Horozbina
Daimi Üye
- Adı
- Bülent
Koşulların ilginç Murat.İlerde bu hobiye devam edersem bu makinalardan birini edinmek istiyorum. Yalnız şunu biliyorum ki neye göre hangisini almam konusunda yeterli bilgiye sahip değilim. Acaba bu makinaları kullanan arkadaşlar bu makinaları kıyaslayabilir mi?
"Bu hobiye ileride devam edersem" bu tarih ne zamana kadar geçerli?
Belki o tarihte gelecek için belirlediğin makinelerin üretimi bitmiş, başkaları üretiliyor olacak,
Shimano iflas edip yok olacak belli mi olur. Japon CNC makinesi üreticilerinden bir çoğu şimdi yok.
Hem de Japanya'da değil dünyada ilk kez taretli CNC torna yapmış ve kapanana kadar dünyanın en kaliteli tornalarını üreten firma yok artık.
Anladığım kadarıyla şu anda bütçe ayıramadığın için özlemini çektiğin makineleri yazdın.
Aslında bunları alamaman nedeniyle üzülme, dert etme. Bizim gibi senede 150-180kg levrek yakalayanlar için bunları kısıtlı bütçe ile almanın hiç gereği yok.
Ama duramıyoruz alıyoruz, bende sustain de var, exence CI4 de. Bunun dışında twin power gibi ıvır zıvırlar da.
Tamam bu hobisi olanlarda en az iki makine olması lazım, lazım da bu kadar pahalılarına gerek yok.
Benim davranışım aç gözlülük veya Berke'nin dediği gibi kendimize aldığımız hediye.
En az iki dememin nedeni, bu tanınmış markada yok denecek durumdaki servis.
Zaten kıt olan balığın bol bulunduğu dönemlerde bir arıza durumunda yeni makine peşine düşmek diğer yol olsa da, bazen bunlara ulaşamayacağımız yerlerde bulunabiliyoruz.
Yahu Berke veya Sevgili Berke,Togay Bey aldığınız sustain'in devri kaç?
Devir sana bağlı, senin kolu çevirme hızına. Dakikada bir tur çevirirsen kol milinin devri 1/dak. olur.
Saniyede bir tur hızla çevirirsen 60 devir/dakika olur.
Makaranın devri ise 4.8 çevrim oranlı makinada 4.8 devir/dakika 6.2 oranlı makinada makara dakikada 6.2 devir yapar.
Kolu dakikada 35 devirle çevirirsen 4.8 oranlı makinanın makara devir sayısı 168dev/dk,
6.2 oranlı makinenin makarası ise dakikada 217 devirle döner. Bu oranları salladığım 35 rakamı ile çarparak yazdım.
Makara çapına ve özellikle makara üzerindeki misinanın en dış çapına göre yani ikincisi değişken, bu çapı mm olarak ölçüp, 4000 sene önce Mısırlıların kullandığı 3.14 sayısıyla makaranın devrini çarparsan dakikada kaç mm misina sardığını bulursun. Bu rakamı 1000 e bölersen dakikada kaç metre sarım yaptığın çıkar, ancak bu makara üzerindeki misina çapı sen sardıkça büyüdüğünden sarım hızı değişkendir. Bu rakamı 100 e bölüp 6 ile çarparsan saatte kaç km hızla sarım yaptığını bulursun.
Ortalama değeri bulabilmen için makara dolu iken misina veya ip üzerinden çapı ölç, sonra 70 metre boşalt, yine ölç. Bu iki çapı topla ikiye böl. Rakamı 3.14 ile çarp. Buradan sabit devir sayısında kaç metre hızla ip çektiğini hesaplayabilirsin.
Bu balıkları ilgilendirmez. Ayrıca balık avlamak isteyeni de.
Bu kadar ukalalığı niye yaptım bilmiyorum ama senin muhasebe hesapların ile neredeyse aynı. Muhasebede sadece 3.14 sabit sayısı yok. Toplama çıkarma yerine bu hesaptaki çarpma işlemi toplamanın, bölme ise çıkartma işleminin kolaylaştırılmış durumudur.
Neyse, alacağın sustaini ne zaman satacağına şimdiden karar ver. Çünkü sen aldığın birçok ürünü kullanmadan satan birisin. Telefon konuşmamızda seni Twin Power'dan Sustain'e nsıl çevirdim ama.
Şimdi geldi Sustain'den kademeli olarak Catana'ya kadar indirmeye.
Son düzenleme: