıkarma çabası.

Açıkçası Circle iğneyi tasmalamak gerekmemesi için kullanmayı düşündüm. Tasmalamayı mı beceremiyordum, hayır... 😊 sadece rüzgarlı havalarda oltanın sallanması sebebiyle gereksiz öten zillerde gözüm olta fosforundan kaçmışken gereksiz yere gidip tasma yapmaktan kaçınmak veya kışın soğuk havada çadır içinde ısınırken çadır içinde vuruşları gözden kaçırma ihtimalime karşı Circle iğneye geçiş yaptım. Ama olay sonrasında inada bindi, ben mi bwceremiyorum acaba diye 😊
Tasma konusu şöyle de değerlendirilebilir;
Siz misinanızın boşluğunu doğru alırsanız (Yani yeterince gergin olursa) balığın ilk vuruşunda kamış aşağı eğilir ama geri toplarken aynı zamanda iğnenin de balığın damağına, çenesine ya da denk gelen yerine batmasını sağlar. Yani ilk tasmayı doğru kullanım ile zaten kamış yapar. Siz balığın oltanızda olduğunu düşündüğünüzde ikinci atılan tasma şu sebeplerden yapılır;
İğne çipura gibi balıkların ağzı dişlerle dolu olduğundan iyi oturmamış olabilir ve iğneyi iyice saplamak içi atılır.
Balık yemi alıp size doğru yüzmeye başlamış olabilir, misina boşluğunu almak için atılır.
Balığın gerçekten yakalanıp yakalanmadığından emin olmak için atılır.
Balığı tartmak ve büyüklüğünü anlamak için atılır.
Başkaca aklıma gelmeyen sebeplerden de tasma atmak alışkanlık halini almıştır hepimizce.
Ama yeminizi meraya ve mevsime göre doğru seçtiyseniz ve doğru taktıysanız, güzelce sardıysanız, iğnenizi doğru seçtiyseniz ve biraz da o gün şanslı iseniz zaten balık her türlü yakalanacaktır. Balığı yakalayan tasmadır yoksa zaten o ilk anda hep dudak tiryakisinin sigara tutuşu gibi yem ağzındadır durumu söz konusu değil. 🙂 Çoğu balığın iğne ve yem boğazında gelir. Önceki mesajımda da önerdiğim gibi iğnenizi çok büyük seçmezseniz şansınız artar. Başka çokca şey konuşulabilir ama siz zaten zamanla deneyim kazandıkça bunları deneyimleyerek öğreneceksiniz.
Rastgele diyeyim tekrardan.
Selamlar.

Balıkçılık camiasına en fazla zarar veren unsurlardan birisi bence sahada bizzat deneyimleyenleri internetten okuduğu ya da bir yerlerden duyduğu sözde bilgilerle boşa çıkarma çabası.

Forum özelinde tartışma bağlamında konuşacak olursak ben katılmıyorum. Sonuçta forum olarak fikirlerimizi çarpıştırıyoruz, farklı bakış açılarını görüyoruz. Edindiğimiz bilgiler anekdot olarak kendi edindiğimiz bilgiler olsa bile bunlar başkaları için internetten okunan ya da bir yerlerde duyulan bilgiler olacaktır. Forum formatının en güzel yanlarından biri de şayet biri yanlış, eksik bilgi verecek olursa ona karşı bir görüş sunacak illa birisinin çıkmasıdır 🙂

Grip sezonu geldiği için ondan bir örnek verelim. Birisi kişisel deneyimlerinden gribin hapşırmayla bulaşmayacağını iddaa ettiğinde biz kendimiz bizzat virüslerin ağzımızdan çıktığını görmesek, hatta konu hakkında yapılmış çalışmalardan tek bir sayfa açmasak bile bu kişinin haksız olduğunu biliriz. Bence aynı mantık doğrudan balıkçılıkta elde edilen anekdotal bilgilere uygulanabilir. Her zaman her şeyi kendimiz deneyimlememiz gerekmiyor, başkalarının bilgilerinden mantıklı sonuçlar çıkarmak ve verimli tartışmalar yapmak da mümkün.

Ben bizzat edindiğim bilgileri sorgulamaya ve mümkün olduğunca sınamaya gayret ediyorum. Bu yüzden biri bana "yanlış düşünüyorsun, sebepleri de kendim deneyimlemesem de bunlar bunlar" dese o kişi bana iyilik yapmış olur.

Bence alıntıladığınız cümleyi bir kez daha okuyunuz. Özellikle son 3 kelimesini.

Back