Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

BOTLAR HAKKINDA (A’DAN Z’YE)

Bahadır Sarıca

Daimi Üye
Adı
Bahadır Sarıca
Kan Grubu
A Rh Pozitif
kafamızdaki bulutlar dağıldı şimdi daha net ve kararlı düşünebiliyorum ilk başlıyan lar için bulunmaz bir bilgi haznesi teşekkürler bahadır kardeşim emeğine sağlık
Faydalı olabildiyse ne mutlu.
Selamlarımla...

Adı
Çağrı Vatansever
Sevgili Fuat,
Öncelikle aramıza hoşgeldin. Bu arada tanışma bölümüne girerek kendini tanıtırsan diğer dostlarımız da sana hoşgeldin deme fırsatı bulmuş olurlar.
Keyifli forumlar dilerim.

Gelelim sorularına;
1-Bot ve motor fiyatı sormuşsun. Alacağın bot ve motorun markasına, botun boyuna ve motorun gücüne göre hepsi değişkendir. Fiat'a mı bineceksin, Mercedes'e mi? ;) Bunun için en iyisi internet üzerinden fiyat araştırmak, daha sonra bu işin toptancılarına inmektir. 2-3 kişilik bot demişsin. Ben 3.60m bota 2 kişiden fazla binmiyorum. Çünkü keyif almıyorum. Ama 3.00m'nin altında bot tavsiye etmem. Şu sıralar piyasaya Çin'den ithal botlar girmiş vaziyette 800-1000TL aralığında satılıyorlar. Ben Joker botun ikincil piyasa ürünü Orca bot kullanıcısıyım. Motor işi ise tam bir muamma. Yamaha şu an piyasanın bence en iyisi, ama fiyatlı. Tohatsu Yamaha ile aynı fabrikada üretiliyor diye biliniyor. Kullanıcısıyım ve memnunum. Şu an piyasaya PArsun gibi farklı motorlar da girmiş vaziyette. Güce göre fiyat değişkendir. Kesenize uygun olarak seçmenizi öneririm.
2-Tabii ki burada en geçerli bilgi denizcilik müsteşarlığındadır. Denizcilik müsteşarlığı web sitesinde konu şöyle geçiyor;

1- BAĞLAMA KÜTÜĞÜNE HANGİ GEMİ, DENİZ VE İÇ SU ARAÇLARI KAYDEDİLECEKTİR ?
(1) Bağlama kütüğüne;

a) 18 GRT’nin altındaki tüm ticari gemiler,

b) 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun bayrak çekmeye ilişkin hükümlerine bağlı olmaksızın; boyu ve gros tonilatosu ne olursa
olsun ticari amaçla işletilen deniz ve iç su araçları ile özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve iç su araçları zorunlu olarak kaydedilir.

(2) 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun bayrak çekmeye ilişkin hükümlerine bağlı olmaksızın yabancı uyruklu gerçek kişilere ait
özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve iç su araçları talep olması ve İdare tarafından uygun bulunması halinde kayıt edilir.

Burada deniz ve iç su araçları içerisine botlar da giriyormuş. “Muş” diyorum bende yeni öğrendim. Son zamanlarda Ege Bölgesinde Sahil Güvenlik denetimleri arttırdı. Cezalar da can yakıcı oluyor.Bizden bağlama kütüğü belgemizi istediler.Sanırım bunda etkin olan göçmen kaçakçılığı. Ayrıca hırsızlık olaylarını önleme çabası.
Araştırmalarımda; Botlar için (2,5m) üzeri; Liman kaydının yapılması ve bağlamama kütüğü belgesi alınması gerekiyor. Motorlar için de belirli bir minimum sınırlaması yok. Yani elektrikli veya benzinli motorlar için bu belge gerekiyor.

Sonuç:
Katlanabilir tabanlı da olsa boyu 2,5m üzeri tüm botlarda bağlama kütüğü kaydı gereklidir. Ayrıca boyu 2,5m altındaki botlarda eğer motor kullanıyorsanız da bağlama kütüğü kaydı istiyorlar.

Umarım aydınlatıcı olmuştur.

Liman kaydında Bağlama kütüğü belgesi için gerekli belgeler ise şöyle;

Öncelikle isim tescili gerekiyor. Bunun için internet ortamından(denizcilik gov tr den) teknenin isim tescili için başvuru yapıyorsunuz. Gelen kabul yazısının, yazıcıdan çıktısı alınıp

1-Bot ve motorun faturalarının aslı(Yanında fotokopilerini de bulundurun)
2-Nifus fotokopisi(Sahibinin-fatura düzenlenen kişinin)
3-Tescil ettirdiğiniz tekne ismini yazdırıp bota yapıştırıyorsunuz sonra motor botun üzerinde olacak şekilde botun ön-arka iki yandan çekilmiş fotolarını ilave ediyorsunuz.
4- Motor için; 2008 ve yenileri için istenen CE belgesini ekliyorsunuz.

Bu belgeler tamamlanıp, liman başkanlığına başvurulacak. Kolay gelsin.
Sevgi ve selamlarımla
Bahadır Abi , yönetmelik hala aynı mı? bağlama kütüğü için yukarıdaki işleri yapmam gerekiyor mu? Ben Konyada yaşıyorum. Liman başkanlığına nasıl başvuracağım:)?

birde ben kano(Kayak) ile bot arasında kalmış durumdayım. Siz ne dersiniz?

Adı
Çağrı Vatansever
Arkadaşlar birde konuyu araştırırken Hidea'nın sitesinde şöyle bir bilgi ile karşılaştım ;

HIDEA Türkiye

Damla Marin ve hidea Deniz Motorları Türkiye olarak uyarıyoruz ve Ülkemizde uzun yıllardır ötelenen bir husus hakkında da bilgilendirmek istiyoruz; 2 zamanlı deniz motorlarının egzos emisyon oranları oldukça yüksek olduğu için Avrupa ülkelerinde uzun zamandır yasak olduğunu biliyoruz. 31.12.2011 günü itibari ile bu yasak ülkemizde de başlamış bulunmaktadır. Bu kapsamda Hidea Deniz Motorları Türkiye olarak biz 2 zamanlı Motor ithalatını yapmıyoruz ve müşterilerimizi her ortamda bilgilendirip 4 zamanlı motorları tercih etmeleri konusunda yönlendiriyoruz. konu ile ilgili resmi gazete de yayınlanan kanunu içeren resmi gazete ve Gezi tekneleri yönetmeliğinin Geçici maddesini aşağıda bilgilerinize sunuyoruz lütfen inceleyiniz. Denizler Geleceğimizdir. Konu ile ilgili 2002'den günümüze gelen değişiklikleri içeren kanunlar ve son hali aşağıdaki gibidir. GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte geçerli mevzuata uygun olan iki zamanlı benzinli motorlar, dizel motorlar ve dört zamanlı benzinli motorlar, 1/1/2008 tarihine kadar piyasaya arz edilebilir ve/veya hizmete sunulabilir. (2) İki zamanlı benzinli motorlar, dizel motorlar ve dört zamanlı benzinli motorlar, en geç (Değişik ibare:RG-9/6/2009-27253) 31/12/2011tarihine kadar bu Yönetmelik hükümlerine uygun olmalıdır. (3) Bu Yönetmeliğin egzoz emisyonlarına ve gürültü emisyonlarına ilişkin kuralları, (Değişik ibare:RG-9/6/2009-27253) 31/12/2011 tarihinden itibaren yürürlüğe girer. Daha Detaylı bilgi için Hidea Facebook Sayfamızı Siyaret edebilir, Bize Ulaşabilirsiniz.

Bahadır Sarıca

Daimi Üye
Adı
Bahadır Sarıca
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Bahadır Abi , yönetmelik hala aynı mı? bağlama kütüğü için yukarıdaki işleri yapmam gerekiyor mu? Ben Konyada yaşıyorum. Liman başkanlığına nasıl başvuracağım:)?

birde ben kano(Kayak) ile bot arasında kalmış durumdayım. Siz ne dersiniz?
Sevgili Çağrı,
Yönetmelik hala aynı. Ve doğal olarak yukarıdaki işlemi yapmanız gerekiyor.
Ama şunu da şöyleyeyim, ben evraklarımı yanımda bulunduruyorum, fakat bu kütük hikayesini(bence süper aptalca ve gereksiz olduğu için hikaye) ben yaptırmadım.
Sonuç olarak bu bir bot ve burası Türkiye. Yarın bu bot patladı, çöpe atacağız, yok bunu kullanmadığını tescil et, fotoğrafla derler adama.
İşte sizin durumunuz; Konyalıyım, botu nereye tescil ettireceğiz. Veya ben Antalya'ya kıyı kıyı tatile gideceğim? vs vs. Aynı sorunu Rauf abi yaşamıştı...
Liman başkanlığında yetkili sahıslarla zamanında görüştüğümde yeterli cevapları alamamıştım. Onlar da bilmiyorlardı açıkçası. Sanırım şu an daha bilgililerdir.(umuyorum ama sanmıyorum;) )
Bot kano konusuna gelince; kano konusunda bilgi sahibi olmadığımdan bir fikrim de yok:( Umarım her ikisi konusunda bilgi sahibi olan arkadaşlar size fikir verebilirler.

muratbalıkta

Yeni Üye
Adı
Murat
Bahadır Bey,emek verip, bilgi ve tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.Bot alma planları yaparken kafamda bir çok soru işareti vardı , bu yazı sonunda zihnim berraklaştı :)Bilgi dağarcığımıza büyük katkılar sağladığınız için tekrar teşekkür ederim.

kemo35

Yeni Üye
Adı
KEMAL SOYLU
Sevgili arkadaşlar benim bir sorum olacak biz de bot aldık, gece kıyıdan ya da liman içlerinden avlanmak için, buna ne gerek var derseniz onu da açıklayayım hemen; kıyıdan bazen kayalıklar uygun olmuyor oturmak malzeme koymak vs için, liman içlerinde de bağlı teknelere oturup birilerinden laf yemek hoş olmadığı için.. Benim sorum şu, botla gece liman içi veya dışı, kıyı veya açıkta avlanmak sebest mi yasak mı, bilen bilmeyen herkes bir şey söylüyor açıkcası merak konusu oldu bu bizde, botun bağlama kütüğü rusatı, can yeleği, tepe ışığı, iskele sancak ışığı çapası vs herşeyi tamam.

Bahadır Sarıca

Daimi Üye
Adı
Bahadır Sarıca
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Bahadır Bey,emek verip, bilgi ve tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.Bot alma planları yaparken kafamda bir çok soru işareti vardı , bu yazı sonunda zihnim berraklaştı :)Bilgi dağarcığımıza büyük katkılar sağladığınız için tekrar teşekkür ederim.
Rica ederim, faydalı olmasına sevindim.
Sevgiler...

Bahadır Sarıca

Daimi Üye
Adı
Bahadır Sarıca
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Sevgili arkadaşlar benim bir sorum olacak biz de bot aldık, gece kıyıdan ya da liman içlerinden avlanmak için, buna ne gerek var derseniz onu da açıklayayım hemen; kıyıdan bazen kayalıklar uygun olmuyor oturmak malzeme koymak vs için, liman içlerinde de bağlı teknelere oturup birilerinden laf yemek hoş olmadığı için.. Benim sorum şu, botla gece liman içi veya dışı, kıyı veya açıkta avlanmak sebest mi yasak mı, bilen bilmeyen herkes bir şey söylüyor açıkcası merak konusu oldu bu bizde, botun bağlama kütüğü rusatı, can yeleği, tepe ışığı, iskele sancak ışığı çapası vs herşeyi tamam.
Sevgili Kemo,
Öncelikle hoşgeldiniz. Eğer evraklarınız tamsa gece(gece ekipmanları-aydınlatma vs) veya gündüz, liman içi veya dışı istediğiniz yerde avlanırsınız.
Selamlarımla...